Užeikit,mergaitės.Senoji tema jau baigiasi,bet iki Kūčių dar gera savaitė.Dalinkitės senais,tradiciniais,mamų,močiučių,gal net prosenelių receptais.Didžiuokitės kraštu,iš kurio kilusios ir skleiskit savo ypatingus patiekalus,pagardintus burtais,pasakojimais .
Netradicinius šventinius patiekalus dideliausias prašymas talpinti kitoje temoje
O kad neapsikiaulint,įdedu labai paprastą ir mano mėgstamiausią saldų patiekalą-šaltsriubę Kūčioms.
Reikia : kviečių,aguonpienio.
Kviečius iš vakaro perrenkam,užmerkiam.Kitą dieną išverdam (nelaukti,kol pradės trūkinėti,jie turi būti minkšti,bet standūs).Užpilti aguonpieniu.Ir skanaus
o as merginos taip noriu kazko ne iprasto Kucioms jau taip viskas kasmet vienodai pabode Aciu Labai ar kokias salotytes ar silkute kitaip
QUOTE(georgiana @ 2013 12 17, 18:48)
o as merginos taip noriu kazko ne iprasto Kucioms jau taip viskas kasmet vienodai pabode Aciu Labai ar kokias salotytes ar silkute kitaip
na...bet juk tik kas metai tas vienodai
va,radau interneto platybėse,sakiau bandysiu,nes produktai kaip ir tradiciniai :
Apelsininė silkė
filė iš vienos silkės
100 ml vandens
3 nubrauktų šaukštų cukraus
3 šaukštų acto (9%)
1 vidutinio apelsino
1 nedidelio baltojo svogūno
žiupsnio rožinių pipirų
2 mažų lauro lapų
nubraukto šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdeliais
šiek tiek smulkinto poro (aš jį pakeičiau maždaug trečdaliu šaukštelio malto cinamono)
Apelsiną švariai nuplaukite ir nuplikykite karštu vandeniu.
Silkės filė supjaustykite nedideliais gabalėliais ir apibarstykite cinamonu.
Vandenį išmaišykite su cukrumi kol cukrus visiškai ištirps. Įpilkite acto ir pusės apelsino sulčių.
Likusią apelsino pusikę supjaustykite nestorais pusžiedžiais, kuriuos padalinkite ketvirčiais. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais.
Stiklainyje sluoksniuokite paeiliui - silkės gabalėlius, svogūnus, rožinius pipirus, lauro lapus, garstyčių sėklas ir apelsinų gabalėlius. Užpilkite marinatu ir patalpinkite į šaldytuvą mažiausiai parai.
QUOTE(žvilgsnė @ 2013 12 17, 14:32)
šimet atradau naujas salotas,labai patiko:)
Burokėliai, žirneliai,porai, skumbrių file aliejuje:)
Burokėliai, žirneliai,porai, skumbrių file aliejuje:)
Skumbrė sūdyta?
QUOTE(lututė @ 2013 12 17, 18:37)
[/i]
Wow kaip įdomiai skamba,būtinai išmeginsiu
Ačiū už naujus namučius,beje labai šiltus
QUOTE(Agniska @ 2013 12 16, 17:06)
Kaip cinamono skonis su silkute?
Dėkoju Manau pupelės užgožtų silkutės skonį,ar ne? Sotu būtų labai
Dėkoju Manau pupelės užgožtų silkutės skonį,ar ne? Sotu būtų labai
Nerealus. Juk cinamonas ne saldus. Jis duoda gerą prieskonį. Mano dukra kerta šitą silkę net ausys linksta.
O dabar klausimuks. Mano mama darydavo pyragėlius su grybais ir juos virdavo (kepdavo) aliejuje. Tešla tik vanduo aliejus miltai ir mielės. Bet nežinau proporcijų, gal kas galite parašyti, kaip pasigaminti mielinę tešlą, be jokių pienų, svietų ir t.t.t
Papildyta:
Dar ant mūsų šeimos kūčių stalo būna karštas patiekalas.
Mes kepame karpį orkaitėje, prieš parą įtriname druska, pipirais ir česnaku.
Tikrai labai skanu, kepam apie 30-40 min.
QUOTE(ausrap @ 2013 12 17, 21:33)
O dabar klausimuks. Mano mama darydavo pyragėlius su grybais ir juos virdavo (kepdavo) aliejuje. Tešla tik vanduo aliejus miltai ir mielės. Bet nežinau proporcijų, gal kas galite parašyti, kaip pasigaminti mielinę tešlą, be jokių pienų, svietų ir t.t.t
Papildyta:
Dar ant mūsų šeimos kūčių stalo būna karštas patiekalas.
Mes kepame karpį orkaitėje, prieš parą įtriname druska, pipirais ir česnaku.
Tikrai labai skanu, kepam apie 30-40 min.
Papildyta:
Dar ant mūsų šeimos kūčių stalo būna karštas patiekalas.
Mes kepame karpį orkaitėje, prieš parą įtriname druska, pipirais ir česnaku.
Tikrai labai skanu, kepam apie 30-40 min.
iš savo patirties galiu papasakot,tik nežinau,ar būtent tokia.
stiklinė šilto vandens
truputis druskos
20 g mielių
aliejaus apie 3-4šaukštus
3 stiklinės miltų
1 valg.š. cukraus
cukrų ištrint su mielėm ir užvest šiltam vandeny mieles.Tada sudėti likusius produktus ir gerai išminkyti.Padėti valandai,kad pakiltų.Tada vėl perminkyti,dėti įdarą,pailsinti apie 20min.
