Įkraunama...
Įkraunama...

Herberto Šeltono sveikos mitybos principai - 5

3 - tema

4 - tema

user posted image

user posted image

user posted image
Bendra Informacija (Emaliukes)

Natūralūs organizmo ciklai

Kas tie ciklai? Dauguma žmonių net nežino juos esant! Šie ciklai remiasi labai aiškiomis organizmo funkcijomis.Paprasčiau sakant, mes kasdien gauname maisto(sotinamasis), jį įsisaviname bei dalį panaudojame (asimiliacija), o ko nepanaudojame, atsikratome (šalinimas).Nors šios trys funkcijos tam tikru mastu visą laiką vyksta, kiekviena iš jų yra intensyvesnė skirtingu paros metu.

Nuo vidudienio iki 20 val. - sotinimasis (valgymas ir virškinimas).

Nuo 20 val. iki 4 val. - įsisavinimas (asimiliacija bei panaudojimas).

Nuo 4 val. iki vidudienio - šalinimas ( kūno atmatų bei maisto atliekų).

Organizmo ciklai darosi akivaizdūs, jei atkreipsime dėmesį į kūno veiklą.
Žinoma, kad valgome, kai nemiegame.Miegant mūsų organizmas niekuo kitu neužsiima ir įsisavina tai, ką mes suvalgėme per dieną.
Rytą, kai nubundame, mums iš burnos eina tam tikras "ryto kvapas", o liežuvis apsinešęs, nes organizmas būna pačiame šalinimo įkarštyje to, kas nebuvo sunaudota - atliekų.

Ar pastebėjote, kas būna, jei valgote vėlai vakare?Kaip jaučiatės kita rytą?Pabudęs jaučiatės apsunkęs, nes buvo sutrukdytas įsisavinimo ciklas, kuris vyksta tada, kai maistas jau suvirškintas skrandyje.
Mūsų organizmo fiziologija reikalauja, kad valgytume anksti ir iki miego praeitų bent trys valandos - per tiek laiko maistas suvirškinamas skrandyje, ir įsisavinamo ciklas gali prasidėti laiku.
Kadangi valgėte vėlai vakare, maistas dar nesuvirškintas ir neparuoštas įsisavinimui.
Jūs gerokai užtesėte įsisavinimo ciklą ir nukėlėte tam laikui, kai organizmas pasiruošęs šalinimui.
Reguliarus aštuonių valandų ciklas sumaišytas.
Natūraliai kūno veiklai sutrukdyta ir jūs pabundate apsunkęs.

Sveikata visam gyvenimui programa sumanyta tam, kad jūs grįžtumėte į gyvenimo būdą, kuris remiasi natūraliais organizmo ciklais, visuotiniais dėsniais bei fiziologinėmis tiesomis.
Taikykite juos savo gyvenime! Ir jums bus gausiai atlyginta gyvybingumu, grožiu, jaunatvišku lieknu kūnu ......ir fizine, emocine bei dvasine sveikata!

VANDENINGO MAISTO PRINCIPAS
Kaip oras bei maistas, vanduo yra būtina gyvenimo sąlyga.Kad gyventume, turime gauti vandens.Kai kas gali iškarto apsidžiaugti:"O, puiku, aš kasdien išgeriu aštuonias stiklines vandens".Vandens gėrimas nelaiduos sėkmės, kuri čia nurodoma.Kalbėdami apie vandeningą maistą, čia turima galvoje dviejų rūšių peną, augantį mūsų planetoje ir savaime labai vandeningą.
Tik dviejų rūšių maistas atitinka šį reikalavimą.Vaisiai ir daržovės.Visa kita, ką mes valgome yra koncentruotas maistas.
Koncentruotas reiškia, kad vanduo buvo pašalintas, maistą apdorojant ar verdant.
Nenorime pasakyti, kad norint numesti svorį reikia valgyti vien tik vaisius ir daržoves, bet reikia maitintis tokiu maistu, kuriame yra maždaug 70 nuošimčių vandens, vadinasi pagrindinis mūsų maistas turėtų būti daržovės ir vaisiai, nes mūsų kūnuose yra 70 nuošimčių vandens. Kitus 30 nuošimčių gali sudaryti duona, grūdai, mėsa, pieno produktai, ankštiniai augalai.Yra dvi svarbios priežastys, dėl kurių mums reikia tokio vandens ir dėl tų pačių priežaščių vandens gėrimas to neatstoja : organizmo maitinimasis ir valymas.Vanduo išnešioja maistingas medžiagas į visas organizmo ląsteles ir pašalina toksines atliekas.Daržovėse ir vaisiuose yra visos medžiagos, kurių reikia organizmui - vitaminai, mineralai, baltymai, enzimai, angliavandeniai, aminorūgštys, visos riebalinės rūgštys.Vaisių ir daržovių vanduo perneša šias medžiagas į žarnas, kur maistas yra absorbuojamas.Jeigu valgote vandeningą maistą, vadinasi valgote maistą, atitinkantį visus organizmo poreikius.Ir tik vandeningo maisto dėka organizmas yra išvalomas nuo toksinų.Gerdami vandenį mes neišvalome organizmo, nes su vandeniu į mūsų organizmą nepatenka enzimai ir kiti gyvybę palaikantys elementai, kurie patenka su vaisių ir daržoviu vandeniu.Visi trys mūsų organizmo ciklai sklandžiai funkcionuoja tada, kai reguliariai gauna tokio vandens.
Keista, bet mes maitinamės taip, kad mūsų organizmas būtų neišvalomas, o užteršiamas.Užkemšamas.Mes nenorime užkimšti savo organizmo, nes kuo daugiau jį užkemšame, tuo daugiau priaugame svorio ir tuo sunkiau yra jį numesti.Maistu užkemšame savo organizmus, o užsikimšę blogai jaučiamės ir imamės visų priemonių, kad gerai jaustumėmės, bet nesiliaujame ir toliau valgę maistą, užkemšantį visą sistemą.Tad nuo šiol pažvelgę į valgį, savęs paklauskite : "Ar tikrai šis maistas vandeningas?" Jeigu taip nėra, jūs pasaulyje nerasite kito metodo, kaip galėtumėte sėkmingai numesti svorį, netrukus jo vėl neužsikraudami.Jeigu išties norite būti sveikas ir turėti tokį kūną, kokio neabejojate esąs vertas, būtina sąlyga, kad nuolat užduotumėte sau šį klausimą.

Vadinasi, turime rūpintis, kad dažniausiai mūsų maistą sudarytų vandeningas, gyvas maistas.Kai kada gal dienos davinys ir neišlaikys tikslaus santykio tarp 70 nuošimčių vandeningo maisto ir 30 nuošimčių koncentruoto maisto.Nieko tokio! Nėra dėl ko pergyventi.Per metų metus jums nusistovėjo tam tikri pomėgiai.Ir tuos pomėgius galima įveikti tik per ilgesnį laiką.Svarbu, kad santykis būtų dažniau išlaikomas negu pažeidžiamas.Tarkime, vieną dieną jūs sunkiai prisikertate, bet išaušta kita diena.Ir žiūrėkite, kad tą dieną valgytumėte daugiausia vandeningą maistą, nes dieną prieš tai jūsų meniu buvo nevandeningas maistas.

O dabar atsakysime į dažną klausimą: "O vandens ar gerti? Aš kasdien išgeriu po aštuonias stiklines vandens, bet ar man gerti ar ne?" Tiesą sakant, jeigu jūs valgytumėte daugiau vandeningo maisto, jūsų taip netroškintų ir tiek nenorėtumėte vandens.Beje, jeigu norite gerti, tai gerkite kiek įmanoma distiliuotą vandenį.Kalnų šaltinių vanduo nėra idealus žmogaus organizmui, nes jame yra neorganinių mineralų, kurių mūsų organizmas negali įsisavinti.Šie neorganiniai mineralai yra linkę sukibti su cholesterinu ir storai nusėsti arterijose.Distiliuotas vanduo tokio poveikio neturi.Valgydami vaisius ar daržoves, jūs gaunate distiliuoto vandens.Gal jums teko girdėti, kad distiliuotas vanduo išplauna mineralus iš organizmo.Iš dalies tai tiesa.Distiliuotas vanduo išplauna neorganinius mineralus iš organizmo, kurių mes negalime įsisavinti.Todėl poveikis yra sveikas.

Dar viena svarbi pastaba apie vandenį.Labai nesveika gerti vandenį valgant.Daugelis valgydami užsigeria.Tai negeras įprotis, juk skrandyje sultys susiskaido maistą.O jeigu geriate vandenį valgydami, atskiedžiate tas sultis ir jos negali gerai suvirškinti maisto.Tai apsunkina įsisavinimo ciklą, savo ruožtu neigiamai paveikiantį itin svarbų šalinimo ciklą, ir išeikvoja daug energijos.

Žodžiu, maitindamiesi vandeningu maistu, iš organizmo išplausite toksines atliekas ir sumažinsite svorį.Toliau valgydami vandeningą maistą, neleisite kauptis toksinėms atliekoms, ir jūsų svoris nedidės.Mes stengiamės įrodyti, koks svarbus metant svorį yra šalinimo ciklas.Niekas taip nepagerina šalinimo ciklo, kaip reguliarus, vandeningas, tinkamo maisto kiekis.Jūs patys galėsite tuo įsitikinti, kai pradėsite vykdyti šią programą.Yra dar vienas būdas padedantis detoksikuoti organizmą.Tai maisto derinimo principas.

MAISTO DERINIMO PRINCIPAS

Tikriausiai esate girdėję apie maisto derinimą. Maisto derinimas pagrįstas atradimu, jog vieni maisto deriniai lengviau ir veiksmingiau suvirškinami, o kiti prasčiau. Žmogaus kūnas yra taip sutvertas, kad skrandyje tuo pačiu metu būtų virškinamas tik vienos rūšies koncentruotas maistas. Prisiminkite, kad bet koks maistas, jei tai ne vaisiai ir daržovės, yra koncentruotas.Maisto derinimo principas tiesiog konstatuoja, kad vienu kartu reikia valgyti tik vienos rūšies koncentruotą maistą, nes žmogaus skrandis nepajėgia suvirškinti vienu metu visokių rūšių koncentruoto maisto. Labai paprasta.

