Noriu papildyti tema. Kad naujoms mamytems butu lengviau orentuotis.
ir butu gerai sukurti tokia pirmaja temos zinute tokia kurioje daug informacijos butu ir ja nuolat perkelineti i nauja tema
BA - alerginė kvėpavimo takų liga, susijusi su genetiniu polinkiu, įsijautrinimu alergenams, alerginiu uždegimu ir bronchų hiperreaktyvumu.
Uždegimas yra svarbiausias faktorius BA patogenezėje. Svarbiausi bruožai, kuriais pasireiškia alerginis uždegimas, sergant BA, yra IgE gaminimas, nuo IgE priklausoma putliųjų ląstelių aktyvacija bei gleivinių infiltracija T limfocitais, eozinofilais ir putliosiomis ląstelėmis. Alerginio uždegimo raidą lemia sudėtingas minėtų ląstelių it jų išskiriamų mediatorių tinklas. Pokyčiai bronchų gleivinėje vystosi dėl vėlyvosios alerginės reakcijos. Eozinofilai ir kitos ląstelės iš mikrocirkuliacijos keliauja į kvėpavimo takus.
Paskutiniais metais pateikta duomenų, kad net BA remisijos metu, galime rasti uždegimo požymius bronchų gleivinėje ir bronchoalveoliniame lavaže. Tad sergant BA, pastoviai yra minimalus uždegimas bronchų sienelėje, kuris sąlygoja kvėpavimo takų epitelio pažeidimus bei paburkimą, gleivių hipersekreciją, o vėliau ir negrįžtamus struktūrinius pokyčius. Dėl šių uždegiminių mechanizmų, sustorėja bronchų raumenų sluoksnis, suveša pogleivio liaukos, vystosi elastozė bei apsinuogina nervinės galūnėlės, sudarydamos sąlygas toliau vystytis bronchų hiperreaktyvumui. Todėl, gydant vaikų BA, svarbiausias ilgalaikio gydymo strategijos tikslas yra slopinti uždegimą. Ilgalaikiam astmos nuo uždegimo gydymui šiuo metu dažniausiai naudojami inhaliuojamieji gliukokortikosteroidai (IGKS) ir leukotrienų receptorių antagonistai (LTRA). [1,2]
Ligos priežastys ir rizikos veiksniai
Dėl pastovaus kvėpavimo takų dirginimo (alergija, tabako dūmai, infekcija) atsiranda lėtinis bronchų uždegimas. Šis dar labiau padidina bronchų jautrumą, todėl menkiausias dirgiklis gali sukelti staigų bronchų spindžio susiaurėjimą.
Rizika susirgti astma didėja esant sekantiems veiksniams:
1. Astma sergantys ar alergiški asmenys šeimoje.
2. Kitos alerginės ligos (šienligė, atopinis dermatitas, maisto alergija).
3. Dažnos kvėpavimo takų infekcijos.
4. Tabako rūkymas (taip pat ir pasyvus buvimas šalia rūkančiųjų).
5. Oro teršalai ir kt.
Ligos simptomai ir požymiai
Ligos pradžioje tarp priepuolių ligoniai jaučiasi gerai. Priepuolio metu atsiranda:
- dusulys,
- sausas dirginantis kosulys,
- padažnėjęs triukšmingas kvėpavimas su apsunkintu iškvėpimu.
Kai priepuolis stiprus, ligoniui stinga oro, pamėlsta lūpos ar visas veidas.
Priepuolius provokuoja:
- virusai
- peršalimas
- įvairūs alergenai (medžiagos, sukeliančios alergiją žiedadulkės, maisto produktai, gyvūnų plaukai, plunksnos),
- fizinis krūvis ar emocinė įtampa,
- šaltas oras,
- tabako dūmai.
Ligai netinkamai gydant ar progresuojant priepuoliai dažnėja, ilgėja.
Astmą nustatyti padeda detalus paciento ištyrimas (ypač būdingi sausi karkalai, girdimi išklausant plaučius stetoskopu) bei kvėpavimo funkcijos tyrimas. Šio metodo pagalba išmatuojamas didžiausias iškvėpimo greitis, kuris leidžia ne tik diagnozuoti ligą, bet ir įvertinti jos sunkumą, sekti gydymo rezultatus.
pasitikrinti dėl įtarimo GERL - per didelio rūgštingumo
Ligos gydymas
Priepuolio metu ir tarp priepuolių bronchų astmos gydymas skiriasi. Priepuoliui nutraukti vartojami trumpai veikiantys bronchus plečiantys vaistai, o tarp priepuolių uždegimą slopinantys medikamentai, kartais derinant juos su ilgo veikimo bronchus plečiančiais vaistais.
