Įkraunama...
Įkraunama...

Bronchinė astma,

user posted image

Noriu papildyti tema. Kad naujoms mamytems butu lengviau orentuotis.
ir butu gerai sukurti tokia pirmaja temos zinute tokia kurioje daug informacijos butu ir ja nuolat perkelineti i nauja tema smile.gif
BA - alerginė kvėpavimo takų liga, susijusi su genetiniu polinkiu, įsijautrinimu alergenams, alerginiu uždegimu ir bronchų hiperreaktyvumu.

Uždegimas yra svarbiausias faktorius BA patogenezėje. Svarbiausi bruožai, kuriais pasireiškia alerginis uždegimas, sergant BA, yra IgE gaminimas, nuo IgE priklausoma putliųjų ląstelių aktyvacija bei gleivinių infiltracija T limfocitais, eozinofilais ir putliosiomis ląstelėmis. Alerginio uždegimo raidą lemia sudėtingas minėtų ląstelių it jų išskiriamų mediatorių tinklas. Pokyčiai bronchų gleivinėje vystosi dėl vėlyvosios alerginės reakcijos. Eozinofilai ir kitos ląstelės iš mikrocirkuliacijos keliauja į kvėpavimo takus.

Paskutiniais metais pateikta duomenų, kad net BA remisijos metu, galime rasti uždegimo požymius bronchų gleivinėje ir bronchoalveoliniame lavaže. Tad sergant BA, pastoviai yra minimalus uždegimas bronchų sienelėje, kuris sąlygoja kvėpavimo takų epitelio pažeidimus bei paburkimą, gleivių hipersekreciją, o vėliau ir negrįžtamus struktūrinius pokyčius. Dėl šių uždegiminių mechanizmų, sustorėja bronchų raumenų sluoksnis, suveša pogleivio liaukos, vystosi elastozė bei apsinuogina nervinės galūnėlės, sudarydamos sąlygas toliau vystytis bronchų hiperreaktyvumui. Todėl, gydant vaikų BA, svarbiausias ilgalaikio gydymo strategijos tikslas yra slopinti uždegimą. Ilgalaikiam astmos nuo uždegimo gydymui šiuo metu dažniausiai naudojami inhaliuojamieji gliukokortikosteroidai (IGKS) ir leukotrienų receptorių antagonistai (LTRA). [1,2]

Ligos priežastys ir rizikos veiksniai
Dėl pastovaus kvėpavimo takų dirginimo (alergija, tabako dūmai, infekcija) atsiranda lėtinis bronchų uždegimas. Šis dar labiau padidina bronchų jautrumą, todėl menkiausias dirgiklis gali sukelti staigų bronchų spindžio susiaurėjimą.
Rizika susirgti astma didėja esant sekantiems veiksniams:
1. Astma sergantys ar alergiški asmenys šeimoje.
2. Kitos alerginės ligos (šienligė, atopinis dermatitas, maisto alergija).
3. Dažnos kvėpavimo takų infekcijos.
4. Tabako rūkymas (taip pat ir pasyvus – buvimas šalia rūkančiųjų).
5. Oro teršalai ir kt.

Ligos simptomai ir požymiai
Ligos pradžioje tarp priepuolių ligoniai jaučiasi gerai. Priepuolio metu atsiranda:
- dusulys,
- sausas dirginantis kosulys,
- padažnėjęs triukšmingas kvėpavimas su apsunkintu iškvėpimu.
Kai priepuolis stiprus, ligoniui stinga oro, pamėlsta lūpos ar visas veidas.
Priepuolius provokuoja:
- virusai
- peršalimas
- įvairūs alergenai (medžiagos, sukeliančios alergiją – žiedadulkės, maisto produktai, gyvūnų plaukai, plunksnos),
- fizinis krūvis ar emocinė įtampa,
- šaltas oras,
- tabako dūmai.
Ligai netinkamai gydant ar progresuojant priepuoliai dažnėja, ilgėja.

Astmą nustatyti padeda detalus paciento ištyrimas (ypač būdingi sausi karkalai, girdimi išklausant plaučius stetoskopu) bei kvėpavimo funkcijos tyrimas. Šio metodo pagalba išmatuojamas didžiausias iškvėpimo greitis, kuris leidžia ne tik diagnozuoti ligą, bet ir įvertinti jos sunkumą, sekti gydymo rezultatus.