Tikriausiai esate valgę mėsą ar žuvį su bulvėmis, ryžiais ar makaronais? Sumuštinį su sūriu? Kiaušinį su duona?Dribsnius su pienu? Visi šie maisto deriniai yra netinkami ir užtikrina, kad jūs niekada neturėtumėte nei trokštamos energijos, nei liekno kūno.Kas gi vyksta mūsų organizme valgant netinkamus maisto derinius? Kaip pavyzdį paimsime mėsą su bulvėmis, bet juo galėtu būti ir duona su sūriu, ir žuvis su ryžiais ir t.t. Tarkime jūs išsikepėte žlėgtainį ir valgote jį su virtomis ar keptomis bulvėmis.Skrandyje suskaidyti žlėgtainį reikalingos ypatingos virškinimo sultys - rūgščiosios sultys. Kartu dar suvalgote ir keptų bulvių.Ko gero pasakysite, kad bulvės - daržovės.Taip, bulvės yra daržovės.Jeigu jūs atsikastumėte žalios bulvės ir ją sukramtytumėte, jūsų skrandyje atsidurtų vandeningas maistas.Bet iškeptas ar virtas bulves jūs galite kramtyti kiek norite, vandeningos jos nepasidarys.Kepant ar verdant yra pašalinama didesnioji vandens dalis ir jos lieka labai koncentruotos ir krakmolingos.Tokiam maistui suvirškinti reikia šarminių skrandžio sulčių. Jeigu mokėtės chemijos, žinote, kaip reguoja šarmai ir rūgštys.Jie neutralizuoja vienas kitą. Taigi, suvalgėte žlėgtainį su bulvėmis.Maistas pateko į skrandį, bet reikalingos virškinimo sultys neutralizavosi.Kas būna toliau? Organizmas išskiria vis daugiau ir daugiau sulčių maisto virškinimui.Šis procesas užtrunka keletą valandų.Gerai nesuvirškintas maistas yra išstumiamas iš skrandžio į žarnyną.Didesnioji dalis baltymų, ilgai išbuvę skrandyje, papuvo.Didesnioji dalis angliavandenių susifermentavo.Supuvęs ir susifermentavęs maistas organizme gamina toksines rūgštis.Kaupiasi dujos, ėda rėmuo, sutrinka virškinimas ir mes griebiamės vaistų.Žarnyne maistas dar turi nukeliauti žarnyno traktatu apie devynius metrus. Įsiavaizduokite! Devyni metrai žarnyno turi dorotis tuo supuvusiu maistu.Štai kodėl pavalgę netinkamai suderinto maisto mes neturime energijos - ji visa yra panaudojama maistui apdoroti, virškinti.
Maisto derinimo principas siūlo valgyti tokį maistą, kuris nepūtų skrandyje, neužterštų žarnyno ir būtų lengvai įsisavinamas.Tai galima laiduoti vienu metu valgant tik vieną koncentruotą produktą. Jeigu užsimanote mėsos, žuvies , kiaušinio ar sūrio, valgykite į sveikatą.Bet atminkite, kad tam kartui mėsa bus tik vienas koncentruotas produktas.Vadinasi su ja negalima valgyti jokio kito koncentruoto produkto.Nei bulvių, nei ryžių, makaronų, sūrio ar duonos, o tik labai vandeningų produktų.Kitaip sakant su mėsa valgykite daržovių.Bet kokių daržovių.Žinokite, kad daržovėms nereikia jokių ypatingų skrandžio sulčių.Jos skaidosi bet kokioje terpėje - ir rūgštinėje, ir šarminėje.

Mes jums nesiūlome badauti. Žmogaus organizmas turi tam tikras fiziologines ribas, kurių reikia paisyti.Norite keptų bulvių? Puiku, valgykite keptas bulves, bet su daržovėmis, salotomis. Norite mėsos? Valgykite kiek norite, bet tik su salotomis, daržovėmis.Norite duonos? Valgykite duoną su salotomis, daržovėmis. Norite sūrio? Valgykite sūrį su salotomis, daržovėmis.Arba ištirpinkite sūrį ir užpilkite jį ant daržovių. Kaip matote, jūs valgysite jums patinkantį maistą, bet jų vienu su kitu nemaišysite.Laikantis tokios tvarkos, ne tik pasisavinama daugiau maistingų medžiagų, bet ir išnyksta nemalonūs virškinimo sutrikimai ir gerokai padaugėja energijos.

Baltymus su krakmolu maišyti negerai, bet ar nieko tokio, jei maišome vienus baltymus su kitais, vieną krakmolą su kitu? Iš tiesų yra idealiausia su vienu patiekalu gauti vieną koncentruotą produktą.Derinys krakmolas su krakmolu dar yra pakenčiamas, bet dviejų rūšių baltymų yra geriau nemaišyti, nes jie yra tokios skirtingos sudėties, jog skrandžiui prisitaikyti prie daugiau kaip vienų baltymų virškinimo reikalavimų tiesiog neįmanoma.Todėl dviejų rūšių baltymai išveda iš rikiuotės visą sistemą.Tai nereiškia, kad negalima kartu valgyti dviejų rūšių mėsos ar dviejų rūšių riešutų, bet tai reiškia, jog vienu metu dviejų skirtingų baltymų - mėsos, kiaušinių, pieno produktų ar riešutų - nereikia valgyti. Krakmolas ne taip sunkiai suskaidomas kaip baltymai, todėl galima valgyti kelis krakmolo rūšis.Tarkime, norite ant salotų pasibarstyti skrudinto pyrago gabalėlių ir kartu suvalgyti keptą bulvę; šie produktai susivirškins be fermentacijos.Ryžiai su pupomis, nors tai ir sunkus maistas, skrandyje irgi yra suderinami.Be abejo valgyti vienu metu tik vienos rūšies koncentruotą produktą yra geriausia, bet dviejų skirtingų produktų krakmolas yra suderinamas ir skrandžio negadina.

Supažindinami su maisto derinimu, siūlome pakeisti kai kuriuos jūsų maitinimosi įpročius.Gyvenimo apversti aukštyn kojom nereikia.Taikykitės prie savo įprastinio ritmo! Aišku, kuo labiau laikysitės šių principų, tuo didesnė sėkmė.Tuo greičiau numesite svorio, kurio norite atsikratyti. Tinkamo maisto principas jums nedraudžia valgyti mėgstamus patiekalus; tik jų nereikia valgyti vienu metu. Kai kas sako:"Pripažįstu, čia esama nemažai tiesos, bet aš kiekvieną dieną pietauju ne namuose ir negaliu to vykdyti". Kodėl gi ne? Šio principo galima laikytis bet kokiame restorane, tiesiog valgydami žuvį ar mėsą , paprašykite patiekti juos be bulvių ar ryžių, tik su daržovėmis ir dar papildomai galite užsisakyti salotų.Žinau, tai atrodo labai parasta, bet šito metodo gerumas ir yra tas, kad jis paprastas.Kai pabandysite tinkamai derinti maistą patys įsitikinsite, kaip paprasta yra numesti svorio ir kiek pas jus atsiras papildomos energijos ir jėgų.

Ir štai mes prieiname prie trečio būdo, kaip iš savo organizmo pašalinti toksines medžiagas.Tai teisingas vaisių vartojimo principas.

TEISINGAS VAISIŲ VARTOJIMAS:
Dauguma žmonių mėgsta vaisius ir juos mielai valgo. Vaisiai yra naudingiausias, suteikiantis daugiausia energijos bei ilginantis gyvenimą maistas. Bet taip yra tik tada, jeigu vaisiai yra vartojami teisingai.Vaisiai yra vienintelis maistas, prie kurio žmogus yra biologiškai prisitaikęs.Anksčiau jau minėjome, kad mūsų organizmą yra būtina nuolat išvalyti nuo toksinių atliekų.Veiksmingiausiai toks valymas atliekamas vartojant vandeningą maistą.Vandeningiausias maistas yra vaisiai.Vaisiuose yra 80-90 nuošimčių valančio, gyvybingo vandens.Be to, vaisiuose randami visi vitaminai, mineralai, angliavandeniai, aminorūgštys bei riebiosios rūgštys, kurių reikia žmogaus organizmui.Joks kitas maistas neteikia tiek daug gyvybinių jėgų.Žvaliam gyvenimui esmingiausia yra energija.Jau žinome, kad virškinimas sunaudoja daugiausia energijios nei bet kuri kita fizinė veikla.Vaisiams suvirškinti reikia mažiau energijos nei bet kuriam kitam maistui! Ir štai kodėl. visas maistas, patekęs į žmogaus kūną, turi būti suskaidytas bei transformuotas į gliukozę, fruktozę, gliceriną, aminorūgštis bei riebiasias rūgštis.Vaisiai yra gyva gliukozė.Jiem suvirškinti, įsisavinti, asimiliuoti reikia tik mažos dalies tos energijos, kuri yra reikalinga suskaidyti kitam maistui.Vaisiai virškinami ne skrandyje.Jie jau apvirškinti.Visi vaisiai, išskyrus bananus, datules bei džiovintus vaisius, labai trumpai pabūna skrandyje.Užtrunka 20-30 minučių, kol jie pereina per skrandį, tarsi per tunelį, susiskaido ir išskiria savo vertingas gyvybines medžiagas žarnyne. Vaisių nevirškinant skrandyje, sutaupoma gerokai energijos, kuri nukreipiama valyti organizmą nuo toksinų ir tuo pačiu svoriui mažinti.Tačiau taip įvyksta tik tada, kai vaisiai yra vartojami teisingai. O kas yra tas teisingas vaisių vartojimas?

Kadangi visi vaisiai skrandyje ilgai nebūna dėl savo sandaros, teisingas vaisių vartojimas reiškia, jog vaisiai niekada nevalgomu su kitu maistu ar po kito maisto.Vaisius reikia valgyti tik tuščiu skrandžiu.Vaisiai yra visų svarbiausias maistas.Bet jeigu jie yra valgomi po visokių kitų valgių, gali atsirasti daug keblumų.