Taikant šiuolaikinį gydymą, priepuolių pasikartojimas gerokai sumažėja, todėl ligonis gali gyventi visavertį gyvenimą. Tinkamai nesigydant, astmos priepuoliai ištinka vis dažniau, vystosi plaučių pažeidimas, sutrinka širdies veikla. Susirgus vaikystėje, gali deformuotis krūtinės ląsta, sutrikti vaiko augimas.
Ligos esmė
1. Dusulys.
2. Sausas dirginantis kosulys.
3. Padažnėjęs, triukšmingas kvėpavimas su apsunkintu iškvėpimu.
4. Oro trūkumas.
5. Lūpų, viso veido pamėlynavimas.
VISOS TEMOS:
1 tema 2 tema 3 tema 4 tema 5 tema 6 tema 7 tema 8 tema 9 tema 10 tema 11 tema 12 tema 13 tema
13(2) tema
14 tema
15 tema
16 tema
17 tema
18 tema
19 tema
Placiau apie BA rasite Štai čia
http://www.gydytojas.com/ipag.pdf
http://www.pulmoaler.../pacientams.htm
http://www.kvepuok.l..._ir_kvepuok.pdf
Geri patarimai kosulio masažui
Vibro masaszas
Portalas ASTMA ir ALERGINIU RINITU sergantiems
Informacija dėl sanatorijos
rusų kalba pasiklausymui
kas sužinote įdomau rašykime, ir plėskime tema, naujom mamytėm manau bus įdomu
QUOTE(vaidute2006 @ 2014 07 28, 20:15)
kačiukas mūsų lauke,su juo kontakto ne tiek daug,kiek su kambariniu šuniuku..
nesvarbu, kad mazai kontaktuoja, jei buna namuose kad ir retkarciais, jis palieka savo "pedsaka" - plauka, pleiskana ar seiles. Jeigu parode alergija, kitokio budo net negalvociau, kaip tik atsisakyti augintiniu, vaiku sveikata man butu svarbiau....
Labas, o mes gerai gyvenam, todėl senei nebuvom.
Abu mano vaikai alergiški pelynui, tai mergaitė vaikšto jau su sloga, berniukas kosėja, bet aš dar čia ir ant orų pykstu, reikia lietaus, kad situacija stabilizuotusi.
prieš mėn Domui adenoidus operavo, iki tol loratin, seratina, monkasta, kartais ventolina naudojo, dabar pulmonologė sakė butinai loratin palikti ir pabaigti monkasta gerti, įkvėpiamų nereikia vaistų. jau nekalbant kad nosytė irgi susitvarkė
Ugnei darė tyrimus Ieg tai iš 1600 rodiklis sumažėjo iki 600 kas labai džiugina. (čia per 2 m gydymo pokytis, o gal vaikas paaugo)
O šiaip abieju vaiku alergenų paletė ir IEg susivienodijo, tik Ugnė labiau į slogas, o Domas į kosulius linksta.
Penktadienį grižom iš Abromiškių sanatorijos, likom labai patenkinti. Jai kam kyla kokių klausimų, galiu atsakyti
Abu mano vaikai alergiški pelynui, tai mergaitė vaikšto jau su sloga, berniukas kosėja, bet aš dar čia ir ant orų pykstu, reikia lietaus, kad situacija stabilizuotusi.
prieš mėn Domui adenoidus operavo, iki tol loratin, seratina, monkasta, kartais ventolina naudojo, dabar pulmonologė sakė butinai loratin palikti ir pabaigti monkasta gerti, įkvėpiamų nereikia vaistų. jau nekalbant kad nosytė irgi susitvarkė
Ugnei darė tyrimus Ieg tai iš 1600 rodiklis sumažėjo iki 600 kas labai džiugina. (čia per 2 m gydymo pokytis, o gal vaikas paaugo)
O šiaip abieju vaiku alergenų paletė ir IEg susivienodijo, tik Ugnė labiau į slogas, o Domas į kosulius linksta.
