Įkraunama...
Įkraunama...

Viduržemio jūros dieta /Kretos dieta/

Viduržemio jūros pakrantės gyventojams išties pasisekė: jūra, saulė, aukštos kokybės maistas ir vynas. Nieko keisto, kad jų savijauta - puiki, o figūra - nepriekaištinga.

Viduržemio jūros dieta yra senoviniais Viduržemio jūros regiono žmonių valgymo įpročiais paremta, subalansuota ir visame pasaulyje pripažinta dieta, leidžianti išsaugoti sveikatą, jaunystę, prailginti gyvenimą.


Jos teikiamą naudą jau įvertino ne tik įžymybės, Penélope Cruz ir Brooke Burke-Charvet, kuriai buvo pašalinta skydliaukė, bet ir įvairios asociacijos, organizacijos tarp kurių – Amerikos širdies asociacija (AHA), viena iš garsiausių pasaulio klinikų – Mayo klinika, bei Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO), kuri šią dietą yra pripažinusi nematerialiuoju pasaulio kultūros paveldu tokiose šalyse kaip Kipras, Kroatija, Ispanija, Graikija, Italija, Marokas ir Portugalija.


Remiantis moksliniais tyrimais viduržemio jūros dieta turi teigiamą poveikį visam organizmui ir padeda išvengti šių ligų, negalavimų: skydliaukės ligos, jų sukelti simptomai; širdies, kraujagyslių ligos; didelis cholesterolio kiekis; aukštas kraujo spaudimas; didelis svoris; II tipo cukrinis diabetas; depresija; astma; prostatos, krūties, storosios žarnos vėžys; osteoporozė; alzheimerio liga; parkinsono liga; vidurių užkietėjimas, dirgliosios žarnos sindromas, skrandžio refliuksas, artritas, autoimuninės ligos.

Kad daržovės, vaisiai, žuvis, mėsa ir riešutai yra naudingi sveikatai, seniai žinoma tiesa. O visų šių produktų derinys ir sudaro Viduržemio jūros dietos pagrindą.

Ši dieta Jums tiks jei:
• mėgstate šviežią, mažai apdirbtą maistą
• norite pasimėgauti taure vyno valgio metu
• ieškote tokio mitybos plano, kuris sumažintų širdies ligų ir vėžio susirgimų riziką

Ši dieta Jums netiks jei:
• nemėgstate ar turite alergiją jūros gėrybėms, vėžiagyviams
• visada skubate, valgote tik greitai paruošiamą maistą.

PAGRINDINĖS VIDURŽEMIO JŪROS DIETOS MITYBOS GAIRĖS:

1. Šviežias ir sveikas maistas. Pagrindiniai produktai maitinantis šiuo būdu - šviežios daržovės, vaisiai, grūdinės kultūros, riešutai, žalumynai, jūros gėrybės, natūralus jogurtas, alyvuogių aliejus ir nedidelis kiekis raudonojo vyno. Kiekvienam metų laikui pritaikomas skirtingas racionas. Ir, žinoma, valgomos tik ekologiškai užaugintos daržovės ir vaisiai.

2. Nedidelės porcijos. Racioną sudaro tik aukščiausios kokybės produktai, jie valgomi nedidelėmis porcijomis. Kai maisto skonis nuostabus - nebūtina jo suvalgyti daug. O sotumo jausmą ilgam suteikia alyvuogių aliejus ir riešutai - neatskiriama šios dietos dalis.

3. Naudingieji riebalai. Kitaip nei kitos dietos, Viduržemio jūros dieta nereikalauja sumažinti riebalų vartojimo. Tačiau pagal jos principus nenaudingus riebalus reikia pakeisti naudingais: mononesočiaisiais, kurie įeina į alyvuogių aliejaus, riešutų ir avokado sudėtį, arba polinesočiosiomis riebalų rūgštimis Omega-3, kurių gausu riebioje žuvyje (tune, sardinėse, lašišose ir kt.).

4. Alyvuogių aliejus. Jis naudojamas visur, kur įmanoma. Kepant, gaminant padažus, makaronus, salotas bei kt. Tai pagrindinis riebalų šaltinis šiame racione. Juo pakeičiami kiti, mūsų organizmui mažiau naudingi, aliejai.