Tarkime, suvalgote sumuštinį, o po to kokį nors vaisių, pvz. arbūzo gabalėlį. Arbūzo gabalėlis, perėjęs per skrandį, tuoj patektų į žarnyną, jeigu jam nesukliudytų joks kitas maistas.Tuo tarpu tas maistas pūva, fermentuojasi ir virsta rūgštimi.Kai tik vaisiai susimaišo su kitu maistu ir skrandžio sultimis, visa masė pradeda gesti.Esantys baltymai pūva, o angliavandeniai fermentuojasi.Viskas virsta rūgštimi, ir mes puolame ieškoti vaistų, nes mums negera.Visus vaisius reikia valgyti tik tuščiu skrandžiu.Vaisius galite valgyti bet kokiu metu ir bet kokius, jeigu skrandis tuščias, tik prieš valgant ką nors kita, turi praeiti 20-30 minučių.Per tą laiką vaisių ar sulčių skrandyje nebelieka.Bananai, datulės ir džiovinti vaisiai išbūna skrandyje 45-60 minučių.Prieš valgant vaisius, reikia atsižvelgti, kiek laiko praėjo, kai valgėme kitokį maistą, ne vaisius.

Po kiek laiko, pavalgius kito maisto, galima valgyti vaisius:

Salotos ar nevirtos daržovės - 2 val.

Gerai suderintas maistas be mėsos - 3 val.

Gerai suderintas maistas su mėsa - 4 val.

Bet koks netinkamai suderintas maistas - 8 val.


Visus vaisius yra būtina valgyti žalius ir nevirtus, nes kitaip yra prarandamos naudingos jų savybės. Tas pats pasakytina ir apie vaisių sultis. Jeigu nusprendėte atsigerti sulčių, tai gerkite tik šviežias. Pasterizuotos, kaip ir iš koncentrato atskiedžiamos apelsinų sultys, jau yra gryna rūgštis dar neišgėrus.

Kai kalbama apie tinkamą maisto derinimą bei teisingą vaisių vartojimą, pabrėžiama ne tik ką valgyti, bet ir kada valgyti.

Taigi, kada yra geriausias metas valgyti vaisius?

TINKAMIAUSIAS METAS VALGYTI VAISIUS:
Jeigu jūsų paklaustų, koks dienos metas yra netinkamiausias valgyti, kažin ką atsakytumėte.Veikiausiai "Prieš pat miegą",-kaip daugelis mano. O teisingas atsakymas - ryte.Tikriausiai daugelis iš jūsų nustebote, nes nuolat teigiama, kad pusryčius reikia pavalgyti.Bet pažiūrėkime kas vyksta su mūsų organizmu ryte. Mes nubundame pailsėję, aišku jeigu nevalgėte vėlai vakare, pilni jėgų. Ir kur jūs išliesite jėgų antplūdį? Sotiems pusryčiams? Jau žinote, kad virškinimas suima galybę energijos. Grynai energijos požiūrius, ar turi prasmės pusryčiai, rytą atsikėlus?

Būtina sveikatos visam gyvenimui dalis yra tokia : atsibudęs rytą bent iki vidudienio valgykite tik šviežius vaisius, gerkite tik vaisių sultis ir daugiau nieko.Valgykite ir gerkite į valias, savęs neribodami., bet ir nepersivalgykite.Vaisiams suvirškinti reikia labai mažai energijos, nes skrandyje jie nevirškinami.Juos užtenka gerai sukramtyti.Ryte valgydami vaisius, jūs užsitikrinate daug našesnę ir žvalesnę dieną, nes jūs sukaupiate energijos, o ne iššvaistote.Jeigu priprasite iki vidudienio maitintis tik vaisiais, net nustebsite, kokį neįtikėtina poveikį tai turės jūsų gyvenimui.Jeigu retkarčiais ir suvalgysite sunkesnius pusryčius, nieko tokio.Retkarčiais yra viena, o kasdien - visai kas kita.Vartojimas vien vaisių ir vaisių sulčių rytais yra sveikatos visam gyvenimui pagrindas. Jeigu iš pradžių jums yra sunku laikytis kitų šios programos principų, tai laikykitės tik šio vieno principo - rytą valgyti tik vaisius ir pamatysite, kokį poveikį tai turės jūsų organizmui.Nepamirškite, kad tuščiu skrandžiu valgomi vaisiai turi tik teigiamą poveikį ir skatina svorio kritimą.
Aiškinimas, kodėl ryte reikia valgyti vien vaisius, yra glaudžiai susijęs su veiksmingu žmogaus organizmo ciklų funkcionavimu.Metas peržvelgti šiuos ciklus ir įsitikinti, kodėl taip yra.Kadangi svorio kritimui yra svarbu nesutrukdyti šalinimo ciklui, pradėkime nuo jo.

I CIKLAS - ŠALINIMAS (nuo 4 val. ryto iki vidudienio).Jau žinote, kad įprastinio maisto virškinimui reikia daugiau energijos nei kitiems organizmo procesams.Taipogi žinote, kad vaisiams suvirškinti sueikvojama mažiausiai energijos.Vadinasi, jeigu išalkstate, naudingiausia šalinimo ciklo metu maitintis tik vaisiais ir vaisių sultimis.Visa kita stabdo šalinimo procesą, nes maisto atliekos, kurios turėtų būti pašalintos, tik prisideda prie toksinio krūvio ir nepageidaujamų kilogramų.Štai kodėl šios programos sėkmę ir jūsų sėkmę metant svorį, laiduoja vien vaisių valgymas iki vidudienio.

II CIKLAS - SOTINIMASIS (nuo vidudienio iki 20val.).Po 12 val. prasideda kasdieninis maitinimosi laikotarpis.Jeigu esate alkanas, dabar yra metas valgyti, tik laikykitės kelių svarbių taisyklių. Atminkite, kad virškinimas suima daugiau energijos, nei bet kokia kita jūsų veikla. jums reikia tokio maisto, kurio virškinimui nors ir išeikvos šiek tiek energijos, bet neišems visų jėgų.Todėl laikykitės tinkamo maisto derinimo principų, kad būtų panaudota minimaliai energijos tam maistui suvirškinti.

III CIKLAS - ĮSISAVINIMAS ( nuo 20 val. iki 4 val.ryto).Jūs jau pasisotinote.Dabar metas duoti organizmui galimybę įsisavinti, absorbuoti ir panaudoti maistingas medžiagas.Maistas tik tada pradedamas įsisavinti, kai jis patenka į žarnyną.Gerai suderintas maistas maždaug po trijų valandų išeina iš skrandžio ir jau būna paruoštas absorbacijai ir įsisavinimui. Blogai suderintas maistas skrandyje gali išbūti nuo aštuonių iki dvylikos valandų ir net ilgiau.Nepavėlinkite valgyti, kad einant miegoti skrandyje maisto jau nebebūtų.Geras nakties poilsis leis kūnui baigti įsisavinimo ciklą, kol apie 4 val. ryto iš naujo neprasidėjo šalinimo ciklas.

Susipažinę su šiais būdais ir visa tvarka, kaip sėkmingai pasiekti geidžiamo tikslo, prieš einant toliau, būtina įgyti aiškų supratimą, kas tai yra detoksikacija.

DETOKSIKACIJOS TEORIJA:
Jūs jau žinote, kaip svarbu iš organizmo pašalinti toksines atliekas.Atminkite, kad toksinės medžiagos jūsų organizme kaupėsi dvidešimt, trisdešimt, keturiasdešimt ir net daugiau metų, tad jų pašalinimas negali įvykti per vieną dieną.Tačiau yra būtina, kad detosikacja įvyktų.Būtina išvalyti visą sistemą ir atpalaiduoti energiją svorio mažinimui.Kol visoje organizmo sistemoje bus toksinių atliekų, daug energijos nueis jų šalinimui.Detoksikacija yra išvalymas, ir jis yra būtinas.Tai raktas į sėkmę ir gerą savijautą.Vykstant detoksikacijai yra galimi tam tikri sutrikimai, kurie priklauso nuo to, kiek užterštas yra jūsų organizmas.Kokie tie galimi nesklandumai?

Dažniausiai pradžioje būna vidurių pūtimas.Kai imate valgyti daugiau vaisių tuščiu skrandžiu ir prasideda valymas, išjudinamos susikaupusios toksinės atliekos, renkasi dujos ir pučia vidurius. Paprastai vidurių pūtimas praeina per 2-3 paras. Ir jeigu pirmomis paromis dėl vidurių pūtimo svoris padidėja kokiu kilogramu, nėra ko gąsdintis.Organizmas prisitaiko prie naujo uždavinio.Jums gali pradėti skaudėti galvą, galite pajusti nuovargį, gali jūsų išmatos būti skystos.Dėl to neverta baimintis ir pulti pirkti vaistų. Jūsų organizmas taip atsikrato toksinių atliekų.Laisvi viduriai retai kada trunka ilgiau nei dvi dienas.Gali būti daug gleivėtų išskyrų ir iš nosies.Tai ne sloga!Organizmas išstumia gausius toksinus, prisirinkusius gleivinėje.Vienas iš klasikinių būdų, kaip organizmas šalina toksines atliekas, yra vadinama sloga.Kai gleivinėse prisirenka tiek gleivių, kad kūnas jų nebetoleruoja, ir tos gleivės nėra deramai greitai pašalinamos, ima veikti apsauginiai organizmo mechanizmai ir jas išstumia pro nosiaryklę.
Daugelį žmonių kankina virškinimo sutrikimai.Pradėjus maitintis pagal sveikata visam gyvenimui programą, šie negalavimai pradeda nykti.Tinkamas vaisių vartojimas ir teisingas maisto derinimas yra pagrindiniai faktoriai, lengvinantys šiuos negalavimus.Retkarčiais nuo tinkamai valgomų vaisių atsiras dujų ir pūs vidurius.Netgi jei valgysite vaisius visiškai tuščiu skrandžiu, gali atsirasti dujų ir pūsti vidurius.Pagrindinė priežastis, dėl ko taip būna, yra ta, kad metų metais susikaupusios maisto atliekos yra persunkusios skrandžio bei žarnyno sieneles.Vaisiai toksines medžiagas išjudina ir išplauna.Ir to proceso metu atsiranda dujų, pučia vidurius.Atminkite, kad visada pakeitus mitybos įpročius, organizmas turi prisitaikyti prie permainos, ir mes nelabai gerai pasijuntame.Tačiau į tuos laikinus nesklandumus žiūrėkite kaip į vykstantį procesą ir sveikimą.Bet jeigu kokie nors nesklandumai užsitęstų ilgiau nei kelios dienos, kad jums būtų ramiau, pasitarkite su gydytoju.