Penktadienį grižom iš Abromiškių sanatorijos, likom labai patenkinti. Jai kam kyla kokių klausimų, galiu atsakyti
Mamos, ar dabar vaikam sergantiem BA priklauso grupė? aš pati taip pat sergu nuo vaikystės,tai seniai ją turėjau.
QUOTE(vaidute2006 @ 2014 07 29, 22:16)
Mamos, ar dabar vaikam sergantiem BA priklauso grupė? aš pati taip pat sergu nuo vaikystės,tai seniai ją turėjau.
priklausomai nuo ligos sunkumo.
as nepazistu nei vienos seimos kuri gautu
QUOTE(vaidute2006 @ 2014 07 29, 21:16)
Priklauso, jei sunkios eigos BA.
QUOTE(~Serpentine~ @ 2014 07 30, 07:32)
Priklauso, jei sunkios eigos BA.
o kaip įvardijama sunkios eigos BA?aš pati nuo vaikystės ją turiu,be vaistų nei vienos dienos. Suaugusiem ji priklauso?ar tik vaikam?
QUOTE(vaidute2006 @ 2014 07 30, 16:18)
o kaip įvardijama sunkios eigos BA?aš pati nuo vaikystės ją turiu,be vaistų nei vienos dienos. Suaugusiem ji priklauso?ar tik vaikam?
Na čia jau gyd. Nustato ligos eigos sunkumą. Kiek žinau, turi būti nuolat vartojamos didelės hormonų dozės, dažnai pakartotinai leidžiami hormonai, nevaldoma astma. Tada ir pripažįsta kaip sunkios eigos.
Dėl suaugusiųjų nežinau. Bet jei ir priklauso grupė, tai irgi tik esant nekontroliuojamai astmai.
Sveiki, kaip musu draugai laikosi
Pastebėjau sutapimas ar ne, bet pradėjus gerti šaltalankio aliejų mazylei gerkle beveik neraudona, dar nupirkau ersketroziu aliejų, paskaiciau jis ir turėtu padėti.
Pastebėjau sutapimas ar ne, bet pradėjus gerti šaltalankio aliejų mazylei gerkle beveik neraudona, dar nupirkau ersketroziu aliejų, paskaiciau jis ir turėtu padėti.
QUOTE(Roga @ 2014 07 31, 18:30)
Sveiki, kaip musu draugai laikosi
Labas vakaras. Mano vaikai dabar visai gerai laikosi. Aišku,dar tik pora trys dienelės namie ir su vaistukais. Bet kosuliai jau labai apmažėjo.
O aš emociškai jaučiuosi labai labai blogai kaip ir sakiau,kambaryje turėjom mažą šuniuką (9 metų) nykštukini pinceriuką, bet jis mano mamos(mes pas ją gyvenam),tai dėl anūkų ji vakar jį nuvežė užmigdyti skaudu beproto...bet mama niekam atiduot nenorėjo,sakė jau geriau taip,nei kam atiduot,gal ten jo nemylės..o per tiek metų jis irgi tik prie mamos..
QUOTE(vaidute2006 @ 2014 07 31, 21:28)
Labas vakaras. Mano vaikai dabar visai gerai laikosi. Aišku,dar tik pora trys dienelės namie ir su vaistukais. Bet kosuliai jau labai apmažėjo.
O aš emociškai jaučiuosi labai labai blogai kaip ir sakiau,kambaryje turėjom mažą šuniuką (9 metų) nykštukini pinceriuką, bet jis mano mamos(mes pas ją gyvenam),tai dėl anūkų ji vakar jį nuvežė užmigdyti skaudu beproto...bet mama niekam atiduot nenorėjo,sakė jau geriau taip,nei kam atiduot,gal ten jo nemylės..o per tiek metų jis irgi tik prie mamos..
Suprantu, kad liūdna, bet pagalvokite, kad tai vaiku sveikatos labui. Stiprekite dabar
QUOTE(Roga @ 2014 07 31, 20:36)
Suprantu, kad liūdna, bet pagalvokite, kad tai vaiku sveikatos labui. Stiprekite dabar
Taip taip, aš pilnai tą suprantu. Gal man net pačios mamos labiau gaila, nei šuniuko.
Matyt, viskas susideda į krūvą, vaikų nuolatinis sirgimas ir t.t.