Įkraunama...
Įkraunama...

Aplinkos apželdinimo projektas

QUOTE(Pušaitė @ 2009 02 05, 16:59)
Sveiki visi,
kiek domėjausi želdinimu, kažkaip LT nerandu gražių apželdinimo pavyzdžiu (mano supratimu) t.y. tokiu kad kiemas derėtų ir prie kraštovaizdžio  ir prie statinių. Dažniausiai tenka pamatyti pagal lietuvišką supratimą vertinamas  "gražiausias" sodybas: rastinis, dvišlaitis "pirkios tipo" naujas namas , asfalto gabalas (trinkelėmis grįstas kiemas) , modernios  gėlės (surfinijos ir pan.), vejos centre, kaip šašas įterpti prūdelis ar upeliukas įrėminti krūvos akmenų. Man tai klaiku. Mano supratimu jeigu turi pirkia tai kurk etnografini darželi su smėlio ar žvyro takeliais ir tik "senovinėmis" gėlėmis ar krūmais: jazminu, alyva, erškėtrože, baltagalvėm, pinavijom (bijūnais), viendienėm ir pan.

Pasigendu soduose idėjos. Kažkada skaičiau vienos Lietuvos kraštovaizdžio architektės straipsnį, dirbančios JAV apie naujausias kraštovaizdžio formavimo tendencijas. Rekomenduojama, kad vejos aplinkoje turėtų būti kiek galima mažiau, ji labai skurdi savo sudėtimi nes auga tik kelių rūšių žolės, be to, kad išliktų graži reikalauja daug azoto, taip teršiami gruntiniai vandenys. Siūloma auginti kuo daugiau įvairiausių žydinčių augalų bei krūmų, kad juos galėtų lankyti drugeliai, bitės, kiti vabzdžiai, perėtų paukščiai, taip palaikyti bioįvairovę. Tai galima pamatyti Čelsio (DB) parodos nuotraukose, kurias jau keli metai spausdina žurnalas sodo spalvos. Vejos praktiškai nėra, didelė želdinių įvairovė.

drinks_cheers.gif O aš pritariu drinks_cheers.gif
Atsakyti
o as pritariu, BET del vejos noriu pasisakyti smile.gif

sako, kad jos per daug -pas mus jos taip pat maksimaliai, nes auginam 2 bernus, kurie zaidzia futbola, beisbola ir pns. labai svajoju apie tankiai apsodinta aplinka wub.gif , taciau vienas is kriteriju kodel rinkomes gyvenima name-buvo tai, kad vaikai galetu lauke dukti. neturiu ir issvajoto savo rozyno, nes tikrai nenoreciau stresuoti, kad neileks koks kamuolys smile.gif
bet tikiu, kad ateis ir mano svajonems savas laikas wub.gif
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2009 02 05, 18:56)
Del tos vejos tai cia truputi i vienus vartus ir skamba labai PR'iskai. 4u.gif  Nereik visko taip priimti nediskutuotinai kaip 100-procentine teisybe. Kita vertus, sutinku su nuomone, kad Lietuvos zeldynuose truksta idejos. Kodel taip yra- atskira kalba. Vistik pas mus lyginant su kokia Anglija ar Prancuzija yra dar visai nesena tu zeldynu kultura.  Kiek Lietuvoj islikusiu vertingu savo dendroflora parku? Kiek zmoniu remiasi tu parku kurimo patirtim, kiek iesko idejos (supranta apskritai kas ji tokia ir kam reikalinga), kiek naudojasi profesionalu paslaugom ir kiek yra TIKRU profesionalu? Reikia laiko.  4u.gif

Pas mus nėra želdinimo tradicijų. Bent taip prasidėjo šita etnokultūros paskaita. O kiek pasakojo, tai vyravo principas iš miško į namus. O vien tik dekoratyvinių augaliukų ne tiek jau daug ir būdavo.
Atsakyti
QUOTE(aikstinga @ 2009 02 18, 19:34)
klaiku ar nea, bet šie darbai daryti pagal užsakovų norus, nes projektuotojų atsisakoma dėl didesnės kainos smile.gif  iš patirties sakau, kad jei bandai žmonėms patart ką šiuolaikiškiau daryt, tai jie tik pažiūri kaip į nesveiką ir viskas, nes juk kiekvienas "žino" ko labiausiai jų kiemui reikia rolleyes.gif