Visiškas toksinų pašalinimas iš organizmo gali užtrukti keletą mėnesių ar net metų, bet jau po keletos dienų svoris ims kristi, o jūs patys pasijusite energingesni.Tolesnis valymasis paprastai vyksta be jokių išorinių pasireiškimų ar nesklandumų.Padarysite didžiausią klaidą, jei nelabai kaip pasijutę tarsite:"Velniop visa tai" ir grįšite prie senų maitinimosi įpročių.Tie nesklandumai tik byloja apie tai, kaip jums yra reikalinga detoksikacija.Norime pabrėžti, kad ne visi pajunta negerumų.Daugeliui viskas vyksta sklandžiai.Mūsų atsakomybė yra įspėti apie galimus atvejus.

Nė kiek neabejokite, jog įrodymų apie tokio maitinimosi naudą gausu. Pavyzdžiui JAV daugiausia žmonių miršta nuo širdies ligų, o antroje vietoje nuo vėžio.Pakeisdami savo mitybą mes galime apsisaugoti nuo šių ligų. Vaisiai ir daržovės padeda spręsti šias problemas, nes jie yra didžiausi pagalbininkai detoksikuojant organizmą.Maitindamiesi pagal čia anksčiau aprašytus principus, jūs numesite svorio ir jo nebepriaugsite.Vienintelė kliūtis į šias permainas gali būti seni jūsų įpročiai. Įprotis ryte sunkiai prisivalgyti. Įprotis maišyti baltymus su angliavandeniais. Įprotis vaisius valgyti po valgio. Labai svarbu įsigyti naujų įpročių.Juk ne veltui sakoma, kad įprotis pikčiau už prigimimą.Neatsisakius senų įpročių, į priekį nepažengsite.Lengviausias būdas atsikratyti senų įpročių - juos pakeisti naujais. Bet per jėgą senųjų įpročių nesiimkite.Neskubėkite, nepraraskite gyvenimo džiaugsmo.Tai jums neturi tapti kankyne.Ir tai ne dieta.Nereikia šios programos laikytis paraidžiui.Mes jus tik supažindiname su paprastu dalyku, jog reikia pažinti savo organizmo biologines galimybes bei ciklus.Ši programa skirta visam gyvenimui, o ne 2-4 savaitėm.Šios žinios turi įaugti į jūsų gyvenimą visam laikui.Kūnas yra gyvenimo dovana.Kūnas linkęs spindėti ir būti lieknas.Tikrai nelinkęs į viršsvorį.Jums tereikia palengvinti jo natūralius procesus ir galėsite didžiuotis savo kūnu bei juo džiaugtis.Viso ligos atsiranda tik todėl, kad dėl netinkamai suderinto maisto organizmas nebesugeba išsivalyti.Jūs pabandykite neplauti ir nevalyti savo mašinos iš vidaus keletą metų, nekeisti tepalų.Pažiūrėkite į ką ji bus panaši ir kaip ji važiuos.Tas pats ir su jūsų organizmu.Labai gaila, kad daugelis žmonių dėl savo ligų ir prastos sveikatos kaltiną užterštą orą, darbą, stresus ir t.t.Visų ligų kaltininkas yra pats žmogus, jo netinkama mityba ir fizinis nejudrumas.Jūs negalite tikėtis, kad neišvalytas organizmas funkciuonuos gerai, o vietoj to, kad jį išvalytumėte, puolate į vaistines ir saujomis geriate vaistus bei vitaminus, toliau valgote organizmą teršiantį maistą. Deja, tai neatneša naudos jūsų organizmui ir nepalengvina jo darbo.

Jūs tikriausiai jau supratote, kad visi čia išdėstyti principai turi įaugti į jūsų gyvenimą.Tai jūsų gyvenimo planas.Gal net stebėsitės: "Negi taip paprasta?Aš turiu maitintis tik vandeningu, suderintu maistu ir teisingai vartoti vaisius? Ir šito užteks?". Taip, užteks! Žinodami pagrindinius principus, jų laikykitės, kada galėdamas ir kaip galėdamas.Viskas yra jūsų pačių valioje.Galite mėgautis skaniu maistu kiek norite, jei jis yra vandeningas ir tinkamai suderintas!

Toliau pakalbėsime apie tai, kokią įtaką mūsų organizmui turi baltymai ir pieno produktai.

BALTYMAI:
Baltymai yra labai paini tema.Atrodo, kad kiekvienas turi skirtingą nuomonę kiek baltymų reikia, kaip jie vartojami ir kodėl. Čia pabandysime paaiškinti apie baltymus paprastai, remiantis sveiku protu, logika, intuicija bei žmogaus fiziologija.Jūs patys turite apgalvoti ir nuspręsti, kas jums naudinga.Kalbėdami apie baltymus, apsiribosime jų poveikiu svoriui bei energijai.

Baltymai yra sudėtingiausi iš visų maisto elementų, jų įsisavinimas bei panaudojimas yra pats sudėtingiausias.Organizmui yra lengviausia skaidyti vaisius, o sunkiausia baltymus.Kai suvalgome baltymų, daugiau energijos yra sueikvojama, kad ji pereitų visą virškinimo procesą nei bet kuris kitas maistas.Kol maistas (ne vaisiai) pereina per visą virškinimo traktą, užtrunka 25-36 valandų. Suvalgius mėsos, šis laikas padvigubėja.Galima padryti išvadą, kad kuo daugiau valgysime baltymų, tuo mažiau turėsime energijos kitoms funkcijoms.Baltymų poreikis yra be saiko išpūstas.Esmė ta, kad mums tiesiog nereikia tiek daug baltymų, kaip buvome įtikinti.Visų pirma organizmas perdirba 70 nuošimčių baltyminių atliekų.70 nuošimčių! Antra, žmogaus organizmas per dieną netenka tik apie 23 gramų baltymų. Jie išsiskiria su fekalijomis, šlapimu, plaukais, prakaitu, oda.Kad atsatytume tuos 23 gramus, užtenka per mėnesį suvalgyti nepilną kilogramą baltymų. Žmonės paprastai suvalgo kur kas daugiau, nes beveik kiekviename patiekale vartoja baltymus.Specialistai pataria suvalgyti 56 gramus baltymų per dieną; norėdami apsidrausti jie padvigubino reikiamą kiekį!Suvartodami baltymų ne pagal organizmo poreikius, visai sistemai užkrauname sunkų krūvį, nes ji stengiasi atsikratyti pertekliaus.Iš tiesų baltymai nėra nė kiek svarbesni nei kitos sudedamosios maisto dalys.
Kalba apie baltymus nebūtų išsemta, neaptarus mėsos vartojimo, nes būtent mėsa yra laikoma puikiu baltymų šaltiniu.Dėl baltymų suvalgomi kalnai mėsos.Dažnai yra sakoma:"Nuo mėsos stipriau". Pasvarstykime apie tai. Pažiūrėkime ką ėda stipriausi žemės žvėrys: jaučiai, arkliai, mulai, drambliai, kupranugariai. Ką jie ėda? Lapiją, žolę ir vaisius.Ar esate regėję sidabrianugarę gorilą? Fiziologiniu požiūri ji labai panaši į žmogų ir neįtikėtinai stipri.Nors didesnė už žmogų tik tris kartus, stipresnė net trisdešimt kartų! O koks jos maistas?Vaisiai ir kiti augalai. Ir tik tada ėda kitą maistą, kai pasibaigia vaisiai.Valandėlei pamirškite ką jūs girdėjote apie mėsos valgymą.Žmonės mėgsta jaunų jautukų mėsą todėl, kad jų baltymai kone tobuli.O ką ėda jautukas, kad susidarytų šie baltymai? Mėsą? Ne! Grūdus ir žolę. Moksliniai duomenys liudija apie mėsos valgymo naudą, o blaivi nuovoka mums sako ką kitą.Taigi, ar reikia žmogui valgyti mėsą? Žmonės, gerai išmanantys šį dalyką, su ironija žiūri į tuos teiginius, nes baltymai organizme nesusidaro valgant baltymus.Baltymai susidaro iš maiste esančių aminorūgščių.Baltymai susidaro iš maiste esančių baltymų tik tiek, kiek iš jo yra sunaudojama aminorūgščių. Mintis, jog suvalgę jautienos, kiaulienos ar vištienos organizme pasigamins baltymai, yra absurdiška.Gyvuliniai baltymai yra gyvuliniai baltymai. Jei norite perprasti baltymų gamybą, reikia nutuokti apie aminorūgštis.