5. Omega-3 riebalų rūgštys. Jos tokios pat naudingos, kaip ir mononesočiosios riebalų rūgštys, kurių yra alyvuogių aliejuje. Šio tipo riebalai sumažina širdies ir kraujagyslių, neurologinių ligų tikimybę. Omega-3 rūgščių daugiausia riebioje žuvyje.

6. Daugiau daržovių, mažiau mėsos. Viduržemio jūros dietos pagrindą sudaro daržovės: pomidorai, brokoliai, paprikos, špinatai ir pan. Dėl to reikėtų teikti pirmenybę augaliniam maistui, o mėsą valgyti ne dažniau kaip 2-3 kartus per savaitę.

7. Vynas. Italai, graikai ir kiti Viduržemio jūros pakrantės gyventojai kiekvieną dieną vakarieniaudami išgeria dvi taures raudonojo vyno. Tačiau gėrimo kiekis neviršija 100 gramų. Įrodyta, kad raudonas vyras naudingas širdžiai, nes jame yra natūralių antioksidantų, užtikrinančių gerą kraujo apytaką ir užkertančių kelią trombų susidarymui.

8. Minimalus produktų apdorojimas. Duona, makaronai, bulvės, polenta, ryžiai - pagrindiniai Viduržemio jūros dietos produktai. Juose yra ląstelienos, vitaminų, mineralų. Produktai, kurie buvo kuo mažiau perdirbti, nuvalyti, suteikia mūsų organizmui energijos, bet ne papildomų kalorijų. Suvalgius tokio maisto sotumo jausmas lieka ilgam, be to, jis naudingas virškinimo sistemai.

9. Vaisiai desertui. Pamirškite tortus ir saldainius. Viduržemio jūros pakrantės gyventojams juos pakeičia vaisiai. Juose yra fruktozės, ląstelienos, vitaminų, mineralų, kitaip nei nesveikuose saldumynuose.

10. Ne dieta, bet gyvenimo būdas. Iš tiesų Viduržemio jūros dieta yra gyvenimo būdas. Tai - sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo derinys. Pakeitę mitybos įpročius ne tik tapsite sveikesni: pagerės ir jūsų dvasinė savijauta. Ir nebūtina iš karto imtis radikalių pokyčių: tiesiog sumažinkite porcijas ir į racioną įtraukite daugiau naudingų produktų.

Šios dietos receptai yra paprasti ir lengvai paruošiami. Tai nėra griežta dieta, labiau valgymo filosofija. Rekomenduojama valgyti ramiai, neskubant, pailsint. Laikantis Viduržemio jūros dietos, valgoma daug vaisių ir daržovių, ankštinių kultūrų, kruopų bei žuvies, saikingai vartojama vyno.

Išskirtiniai produktai

Viduržemio jūros virtuvei priskiriamos visos kulinarinės tradicijos, esančios aplink Viduržemio jūrą. Visas jas vienija gana panašios klimato sąlygos, jūros artumas, kas nulemia ir panašius vartojamus maisto produktus.
Tarp šių produktų yra alyvuogių aliejus. Tai viena vertingiausių aliejų rūšių, jame yra iki 80 proc. mononesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios cholesterolio apykaitai ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Taip pat regiono mityba gausi žuvyje ir jūros gėrybėse esančių omega-3 riebiųjų rūgščių. Minėtos rūgštys padeda palaikyti normalų arterinį kraujospūdį, slopina trombų formavimąsi, tokiu būdu mažina kraujagyslių užsikimšimo tikimybę, mažina aterosklerozinių plokštelių formavimąsi, palaiko teisingą širdies raumens elektrinį aktyvumą bei slopina polinkį į aritmijas. Be visa ko, viduržiemio jūros gyventojai valgo daug vynuogių ir maistą užgeria vynu, kas leidžia aprūpinti organizmą resveratroliu - bene stipriausiu žinomu antioksidantu. Šis galingas antioksidantas padeda reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje, mažina aterosklerozinių plokštelių susidarymą.

