Įkraunama...
Įkraunama...

R.C. Atkins dieta

Apklausa: Per 14 dienų dietą numečiau: (18 nariai(-ių) jau prabalsavo)

Balsuoti
Svečiai balsuoti negali
Sena Atkinso dietos tema : čia
ATKINSO DIETA

user posted imageuser posted image user posted image


Baltymams – taip, angliavandeniams – ne!

Šios dietos išskirtinumas – neribodama savęs gali valgyti maistą, kuriame daug baltymų. Tau neteks atsisakyti mėsos, paukštienos, kiaušinių, majonezo, grietinės ir sūrio, kuriuos griežtai pasmerktų kitų dietų propaguotojai. Tačiau reikės tarti „sudie“ angliavandeniams – makaronams, duonai, vaisiams, daržovėms ir, savaime suprantama, saldumynams.

Pati dieta susideda iš trijų etapų. Pirmas etapas trunka 14 dienų. Jis skirtas naujiems mitybos įpročiams suformuoti ir medžiagų apykaitos procesams keisti. Pirmame etape daktaro Atkinso rekomendacijų reikia laikytis labai griežtai, antrasis etapas yra „palaikomasis“.
Kasdieninė angliavandenių norma yra mažiau nei 20 gr. per dieną. Šios taisyklės reikia laikytis labai griežtai, nes visai nedaug viršijus šią normą, dietos efektyvumas labai krenta.
Kalorijos ir maisto kiekiai neribojami, bet valgyti reikia tik išalkus ir tik kol jaučiamas alkis.


Įvadinės (14 dienų) dietos taisyklės
1. Jūsų maiste turi būti ne daugiau kaip 20 gramų angliavandenių per dieną. Daugelis žmonių, esant tokiam angliavandenių kiekiui, gali pasiekti pradinę ketozės ir lipozės būseną. Tai apytiksliai yra 3 porcijos daržovių salotų arba 2 porcijos salotų su dviem trečdaliais puodelio virtų daržovių, turinčių mažiau nei 10% angliavandenių.
2. Jūs daugiau nebesilaikote kiekybinės dietos, todėl turite pritaikyti kiekybę prie savo apetito. Jei esate alkani, valgykite tiek, kad pasijustumėte sotūs, bet nepersivalgykite. Jei nesate alkani, nevalgykite nieko arba tik nedidelę baltymingą užkandėlę kaip priedą prie vitaminų.
3. Jūs laikotės kokybinės dietos. Tai reiškia, kad jei kokio maisto jūsų dietoje nėra, visiškai negalima jo valgyti. Jūsų pasiteisinimas, kad „šis mažas kąsnelis nepakenks“, laikantis šios dietos, yra tarsi mirties pabučiavimas. Silpnavaliams ši taisyklė padės grūdinti charakterį.
4. Dieta turi susidėti iš grynų baltymų ir grynų riebalų (tai reiškia, kad leidžiama valgyti sviestą, alyvuogių aliejų ir majonezą) ir iš baltymų bei riebalų derinio (tai jūsų dietos pagrindas). Maisto, kurį sudaro baltymų ir angliavandenių ar riebalų ir angliavandenių deriniai, šioje dietoje nėra, nes laikantis įvadinės dietos angliavandenių vartoti negalima.
5. Naudodamiesi angliavandenių kiekio lentelė, jūs galite surasti kitų kombinacijų, kur angliavandenių yra mažiau kaip 20 gramų. Kas nors iš jūsų galbūt vartos mažai angliavandenių turintį dietinį maistą ir tokį maistą kaip riešutai, sėklos, alyvuogės, avokados, sūris, grietinėlė ir grietinė, citrinų sultys. Nemanykite, kad šių produktų angliavandenių lygis yra žemas, ir tiksliai sužinokite kiekvienos porcijos angliavandenių kiekį. Angliavandenių kiekio lentelėje (žr. 289 p.) pateiktas angliavandenių kiekis gramais maiste, kurį galima įtraukti į šią įvadinę 14 dienų dietą, taip pat į kitus dietos, kurios laikysitės visą savo gyvenimą, lygmenis.

