"Šimtalapis - lyg dailininko paveikslas, jo kūrimas reikalauja ne tik įgūdžių, bet ir širdies šilumos. Masiškai kepti šimtalapių kaip kokių blynų negalima. Taip saugomos ir puoselėjamos senosios totorių tradicijos
R. Chaleckas
1 tema
2 tema
3 tema
4 tema
5 tema
Cipciuko simtalapis
500g. miltu
25g. mieliu
125 ml pieno
2 su puse kiausiniu
1 stikline aguonu
500g sviesto ( gali buti per pus su EVE) butinai 82%
300g cukraus
razinu ( pora saujeliu)
Mieles uzpilti sauksteliu cukraus ir saukstu drugno pieno ( tegu pakyla).
Kiausinius su pienu paplakti , suberti miltus ir pakiluses mieles .
Uzminkome tesla .
Ji lipni , vis minkant pasitepkite rankas riebalais.
Tesla minkoma apie puse valandos!!! ( minkant girdisi pokstelejimas tesloje , tai gerai , nes tai oro pusleles , kurios butinos , kuo daugiau pusleliu yra tuo geriau ).
Tesla padaliname i 5 vienodus gabaliukus , ir ladedami , kad pakiltu , virsu patepti lydytu sviestu.
Imamas vienas gabalelis truputi pakociojamas , dedamas ant stalo patepto sviestu ir pradedama tampyti i visas puses , plonumas kaip laikrascio lapo .
Visas tam skirtas sviestas islydomas , atvesinamas ( nebutinai iki visisko atsalimo).
Istampytas lakstas gausiai!!! apipilamas sviestu ( jo turi uztekti visiems lapams aplieti) , ir taip pat negailint apibarstyti cukrumi ( jo kiekio taip pat turi uztekti visiems lapams).
Imamas kitas pakiles blynelis ant kitur pakociojamas , suvyniojamas ant kocelo ir pernesamas ant jau istampyto laksto , ant jo jis baigemas plonai tampyti .
Vel pilamas sviestas ir t.t.
Taip istampomi visi gabaleliai teslos .
Virsus apipilamas sviestu , cukrumi , apibarstomas razinomis .
Voleliu sudedamos nuplikytos ir pamaltos aguonos( mesmale . blenderiu ).
Nuo krasto , standziai suvyniojamas volelis ( nebijokite sviesto neisbega ne laso , nes kol jus tampote sekanti laksta jis apstinksta , ant pries tai aptepto laksto).
Perkeletia i norima skarda , geriau jei butu su skyle ( graziau ), pas mane netilpo i ta su skylia tai teko deti i paprasta , bet nuo to niekas nenukentejo ( tik vaizdas)
Pakildinama.
Kepa apie 1 pusantros valandos , 180-200C. jau ikaitintoje orkaiteje.
Kad neapdegtu , kai tik vos parus , uzdenkite folija .
Gavosi 28 cm. ir 8 cm. aukscio ir skersmens pyragas tik is tokios normos produktu
SKANAUS!
Siek tiek gamybos vaizdziai(Cipciukas)
! Pastabeles:
1.Tešlos gabaliukų neperkildint (geriausia, kad pakiltų dvigubai) !
2.Nepadaugint miltų!
3.Rekomenduojami miltai 405D.
4.Lakštelius tampyti lengviau, jei tešla yra šilta.
5.Gamyba užtrunka 4-5 val., priklausomai nuo apsisukimų
Bea receptas
si179 receptas su gaminimo procesu vaizdžiai
Smagių kepimų ir gardžių šimtalapių!
Ateinu su pirmu bandymu kepti šimtalapį Viską darėm kartu su MB, mano manymu, pavyko puikiai, netikėjom, kad šitaip gerai gausis. Atnešu visą fotoreportažą, komentaras ir pastabos apačioj
Skanumėlis neapsakomas Lakštus tampyti sekėsi neblogai - geriausiai tampėsi pats pirmas - kol tešla buvo neperkilus ir šilta, kiti lapeliai prasčiau - nes jau buvo gerokai iškilę ir ataušę ( išėmiau iš orkaitės, bijodama, kad dar labiau išpamps)
Tešlą minkiau su Malsenos 550D ( tas žalias pokas), tešla nuo pat pradžių nelipo prie rankų, kas gerokai išgąsdino...
Sekantį kartą dėsiu bent porą šaukštų cukraus į aguonas ir gal dar kokį trynį kiaušinio, nes truputį birios buvo, nekibios Sviesto dėjau ne 500g, o 400g. - netrūko - gavosi nei sausa, nei per riebu.
Kepiau 200laipsn. su karštu oru tik 35min. , nors rašo valandą, pusantros
Skonis nuodėmingas Kažkaip netikėjau, kad iš pirmo karto taip gerai viskas pavyks, prašom kritikos merginos
Skanumėlis neapsakomas Lakštus tampyti sekėsi neblogai - geriausiai tampėsi pats pirmas - kol tešla buvo neperkilus ir šilta, kiti lapeliai prasčiau - nes jau buvo gerokai iškilę ir ataušę ( išėmiau iš orkaitės, bijodama, kad dar labiau išpamps)
Tešlą minkiau su Malsenos 550D ( tas žalias pokas), tešla nuo pat pradžių nelipo prie rankų, kas gerokai išgąsdino...
Sekantį kartą dėsiu bent porą šaukštų cukraus į aguonas ir gal dar kokį trynį kiaušinio, nes truputį birios buvo, nekibios Sviesto dėjau ne 500g, o 400g. - netrūko - gavosi nei sausa, nei per riebu.
