Įkraunama...
Įkraunama...

Pasyvus namas - 16 tema

QUOTE(madwifi @ 2013 01 06, 20:58)
o tu firmu gaminiu kainos turbut arteja Daikin ir Mitsubu serijiniu gaminiu. Zinai, ed,  nors uzmusk netikiu as lietuviskom vietinem kontorom, kuriu diriku tikslas yra milijonas i kisene per viena menesi.

O, ar agituoju rinktis 2kW W-W ŠS, kad naudoti jį tik šildymui (o apie karštą vandenį pagalvoti kitą kartą)???
Vilius mėgsta grynai teorinius klausimus, tad ir atsakiau grynai teoriškai.

Nesuprantu kokia prasmė skaičiuoti atsipirkimą, neįtraukiant išlaidas karštam vandeniui.

Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 01 06, 23:32)
Jei norite per 8 valandas padengti nuostolius per parą, tad reikia skaičiuoti trigubai didesnį galingumą. Vietoje 1.5 išeina visi 4.5kW.
Beje, su 1.5 kW per dieną (16 val.) gerai jei spėsite sušildyti bent du boilerius (bei padengti šilumos nuostolius jame).
Š̌ilumos kiekis, reikalingas sušildyti 1 m3 šalto van- dens nuo 10 °C iki 55 °C, kai c = 4,187 kJ/(kg·°C), o vandens tankis 1000 kg/m3, apskaičiuojamas pagal (6) formulę:
QKV = G·c·ρ·(tKV-tŠV)/3600 = 1·4,187·1000·(55-10)/3600 = = 52,34 kWh.

Čia spešal for ju.

O kas trukdo naudoti ten ne elektrinį teną, o ŠS šilumokaitį?

Butu tie samprotavimai visai realus, jei kalbetume apie realu A2W SS 1.5kW arba net jo triguba atitikmeni... bet realiai galiu gauti min 8kW siurbli o nuostoliai nevirsija 4kW tai jusu skaiciai lieka nei sis nei tas... net nezinau is kur tie 1.5kW paimti ir kodel jie taikomi boileriu sildymui...
Už formulę ačiū - ne tik man bet ir visiems skaitantiems laabai pravers 4u.gif

I am glad you do speak english 4u.gif Dar vienetus išmokysiu naudoti - ir tada drąsiai galėsite rodyti visiems savo aukštojo inžinierinio mokslo diplomą biggrin.gif

Nieks netrukdo, tik kol nėra ŠS tai nėra kas jį maitina...bet iki oras-oras jau nenueisiu - grindys šyla nuo vandens, todėl oras-vanduo yra pasirinkimas...o šis jau netinkamas kanaliniam dėl reikiamos aukštesnės šilumnešio temperatūros
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 06 sausio 2013 - 22:47
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 06, 21:34)
Taip, su 200m3/h bus sudėtinga apsišildyti, verta galvoti apie didesnio debito rekupą - net ir padvigubinus debitą kaina išaugs palyginti ne daug...atsarga gėdos nedaro.

O kam pirkti brangų rekupą, jei debitą gali užtikrinti pigus ventiliatorius su radiatoriumi? (tas daiktas parduodamas su ŠS ir vadinasi vidiniu kondicionieriaus bloku).
Be to, nereikės iš lauko imti per daug šalto oro ir tuo šaldyti bei sausinti patalpas.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 01 06, 23:47)
O kam pirkti brangų rekupą, jei debitą gali užtikrinti pigus ventiliatorius su radiatoriumi? (tas daiktas parduodamas su ŠS ir vadinasi vidiniu kondicionieriaus bloku).
Be to, nereikės iš lauko imti per daug šalto oro ir tuo šaldyti bei sausinti patalpas.

O kas yra brangus rekupas? Kiek skirsis 200m3/h ir 450m3/h rekupo kaina? Primenu - PN recirkuliacija nereikalinga, užteks rekupo tiekiamų debitų. Ar to kainų skirtumo užteks vidiniam kondicionieriaus blokui, net jei jis ir nėra būtinybė.
Čia mes pereinam prie konkrečios ŠS rūšies, oras-oras, tikoms rūšims tai netaikytina.

Iš kitos pusės, kokiu greičiu ir kokio darbinio ploto šilumokaitį skros 200m3/h oro rekupe su 200m3/h nominalu bei 450m3/h? Kurio šilumograža bus efektyvesnė? Teisingai nesenai pastebėjote - trigubinti nereikia, bet rekupą eksploatuojant "gazas - dugnas" režimu gerų rezultatų nereikėtų tikėtis - tai dar vienas argumentas kodėl verta pagalvoti apie didesnio nei 200m3/h rekupą, na nebent tai vėdinimo sistema mažam pastatui (butui).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 06 sausio 2013 - 22:55
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 06, 22:55)
Primenu - PN recirkuliacija nereikalinga, užteks rekupo tiekiamų debitų.