Svarbiausia – saikas

Pastebėta, kad skirtingai nei kitų išsivysčiusių šalių žmonės, Viduržemio jūros regiono gyventojai sugeba atsispirti įtempto gyvenimo tempo diktatui ir atsilaiko prieš greitąjį maistą. Jų lėkštėse apstu daržovių ir šviežiai ruoštų valgių, meniu nedaug druskos, o didžiąją dalį suvartojamų riebalų sudaro ne gyvūninės, bet augalinės kilmės riebalai.
Norint būti sveikiems, kaip žmonės viduržiemio jūros regione, pamažu reikėtų sumažinti porcijas ir į meniu įtraukti daugiau naudingų produktų: vaisių, daržovių, pilno grūdo duonos, kruopų, pupelių, riešutų ir sėklų, alyvų aliejaus, jūros produktų. Saikingai vartoti pieno produktus, paukštieną, raudonąją mėsą, kiaušinius, o taip pat kartais leisti sau pasimėgauti vynu. „Lyon Diet Heart“ studijos rezultatai parodė, kad tyrimo dalyviai (jau patyrę pirmąjį miokardo infarktą), laikęsi Viduržemio jūros dietos principų po 46 mėn. turėjo 50-70 proc. mažesnę riziką širdies ligų pasikartojimui nei įprastai besimaitinusi kontrolinė grupė.

KOKIE PRODUKTAI VARTOJAMI?

Daržoves: svogūnai, morkos, cukinijos, agurkai, moliūgai, bulvės, špinatai, porai, brokoliai, šparagai, salotos, žiediniai, lapiniai kopūstai, baklažanai, paprikos. Reikėtų atminti, kad kai kurios daržovės ar vaisiai blokuoja jodo pasisavinimą ir yra vadinami goitrogenais, todėl turėtų būti vartojami termiškai apdoroti.
Vaisius: apelsinai, mandarinai, abrikosai, vynuogės, persikai, obuoliai, bananai, kriaušės, melionai, slyvos, ananasai, žaliosios ir juodosios alyvuogės, figos, pomidorai, avokadai.
Uogas: braškės, avietės, mėlynės, vyšnios, spanguolės, gervuogės. Daržovėse, vaisiuose ir uogose yra daug skaidulinių medžiagų, antioksidantų ir vitamino C.
Grūdines kultūras, kruopas, neskaldytus grūdus: kviečiai, miežiai, avižos, soros, kukurūzai, rudieji ryžiai. Daug baltymų, angliavandenių, ląstelienos, vitaminų, mineralų.
Ankštines kultūras: žirniai, pupelės, lęšiai, avinžirniai. Daug baltymų, angliavandenių, ląstelienos, vitaminų B ir C.
Riešutus: migdolai, kaštainiai, graikiniai, lazdyno, pistacijos, anakardžiai, Braziliški (bertoletijos) ir sėklas: moliūgų, saulėgrąžų, sezamo, aguonų. Riešutai, sėklos yra baltymų, ląstelienos, vitaminų ir mineralų šaltiniai.
Pirmo spaudimo alyvuogių aliejų.
Vėžiagyvius: kalmarai, midijos, krevetės, krabai, šukutės, omarai.
Žuvis: tunas, sardinės, lašiša, upėtakis, skumbrė, silkė, sardinės, ančiuviai, menkė, plekšnė, jūrų lydeka, ešerys, kuoja, otas ir paukštieną: vištiena, kalakutiena 2 kartus per savaitę. Kiaušinius iki 4 per savaitę. Jūros gėrybės, žuvys turi daug baltymų, vitaminų, mineralų, mikroelementų, omega-3 riebalų rūgščių, vitaminų A ir D.
Raudona mėsa, saldumynai (juodąjį šokoladą galima dažniau, nes jis turi daug antioksidantų) turėtų būti valgomi kuo rečiau (kartą per mėnesį).
Pieną ir pieno produktus: graikiškas jogurtas, kefyras, rikotos sūris.
Prieskoninės, aromatinės žoleles: česnakai, kmynai, mairūnas, rozmarinas, raudonėlis, bazilikai, čiobreliai.
Raudoną vyną, 1 taurė per dieną.
Daug vandens (bent 6 stiklinės)!

Tipiškas Viduržemio jūros dietos DIENOS MITYBOS pavyzdys:

* Pusryčiai
* Užkandžiai (11val.)
* Pietūs
* Užkandžiai (18val.)
* Vakarienė

Laikydamiesi šio valgymo principo, sumažinsite alkio pojūtį ir pagerinsite medžiagų apykaitą.

VIDURŽEMIO JŪROS DIETOS MENIU PAVYZDŽIAI:

Pusryčiai:
Graikiškas jogurtas su vaisiais ir graikiniais riešutais, migdolais ar uogomis;
Avižiniai dribsniai su migdolais;
Omletas su špinatais;
Pomidorų salotos;
Apelsinų sultys ar arbata.