Ligos gydymas
Priepuolio metu ir tarp priepuolių bronchų astmos gydymas skiriasi. Priepuoliui nutraukti vartojami trumpai veikiantys bronchus plečiantys vaistai, o tarp priepuolių –uždegimą slopinantys medikamentai, kartais derinant juos su ilgo veikimo bronchus plečiančiais vaistais.
Taikant šiuolaikinį gydymą, priepuolių pasikartojimas gerokai sumažėja, todėl ligonis gali gyventi visavertį gyvenimą. Tinkamai nesigydant, astmos priepuoliai ištinka vis dažniau, vystosi plaučių pažeidimas, sutrinka širdies veikla. Susirgus vaikystėje, gali deformuotis krūtinės ląsta, sutrikti vaiko augimas.

Ligos esmė
1. Dusulys.
2. Sausas dirginantis kosulys.
3. Padažnėjęs, triukšmingas kvėpavimas su apsunkintu iškvėpimu.
4. Oro trūkumas.
5. Lūpų, viso veido pamėlynavimas.

VISOS TEMOS:

1 tema 2 tema 3 tema 4 tema 5 tema 6 tema 7 tema 8 tema 9 tema 10 tema 11 tema 12 tema 13 tema
13(2) tema
14 tema
Placiau apie BA rasite Štai čia

http://www.gydytojas.com/ipag.pdf g.gif
http://www.pulmoaler.../pacientams.htm
http://www.kvepuok.l..._ir_kvepuok.pdf

Geri patarimai kosulio masažui

Vibro masaszas

Portalas ASTMA ir ALERGINIU RINITU sergantiems
Informacija dėl sanatorijos

kas sužinote įdomau rašykime, ir plėskime tema, naujom mamytėm manau bus įdomu 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Roga: 12 birželio 2013 - 18:46
Zirze kai tokie nekontroliuojami astmos priepuoliai, gyd. turi peržiūrėt išrašomus vaistus ir bandyt keist, kad jie padėtu ir astma būtu kontroliuojama. Mano vidurinėliai buvo t.p., tada gyd. Fluxotid'ą pakeitė į Seretide ir viskas atsistojo į savo vietas. Tai kad manau jums tikrai reikia nueit pas dar vieną pulmonologą ir išgirst jo nuomonės 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Zirzė @ 2013 06 12, 17:05)
esant dregnam kosuliui - tartephedreel lasiukai.
naktiniam kosuliui - bron.... tabletes *neiskaitau rasto doh.gif bronchialheel gal doh.gif

Bronchalis heel mirksiukas.gif Mums šie du vaistukai visai netiko. Net prie šlapio kosulio, šlapias kosulys tuo virsdavo sausu drąskančiu ir vėmimo tąsančiu. Todėl visada duodu tik Husteel, kai sausas gilus tampa šlapiu ir toliau duodu Husteel nieko nekeisdama, jei matau kad sunkiau atkosti supurškiu ventolino, jis praplečia broncgus ir vaikas iškosti viską, dar nugaryte delniukais pamušu ale vibromasažas. Bet tiek |Tartaphedreel, tiek Bronchalis heel išmečiau lauk, nes kad jie jam netinka įsitikinau per kelis kartus. Tieisog ne mano vaiko vaistas.

QUOTE(Roga @ 2013 06 12, 18:50)
pas mus prieš ryte keistas dalykas, mažylė žovauja ir bando įkvėpti puse ir užstringa koso ir taip tris kartus, paskui sako ai ai, ėmiau ventolina, po 15 min nurimo ir užmigo.