MAISTAS BE ANGLIAVANDENIŲ

ŽUVIS: tunas. lašiša, jūros liežuvis, upėtakis, plekšnė, sardinė, silkė ir iš esmės visokia žuvis.
MĖSA: jautiena, kiauliena, aviena, bekoniena, veršiena, kumpis, elniena, visokia mėsa.
PAUKŠTIENA: vištiena, kalakutiena, antiena, žąsiena, putpelės, fazanas, iš esmės visokia.

VĖŽIAGYVIAI KIAUŠINIAI: austrės, dvigeldės kriauklės, moliuskai, kalmarai, krevetės, omarai, krabai ir iš esmės visi moliuskai.

KIAUŠINIAI: plakta kiaušinienė, kepti kiaušiniai, virti kiaušiniai be lukšto, minkštai virti kiaušiniai, kietai virti kiaušiniai, omletas, iš esmės visi kiaušiniai.

SŪRIAI: brandintas ir šviežias, ožkos, grietininis, kaimiškas, šveicariškas, "čederis", "Mozzarella", apskritai beveik visi sūriai.

Išimtys:
1. Pusryčių patiekalai su nitritais ar sukraus priedais;
2. Produktai, kurie nėra gryna mėsa ar žuvis (tokie kaip žuvies imitacija).

*Visuose sūriuose yra angliavandenių, todėl jų kiekį būtina labai riboti (žr. angliavandenių lentelę). Jokio dietinio, tepamo ar išrūgų sūrio. Tie, kurie skundžiasi kandidoze, alergija pienui ar sūrio netoleravimu, turėtų sūrio vengti. Sūrio imitacijos taip pat netinka, išskyrus tofu (sojos sūrį), tačiau patikrinkite jo angliavandenių kiekį.

KITAS ĮVADINĖS DIETOS MAISTAS

Daržovės, turinčios 10% ar mažiau angliavandenių.

PAGRINDINĖS DARŽOVĖS: salotos, laiškiniai česnakai, salierai, salotinės trūkžolės, petražolės, liucernos daigai, endivijos, agurkai, cikorijos, ridikėliai, alyvuogės, rūgštynės, pankoliai, pipirai, bet to, visi grybai

PRIESKONINĖS ŽOLELĖS: krapai, mairūnas, čiobreliai, rozmarinas, bazilikai, čiobreliai.

Salotų uždarą ruoškite iš mėgstamo aliejaus su actu arba citrinų sultimis. Galima pridėti tarkuoto sūrio, smulkintų kiaušinių, bekonienos arba keptos kiaulienos gabaliukų.

KITOS DARŽOVĖS: Šparagai, dirviniai česnakai, rauginti kopūstai, kopūstai, porai, lapiniai kopūstai, burokų lapai, špinatai, pienių lapai, žiediniai kopūstai, moliūgai, brokoliai, baklažanai, cukinijos, melionai, gūžiniai kopūstai, okros, salierų šaknys, kaliaropės, ropės, briuseliniai kopūstai, pomidorai, avokados, artišokai, svogūnai, bambukų daigai, pupų daigai, rabarbarai, žirniai.

SALOTŲ GARNYRAS:
Traškios benkonienos gabaliukai, smulkinti kepti grybai, susmulkintas kietai virto kiaušinio trynys, ančiuviai.

PRIESKONIAI:
Visi prieskoniai pagal skonį, tik įsitikinkite, ar juose nėra cukraus.