Organizmas negali asimiliuoti ar panaudoti baltymų jų pirmine forma - taip, kaip suvalgomi.Baltymai visų pirma yra suvirškinami ir suskaidomi į sudėtines aminorūgštis.O tada organizmas panaudoja aminorūgštis reikiamo baltymo gamybai.Vadinasi, maisto baltymų vertę nulemia jo aminorūgščių sandara.Pagrindiniai komponentai yra aminorūgštys.Visos maistingos medžiagos yra gaunamos iš augalų. Augalai sugeba sintetinti aminorūgštis iš oro, žemės, vandens .Žmonės ir gyvuliai priklauso nuo augalinių baltymų tiesiogiai, valgydami augalus arba žolėdžių gyvulių mėsą.Štai kodėl mėsėdžiai žvėrys neėda mėsėdžių, nebent kraštutiniais atvejais. Jie ėda gyvūnus, mintančius augalija .Esama apie 23 įvairių aminorūgščių.Visos jos pagrindinės.Penkiolika pasigamina pats organizmas, o aštuonios turi būti suvartojamos iš maisto.Jeigu valgote daržoves, vaisius, riešutus, sėklas, tai gaunate visas reikalingas aminorūgštis, iš kurių organizmas pasigamina baltymus.Tiesą sakant, mums niekaip negalėtų pristigti baltymų, nebent mes dėtume tam pastangas.Ar žmonės sutverti valgyti mėsą? Visos žinios byloja, kad nėra nei mitybinio, nei fiziologinio, nei psichologinio pateisinimo žmogui valgyti mėsą.Tuoj viską paaiškinsime.Peržvelkime mitybinį aspektą.Būtiniausia maisto savybė - teikti energijos organizmo reikmėms.Mėsos produktai neteikia energijos.Energija gaunama iš angliavandenių.Mėsoje faktiškai nėra angliavandenių.Riebalai duoda energijos, bet jų virškinimo procesas yra ilgesnis ir ne toks veiksmingas, tad riebalai virsta energija tik tada, kai sumažėja organizmo angliavandenių atsargos.Vadinasi, panaudojami riebalai, priklauso nuo gaunamų angliavandenių. Antarsis aspektas - ląsteliena.Visi mitybos specialistai pabrėžia ląstelienos reikšmę mityboje.Mėsa visai neturi ląstelienos.Dabar atkreipkime dėmesį, kokios aminorūgštys yra gaunamos su mėsa.Aminorūgščių grandinėje gali būti apytikriai nuo 51 iki 200 000 aminorūgščių.Kai į skrandį patenka mėsa, ši grandinė nutraukiama ir perdėstoma į žmogaus baltymus.Aminorūgštys yra gležnokos.Karštis jas sunaikina arba sutirština ir jos pasidaro nebetinkamos organizmo panaudojimui.Tos nesunaudotos aminorūgštys pasidaro toksiškos, didina svorį, sueikvoja energijos.Norėdamas panaudoti aminorūgštis, žmogus turėtų valgyti mėsą žalią, kaip mėsėdžiai ar visaėdžiai žvėrys.O žalios mėsos žmonės beveik nevalgo.Mėsoje yra labai daug sočiųjų riebalų, kurie labai dažnai būna infarkto ir širdžių ligų priežastimi.Tad mitybos požiūriu, nors mėsa ir labai reklamuojama, pasigirti neturi kuo.O dabar pažvelkime į mėsą fiziologiniu požiūriu. Mėsėdžių žvėrių dantys ilgi, aštrūs ir smaili.Mes kramtymui turime krūminius dantis.Mėsėdžių skrandis paprastas apvalus maišas, išskiriantis hidrochlorinės rūgšties dešimt kartų daugiau, nei nemėsėdžiai.Mūsų skrandžiai pailgi, sudėtingos struktūros ir išeina į dvylikapirštę žarną.Mėsėdžių žarnos yra 3 kartus ilgesnės už stuomenį, pritaikytos greitai pašalinti perdirbtą maistą.Mūsų žarnos yra 12 kartų ilgesnės už stuomenį ir pritaikytos ilgai išlaikyti suvirškintą masę.Mėsėdžių kepenys pajėgia pašalinti 10-15 kartų daugiau šlapimo rūgšties negu nemėsėdžių.Mūsų kepenys pajėgios pašalinti tik nedidelį kiekį šlapimo rūgšties.Mėsėdžiai neturi porų ir neprakaituoja per odą.Mes turime poras ir prakaituojame per odą.Mėsėdžių šlapimas rūgštinis, mūsų - šarminis.Galų gale mes net psichologiškai nesame pritaikyti valgyti mėsą.Tikriausiai nei vienas, vaikščiodamas po mišką ir pamatę žvėrį, nepultumėte jo, kad galėtumėte pasisotinti.Tikriausią atsakymą gali duoti vaikai.Mažam vaikui į lovelę padėkite triušį ir obuolį.Vaikas čiups valgyti triušį ir žaisti su obuoliu ar atvirkščiai? Tad kodėl žmonės valgo mėsą? Iš įpratimo ir palankių sąlygų. O be to, kiti mėgsta mėsą ir tiek. Ir nieko čia blogo, jeigu tik jie nemano valgą mėsą sveikatos sumetimais, nes sveikatai tai gali tik pakenkti.Niekas jums nesiūlo tapti vegetaru.Paprasčiausiai paaiškinam, koką įtaką žmogui daro mėsos valgymas. O jūs jau pats nuspresite kiek, kaip ir kokią mėsą valgyti. Jeigu nusprendėte valgyti mėsą, duosime 3 paprastus patarimus, kaip sumažinti jos neigiamą poveikį:

1)Žiūrėkite, kad mėsa būtų gera. Rinkitės kaip galima liesesnę mėsą.

2)Stenkitės valgyti mėsą ne dažniau kaip vieną kartą per dieną.Jei valgoma daugiau nei vieną kartą per dieną, didžiulė energija nueis jos suvirškinimui ir nebeužteks kitoms organizmo funkcijoms, pvz.šalinimui.Ir tas pats vienas mėsos patiekalas turėtų būti valgomas į dienos pabaigą.Kai kuriomis dienomis visiškai atsisakykite mėsos.Nebijokite, energijos sekančią dieną tikrai nepritrūksite.

3)Tinkamai derinkite. Nevalgykite mėsos su duona, bulvėmis, ryžiais, makaronais, riešutais ar bet kokiu kitu koncentruotu maistu.Nepamirškite, kad mėsa yra labai sunkiai virškinamas maistas.Paisistenkite valgyti ją su žaliomis, garintomis daržovėmis, salotomis. Atsisakykite bent rūkytos mėsos.

Tikriausiai jums įdomu, ar kiaušiniai yra geresnis baltymų šaltinis nei mėsa.Jeigu kiaušiniai yra valgomi ne žali, aminorūgštys sutraukomos, koaguluojamos karščio ir todėl tampa nebetinkamomis.Netgi žali kiaušiniai nėra naudingi, nes vištos yra lesinamos arseniku.Be to, kiaušiniuose yra daug sieros, kuri apsunkina kepenų ir inkstų darbą.Kiaušiniai kaip mat prašvinksta.Padėkite vieną kiaušinį karštą dieną ant kelio, palaikykite jį aštuonias valandas, o po to įkvėpkite to dvoko.Juk tas pats atsitinka kiaušiniui, patekusiam į mūsų organizmą, kur temperatūra 36,6 laipsniai.Žinoma, tuštinantis tas dvokas pasišalins.Bet ar verta taip apsunkinti savo organizmą? Jeigu jūs negalite atsisakyti kiaušinio, tai valgykite jį su dideliu kiekiu daržovių ar salotų.Bet nepamirškite, kad kiaušinis yra koncentruotas maistas ir nevalgykite jo su jokiu kitu koncentruotu maistu, o ypač su jokiu kitu baltyminiu maistu.

Išsiaiškinus baltymų klausimą, pereikime prie to, kaip mūsų energiją ir svorį įtakoja pieno produktai.

PIENO PRODUKTAI:
Ar patartina valgyti pieno produktus yra taip pat ginčytinas klausimas kaip ir įprotis valgyti mėsą.Būtų tuščia ginčytis, vartoti ar nevartoti, tad vėlgi tenka pasikliauti sveika nuovoka ir spręsti pačiam.Pažiūrekime kaip elgiasi gyvūnai.Karvės negeria pieno, o kodėl žmonės geria? Turbūt pamanėte:"Bet veršiukai juk geria pieną". Būtent! Karvės pienas skirtas maitinti jauniklius.Jokie gyvūnai atjunkyti nebegeria pieno.Ką tik gimę visi žinduoliai be išimties žinda motinos pieną, bet atjunkyti toliau visą gyvenimą minta kitu maistu.Žmogus įrodinėja, kad motinai nustojus žindyti, jos vaidmenį turi perimti karvė.Kitaip sakant, vieninteliai neatjunkomi žinduoliai yra žmonės! Karvės pieno cheminė sudėtis yra visai kitokia nei žmogaus.Enzimai, reikalingi suvirškinti pienui, yra reninas ir laktazė.Jie pranyksta, kai mes būname trejų metų.Piene yra elemento, vadinamo kazeinu.Karvės piene kazeino yra 300 kartų daugiau negu žmogaus piene.Jis reikalingas, kad išaugtų stambūs kaulai.Skrandyje kazeinas tirštėja ir susidaro stambūs, lipnūs, sunkiai skrandžiui virškinami varškės gniužulai.Ši tiršta lipni masė, kol yra pašalinama, žmogaus organizmui uždeda baisų krūvį.Visa nelaimė, kad dalis šios lipnios medžiagos sukietėja, prikimba prie žarnyno sienelių ir trukdo organizmui įsisavinti maistingas medžiagas.Be to, šalutiniai produktai, atsirandantys virškinant pieną, palieka daug toksinių gleivių.Jos labai rūgštingos ir kaupiasi organizme.Kai namuose valysite dulkes, pradžioje viską ištepkite klijais ir įsitikinkite ar po to lengva valyti. Pieno produktai atlieka tą patį vaidmenį kaip ir klijai mūsų organizme.Dr. N.Volkeris, sveikatos specialistas, laikomas liaukų specialistu mano, kad būtent kazeinas yra pagrindinis faktorius, sukeliantis skydliaukės sutrikimus.
Rimčiausios pieno vartojimo pasekmės yra tos, kad organizme susidaro gleivių.Jos padengia gleivinių membranas ir tuomet viskas labai vangiai gali prasisunkti. Yra manoma, kad pienas bei pieno produktai yra pagrindinis nutukimo faktorius. Netgi pieno produktus vartojant teisingai suderintus, visos šios problemos neišnyksta..Kadangi pienas ir pieno produktai yra konservuotas maistas, tai joks kitas konservuotas maistas neturi būti valgomas su juo.Tačiau pienas paprastai yra vartojamas su kokiu nors kitu patiekalu - valgome su avižų dribsniais, verdame manų košę, sriubą su makaronais, geriama su pyragu ar sausainiais ir t.t.. Sūrį valgome su duona, traškučiais ar vaisiais - kiekvienu atveju pažeisdami maisto derinimo taisykles. Deja, tas pats pasakytina ir apie jogurtą. "Ką? Juk jogurtas yra sveikas maistas!" Vargu. Jis yra daromas iš karvės pieno.Tų gerųjų bakterijų, kurių neva jūs gaunate su jogurtu, organizmas pasigamina tokiais kiekiais, kokių jam reikia. Jeigu jūs vis tiek nusprendėte valgyti pieno produktus, tai bent malonėkite juos derinti taip, kad būtų kuo mažiau žalos:

1)Pieną gerkite vieną, be nieko.Tai daugiausia gleivių turintis maistas žemėje, ir su niekuo kitu jis nesuderina.

2)Jei užsimanote sūrio, tai smulkiai jį supjaustykite ir užbarstykite ant salotų. Arba išlydę užpilkite ant kokių nors daržovių.Nepirkite labai geltonų sūrių, nes juose yra cheminių medžiagų.Jeigu mėgstate picą, nieko tokio, jeigu ją retkarčiais suvalgysite.Tik žinokite kiek žalos ji pridaro ir nepiknaudžiaukite.Jei vieną dieną valgėte picą, tai kitą dieną išvalykite organizmą.

3)Jogurtą valgykite tuščiu skrandžiu arba kaip salotų uždarą. Susitaisykite salotų ir užsipilkyte juos jogurtu. Po to nevalgykite vaisių, nes viskas drauge fermentuosis, pus ir terš jūsų organizmą.