Man taip būna rytais, pradžioj maniau ir man bus astma (turiu AR) bet gydytojai kategoriškai atmetė, nes sakė jog prie astmos man būtų sunku iškvėpti, o mane dusindavo ir kosėti versdavo įkvėpimas. Bėda buvo skydliaukėje. Bet tavo mažylei gal tiesiog gerklytė pradeda skaudėti, arba žiovaudama kžpasikreipė ir pasitempė kokį raumenuką. Jei kasrytą nesikartos nieko baisaus, jei kartosis pasirodykit gydytojai mirksiukas.gif
Papildyta:
P.S. Roga, ačiū už naują temą wink.gif
Atsakyti
QUOTE(emilijam @ 2013 06 12, 21:59)
Oficialiai, tai ne sinonimas, bet, kiek suprantu, skirtumas labai nedidelis. Vienas gydytojas prie tų pačių simptomų gali obstrukcinį bronchitą, kitas - bronchinę astmą. Pvz., mano dukrytei iš pradžių diagnozė buvo - pasikartojantys obstrukciniai bronchitai, galiausiai BA užrašė. Jokia alergija nenustatyta, IgE normos ribose, obstrukciją išprovokuoja virusai. Skirtumas toks, kad dabar vaistai kompensuojami...

tai aš irgi galvoju, kad ne šiaip šie terminai skirtingi. dėl mano atvėjo, tai nebuvo vaikui atliktas Ieg, nors ka jis labai pakeistu, alergenai nustatyti, AR akivaizdus, spidometrija rodė irgi polinkį į BA, šiaip man nėra didelio skirtumo toje diagnozėje, nors tikėjausi , kad parašys BA vien tam kad sanatorija gautum ir sesės vaistų imti nereikėtu, savo turėtu

QUOTE(Roga @ 2013 06 12, 22:05)
tada nustatė GERL ir atradus vaistus kosulių priepoliai beveik išnyko.

o kas tas gerl? dėl rūgštingumo, niekada nebuvo mums toks tyrimas darytas. trumpai papasakokyt apie ji

QUOTE(bevardė @ 2013 06 13, 09:58)
Man taip būna rytais, pradžioj maniau ir man bus astma (turiu AR) bet gydytojai kategoriškai atmetė

aš irgi jau paranojiškai sau prigalvodavau tokių pat ligų kaip vaikams , AR atmetė, sako, ne nosies pertvara kreiva...o dar stebiu svetimus vaikus jų ligas ir visiems BA ar bent jau AR ar Ad įtariu biggrin.gif

o kaip ta skydliaukė susijus? mano Domas pastebimas dėl padydėjusios skydliaukės
Atsakyti
AR turiu nuo paauglystės, vat ir vaikai už tai mano alergiški, nes abiejų nėštumų pirmas trimestras buvo pavasarį kai viskas žydėjo, o aš jokių vaistūų vartot negalėjau. Čiaudėjau iki nuprotėjimo.

Mano skydliaukė negamina tiroksino, todėl nyksta pati, turiu gert tiroksina papildomai. Skydliaukė yra kaklo srityje, jos pakitimai gali būti juntami. Kitiems dėl to negaminamo tiroksino arba dėl perdidelio jo pasigaminimo skydliaukė didėja ir spaudžia ten viską. Šiaip tai endokrinologo sritis.

Gerl tai padidėjęs rūgštingumas, kai skrandžio rūgštys kyla į viršų kas sukelia kosčiojimus, slogas ar net obstrukciją nes skrandžio turinys gali papulti ir į kvėpavimo takus. Nustato dažniausiai LOR apžiūrėjęs giliau gerklytę. Gerl dažnai sukelia vakarinius tiksliau naktinius sausus kosulius, kurie aprimsta pakėlus vaiko galvą aukčiau, t.y. padėjus didesnę pagalvę.
Atsakyti
QUOTE(bevardė @ 2013 06 13, 11:54)
AR turiu nuo paauglystės, vat ir vaikai už tai mano alergiški, nes abiejų nėštumų pirmas trimestras buvo pavasarį kai viskas žydėjo, o aš jokių vaistūų vartot negalėjau. Čiaudėjau iki nuprotėjimo.

Mano skydliaukė negamina tiroksino, todėl nyksta pati, turiu gert tiroksina papildomai. Skydliaukė yra kaklo srityje, jos pakitimai gali būti juntami. Kitiems dėl to negaminamo tiroksino arba dėl perdidelio jo pasigaminimo skydliaukė didėja ir spaudžia ten viską. Šiaip tai endokrinologo sritis.