GĖRIMAI:
Vanduo JOKIO KOFEINO
Mineralinis vanduo, neturintys angliavandenių , dirbtinai, esencija paskatintas selteris, pasaldinti milteliai vaisvandeniams, kava ir arbata be kofeino, skaidrus sultinys (ne visų rūšių), šalta arba su dirbtiniais saldikliais, šaltinio vanduo, grietinėlė (atkreipkite dėmesį į angliavandenių kiekį). Grūdiniai gėrimai (t.y. kava imituojantys pakaitalai) yra draudžiami, vaistažolių arbata (jokių miežių, datulių, figų, cukraus), citrinų sultys (atkreipkite dėmesį į tai, kad 30 gramų citrinos yra 3 gramai angliavandenių)

RIEBALAI:

Įvairūs riebalai, ypač tam tikrų rūšių aliejai, yra geros mitybos pagrindas. Vertingas yra alyvuogių aliejus. Galima vartoti visus aliejus. Geriausi – graikinių riešutų, sojos, sezamo, saulėgrąžų ir dygiminų aliejai, ypač jei ant etiketės yra užrašas „Šaltai spaustas“. Sviesto galima, margarino – ne. Margarino reikia vengti ne dėl jo angliavandenių kiekio, bet kad jis kelia potencialų pavojų sveikatai. Majonezą valguti galima. Mėsos, kurią valgote, riebalai yra leidžiami.

Venkite akivaizdaus paradokso, kurį suteikia „dietinis“ šiandienos maistas. Supraskite, kodėl grietinėlė leidžiama, o nugriebtas pienas – ne, kodėl grietinę galima vartoti, o jogurto – ne, kodėl neriebaus viščiuko negalima apvolioti džiūvėsėliuose, netgi tada, kai jis bus kepamas. Atsakymas į visus šiuos tariamus prieštaravimus yra vienas – didesnis angliavandenių kiekis, esantis neriebios dietos besilaikančio asmens maiste.

DIRBTINIAI SALDIKLIAI:
Dietininkai turi nuspręsti, kurie dirbtiniai saldikliai jiems tinka. Leidžiami yra tik šie: sacharinas, aspartamas, acesulfamas - K. Saldikliai, tokie kaip sorbitolis, manitolis bei kiti heksitoliai neleistini, kaip ir natūralūs saldikliai, kurių pavadinimas baigiasi galūne _ozė (maltozė, fruktozė ir t.t.).

BENDROS KLAIDOS, KURIŲ REIKIA VENGTI:
1. Atminkite, kad 14 dienų dietoje nėra vaisių, duonos, grūdų, krakmolo turinčių daržovių ir pieno produktų (sūrio, grietinėlės ar sviesto).
2. Venkite dietinių produktų, jei ant jų nėra užrašo „be angliavandenių“. Daugelyje dietinių produktų ribojamas riebalų, o ne angliavandenių kiekis.
3. Žodžio „becukris“ nepakanka. Produktas gali turėti angliavandenių, o jums tai griežtai draudžiama.
4. Daugelis produktų, kurių paprastai maistu nelaikote (tokie kaip kramtomoji guma ar lašai nuo kosulio), turi savo sudėtyje cukraus ir kitų kaloringų saldiklių, kurių būtina vengti.