Deja taip verysad.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(aikstinga @ 2009 02 18, 17:34)
klaiku ar nea, bet šie darbai daryti pagal užsakovų norus, nes projektuotojų atsisakoma dėl didesnės kainos smile.gif  iš patirties sakau, kad jei bandai žmonėms patart ką šiuolaikiškiau daryt, tai jie tik pažiūri kaip į nesveiką ir viskas, nes juk kiekvienas "žino" ko labiausiai jų kiemui reikia rolleyes.gif

... be abejo žino. Ir jeigu apželdintojas sutvarkys kiemą ne pagal užsakovo viziją, tai užsakovas po metelių kitų vistiek aukštyn kojom viską apvers. Tai gal geriau nuo pat pradžių išsiaiškinti norus to žmogaus, kuris toje aplinkoje gyvens kiekvieną dieną??? (čia aš iš savo patirties kalbu, dviejuose namuose teko gyventi. Pirmajam namui apželdintojos pataikė projektą į dešimtuką, antruoju atveju patirtis liūdnesnė)

Papildyta:
QUOTE(omoroka 38 @ 2009 04 28, 08:56)
Pas mus nėra želdinimo tradicijų. Bent taip prasidėjo šita etnokultūros paskaita. O kiek pasakojo, tai vyravo principas iš miško į namus. O vien tik dekoratyvinių augaliukų ne tiek jau daug ir būdavo.

o kur čia tokios įdomios paskaitos skaitomos? ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo kasiopeja: 28 balandžio 2009 - 11:41
QUOTE(kasiopeja @ 2009 04 28, 11:40)
... be abejo žino. Ir jeigu apželdintojas sutvarkys kiemą ne pagal užsakovo viziją, tai užsakovas po metelių kitų vistiek aukštyn kojom viską apvers. Tai gal geriau nuo pat pradžių išsiaiškinti norus to žmogaus, kuris toje aplinkoje gyvens kiekvieną dieną??? (čia aš iš savo patirties kalbu, dviejuose namuose teko gyventi. Pirmajam namui apželdintojos pataikė projektą į dešimtuką, antruoju atveju patirtis liūdnesnė)

Papildyta:
o kur čia tokios įdomios paskaitos skaitomos?  ax.gif

Iškarto atsiprašau už postą ne į temą. blush2.gif

Ką aš ir norėjau pasakyti NA temoj. Jei žmogus nori uolinio kadagio, tai visai nesvarbu ar kitiems jis patinka ar ne. Tie kiti gali tik pasakyti tinka tas kadagys tij vietoj ar ne. O žmogui jei augalas patinka jį pasisodins toj ar kitoj vietoj. mirksiukas.gif
Atsakyti
čia yra du klausimai - pats augalas kaip po vienetas ir vieta jam augti. Dėl šio skirtumo ir išsiskyrė nuomonės. Nei viena nesiūlė jo (augalo) atsisakyti. Tik jei jau kalbame apie bendrą idėją, tai ar būtinai truks plyš augalas turi būti antkapio dydžio plotely.

Atsakyti
Kaip matau, mano tas trikampis prie voljero labai jau užkliuvo mastau.gif

Man labai įdomios jūsų visų nuomonės, be to, noriu, kad aplinka būtų graži, nors pačiai tą padaryti kol kas sunkiai sekasi blush2.gif Todėl ir prašiau jūsų patarimų 4u.gif DeeDee, gal gali pasakyti, kodėl ten netinka kadagys, o dabar kaip supratau, kad tavo nuomone ten visai netinka joks augalas g.gif Tai ką, palikti jį tuščią, užkloti trinkelėmis g.gif
Esmė tame, kad pas mus labai daug erdvės, ant plyno lauko namas pastatytas ir jaukumui sukurti labai trūksta didelių augalų. Vakar prie tvenkinio pasodinom dviejų metrų skiepytą berželį - negalėjau atsistebėti, kaip jis prapuolė blink.gif atrodo, kad tik kokio metro aukščio tebūtų verysad.gif Kaimynai savo mažuose 6-10 a. sklypuose pasodina tokio pat dydžio medį - tai jaučiasi kad medis pasodintas, o pas mus kažkokia tuštuma gaunasi unsure.gif Žinoma, dauguma augalų yra perkami dar labai maži, reikia laiko, kad suaugtų, tada tikiuosi bus geresnis vaizdas blush2.gif
Nežinau, gal iš nuotraukų sunku spręsti, bet tas įvažiavimas labai jau nykus yra, o visžaliai augalai, mano nuomone, pagyvintų jį visus metus.