Pietūs:
Salotos su kalakutiena;
Kepta žuvis su šv. daržovėmis;
Makaronai su daržovėmis;
Vištienos krūtinėlė su šv. daržovėmis;
Lęšių sriuba.

Užkandžiai:
Nesmulkintų grūdų paplotėliai ir sūris;
Krekeriai;
Vaisiai;
Sūris su medumi;
Sauja nesūdytų riešutų, persikas ir gabalėlis juodo šokolado.

Vakarienė:
Garuose virta lašiša ar menkė su krapais ir apšlakstyta citrinų sultimis, rudieji ryžiai;
Graikiškos salotos;
Lašiša su pakepintomis daržovėmis;
Daržovių apkepas;
Apkepas su vaisiais ar sūriu;
Raudonojo vyno taurė.

Desertas:
Medumi aplieti švieži vaisiai, karšta kakava.

Patiekalus galite valgyti su duona, gerkite daug vandens. Jei norite galite išgerti 1 taurę vyno.

2 DIENŲ MAITINIMOSI PAVYZDŽIAI

1 diena
Pusryčiai

Salotos iš 1 smulkinto pomidoro, 1/5 svogūno ir 1 šaukšto alyvuogių aliejaus. Galite paskaninti raudonėliu. Venkite druskos. 2 riekelės rupios ar neapdorotų grūdų duonos.
Pietūs
Lęšių sriuba, 2 riekelės rupios ar neapdorotų grūdų duonos. Salotų lapų ir agurkų salotos.
Vakarienė
Grilyje kepta žuvis su orkaitėje keptomis bulvėmis, apšlakstytomis citrinų sultimis, ir cikorijų salotos.
Užkandžiai
4 skirtingi vaisiai, sauja skrudintų migdolų.
Gėrimai
Žolelių arbata ir kava (2-3 puodeliai per dieną), daug vandens.

2 diena
Pusryčiai

2 riekelės rupios ar neapdorotų grūdų duonos, saujelė alyvuogių. 1 šviežias vaisius.
Pietūs
Karališkų pupelių sriuba, 2 riekelės rupios ar neapdorotų grūdų duonos, pomidorų/agurkų salotos.
Vakarienė
Įvairių daržovių apkepas su kopūstų ir morkų salotomis. 2 riekelės duonos.
Užkandžiai
Džiovintos figos ir abrikosai, šviežias vaisius.
Gėrimai
Žolelių arbata ir kava (2-3 puodeliai per dieną), daug vandens.

RECEPTAI:

ĮVAIRIŲ DARŽOVIŲ APKEPAS
4 porcijos

Produktai:
500g cukinijų,
500g baklažanų,
8 šaukštai alyvuogių aliejaus,
4 vidutinio dydžio smulkinti svogūnai ,
2 galvutės česnako,
4 vidutinio dydžio bulvės,
250g smulkintų žaliųjų ankštinių pipirų,
1 skardinė konservuotų pomidorų,
Druskos, pipirų, petražolių, čili prieskonių ir raudonėlio pagal skonį.

Gaminimo būdas:
1. Nuplaukite baklažanus, nupjaukite galus, supjaustykite 5 mm storio griežinėliais. 20 minučių pamirkykite šaltame pasūdytame vandenyje, kad dingtų kartumas. Nuplaukite, nedideliais gabalėliais supjaustykite cukinijas.
2. Nuskuskite ir plonai supjaustykite bulves, susmulkinkite svogūnus ir česnakus.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusausinkite baklažanus. Didelėje keptuvėje ant didelės ugnies įkaitinkite aliejų, sudėkite baklažanus, vieną kartą apverskite. Kepkite, kol abi pusės švelniai paruduos. Išdėliokite ant sugeriamojo popieriaus.
4. Sudėkite baklažanus į gilų kepimo indą.
5. Ant baklažanų dėkite bulves, tada cukinijas, petražoles, žaliuosius ankštinius pipirus. Kiekvieną sluoksnį pabarstykite druska ir pipirais.
6. Keptuvėje likusį aliejų sumaišykite su svogūnais, čili prieskoniais ir pomidorais. Pakaitinkite, kol sušils. Įpilkite 500 ml vandens, išmaišykite ir šią masę supilkite ant pagrindinio patiekalo. Kepimo indą uždenkite folija ir kepkite 30 min. Kas 10 min. patikrinkite, ar užtenka vandens.