Aliejaus galima ir visai nedėti.
Šiaip tešlos gaunasi tikrai nemažai,tai pyragėliams gal reikėtų normą mažint perpus .
O karpį vienais metais esu troškinusi su antaniniais obuoliais-labai skanu,tik odelę reikia nusilupt
Beje,šitoj tešloj skanu ir numirkytą silkę pakept
Sveikos
gal patarsit, kaip paprastai, bet skaniai išsikept žuvies orkaitėje? Įprastai kepdavom žuvies filė keptuvėje, bet dukra taip pagadino keptuvę, kad viską pritraukia, vaizdo nebelieka, o norisi ir vaizdo, kai ant Kūčių stalo...
Ačiū.
gal patarsit, kaip paprastai, bet skaniai išsikept žuvies orkaitėje? Įprastai kepdavom žuvies filė keptuvėje, bet dukra taip pagadino keptuvę, kad viską pritraukia, vaizdo nebelieka, o norisi ir vaizdo, kai ant Kūčių stalo...
Ačiū.
QUOTE(Miaška @ 2013 12 17, 23:41)
Sveikos
gal patarsit, kaip paprastai, bet skaniai išsikept žuvies orkaitėje? Įprastai kepdavom žuvies filė keptuvėje, bet dukra taip pagadino keptuvę, kad viską pritraukia, vaizdo nebelieka, o norisi ir vaizdo, kai ant Kūčių stalo...
Ačiū.
gal patarsit, kaip paprastai, bet skaniai išsikept žuvies orkaitėje? Įprastai kepdavom žuvies filė keptuvėje, bet dukra taip pagadino keptuvę, kad viską pritraukia, vaizdo nebelieka, o norisi ir vaizdo, kai ant Kūčių stalo...
Ačiū.
O kokia zuvyte? As dabar orkaiteje kepu tik folijoj-paprieskuoniuoju, sauksteli majonezo, jei pasnikas tiks aliejus, suvynioju I folija ir kepu, nesausa buna, riebalu neprisigerus, ir vargo maziau. Pernai karpio puseles kaledoms taip kepiau, labai gerai
QUOTE(Miaška @ 2013 12 18, 00:41)
Sveikos
gal patarsit, kaip paprastai, bet skaniai išsikept žuvies orkaitėje? Įprastai kepdavom žuvies filė keptuvėje, bet dukra taip pagadino keptuvę, kad viską pritraukia, vaizdo nebelieka, o norisi ir vaizdo, kai ant Kūčių stalo...
Ačiū.
gal patarsit, kaip paprastai, bet skaniai išsikept žuvies orkaitėje? Įprastai kepdavom žuvies filė keptuvėje, bet dukra taip pagadino keptuvę, kad viską pritraukia, vaizdo nebelieka, o norisi ir vaizdo, kai ant Kūčių stalo...
Ačiū.
Aš tai prima patrinu ( geras žodis ) prieskoniais, palaikau kažkiek kad ir per naktį, labiau man dera juodi pipirai su žuvimi , o paskui pakepinu svogūną, morką, porą ir visa šitą įdarą sudedu į žuvies vidų, kažkiek smeigtukais užsegu, nu aišku galima ir siuti , odele keliose vietose įpjaunu patepu aliejumi ir kepu orkaitėje, aš folija nedengiu, man skaniau paskrudus, beto kiek tai žuviai ir reikia, o jei dar kokia iš riebesniu tai iš vis skanu
Manau bus įdomu paskaityti šį straipsnį
http://www.delfi.lt/...i.d?id=63547538
http://www.delfi.lt/...i.d?id=63547538
QUOTE(tavi @ 2013 12 18, 10:20)
Labai geras straipsnis. Siuo metu gyvenu UK ir as laukiu nesulaukiu kada gaminsiu ir ragausiu tradicinius Kuciu patiekalus. Tiesiog tas vakaras tuo ir ypatingas kad tik per si vakara ragaujam tuos valgius, susirenka seima, susikaupiama.
Man Kucios nera Kucios be silkes su morkom ir svogunais, be pyragiukais su grybais, be zuvies, kuciuku, aguonpienio ir kitu tradiciniu valgiu.
Smagiu svenciu
QUOTE(Ypatinga @ 2013 12 18, 07:56)
O kokia zuvyte? As dabar orkaiteje kepu tik folijoj-paprieskuoniuoju, sauksteli majonezo, jei pasnikas tiks aliejus, suvynioju I folija ir kepu, nesausa buna, riebalu neprisigerus, ir vargo maziau. Pernai karpio puseles kaledoms taip kepiau, labai gerai
Galvoju apie skorpionžuvę arba otą - abi man labai skanios. Pirkčiau šaldytą filė, ne cielą žuvikę - dukra nesupranta žuvies su kaulais
QUOTE(Lyžuka @ 2013 12 18, 08:28)
...aš folija nedengiu, man skaniau paskrudus, beto kiek tai žuviai ir reikia, o jei dar kokia iš riebesniu tai iš vis skanu
O kiek reikia kept? Orkaitėje esu kepus tik druskoje upėtakį, o čia filiukai, tai trumpai, ko gero?