Daugelis tvirtina, kad dėl kalcio yra būtina vartoti pieno produktus.Mes įtikėjome, kad pienas yra pagrindinis kalcio šaltinis, ir jei negersime pieno mums iškris dantys bei suminkštės kaulai. Visų pirma, karvės piene esantis kalcis yra daug šiurkšesnis nei žmogaus piene, be to, jis sukibęs su kazeinu, trukdančiu absorbuoti kalcį.. Visi geriantys pieną ir valgantys sūrį bei kitus pieno produktus, vartoja pasterizuotus, homogenizuotus produktus.Šie procesai sumažina kalcio vertę ir daro jį sunkiai įsisavinamą.Žmogaus organizmas yra labai lankstus ir prisitaikantis, bet karvės pienas yra tiesiog neskirtas žmogui. Tad iš kur gauti kalcio? O kalcio gausu visose lapinėse daržovėse, visų rūšių neapdorotuose riešutuose, o sezamo sėklose kalcio yra daugiau nei bet kokiame kitame žemės maiste.Jeigu kasdien valgysite vaisius bei daržoves, o retkarčiais ir riešutus, tai kalcio tikrai nestokosite.Puikūs kalcio šaltiniai yra neapdorotos sezamo sėklos, neapdoroti riešutai, kopūstai, visos lapinės daržovės, džiovintos figos, datulės bei slyvos.

Svarbu suprasti kalcio vaidmenį žmogaus organizmui.Viena pagrindinių jo funkcijų - neutralizuoti visoje sistemoje rūgštį. Dauguma manančių, kad jiems trūksta kalcio, maitinasi labai rūgščiai ir kalciui jų organizme nuolat tenka neutralizuoti rūgštį. Visi pieno produktai, išskyrus sviestą, pagamina daug rūgščių. Sviestas - riebalai ir todėl neutralus.Kadangi riebalai apsunkina baltymų virškinimą, tai sviesto yra geriau nevartoti su baltymais.Tačiau sviestą galima valgyti su angliavandeniais. Tikra ironija, kad žmonės valgo pieno produktus kalciui gauti, o esantis jų organizme kalcis yra panaudojamas neutralizuoti suvalgytų pieno produktų pasekmėms.Tad peršasi išvada, jog užuot apkrovus organizmą kalciu, verčiau pakeisti mūsų mitybos įpročius taip, kad mūsų sistemoje mažiau pasigamintų rūgščių.

Iš praktikos yra nustatyta, kad įvairios alergijos ir kvėpavimo ligos, ypač astma, tiesiogiai sietinos su pieno vartojimu.Tas pats pasakytina ir apie vaikus, kuriuos kamuoja ausų infekcijos.

Be abejo, esate girdėję specialistus tvirtinant, jog pieno produktai yra svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis.Kiti specialistai teigia priešingai.Jum pačiam teks nuspręsti vartoti pieno produktus ar ne. Ar žmogui yra išmintinga vartoti karvės pieną? Kiekvienas į šį klausimą atsakysite pats, pasikliaudami savo galva bei patirtimi.Mes jus tik supažindinome, kaip pienas ir pieno produktai veikia žmogaus organizmą.Spręsti turite jūs patys.
BENDROSIOS GAIRĖS

Niekas nesako, kad pradžioje bus lengva.Yra labai sunku atsisakyti pamėgtų valgių, bet vėliau patys pamatysite, kokių skanių patieklų yra galima sutaisyti nepažeidžiant mitybos taisyklių. Ypatingai sunkus yra pirmosios keturios savitės, kai organizmas reikalauja mums įprastų valgių. Kyla didelė pagunda viską mesti ir maitintis, kaip ir anksčiau. Bet jeigu jūs norite turėti gražų, liekną ir sveiką kūną, teks kai ko atsisakyti ir įprasti prie naujų mitybos įpročių.Nenusiminkite, jeigu jums ne visada pavyks laikytis anksčiau išdėstytų principų. Laikykitės jų kada galite ir kaip galima geriau.Odabar trumpai supažindinsime, kaip šiuos principus pritaikyti mūsų kasdieniniame gyvenime.

PUSRYČIAI:
Nuo šiol jūsų pusryčiai bus lengvi ir nedaug keisis.Kasdien iki pietų valgykite vaisius ir gerkite šviežių sulčių kiek širdis geidžia.Tai užtikrins, kad per šalinimo ciklą jūsų organizmas visas jėgas sutelks į šalinimą, o ne į virškinimą. Valgykite, tai kas jums patinka:obuolius, bananus, kivi, vynuoges, mandsrinus ir t.t. Vieniems patinka vaisiai, kitiems sultys, tretiems vanduo su citrina. Valgykite, bet nepersivalgykite.Jums reikia vaisių! Bet žiūrėkite, kad vaisiai būtų prinokę, nes tik tada jų kokybė būna geriausia. Pvz. žali bananai būna labai krakmolingi. Tuo laiku, kai metate svorį, geriau susilaikykite nuo datulių ir džiovintų vaisių.Nors tai puikus energijos šaltinis, jame daug koncentruoto cukraus.Paskui, kai jūs artėsite prie savo idealaus svorio, pamatysite, kad šie produktai puikiai atstoja nesveikus saldumynus.Todėl užsinorėję saldainių ar šokolado, verčiau suvalgykite džiovintų vaisių.Bet pradžioje, ypač jeigu stokojate savidrausmės, jų poveikis nepageidautinas.Reikia įsidėmėti, kad sultingus vaisius reikia valgyti 20-30 minučių prieš pietus.Bananai pasišalina iš skrandžio per 45-60 min. Arbūzai ir melionai yra patys vandeningiausi vaisiai, todėl juos reikia valgyti pirma visų vaisių. Bet atminkite geležinę taisyklę - vaisiai valgomi tik tuščiu skrandžiu ir niekada po valgio.Jeigu mėgstate rytai pavalgyti, atsikėlę susitaisykite vaisių mišrainės ar šviežių daržovių mišrainės.Jeigu turite vaikų, tai ir jų dieną pradėkite vaisiais, vaisių mišraine ir sultimis.Netgi, jeigu jie yra įpratę prie gausių ir nesuderintų pusryčių, perėję prie vaisių turės daugiau jėgų .Niekada neverskite vaikų valgyti per prievartą, bet pasirūpinkite, kad pirmas maistas ryte jiems būtų vaisiai.Jeigu pavalgę vaisių salotų jie dar nebus sotūs, pasiūlykite rupios duonos su sviestu ar karštų daržovių. Tik nesiūlykite sunkiai virškinamų sumuštinių, avižinių ar kukurūzų dribsnių su pienu, įvairų košių ir t.t. Ir nepergyvenkite, jeigu vaikas atsisako iš viso valgyti pusryčius. Jūs patys nustebsite, kad vaikai ryte gaudami vandeningą maistą bus veiklesni, jų sveikata pagerės ir netgi mokytis jie pradės geriau.
Vaikams negalima taikyti prievartos.Tas pats pasakytina ir apie suaugusius. Prievarta sukelia įtampą.Ir ypač reikia vengti prievartos dėl maisto.Gal būt pradžioje vaikas ir jūs patys nenoriai valgysite naujus pusryčius, bet ilgianiui įprasite ir vėliau retai kada valgysite iki pietų kitokį maistą nei vaisiai.Jeigu labai ryte išalksite, suvalgykite bananų.

Jeigu jūs mėgstate sultis, tai gerkite tik šviežiai išspaustas.Niekada negerkite sulčių iš pakelių ar koncentrato, nes dar neišgertos tokios sultys yra gryna rūgštis.

Mes sudarėme energijos skalę, kad visą dieną būtumėte darbingas ir tuo metu organizmas turėtų salygas šalinti toksines atliekas.Ji nurodo, kokiu produktus valgyti ryte ir kokius vėliau.

ENERGIJOS SKALĖ

*IKI VIDUDIENIO
Švieži vaisiai ir vaisių sultys, šviežių daržovių sultys ir mišrainės, garintos daržovės, švieži riešutai ir sėklos.

*PO VIDUDIENIO
Kruopos, duona, bulvės, mėsa, žuvis, ankštiniai augalai, pieno produktai.

Produktai, nurodyti grafoje "Iki vidudienio" gali būti valgomi bet kokiu dienos metu, tačiau žemutinėje grafoje "Po vidudieno" nurodyti produktai negali būti valgomi pirmoje dienos pusėje.Tomis dienomis, kai valgysite tik vaisius ir daržoves, ir visai nevalgysite mėsos bei pieno produktų, turėsite daugiausiai energijos ir daugiausiai numesite svorio.

MIŠRAINĖS IR SALOTOS:
Norint numesti svorį ir būti lieknam, salotas ar mišraines reikia valgyti kaip pagrindinį patiekalą.Tai labai paprastas, parankus patiekalas.Kad ir ko pridėtumėte į mišrainę ar salotas, didžioji dalis turi būti gyva, t.y.iš šviežių daržovių. Reikia pasakyti, kad darant mišraines ir salotas, galioja tas pats maisto derinimo principas - vienu metu tik vienas koncentruotas patiekalas. Tad jeigu nusprendėte pasidaryti vištienos salotas, kiti komponentai turi būti žalios daržovės. Negalimi tokie variantai kaip: ryžiai-žuvis, makaronai-tunas, virtos bulvės -kumpis ir t.t. Reikia pasakyti, kad lietuvių mėgstamos naminės salotos irgi nėra tinkamai suderintos, nes visos daržovės yra termiškai apdorotos, o padažas riebus.Vėliau mes supažindinsime jus su tinkamai suderintų mišrainių receptais.Jūs patys galėsite koreguoti jų sudėtį, bet nepamirškite maisto derinimo principo.