LĘŠIŲ SRIUBA
4 porcijos

Produktai:
320g džiovintų karališkų pupelių ,
0,9 l vandens,
200g svogūno,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 citrinos sultys,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo būdas:
Sudėkite lęšius į puodą su vandeniu ir pavirkite 30 min, kol suminštės. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, sumeskite į puodą. Supilkite pomidorų tyrę ir alyvuogių aliejų.
Įberkite druskos ir pipirų. Pavirkite dar 30 min ant mažos ugnies.

KARALIŠKŲ PUPELIŲ SRIUBA
4 porcijos

Produktai:
320g džiovintų karališkų pupelių ,
0,9 l vandens,
200g svogūno,
2 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 citrinos sultys,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo būdas:
Per naktį vandenyje išmirkykite pupeles (apie 12 val.) Nuplaukite. Į puodą įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūną, kol paruduos. Supilkite vandenį, sudėkite pupeles, druską, pipirus ir citrinos sultis. Virkite apie 30 min, kol suminkštės pupelės.

SALOTOS


POMIDORŲ SALOTOS
2 porcijos

Produktai:
2 pomidorai,
1 šaukštas susmulkinto svogūno,
1 vidutinio dydžio agurkas,
Citrinos sulčių pagal skonį,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus.

KOPŪSTŲ IR MORKŲ SALOTOS
2 porcijos

Produktai:
2 stiklinės supjaustyto kopūsto,
2 šaukštai tarkuotų morkų,
Citrinos sulčių pagal skonį,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus.

CIKORIJŲ SALOTOS
2 porcijos

Produktai:
120 g virtos cikorijos,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
Citrinos sulčių pagal skonį.

SALOTŲ LAPŲ IR AGURKŲ SALOTOS
2 porcijos

Produktai:
3 stiklinės smulkintų salotų lapų,
1 supjaustytas agurkas,
1 šaukštas alyvuogių aliejaus,
Citrinos sulčių pagal skonį.


Naudinga informacija:
Tikras pasakojimas apie Viduržemio jūros mityba tiesiogiai iš Kretos
http://edieta.mama.l...mio-juros-dieta
http://www.balsas.lt...dietos-principu
http://www.skydliauk...io-juros-dieta/
http://www.moteris.l...i.d?id=66592776
http://lsveikata.lt/...kas-sviezia-825
http://www.geradieta...-juros-dieta-58
http://www.moteris.l...a.d?id=60897491
http://www.delfi.lt/...ta.d?id=6063083
http://riesutai.lt/s...isivaizduojama/


Maisto produktai tiesiai iš Viduržemio jūros pakrantės:
Informacija apie Kretos dietą, receptai ir t.t. Čia rasite daugiau informacijos apie Kretos dietą, nuorodų į internete esančius patiekalų receptus.
Maisto produktų parduotuvė iš Kretos Tai elektroninė kretietiškų maisto produktų parduotuvė, priimanti užsakymus iš viso pasaulio.
Užupio krautuvė Vienintelė parduotuvė Vilniuje, kur man pavyko rasti tikros graikiškos fetos ir Kretos alyvuogių aliejaus.
Graikiškos gėrybės Tai – tiesiai iš Kretos ūkininkų aliejų, sūrį, alyvuoges į Lietuvą keliskart per metus pristatančios šeimos feisbuko puslapis.
Atsakyti
Viskas skamba tikrai sveikai, naudingai ir grožiui ir sveikatai. Tik oi kaip nelengva pereiti prie tokios mitybos. Būtų lengviau, jei gautume šviežios (neužaugintos) žuvies, pigesnės. O pas mus kaip brangu ir dar sunku gerų produktų nusipirkti.

Kretoje gyvenau 3,5mėn. Na nepasakyčiau, kad tokie jau sveikuoliai. Vyresni manau taip, o jaunimas, studentai mėgsta greitą maistą.
Aišku jie turi labai geras sąlygas maitintis sveikiau.
Bet kažkaip rupios duonos nepastebėjau, kad valgytų. Ir parduotuvėse nepamenu ar ką mačiau. Ten visur panaši duona į itališką. Tai mums rupi duona manau tiktų juoda.