Gerl tai padidėjęs rūgštingumas, kai skrandžio rūgštys kyla į viršų kas sukelia kosčiojimus, slogas ar net obstrukciją nes skrandžio turinys gali papulti ir į kvėpavimo takus. Nustato dažniausiai LOR apžiūrėjęs giliau gerklytę. Gerl dažnai sukelia vakarinius tiksliau naktinius sausus kosulius, kurie aprimsta pakėlus vaiko galvą aukčiau, t.y. padėjus didesnę pagalvę.

aš tai AD turėjau ir obstrukcinį bronchitą , bet mokykliniam amžiuje išaugau. Dabar tik lėtinę slogą pastebiu, bet nuo kreivos nosies sako

aš žinau kur skydliaukė smile.gif bet tyrimų dėl harmonų vaikui nedarė, tik vis stebi, (kas met) ar ji nedidėję

gal jai mes buvom pas Lor turėjo tai pastebėti
ne pas mus tai ritiniai kosuliai būna, atsikelia ryte ir kosto (mergaitė kuri vartoja F nekosti, bet brolis tai kiekviena ryta kol skreplius iškosto doh.gif nepatinka kad jis taip ilgai kosto, bet nestipriai, nedusta, nuo slogos sakyčiau, bet kiek ji gali tęstis doh.gif )
Atsakyti
Bet tavo mažylei gal tiesiog gerklytė pradeda skaudėti, arba žiovaudama kžpasikreipė ir pasitempė kokį raumenuką. Jei kasrytą nesikartos nieko baisaus, jei kartosis pasirodykit gydytojai mirksiukas.gif

[/quote]

vaistus paliko mažinti dar negalime schmoll.gif gerklė raudona, jūs teisi, sako dar netiek, kad reiktų gydyti, sako gali ir nuo GERL g.gif tai dabar geriam nuo rugšties ir tantumverde purškiu.

QUOTE(Dalyte:) @ 2013 06 13, 10:41)

o kas tas gerl? dėl rūgštingumo, niekada nebuvo mums toks tyrimas darytas. trumpai papasakokyt apie ji

mums nustatė gastroenterelogas, darė visų organų echoskopija per pilvelį važinėjo, nieko blogo nematė schmoll.gif daug vaistų netiko nei nexsium, oneprozolis, tiko tik gastrobuss nuo refliukso geriamas sirupas po valgio.
Atsakyti
siandien uzsirezervavau vieta palango sanatorijoje. Bet kokios eiles pas reabitologus doh.gif nemokamu nera. Eisim i mokama konsultacija.

Norejau paklausti kiek mamytems kainuoja sanatorijoje gyvenimas? 4u.gif ir as yra galimybe savaitgaliais is ten iseiti?
Atsakyti
QUOTE(Zirzė @ 2013 06 13, 17:05)
siandien uzsirezervavau vieta palango sanatorijoje. Bet kokios eiles pas reabitologus doh.gif nemokamu nera. Eisim i mokama konsultacija.

Norejau paklausti kiek mamytems kainuoja sanatorijoje gyvenimas? 4u.gif  ir as yra galimybe savaitgaliais is ten iseiti?

koki men gavot vieta?mes rugsejo pradzioj su abiem vaikais vaziuosim i sanatorija Palangoj.
Mane irgi domina kiek kainuoja gyvenimas sanatorijoje?
Atsakyti
QUOTE(mrude @ 2013 06 13, 17:20)
koki men gavot vieta?mes rugsejo pradzioj su abiem vaikais vaziuosim i sanatorija Palangoj.
Mane irgi domina kiek kainuoja gyvenimas sanatorijoje?

rugpjucio 14 dienai smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Zirzė @ 2013 06 13, 17:05)

Norejau paklausti kiek mamytems kainuoja sanatorijoje gyvenimas? 4u.gif  ir as yra galimybe savaitgaliais is ten iseiti?