Viskas būtų teisnga, jei iš tikrūjų kalbėtume apie PN. Problema, kad nei aš, nei tu PN nestatom, statom tik energiškai efektyvų namą (gal A, o gal ir A+, iki A++ mano namas nedatempia), kurio šildymo poreikis didesnis nei PN. Todėl abu ir ieškojom alternatyvos, abu pasirinkom grindinį šildymą. Keista, bet net Cibulis ir tas nepasitiki savo namo atitikimu PN standartui ir ieško papildomo šildymo prietaiso.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 06 sausio 2013 - 23:03
QUOTE(mintas @ 2013 01 07, 00:03)
Viskas būtų teisnga, jei iš tikrūjų kalbėtume apie PN. Problema, kad nei aš, nei tu PN nestatom, statom tik energiškai efektyvų namą (gal A, o gal ir A+, iki A++ mano namas nedatempia), kurio šildymo poreikis didesnis nei PN.

Mano šilumos nuostoliai ~4000W, todėl jei prie -23C lauke sugalvoju šildytis tik oru, reikiamas debitas: 4000 / (0,36 x (50-20)) ~ 370m3/h.
Nežinau savo pneumo nuostolių, bet su 500m3/h rekupu atrodo realu įpūsti 370m3/h be jokių recirkuliacijų. Nepamirškim, kad -23C savaitę nesilaikys. Jei gerai prisimenu vidutinė šildymo sezono temperatūra lyg ~-1C tai šildymas tik rekupo pagalba neatrodo mission impossible. Čia su "bet" - tiekiamo oro temperatūra!
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 06 sausio 2013 - 23:15
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 06, 22:40)
Butu tie samprotavimai visai realus, jei kalbetume apie realu A2W SS 1.5kW arba net jo triguba atitikmeni...
... net nezinau is kur tie 1.5kW paimti ir kodel jie taikomi boileriu sildymui...

Prie ko čia O-W? Ten su galios kritimu kitą istorija. Kalba eina apie tai, kad jei, pagal jūsų apskaičiavimus, namą reikia šildyti teikiant 1.5kW šilumos per valandą, tai - jei ŠS 2/3 laiko yra išjungtas, tam kad atiduoti tokį pat šilumos kiekį, per likusias 8 val. jis turi dirbti trigubai didesniu pajėgumu.

Iš kur gautas skaičius 1.5kW nežinau, tikriausia, kažkas padalino vieną skaičių iš straipsnio apie dramblius iš kito, gauto iš voveraičių enciklopedijos. Čia, aptarimuose jis pasitaiko dažniausia. Tad kodėl ne galima priimti, kad kažkurio momentu bus būtent tokie nuostoliai?

O kas trukdo naudoti ten ne elektrinį teną, o ŠS šilumokaitį?
Nieks netrukdo, tik kol nėra ŠS tai nėra kas jį maitina...bet iki oras-oras jau nenueisiu - grindys šyla nuo vandens, todėl oras-vanduo yra pasirinkimas...o šis jau netinkamas kanaliniam dėl reikiamos aukštesnės šilumnešio temperatūros

Aš ne apie jus, o apie šildymo būdo pasirinkimą aplamai.
O jei tvirtai pasirinktas grindinis šildymas vandeniu, tam kam tos kalbos apie kitus šildymo variantus?

P.S. Kanalinis reikalauja, kad grįžtamo šilumnėšio temperatūra būtu ~4'C didesnė nei norima paduoti į patalpą. Jei kartais prireiktų, paduoti +30'C, tai naudojamas +38/+34'C vanduo. T.y. - lygiai toks pat, kai rekomenduotina grindiniam šildymui.
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 01 07, 00:14)

Iš kur gautas skaičius 1.5kW nežinau, tikriausia,

Aš ne apie jus, o apie šildymo būdo pasirinkimą aplamai.
O jei tvirtai pasirinktas grindinis šildymas vandeniu, tam kam tos kalbos apie kitus šildymo variantus?

P.S. Kanalinis reikalauja, kad grįžtamo šilumnėšio temperatūra būtu ~4'C didesnė nei norima paduoti į patalpą. Jei kartais prireiktų, paduoti +30'C, tai naudojamas +38/+34'C vanduo. T.y. - lygiai toks pat, kai rekomenduotina grindiniam šildymui.

Su mistiniais 1,5kW išsiaiškinom. Pritariu, pamirštam.

Kadangi replikavote į mano postą - supratau kaip asmeniškai man užduotą klausimą. Atsakiau pagal situaciją.

Sutikite, kad kanalinis tiektų +30C net ir gaudamas +34C vandenį yra tik dalis medalio - koks bus oro debitas? Aišku jei kanalinio plotas pakankamas ir pustelsit 1000m3/h su galia viskas susidėlios, bet jei recirkuliacijos nėra o (konkrečiai mano atveju) rekupas nusiteikęs tik 200-250m3/h tai gali tekti aukštinti tiekiamo vandens temperatūrą kas nėra gerai ŠS COP... Tai gal geriau +30C tiesiai į grindinį šildymą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Vilienė: 06 sausio 2013 - 23:24
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 06, 23:14)
Mano šilumos nuostoliai ~4000W, todėl jei prie -23C lauke sugalvoju šildytis tik oru, reikiamas debitas: 4000 / (0,36 x (50-20)) ~ 370m3/h.
Nežinau savo pneumo nuostolių, bet su 500m3/h rekupu atrodo realu įpūsti 370m3/h be jokių recirkuliacijų. Nepamirškim, kad -23C savaitę nesilaikys. Jei gerai prisimenu vidutinė šildymo sezono temperatūra lyg ~-1C tai šildymas tik rekupo pagalba neatrodo mission impossible. Čia su "bet" - tiekiamo oro temperatūra!