Labai gera mityba, bet trūksta valios daug ko atsisakyti....
Atsakyti
QUOTE(Aurosoma @ 2015 01 09, 23:10)
Viskas skamba tikrai sveikai, naudingai ir grožiui ir sveikatai. Tik oi kaip nelengva pereiti prie tokios mitybos. Būtų lengviau, jei gautume šviežios (neužaugintos) žuvies, pigesnės. O pas mus kaip brangu ir dar sunku gerų produktų nusipirkti.

Kretoje gyvenau 3,5mėn. Na nepasakyčiau, kad tokie jau sveikuoliai. Vyresni manau taip, o jaunimas, studentai mėgsta greitą maistą.
Aišku jie turi labai geras sąlygas maitintis sveikiau.
Bet kažkaip rupios duonos nepastebėjau, kad valgytų. Ir parduotuvėse nepamenu ar ką mačiau. Ten visur panaši duona į itališką. Tai mums rupi duona manau tiktų juoda.

Labai gera mityba, bet trūksta valios daug ko atsisakyti....

Labai puikus pastebėjimas apie valią smile.gif Bet valios reikia absoliučiai visoms dietoms, arba tiesiog mitybos subalansavimui. O ši dieta, jeigu galima ją taip pavadinti, mano galva, gana lengvai susibalansuojama.. Bent jau man blush2.gif Nes atkapsčius visą info apie ją, supratau, kad mes praktiškai taip valgome kone 8 metus! Aišku viskas prasidėjo iš lėto ir be didžiulės prievartos ar kankynių.. Galbūt dėl to, kad antsvorio neturėjome, o tiesiog prastai jausdavomės pavalgę, tai ką valgėme ir norėjome susitvarkyti mitybą.

Taigi pirmiausiai atsisakėme:

* raudonos mėsos - per tuos 8 metus ją valgėme su vyru, gal kokius 2-3 kartus, mūsų racione liko tik kalakutas, retai vištiena, triušis.
* riebalų - naudojame tik lydytą ghi sviestą arba alyvuogių, graikinių riešutų, sėmenų ir kitus vertingus aliejus.
* pieno produktų atsisakėme jau prieš metus laiko, iš jų liko tik rūgštiniai pieno produktai - balti sūriai, varškė, pasukos, kefyras. Bet dar liko bėda viena - fermentinis sūris blush2.gif
* padidinome išgeriamo vandens kiekį.

Taip pat pradėjome tada pirkti maistą savaitei laiko, pagal iš anksto sudarytą pirkinių sąrašą.


Dabar norime pasikoreaguoti mityba ir dar labiau subalansuoti:

* kalakutą valgyti tik kelis kartus per mėnesį, arba kartą į savaitę ir tik iš ūkininkų;
* atsisakyti arba sumažinti, bent pradžiai, ir bent per pusę saldumynų, kas mums yra tikrai be galo sunku... blush2.gif
* įtraukti į meniu daugiau žuvies;
* atsisakyti fermentinio sūrio;
* sumažinti alkoholio vartojimą, palikti tik vyną;
* sudarinėti meniu kiekvienai dienai.

Kas dėl žuvies, taip teisingai, jos mums šiauriečiams, šviežios sunkoka gauti. Bet tikrai įmanoma, nes kuo toliau, tuo daugiau atsirandą vietų (bent jau Vilniuje), kur galima nusipirkti tikrai geros šviežios žuvies. Nors šaldyta žuvis nėra tokia vertinga, tačiau mes valgome ir tokią, nes mano tete yra žvejys, kuris pats nemėgsta žuvies, todėl atiduoda mums smile.gif Ko nespėjame suvalgyti - šaldome.
Taip pat be šviežios žuvies, galima valgyti vėžiagyvius, krevetes, jūros gėrybes.

Mes patys, kai keliavome po Kretą, ir keliavome po neturistines vietas, o kalnus ir ten esančius mažus, vos po kelis namus turinčius kaimelius, tai teko sutikti tikrai labai įdomių žmonių, su jais pabendrauti, paragauti jų gaminamo maisto sau.. Taigi ten, senojoje, tikroje Kretoje, tie senieji kretiečiai, ištiesų valgo visiškai kitaip, nei tarkim kokiam Heraklione. Lygiai taip, kaip kad pas mus valgo gūdžiam kaime bobutės ir Vilniuje, jaunimas smile.gif