aš kai ką tik grįžusi iš ten viska galiu papasakoti lotuliukas.gif

pirma niekas neberezervuoja renovuotu kambarių (10lt parai) kuo aukštesnė klasė tuo brangiau su virtuvėle kambaryje atrodo kainuo (50 ar 60lt parai) toliau po procedūrų einat kur norit, tik prieš tai sesutei nunešat procedūrų knygele, kad pažymėtų, jog viskas atlikta, paliekat ant stalo ir einat kur norit, jei tarp procedūrų yra tarpas ir einat kur norit, juk ne kanclageris ten lotuliukas.gif daugiau niekas nekainuoja. maisto man užteko gaudavau tik pietus, bet tiek maisto mažylei, kad gana. švara, higiena dezinfekcinis skystis pirmoje eilėje turėti būtina, geros bakterijos, smecta ir kiti vaistai kas su virškinimu, sloga ir t.t., nes nuo gydytojo priklauso ar skiria, ar tu viska pats perkiesi. visai neseniai sužinojau, kad ten netoli priešais gintara apgriuvusiame pastate mūriniame yra kavinukė maisto paįvairinimui ten sako skanu ir nebrangu 4u.gif iš matytų situacijų ko labiausiai tai vaikų neleisti į kaliudorių, ten matyt labiau rotu serganti sanatorija, ten ji visada yra. mes atbuvome visa laika ir paskutine diena pasigavome rota lotuliukas.gif
procedūros liuks, gydytoju nesiskundžiu man viskas liuks, oras buvo pasaka, gamta pasaka, aš ėmiau nerenovuota kambarį gavau liuksiška 4 korpuse, neturiu nusiskundimų apart maisto. jei turi elektrinį garpuodį pasiimk, sumuštinių keptuve ar ką elektrinio pasiimk, vaikui masita paįvairinsi, nes ten tas pats per tapatį. valgyti iki 3 metų vaikas gauna 5 kartus iki 7 metų atrodo 4 kartus daugiau tik 3 kartus. kas dar klauskit viska žinau lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Roga @ 2013 06 13, 18:35)
aš kai ką tik grįžusi iš ten viska galiu papasakoti lotuliukas.gif

pirma niekas neberezervuoja renovuotu kambarių (10lt parai) kuo aukštesnė klasė tuo brangiau su virtuvėle kambaryje atrodo kainuo (50 ar 60lt parai) toliau po procedūrų einat kur norit, tik prieš tai sesutei nunešat procedūrų knygele, kad pažymėtų, jog viskas atlikta, paliekat ant stalo ir einat kur norit, jei tarp procedūrų yra tarpas ir einat kur norit, juk ne kanclageris ten lotuliukas.gif daugiau niekas nekainuoja. maisto man užteko gaudavau tik pietus, bet tiek maisto mažylei, kad gana. švara, higiena dezinfekcinis skystis pirmoje eilėje turėti būtina, geros bakterijos, smecta ir kiti vaistai kas su virškinimu, sloga ir t.t., nes nuo gydytojo priklauso ar skiria, ar tu viska pats perkiesi. visai neseniai sužinojau, kad ten netoli priešais gintara apgriuvusiame pastate mūriniame yra kavinukė maisto paįvairinimui ten sako skanu ir nebrangu 4u.gif iš matytų situacijų ko labiausiai tai vaikų neleisti į kaliudorių, ten matyt labiau rotu serganti sanatorija, ten ji visada yra. mes atbuvome visa laika ir paskutine diena pasigavome rota lotuliukas.gif
procedūros liuks, gydytoju nesiskundžiu man viskas liuks, oras buvo pasaka, gamta pasaka, aš ėmiau nerenovuota kambarį gavau liuksiška 4 korpuse, neturiu nusiskundimų apart maisto. jei turi elektrinį garpuodį pasiimk, sumuštinių keptuve ar ką elektrinio pasiimk, vaikui masita paįvairinsi, nes ten tas pats per tapatį. valgyti iki 3 metų vaikas gauna 5 kartus iki 7 metų atrodo 4 kartus daugiau tik 3 kartus. kas dar klauskit viska žinau lotuliukas.gif

*o tai kaip vyksta rezervacija? ta prasme kokia gauni palata tokia ar kaip?
**ar gerai supratau kad vaika i kolidoriu leisti pavojinga del roto? doh.gif kaip ji islaikyti palatoj?
***ar yra koks tv?
****nerenovuotam kambary svetimu ner? tik tu su vaikuciu?
**** ar yra kokio bendro naudojimo virtuvele bent vandens uzsivirinti?
*****kaip wc/dusai? patalyne?
Atsakyti