Tik prašau suprasti mano postą teisingai 4u.gif Nenoriu įrodinėti savo tiesos, nes patirties apželdinime tikrai neturiu, o ir žinios, deja, labai jau menkos blush2.gif Tik noriu suprasti, kodėl reikėtų sodinti ar nesodinti tam tikroje vietoje tam tikrą augalą 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo linuke_: 29 balandžio 2009 - 08:30
QUOTE(une @ 2009 04 28, 10:47)
o as pritariu, BET del vejos noriu pasisakyti smile.gif

ooooooo kur visa chebra susibazavusi thumbup.gif .

une, tai cia viskas normalu 4u.gif ... is pradziu reikia smelio dezes kieme, paskui nebereikia, tada reikia supyniu (arba karstykliu), veliau jau nebe... taip ir su pieva - nustos bernai sviedini spardyti, galesi tureti ir roziu, ir alyvu biggrin.gif . Kiti vaikus veja is kiemo, kad ant gatves sviedini spardytu, o jus pasidaret atvirksciai - kad jusu aplinka patenkintu jusu poreikius (tik mamutei reikes truputi su rozem palaukti tongue.gif ).

Atsakyti
QUOTE(DeeDee @ 2009 04 28, 22:25)
čia yra du klausimai - pats augalas kaip po vienetas ir vieta jam augti. Dėl šio skirtumo ir išsiskyrė nuomonės. Nei viena nesiūlė jo (augalo) atsisakyti. Tik jei jau kalbame apie bendrą idėją, tai ar būtinai truks plyš augalas turi būti antkapio dydžio plotely.

deedee, niekaip negali nusiraminti, kad mano nuomonė yra kitokia ir man būtent ten tas kadagys tinka. lotuliukas.gif Beja, būtent tas kadagys ten ir tilptų. Jis yra daug siauresnis už kitus pasiūlytus augalus. mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo omoroka 38: 29 balandžio 2009 - 19:46
QUOTE(omoroka 38 @ 2009 04 29, 19:12)

spam'as žinote, kas yra?

QUOTE(omoroka 38 @ 2009 04 29, 20:36)
deedee, niekaip negali nusiraminti, kad mano nuomonė yra kitokia ir man būtent ten tas kadagys tinka. lotuliukas.gif Beja, būtent tas kadagys ten ir tilptų. Jis yra daug siauresnis už kitus pasiūlytus augalus. mirksiukas.gif

o čia kovos laukas? Ramumu dar galėčiau ir pasidalinti, pasižadėjau ignoruoti temą, bet kentėsi ne TU, o linuke_ . Ar TU ir esi linuke_? Ar linuke_ būtinai ten turi sodinti kadagį, kad tik pati pasijustum geriau, kažką nugalėjus? cool.gif Mielai prašom 4u.gif Tik čia nusileidimas ne dėl naudos ( šantažuoti nepavyks), šiaip užleidžiu kelią, kad tik netektų saujomis raminamų gert ar pyktį ant šalia esančių išliet 4u.gif

O dėl antro, na supranti, kad tokiais pareiškimais verti suabejoti savo sugebėjimais. Prašom, pavyzdžiai:
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
user posted image
6. pvz
7. pvz
ir t.t.
P.S. pasikartosiu: kelias laisvas! Sėkmės! 4u.gif
Atsakyti
Gal kas zino koks tai augalas, kaip jis vadinasi. Atvezta sakele is Turkijos kuri sekmingai prigijo ir per sia vasara sekmingai augo, zydeti pradejo tik rugpjucio gale ir kvepia naktim, labai smarkus kvapas.

neleidzia ikelti nuotraukos g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo bekas: 23 rugsėjo 2009 - 20:41