Taigi ten, mes ragavome ir duonos rūpios, ir tą tikrąją jų virtuvę pamatėme thumbup.gif Nuo tada supratau, kad man labai artima ši mityba ir ją kažkiek pakoreagavus pagal mūsų šiaurietišką klimitą ir esančias galimybes įsigyti tam tikrus produktus, tikrai galima taip maitintis ir gyvenant Lietuvoje thumbup.gif Aišku nėra pigu, pirkti šviežią žuvį pas mus, tačiau atsisakius visokių dešrų, mėsų, tortų ir užkandėlių nesveikų (čipsų, bandelių, saldumynų ir t.t.), tas ant to išeitų mirksiukas.gif Juk torto kg. kaina, labai panaši, kaip kad žuvies thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ŠviesaTamsoje: 10 sausio 2015 - 11:38
QUOTE(ŠviesaTamsoje @ 2015 01 10, 12:36)
nes kuo toliau, tuo daugiau atsirandą vietų (bent jau Vilniuje), kur galima nusipirkti tikrai geros šviežios žuvies.


Kur? Domina "teisinga" žuvis Vilniuje. Prekybcentrinė netinka, dėl savaime suprantamų priežasčių (bijau ten pvz., lašišą pirkt...sad.gif )

ŠI dieta man būtų tobula, viską iš surašyto meniu labai mėgstu, jūros gėrybes valgyčiau ir valgyčiau... bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(flight @ 2015 01 16, 13:21)
Kur? Domina "teisinga" žuvis  Vilniuje. Prekybcentrinė netinka, dėl savaime suprantamų priežasčių (bijau ten pvz.,  lašišą pirkt...sad.gif )

ŠI dieta man būtų tobula, viską iš surašyto meniu  labai mėgstu, jūros gėrybes valgyčiau ir valgyčiau... bigsmile.gif

Mūsų šeimai ji taip pat tobula, net patys nežinodami jos, maitinamės beveik 9 metai thumbup.gif Tik dabar dar koreaguojamės šiek tiek smile.gif

Šviežia, patikrinta žuvis:

Šturmų švyturys
Šiaurės jūra
Gilės kromelis


Kadangi šioje mityboje, galima valgyti šokaladą, pateikiu įdomų straipsnį, šia tema 4u.gif

100 PROC. JUODOJO ŠOKOLADO PRIVALUMAI

Ne paslaptis: kad netektumėte svorio, reikia mažiau valgyti. Taigi sudėtingiausia – sumažinti jūsų apetitą. Yra dvi išeitys. Arba sutiksite paalkti ir kantriai pakentėti pirmąsias dienas, žinodami, kad šis reiškinys palengva praeis. Tačiau atsispirti visoms ranka pasiekiamoms pagundoms reikia labai stipraus charakterio! Arba pasikliausite refleksais, kad lengviau ištvertumėte ir pamažu priprastumėte kasdien gauti mažesnę kalorijų dalį. Štai kelios „nedidelio maisto kiekio“ idėjos, kurių veiksmingumu labai greitai įsitikinsite.

Jeigu jus periodiškai ištinka rajumo priepuoliai, kurių nesugebate suvaldyti, padarykite nedidelį, visai paprastą eksperimentą. Tuo metu, kai puolate prie riebių, saldžių, sūrių užkandžių ir per penkias minutes priaugate vieną kilogramą, sukrimskite 2-4 šimtaprocentinio juodojo šokolado gabalėlius, apsisprendę vadžias paleisti iškart po to. Įsitikinsite, kad netrukus sulauksite rezultato. Suvalgytas šokoladas staigiai nuslopina ne tik nusivylimą ir skausmą, bet ir rajumo priepuolį.

Neseniai atlikti moksliniai tyrimai įrodo, kad šis mechanizmas išties veikia; jis – fiziologinis, o ne psichologinis, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Nyderlandų tyrėjai pasiūlė savanoriams apuostyti ir suvalgyti 30 g juodojo šokolado. Jie pastebėjo, kad suvalgius šokolado gerokai sumažėjo apetitas, o svarbiausia – nustatė kai kurių hormonų, kaip antai grelino, kiekį kraujyje. Grelinas yra žinomas kaip hormonas, sužadinantis apetitą. Kai žmogus alkanas, grelino kiekis padidėja prieš pat valgį ir sumažėja pavalgius. Tyrėjai taip pat atkreipė dėmesį, kad 30 g šokolado sukėlė greitą grelino sumažėjimą, kartu sumažėjo ir apetitas.