O vat čia tai ir aš įgelsiu smile.gif.

Kokis sakei pas tave rekuperatoriaus galingumas? wink.gif Jei jau kalbam apie PN ir PN šildymą rekuperatoriumi, kuris pučia 30m3 vienam žmogui, tai ir kalbėkime apie su tais oro kiekiais tiekiamą šilumą. 370m3/h yra tikrai ženkliai per didelis oro kiekis tavo dydžio ir tiek gyventojų turinčiam PN. Jei neklystų, jei kalba būtų apie tavajį namą, kaip apie PN, jo oro kaita turėtų būti 120m3/h. Su tokia oro kaita savo namo nesušildysi wink.gif, o tai kad turi galingesnį rekupą galintį tiekti didesnį oro kiekį galima būtų laikyti chetinimu wink.gif.

+23C tai yra žemiausios temperatūros penkiadienis Vilniuje, todėl būtent ši temperatūra imama skaičiavimams kaip žemiausia temperatūra Lietuvoje, konkrečiai Vilniuje. Taip, kad -23C savaitę neišsilaikys, bet 5 dienas tikrai gali.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mintas: 06 sausio 2013 - 23:26
QUOTE(mintas @ 2013 01 07, 00:23)
O vat čia tai ir aš įgelsiu smile.gif.

Kokis sakei pas tave rekuperatoriaus galingumas? wink.gif Jei jau kalbam apie PN ir PN šildymą rekuperatoriumi, kuris pučia 30m3 vienam žmogui, tai ir kalbėkime apie su tais oro kiekiais tiekiamą šilumą. 370m3/h yra tikrai ženkliai per didelis oro kiekis tavo dydžio ir tiek gyventojų turinčiam PN. Jei neklystų, jei kalba būtų apie tavajį namą, kaip apie PN, jo oro kaita turėtų būti 120m3/h. Su tokia oro kaita savo namo nesušildysi wink.gif, o tai kad turi galingesnį rekupą galintį tiekti didesnį oro kiekį galima būtų laikyti chetinimu wink.gif.

Mintai, pasirodo mano namo problema - per mažas gyventojų skaičius! Ačiū kad nurodei lotuliukas.gif reiks dar tris žmones apgyvendint, tuomet nuo dabartinių 180-200m3/h vėdinimo poreikis šoktels iki 300-350 ir viskas bus čiki net esant -23C už lango lotuliukas.gif
Gelk, aš jau atsparus biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(ed@ @ 2013 01 06, 23:14)
Jei kartais prireiktų, paduoti +30'C, tai naudojamas +38/+34'C vanduo. T.y. - lygiai toks pat, kai rekomenduotina grindiniam šildymui.

Mano grindiniam prie -23C reikia 30C šilumnešio, o didžiają šildymo sezono dalį, į grindis bus iš vis paduodama apie 25C, taip kad juntamai mažesnės į grindis paduodamo šilumnešio temperatūros.
Papildyta:
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 06, 23:28)
Mintai, pasirodo mano namo problema - per mažas gyventojų skaičius! Ačiū kad nurodei lotuliukas.gif  reiks dar tris žmones apgyvendint,

lotuliukas.gif

Tai pasistenk kol dar jaunas, kol gali smile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Vilienė @ 2013 01 06, 22:55)
O kas yra brangus rekupas? Kiek skirsis 200m3/h  ir 450m3/h rekupo kaina? Primenu - PN recirkuliacija nereikalinga, užteks rekupo tiekiamų debitų. Ar to kainų skirtumo užteks vidiniam kondicionieriaus blokui, net jei jis ir nėra būtinybė.
Čia mes pereinam prie konkrečios ŠS rūšies, oras-oras, tikoms rūšims tai netaikytina.

Tarp rekupų skirtumas yra ~2000Lt.
500m3/h našumo kanalinis kainoja ~1000Lt
Kanalinis gali būti kaip freoninis (naudomui su O/O), tai ir vandeninis fancoil-as.
Recirkuliacija reikalinga tam, kad ne prarasti veltui tos ~15% šilumos, kurios praranda rekupas, imant papildomą orą iš lauko. Bei - tam, kad ne ištraukti iš patalpos per daug drėgmės. Be to, jei visį susigrūs vienoje patalpoje, sveikintiną kad į tą patalpą bus paduodama ne tik minimalį šviežio oro porcija iš lauko, bet ir gan švarus oras iš kitų patalpų (kur niekas nespėjo jo pagadinti).
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ed@: 06 sausio 2013 - 23:37