Šiuo metu darosi populiarūs salotų barai. Deja, tuose baruose pateikiamose mišrainėse yra tiek primaišoma virto ir žalio maisto, kad jis mažai ką turi bendro su mišraine.Tokios mišrainės tikrai nepadės jums numesti svorio ar išvalyti organizmą. Tad kokias mišraines reikia valgyti? Mišraines rinkitės taip, kad jose būtų gerų, vandeningų, teisingai suderintų ingredientų.Jos galbūt iš koncentruoto maisto - pavyzdžiui, makaronų mišrainės, apskrudinto pyrago gabalėliai, krabų ar vištienos salotos.Jeigu pasirenkate baltymus - mėsą ar sūrį, kartu nemaišykite tokių angliavandenių kaip pupelės, duona, makaronų ar bulvių mišrainės.Jei norite pupelių, bulvių salotų, duonos ar visko po truputį, atsisakykite bet kokių baltymų.Kad ir kokių koncentruotų produktų pasirinkdami, žiūrėkite, kad jūsų mišrainėje daugiausia būtų žalių daržovių.Dažnai baruose yra pridėta įvairių žalių daržovių : pomidorai, brokoliai, kalafiorai, agurkai, susmulkinti salotų lapai, alyvuogės, morkos ir t.t. Pasirinkite jūsų mėgstamiausias daržoves ir pasidarykite iš jų salotas. Ant viršaus galite drąsiai užpilti padažo ir dar viską pabarstyti skrudinto pyrago gabalėliais.

Nepamirškite, kad bet kurią dieną vietoje pietų Jūs galie suvalgyti mišrainę, kaip pagrindinį patiekalą.

Kai praalkstate po pietų, praėjus 3-4 valandoms valgykite vaisius.

Padažus vartokite be chemikalų ar koncervantų. Venkite acto daržovių užpiluose. Šis fermentas stabdo virškinimą . Vietoje acto naudokite citrinos sultis.

Venkite didesnių kiekių šviežių svogūnų ir česnakų, nes jie dirgina pojūčius ir skatina apetitą.

Valgykite tik rupaus malimo duoną.

Priešpiečius bet kada galie pakeisti vaisiais ar vaisių mišraine.

Sumažinę pieno produktų vartojimą, daugiau valgykite riešutų.
Bet riešutai turi būti švieži, neskrudinti ir be prieskonių.

Nepersivalgykite! Organizme suges netgi puikiausias maistas, jeigu jo suvalgysite per daug. Prašome nepersivalgyti! Dažnai mes persivalgome, nes organizmas nesugeba įsisavinti maistingų medžiagų.Maistingos medžiagos įsisavinamos per žarnyną.Jeigu užsikišę ploni siūleliai-gauriukai, per kuriuos yra absorbuojamos naudingos medžiagos, kad ir kiek valgytume, organizmas nebus pamaitintas. Kita persivalgymo priežastis yra ta, kad mes sunaudojame labai daug nevertingo maisto - dribsnių, traškučių, saldainių ir t.t.Blogai maitinamas organizmas reikalauja daugiau maisto ir tada žmogus valgo gausiai.Galima tvirtinti, kad 60% nutukusių žmonių yra todėl, kad jų organizmas badauja, misdamas nevertingu maistu.Nauji mitybos įpročiai padės jums pašalinti šias priežastis. Daug vandeningo maisto padės praplauti žarnas ir išvalyti užsikimšusius gauriukus - todėl organizmas ims įsisavinti naudingas medžiagas.Kai tik sustiprės noras pesivalgyti, valgykite šviežias ar garintas daržoves, vaisius.Valgant tokį maistą bus pašalintos fiziologinės persivalgymo priežastys ir jūs su pasididžiavimu galėsite pasakyti "Anksčiau aš dažnai persivalgydavau".

Geriausios knygos:
Harvis ir Merlina Dajamondai “Sveikata visam gyvenimui”
Herbertas Šeltonas “Natūralioji Higiena”

-----------------------------------------------------------------------------------------
Solėjos maisto derinimo lentelė : atskirai surašyti visi deriniai: geriausi, vidutiniai ir blogiausi. Ji patogi, kai reikia greito atsakymo, ar tinka kažkoks produktas su kitu, ar ne.

GERIAUSI DERINIAI:

Mėsa, žuvis, paukštiena - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Ankštiniai - grūdiniai - Grietinė
Ankštiniai - grūdiniai - Augalinis aliejus
Ankštiniai – grūdiniai - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Ankštiniai - grūdiniai - Krakmolingos daržovės*
Duona, kruopos, bulvės - Sviestas, grietinėlė
Duona, kruopos, bulvės - Grietinė
Duona, kruopos, bulvės - Augalinis aliejus
Duona, kruopos, bulvės - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Duona, kruopos, bulvės - Krakmolingos daržovės
Cukrus, konditerijos gaminiai - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Sviestas, grietinėlė
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Grietinė
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Augalinis aliejus
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Sūris, brinza
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Riešutai
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Varškė, rūgštūs pieno produktai**, fermentinis sūris
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Mėsa, žuvis, paukštiena
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Ankštiniai - grūdiniai
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Sviestas, grietinėlė
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Grietinė
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Augalinis aliejus
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Cukrus, konditerijos gaminiai
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Duona, kruopos, bulvės
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Krakmolingos daržovės
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Sūris, brinza
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Kiaušiniai
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Riešutai
Krakmolingos daržovės - Ankštiniai - grūdiniai
Krakmolingos daržovės - Sviestas, grietinėlė
Krakmolingos daržovės - Grietinė
Krakmolingos daržovės - Augalinis aliejus
Krakmolingos daržovės - Duona, kruopos, bulvės
Krakmolingos daržovės - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Krakmolingos daržovės - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Krakmolingos daržovės - Sūris, brinza
Krakmolingos daržovės - Riešutai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Grietinė
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Krakmolingos daržovės
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Sūris, brinza
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Riešutai
Sūris, brinza - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Sūris, brinza - Krakmolingos daržovės
Sūris, brinza - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Sūris, brinza - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Kiaušiniai - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Riešutai - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Riešutai - Augalinis aliejus
Riešutai - Krakmolingos daržovės
Riešutai - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Riešutai - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Sviestas, grietinėlė - Duona, kruopos, bulvės
Sviestas, grietinėlė - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Sviestas, grietinėlė - Krakmolingos daržovės
Sviestas, grietinėlė - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Grietinė - Ankštiniai - grūdiniai
Grietinė - Duona, kruopos, bulvės
Grietinė - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Grietinė - Krakmolingos daržovės
Grietinė - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Grietinė - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Augalinis aliejus - Ankštiniai - grūdiniai
Augalinis aliejus - Duona, kruopos, bulvės
Augalinis aliejus - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Augalinis aliejus - Krakmolingos daržovės
Augalinis aliejus - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Augalinis aliejus - Riešutai

VIDUTINIŠKAI GERI DERINIAI:

Mėsa, žuvis, paukštiena - Krakmolingos daržovės
Ankštiniai - grūdiniai - Duona, kruopos, bulvės
Ankštiniai - grūdiniai - Riešutai
Duona, kruopos, bulvės - Ankštiniai - grūdiniai
Duona, kruopos, bulvės - Sūris, brinza
Duona, kruopos, bulvės - Riešutai
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Krakmolingos daržovės
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Grietinė
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Augalinis aliejus
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Krakmolingos daržovės
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Pienas
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Riešutai
Krakmolingos daržovės - Mėsa, žuvis, paukštiena
Krakmolingos daržovės - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Krakmolingos daržovės - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Krakmolingos daržovės - Pienas
Krakmolingos daržovės - Kiaušiniai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Sūris, brinza - Sviestas, grietinėlė
Sūris, brinza - Grietinė
Sūris, brinza - Duona, kruopos, bulvės
Sūris, brinza - Riešutai
Kiaušiniai - Grietinė
Kiaušiniai - Krakmolingos daržovės
Pienas - Sviestas, grietinėlė
Pienas - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Pienas - Krakmolingos daržovės
Riešutai - Ankštiniai - grūdiniai
Riešutai - Duona, kruopos, bulvės
Riešutai - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Riešutai - Sūris, brinza
Sviestas, grietinėlė - Grietinė
Sviestas, grietinėlė - Pienas
Sviestas, grietinėlė - Sūris, brinza
Sviestas, grietinėlė - Kiaušiniai
Grietinė - Sviestas, grietinėlė
Grietinė - Augalinis aliejus
Grietinė - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Grietinė - Sūris, brinza
Grietinė - Kiaušiniai
Augalinis aliejus - Grietinė
Augalinis aliejus - Saldūs ir džiovinti vaisiai

BLOGIAUSI DERINIAI:

Mėsa, žuvis, paukštiena - Ankštiniai - grūdiniai
Mėsa, žuvis, paukštiena - Sviestas, grietinėlė
Mėsa, žuvis, paukštiena - Grietinė
Mėsa, žuvis, paukštiena - Augalinis aliejus
Mėsa, žuvis, paukštiena - Cukrus, konditerijos gaminiai
Mėsa, žuvis, paukštiena - Duona, kruopos, bulvės
Mėsa, žuvis, paukštiena - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Mėsa, žuvis, paukštiena - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Mėsa, žuvis, paukštiena - Pienas
Mėsa, žuvis, paukštiena - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Mėsa, žuvis, paukštiena - Sūris, brinza
Mėsa, žuvis, paukštiena - Kiaušiniai
Mėsa, žuvis, paukštiena - Riešutai
Ankštiniai - grūdiniai - Mėsa, žuvis, paukštiena
Ankštiniai – grūdiniai - Sviestas, grietinėlė
Ankštiniai – grūdiniai - Cukrus, konditerijos gaminiai
Ankštiniai – grūdiniai - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Ankštiniai – grūdiniai - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Ankštiniai – grūdiniai - Pienas
Ankštiniai – grūdiniai - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Ankštiniai – grūdiniai - Sūris, brinza
Ankštiniai - grūdiniai - Kiaušiniai
Duona, kruopos, bulvės - Mėsa, žuvis, paukštiena
Duona, kruopos, bulvės - Cukrus, konditerijos gaminiai
Duona, kruopos, bulvės - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Duona, kruopos, bulvės - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Duona, kruopos, bulvės - Pienas
Duona, kruopos, bulvės - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Duona, kruopos, bulvės - Kiaušiniai
Cukrus, konditerijos gaminiai - Mėsa, žuvis, paukštiena
Cukrus, konditerijos gaminiai - Ankštiniai - grūdiniai
Cukrus, konditerijos gaminiai - Sviestas, grietinėlė
Cukrus, konditerijos gaminiai - Grietinė
Cukrus, konditerijos gaminiai - Augalinis aliejus
Cukrus, konditerijos gaminiai - Duona, kruopos, bulvės
Cukrus, konditerijos gaminiai - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Cukrus, konditerijos gaminiai - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Cukrus, konditerijos gaminiai - Krakmolingos daržovės
Cukrus, konditerijos gaminiai - Pienas
Cukrus, konditerijos gaminiai - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Cukrus, konditerijos gaminiai - Sūris, brinza
Cukrus, konditerijos gaminiai - Kiaušiniai
Cukrus, konditerijos gaminiai - Riešutai
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Mėsa, žuvis, paukštiena
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Ankštiniai - grūdiniai
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Cukrus, konditerijos gaminiai
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Duona, kruopos, bulvės
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Pienas
Rūgštūs vaisiai, pomidorai - Kiaušiniai
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Mėsa, žuvis, paukštiena
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Ankštiniai - grūdiniai
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Sviestas, grietinėlė
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Cukrus, konditerijos gaminiai
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Duona, kruopos, bulvės
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Sūris, brinza
Saldūs ir džiovinti vaisiai - Kiaušiniai
Žalios ir nekrakmolingos daržovės - Pienas
Krakmolingos daržovės - Cukrus, konditerijos gaminiai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Mėsa, žuvis, paukštiena
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Ankštiniai - grūdiniai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Sviestas, grietinėlė
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Augalinis aliejus
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Cukrus, konditerijos gaminiai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Duona, kruopos, bulvės
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Kiaušiniai
Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris - Pienas
Sūris, brinza - Mėsa, žuvis, paukštiena
Sūris, brinza - Ankštiniai - grūdiniai
Sūris, brinza - Augalinis aliejus
Sūris, brinza - Cukrus, konditerijos gaminiai
Sūris, brinza - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Sūris, brinza - Pienas
Sūris, brinza - Kiaušiniai
Kiaušiniai - Mėsa, žuvis, paukštiena
Kiaušiniai - Ankštiniai - grūdiniai
Kiaušiniai - Sviestas, grietinėlė
Kiaušiniai - Augalinis aliejus
Kiaušiniai - Cukrus, konditerijos gaminiai
Kiaušiniai - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Kiaušiniai - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Kiaušiniai - Duona, kruopos, bulvės
Kiaušiniai - Pienas
Kiaušiniai - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Kiaušiniai - Sūris, brinza
Kiaušiniai - Riešutai
Pienas - Mėsa, žuvis, paukštiena
Pienas - Ankštiniai - grūdiniai
Pienas - Grietinė
Pienas - Augalinis aliejus
Pienas - Duona, kruopos, bulvės
Pienas - Rūgštūs vaisiai, pomidorai
Pienas - Cukrus, konditerijos gaminiai
Pienas - Žalios ir nekrakmolingos daržovės
Pienas - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Pienas - Sūris, brinza
Pienas - Kiaušiniai
Pienas - Riešutai
Riešutai - Mėsa, žuvis, paukštiena
Riešutai - Sviestas, grietinėlė
Riešutai - Grietinė
Riešutai - Cukrus, konditerijos gaminiai
Riešutai - Pienas
Riešutai - Kiaušiniai
Sviestas, grietinėlė - Mėsa, žuvis, paukštiena
Sviestas, grietinėlė - Ankštiniai - grūdiniai
Sviestas, grietinėlė - Augalinis aliejus
Sviestas, grietinėlė - Cukrus, konditerijos gaminiai
Sviestas, grietinėlė - Saldūs ir džiovinti vaisiai
Sviestas, grietinėlė - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Sviestas, grietinėlė - Riešutai
Grietinė - Mėsa, žuvis, paukštiena
Grietinė - Cukrus, konditerijos gaminiai
Grietinė - Pienas
Grietinė - Riešutai
Augalinis aliejus - Mėsa, žuvis, paukštiena
Augalinis aliejus - Sviestas, grietinėlė
Augalinis aliejus - Cukrus, konditerijos gaminiai
Augalinis aliejus - Pienas
Augalinis aliejus - Varškė, rūgštūs pieno produktai, fermentinis sūris
Augalinis aliejus - Sūris, brinza
Augalinis aliejus - Kiaušiniai

*Krakmolingos daržovės: priskiriami žiediniai kopūstai, bulvės, morkos, burokėliai, aguročiai, patisonai, moliūgai.

**Rūgštūs pieno produktai: kefyras, rūgpienis, jogurtas, pasukos, pieno išrūg
Atsakyti
4u.gif aciu uz naujus namucius,bandau cia apsigyventi,bet vienai labai neidomu ir nejauku ax.gif .Jau savaite,kaip derinu maista,daug neaiskumu,bet kiek suprasdama stengiuosi.Jau pradedu sutvardyti save ir zymiai geriau jauciuosi neprikimstu skrandziu.Daug praejusi visokiu dietu,bet vis paluztu,nebeatauga tiek,bet turiu labai kontroliuoti save,vis galvoju,kad jau si dieta paskutine smile.gif
Atsakyti

Aciu uz tema 4u.gif
QUOTE(astaes @ 2014 12 07, 22:30)
parasyk,koks meniu,kiek kartu valgai,kiek laiko laikaisi Seltono,kiek pametei svorio,ar pasiekei jau tiksla?


Pagal Seltona maitinausi nuo vasario men. KG krito greitai. Pati net netikiu kad as tai padariau, kad sugebejau. Numeciau 20 kg biggrin.gif . Dabar jau taip grieztai nesilaikau, nes jau reikejo sustoti daug kas sake kad jau uztenka.
Mano meniu.
iki 12 h tik vaisiai
12 h. daug svieziu salotu ( pekinas, paprika. porai , spinatai , agurkas... ) ir pagardindavau tik slakeliu alyvuogiu aliejaus nesidedavau druskos, kai pripratau budavo visai skanu. Mesos ar tai vistiena virta ar zuvi, jeigu noredavau rukytos zuvies leisdavau ir jos sau. Jeigu noredavau bulviu valgiau ir jas aisku be mesos o su salotom.
16 h. suvalgydavau kokios koses virtos ant vandens. Troskintos darzoves. Darzoviu sriubos trintos. Riesutu.
20 h. valgydavau ka noredavau ka ir 16 val.

Visiskai atsisakiau miltiniu patiekalu. Pieno produktu irgi nenaudojau. Pacioje pradzioje net buvau atsisakius kavos, nes jos ir nenorejau.

Vandeni geriau pusvalandi pries ar po maisto. Ir jei tekdavo buti sveciuose , nevalgydavau nieko. Sakydavau jei geriu tai nevalgau, o jei valgau tai negeriu.

Istikruju labai gerai jauciausi ir niekad nebuvau alkana. Matyt labai didelis noras buvo.
Per pirma menesi numeciau 4 kg
Atsakyti
Sveikos,

kagi sekmadieni apsinuodijau.

tai tik snd pradeju valgyti, kagi snd svoris, 55 kg


dar tiklsas nepasiektas 52. g.gif g.gif g.gif

kaip jo pasiekt? Labai grieztai nesilaikau, jauciu grieztesne mityba pakoreaguotu reikaliukus, Taip?

ir vis tik didziausia beda ya padangele ant pilvo ir slaunys sad.gif
Atsakyti
Sveikos dabar sveriu 55.5 tikslas 52. Niekaip nekrenta. Ka reiketu daryti ar griezciau ziureti mityba. Kad kg pajudrtu zemyn? Vasara tiek sverti visai noreciau
Atsakyti
QUOTE(Ingrele @ 2015 01 11, 17:34)
Sveikos dabar sveriu 55.5 tikslas 52. Niekaip nekrenta. Ka reiketu daryti ar griezciau ziureti mityba. Kad kg pajudrtu zemyn? Vasara tiek sverti visai noreciau


o gal jūs tiesiog per mažai norite sverti, todėl ir nekrenta g.gif
Atsakyti
QUOTE(keistuole @ 2015 01 11, 20:00)
o gal jūs tiesiog per mažai norite sverti, todėl ir nekrenta  g.gif

Ar dar ir taip buna? Nzn vienos skaiciuokles kad vid svoris 57 n o kitos rodo kad vid 52 .
Atsakyti
Sveikos,

šiandien Delfi straipsnis būtent apie dietas pagal Šeltoną

http://www.delfi.lt/...u.d?id=66897848

Po gimdymo sekmingai dietinausi pagal Šeltoną,kurį laiką buvau apleidusi,o šis straipsnis vėl paskatino prisiminti pagrindines taisykles ir nuo pirmadienio vėl startuosiu.......

Gal yra norinčių prisijungti?pradžiai susitariu su savim mėnesį,o vėliau žiūrėsiu pagal sitauciją,nes 25kg,tikrai nenoriu netekti:) tik kokiu 10kg......
Atsakyti
[quote=NASA,2015 01 17, 19:54]
Sveikos,


jungiuos,nes buvau paluzusi,nebuvo su kuo pasitart 4u.gif
Atsakyti
[quote=astaes,2015 01 17, 22:07]
[quote=NASA,2015 01 17, 19:54]
Sveikos,
jungiuos,nes buvau paluzusi,nebuvo su kuo pasitart 4u.gif
[/quote]
As visom keturiom uz....
Atsakyti
OK pradedu

Sveriu 63,7kg
Šiandien yra 01.18 I etapas iki 02.18d.

Kaloriju norma per diena 1438(apskaičiavau pagal delfi straipsni)
Bandau laikytis keturių dienų principo-irgi pagal delfi,pasižiūrėsime kaip seksis.

I diena baltymų diena-ant stalo virta višta ir manau pasidarysiu burokėlių salotų.Ryte vaisiai,per pietus vištelė ir vakare manau bus vėl višta,tik gal su kopūstų salotom



SEKMĖS visoms biggrin.gif

Atsakyti
QUOTE(NASA @ 2015 01 18, 23:10)
OK pradedu

Sveriu 63,7kg
Šiandien yra 01.18 I etapas iki 02.18d.

Kaloriju norma per diena 1438(apskaičiavau pagal delfi straipsni)
Bandau laikytis keturių dienų principo-irgi pagal delfi,pasižiūrėsime kaip seksis.

I diena baltymų diena-ant stalo virta višta ir manau pasidarysiu burokėlių salotų.Ryte vaisiai,per pietus vištelė ir vakare  manau bus vėl višta,tik gal su kopūstų salotom
SEKMĖS visoms biggrin.gif



Oi pamenu kad pries pusantru metu tiek sveriau.
Siuo metu as 56 snd priaugau puse kilo per nakti.

Tikslas sverti 52 pradedu.rytoj rasysiu meniu.
Atsakyti