Tačiau teigiamas juodojo šokolado poveikis tuo neapsiriboja. Neseniai atliktas tyrimas, kurį paskelbė prof. Béatrice Golomb iš Jungtinių Amerikos Valstijų, parodė, kad, priešingai nei manyta, žmonės, reguliariai valgantys šokolado, yra lieknesni nei tie, kurie jo nevalgo.

Štai kur paradoksas: nepaisant 540 kalorijų šimte gramų, šimtaprocentinis juodasis šokoladas ne tik pradangina apetitą, bet ir lieknina. Tyrėjai nustatė, kad juodojo šokolado valgytojų KMI mažesnis nei nevalgančiųjų. Eksperimentas buvo atliktas su tūkstančiu vidutiniškai 57 metų vyrų ir moterų. Buvo nustatyta, kad geriausio rezultato pasiekiama vartojant santūriai – kasdien apie 30 g šokolado, o ne didelį jo kiekį per savaitę ar metus. Tada tyrėjai tik nustatė fenomeną, dar tiksliai nesuvokdami fiziologinio mechanizmo. Visiškai galimas daiktas, kad šokoladas mažina stresą, o tai padeda numalšinti valgymo priepuolius. Be to, žinoma, kad šokolado sudėtyje esama polifenolių – organinių molekulių, turinčių antioksidacinį poveikį.

Vokiečių tyrimas atskleidė, kad nuolat suvalgant du gabalėlius šokolado per dieną, sumažėja arterinis kraujospūdis, pirmasis skaičius (sistolinis kraujospūdis) – net trimis punktais, antrasis (diastolinis kraujospūdis) – dviem. Šokoladas, skystindamas kraują, didina arterijų lankstumą. Aiškinantis, kodėl miokardo infarktas prancūzus ištinka dukart rečiau nei amerikiečius, tai sietina ne vien su raudonojo vyno taure, išgeriama kaskart valgant, bet ir su juoduoju šokoladu. Iš tiesų prancūzai juodojo šokolado vartoja daugiausia planetoje – šešiskart daugiau nei kitų šalių gyventojai.

Jūs nesunkiai rasite šokolado prekybos centruose, tačiau būkite atidūs – neturite sau nuolaidžiauti. Aš sakau „šimtaprocentinis juodasis šokoladas“, o ne 85 ar 90 proc., nes rezultatas nebus toks pat. Šias vertingas plyteles galite laikyti biure, namie, krepšyje arba rankinėje. Vos pajutę alkį, suvalgykite keletą gabalėlių... saikingai.

LIEKNINANTYS DESERTAI

Izraelio tyrėjų grupė sugriovė vieną iš tabu, įrodydama, kad, per pusryčius valgant saldžiai, svorio atsikratoma veiksmingiau. Jie pastebėjo, kad antsvorio turintys asmenys, per pusryčius suvalgantys ir desertą, gauna daug geresnių rezultatų laikydamiesi dietos nei tie, kurie jo atsisako. Asmenys, valgę desertą, buvo mažiau linkę į staigius alkio proveržius ir per dieną netroško nieko saldaus. Mokslininkai pateikė šio reiškinio paaiškinimą. Rytinis desertas turi įtakos mažinant grelino – alkio jausmą sukeliančio hormono – gamybą. Kaip teigia pripažinti tyrėjai, dirbę su 193 nutukusiais asmenimis, rytinis desertas sureguliuoja alkio jausmą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ŠviesaTamsoje: 16 sausio 2015 - 12:55
QUOTE(ŠviesaTamsoje @ 2015 01 16, 13:54)

Šviežia, patikrinta žuvis:

Šiaurės jūra
Gilės kromelis
Kadangi šioje mityboje, galima valgyti šokaladą, pateikiu įdomų straipsnį, šia tema  4u.gif



Ačiū, varysiu ryt pirkti ax.gif

O man apetitą/rajumo priepuolius geriausiai panaikina..pasportavimas. smile.gif
Atsakyti
QUOTE(flight @ 2015 01 16, 21:26)
Ačiū, varysiu ryt pirkti  ax.gif

O man apetitą/rajumo priepuolius geriausiai panaikina..pasportavimas.  smile.gif

Man arba šokoladas, arba vanduo smile.gif

Beje, kaip tik šiandien buvo atvežtos šviežios žuvies Šiaurės jūroje mirksiukas.gif
Atsakyti