Kaip sudaryti valgiaraštį iš pateikto produktų sąrašo

Jei žinote, ką valgyti galima, mitybos planas turėtų pats iškilti jums prieš akis. Turėtumėte iškart suvokti, kad per pusryčius suvalgytas kumpis, sūris ar omletas su grybais, bekoniena arba plakta kiaušiniene, rūkyta žuvis ar grietinėlės sūris leis jums tinkamai pradėti dieną.
Priešpiečiams salotos su kumpiu, vištiena, sūriu ir kietai virtu kaiušiniu ant daržovių, uždarytos riebių česnakų padažu, atrodys kaip bekonienos mėsainis, tik be bandelės. Arba ant grotelių kepta pusė viščiuko su salotomis, dubuo tuno ar vištienos salotų.
Pietums galėtų būti jūsų mėgstami baltymingi patiekalai – avienos šonkauliai, virta lašiša, kepta višta, jautienos nugarinė, svieste apkeptas omaras, jūros gėrybių mišinio kepsnys ant grotelių arba kas tik jums šaus į galvą plius salotos. Jūs galite įtraukti tokį užkandį kaip krevečių kokteilis su garstyčių ir majonezo padažu (raudonas padažas turi angliavandenių) arba paštetą, arba garuose virtus moliuskus. Desertui – sūris arba dietinė želė su plakta grietinėle.
Atminkite, kad šios 14 dienų dietos tikslas – pagerinti jūsų sveikatą, o ne laimėti smagurių varžybose. Žinoma, valgyti kaip tikram maisto žinovui galima laikantis šios, o ne mažai riebalų turinčių dietų, kurios pastaruoju metu pas mus vyrauja. Tačiau kol kas aš tik noriu supažindinti jus su požiūriu, kad prabangiai dietai ateis laikas, jei tik pasinaudosite visomis šios dietos, leidžiančios sviesto ir grietinės padažus, siūlomomis galimybėmis. Prieš jus atsiveria nuostabi valgymo perspektyva. Nuo šiol visas jūsų dėmesys turi būti sutelktas į tai, ar jaučiate, kad valdote savo valgymą ir ar jaučiatės sveikas.
Dabar, kai jau žinote dietos taisykles, galite pasinaudoti kai kuriomis nuorodomis. Galima žinoti šachmatų taisykles, bet, kad taptumei meistru, reikia išmanyti daug daugiau. Dvi iš pagrindinių nuorodų, kurias ketinu dabar paaiškinti, yra: maisto priedai ir juostelės lipozei nustatyti.
Maisto priedai palaikys jūsų sveikatą, kol mažinsite svorį, o juostelės patvirtins, kad riebalai tirpsta, tai yra, kad pasiekėte ketozės ir lipozės būseną. [/color]


Rekomenduojame perskaityti ; Robert C. Atkins Mitybos revoliucija. Nauja XX a.dieta
Atsakyti
gal galit kas nors paaiškinti kodėl yra draudžiama kava? Na man, tiesiog, smalsu smile.gif
Atsakyti
Tai, kad nedraudžiama, tik apie kofeiną kalba eina smile.gif
Atsakyti
QUOTE(cap carap @ 2014 02 06, 12:58)
Tai, kad nedraudžiama, tik apie kofeiną kalba eina  smile.gif

tai as ir nesneku apie kava be kofeino, bet kaip su normalia?smile.gif
Atsakyti
QUOTE(_nice_ @ 2014 02 06, 17:41)
tai as ir nesneku apie kava be kofeino, bet kaip su normalia?smile.gif

Negalima,nes kava su kofeinu suteikia energijos, o dietos esme ,kad energija gautume ne is kofeino, ne is angliavandeniu, o is savo slaunu smile.gif ( riebalu sankaupu)
Atsakyti

Po 1 dienos -0,5 kg (iki finišo liko 5,5/7,5)
Po 2 dienos - 0,6 kg (iki finišo liko 4,9/6,9)
Po 3 dienos - 0,3 kg (iki finišo liko 4,6/6,6)
Po 4 dienos - 0,2 kg (iki finišo liko 4,4/6,4)
Po 5 dienos - 0.3 kg (iki finišo liko 4,1/6,1)
Po 6 dienos - 0 kg (iki finišo liko 4,1/6,1)
Po 7 dienos - 0 kg (iki finišo liko 4,1/6,1)
Po 8 dienos - 0,3 kg (iki finišo liko 3,8/5,8)
Po 9 dienos - 0,3 kg (iki finišo liko 3,5/5,5)
po 10 dienos + 0,1 kg (iki finišo liko 3,6/5,6) ohmy.gif

Viso per 10 dienų numesta 2,4 kg

Vakarykštis meniu:
Pusryčiai:
arbata, grūdėta varškė
Pietūs:
Vištienos kulšelės su raugintais kopūstais
Vakarienė:
Troškinti vištienos faršo kukuliai ir kiaušinių salotomis bei sezamu gardintos majonezu

Anglių - lygiai 20.
Atsakyti
Tas plius +100 gr. bus uzsilaike skysciai, gal per suriai pavalgei vakare ar vandens per mazai isgerei g.gif Jei per 4 likusias dienas nori pasispaust, vakarienei majonezo nevalgyk 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Egliukasz @ 2014 02 07, 15:01)
Tas plius +100 gr. bus uzsilaike skysciai, gal per suriai pavalgei vakare ar vandens per mazai isgerei g.gif Jei per 4 likusias dienas nori pasispaust, vakarienei majonezo nevalgyk 4u.gif

vėlu biggrin.gif ką tik sukirtau porciją krevečių salotų su majonezu ax.gif
Parvarė šventinės dienos, tai manau, jog tiesiogiai susiję reikalai. Apetitas žvėriškas cool.gif
Atsakyti
Kaip sekasi kitoms? bigsmile.gif

_nice_? Būsimoi nuotaka?


Ar viena čia frontą laikau? biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(cap carap @ 2014 02 07, 20:54)
Kaip sekasi kitoms?  bigsmile.gif

_nice_? Būsimoi nuotaka?
Ar viena čia frontą laikau?  biggrin.gif

O tavo majonezas sudeti cukraus neturi? Nei framo? g.gif Nieko negalima kas turi nrsr lasa cukraus! Ir beje paziurek kiek ten angliu daug ir kaloriju,koks jis sunku, ir seip koks nesveikas brudas, nenori atprasti nuo sio blogo iprocio? Cia tik iprotis smile.gif
Atsakyti
Po 1 dienos -0,5 kg (iki finišo liko 5,5/7,5)
Po 2 dienos - 0,6 kg (iki finišo liko 4,9/6,9)
Po 3 dienos - 0,3 kg (iki finišo liko 4,6/6,6)
Po 4 dienos - 0,2 kg (iki finišo liko 4,4/6,4)
Po 5 dienos - 0.3 kg (iki finišo liko 4,1/6,1)
Po 6 dienos - 0 kg (iki finišo liko 4,1/6,1)
Po 7 dienos - 0 kg (iki finišo liko 4,1/6,1)
Po 8 dienos - 0,3 kg (iki finišo liko 3,8/5,8)
Po 9 dienos - 0,3 kg (iki finišo liko 3,5/5,5)
po 10 dienos + 0,1 kg (iki finišo liko 3,6/5,6) ohmy.gif
po 11 dienos + 0,3 kg (iki finišo liko 3,9/5,9) ohmy.gif dar geriau
Viso per 11 dienų numesta 2,1 kg

Savaitgalis "balinis", mėginsiu išsirankioti produktus pagal situaciją, tad šias dvi dienas, nei kalorijas skaičiuosiu, nei anglių kiekio negalėsiu suskaičiuot unsure.gif jaučius bus pliusas. Žodžiu, pirmadienis parodys kas ir kaip cool.gif blogiausiu atveju teks dar kartą kartot "įvadinę" arba pratęst savaitėlei. cool.gif Žiūrėsiu. Tčius bye1.gif

QUOTE(dilgelyt @ 2014 02 07, 23:16)
O tavo majonezas sudeti cukraus neturi? Nei framo?  g.gif  Nieko negalima kas turi nrsr lasa cukraus! Ir beje paziurek kiek ten angliu daug ir kaloriju,koks jis sunku, ir seip koks nesveikas brudas, nenori atprasti nuo sio blogo iprocio? Cia tik iprotis smile.gif

Majonezas Tradicinis Kėdainių 29g, turi 104,98kcal; 0,783 anglių; 0,0029B 11,6R
Kaloringas, anglių, sąlyginai, nedaug. Nežinau ar visiškai atsisakysiu majonezo. Nežinau dar biggrin.gif Gėrio maai, bet gal pati imsiu gamint smile.gif
Šiaip šiomis dienomis šioks toks pataikavimas sau gavosi blush2.gif

Atsakyti
As gaminu pati sau, tik dar ysitarkuoju Dziugio kartais ir a la Cezario salotu uzpilas gaunas smile.gif Is pradziu daznai dariau, o po to pabodo smile.gif Man irgi +300 gr. pirma karta per dvi savaites dabar, nors nesijauciu ispampus ar dar ka - gal nuo sporto raumenys augt pradejo lotuliukas.gif
Atsakyti