Kepiau 200laipsn. su karštu oru tik 35min. , nors rašo valandą, pusantros
Skonis nuodėmingas Kažkaip netikėjau, kad iš pirmo karto taip gerai viskas pavyks, prašom kritikos merginos
QUOTE(drugelis. @ 2012 01 15, 20:10)
Ateinu su pirmu bandymu kepti šimtalapį
Kažkaip netikėjau, kad iš pirmo karto taip gerai viskas pavyks, prašom kritikos merginos
Kažkaip netikėjau, kad iš pirmo karto taip gerai viskas pavyks, prašom kritikos merginos
labai skaniai atrodo
Vienas pastebėjimas: iškepęs gražiai, bet apačioje nesimato karamelės sluoksnio? ar jis buvo? kažkodėl atrodo, kad tų kelių minučių ir pritrūko jai atsirasti... (aš kai išimu anskčiau, paprastai karamelės ir būna mažiau)... nors gal ten viskas gerai, tik nuotraukoje nesimato...
QUOTE(dangiuk @ 2012 01 15, 20:14)
labai skaniai atrodo
Vienas pastebėjimas: iškepęs gražiai, bet apačioje nesimato karamelės sluoksnio? ar jis buvo? kažkodėl atrodo, kad tų kelių minučių ir pritrūko jai atsirasti... (aš kai išimu anskčiau, paprastai karamelės ir būna mažiau)... nors gal ten viskas gerai, tik nuotraukoje nesimato...
Vienas pastebėjimas: iškepęs gražiai, bet apačioje nesimato karamelės sluoksnio? ar jis buvo? kažkodėl atrodo, kad tų kelių minučių ir pritrūko jai atsirasti... (aš kai išimu anskčiau, paprastai karamelės ir būna mažiau)... nors gal ten viskas gerai, tik nuotraukoje nesimato...
Buvo tas sluoksniukas, bet nestoras. Būčiau ilgiau pakępusi, bet kad viršus pradėjo negražiai juoduoti, nors ir folija buvau pridengus, gal per vėlai tą foliją uždėjau, jau buvo gerokai apskrudę...
Labas vakaras,prisiruosiau ir as mokintis kepti simtalapi prisiskaicius jusu ir pagailejus tu dideliu pinigeliu per kiekvienas didesnes sventes
Skonis(kadangi tikrai zinau,ta tikraji),tai buvo beveik identiskas,tik kazkodel man gavosi per riebus,karameles gavosi vos ne iki puses pyrago,sviesto net ir sustingus buvo matyti sonuose,manau padariau kelias klaidas:
kiausinius dejau naminius 3,bet jie buvo ypac mazyciai,tuomet man niekaip nesusidejo visi miltai,liko kazkur 180gr.manau,kad is tu 500gr sviesto reikia naudoti ir ranku tepmui ir stalui,viskam,o as tepiausi rankas is kitur,o tuos 500gr naudojau grynai laistymui.Dar manau,kad as per plonai istampiau,tiesiog stalas persisviete pilnai ar ir jus tiek plonai istampot,gal reikia proto ribose tada tikrai super gausiai sulaisciau,pyragas tiesiog vire riebaluose,siandien skonis geresnis,bet tikrai per daug riebus,tiesog nesimato teslos geltonos,o visas tarsi rudas karamelizuotas idesiu nuotrauka,gal bus aikiau,ko cia man taip isejo,bet tikrai nenuleisiu ranku,nes skoni isgavau,liko tik kazkaip pataisyti tekstura
o cia dar siltas
Skonis(kadangi tikrai zinau,ta tikraji),tai buvo beveik identiskas,tik kazkodel man gavosi per riebus,karameles gavosi vos ne iki puses pyrago,sviesto net ir sustingus buvo matyti sonuose,manau padariau kelias klaidas:
kiausinius dejau naminius 3,bet jie buvo ypac mazyciai,tuomet man niekaip nesusidejo visi miltai,liko kazkur 180gr.manau,kad is tu 500gr sviesto reikia naudoti ir ranku tepmui ir stalui,viskam,o as tepiausi rankas is kitur,o tuos 500gr naudojau grynai laistymui.Dar manau,kad as per plonai istampiau,tiesiog stalas persisviete pilnai ar ir jus tiek plonai istampot,gal reikia proto ribose tada tikrai super gausiai sulaisciau,pyragas tiesiog vire riebaluose,siandien skonis geresnis,bet tikrai per daug riebus,tiesog nesimato teslos geltonos,o visas tarsi rudas karamelizuotas idesiu nuotrauka,gal bus aikiau,ko cia man taip isejo,bet tikrai nenuleisiu ranku,nes skoni isgavau,liko tik kazkaip pataisyti tekstura
o cia dar siltas
Karamelia, man atrodo kad jūs jį perkepėt, reikėjo trumpiau kepti Bet gal "profės" daugiau ką pakomentuos. Aš sviestą mažinau, naudojau laistymui 400g., stalo tepimui imiau kitą sviestą, o rankas aliejum tepiau.
QUOTE(*Karamelia* @ 2012 01 15, 22:34)
man niekaip nesusidejo visi miltai,liko kazkur 180gr.
tuos 500gr naudojau grynai laistymui.
Dar manau,kad as per plonai istampiau,tiesiog stalas persisviete pilnai ar ir jus tiek plonai istampot,gal reikia proto ribose
tuos 500gr naudojau grynai laistymui.
Dar manau,kad as per plonai istampiau,tiesiog stalas persisviete pilnai ar ir jus tiek plonai istampot,gal reikia proto ribose
Va čia pagrindinė bėda - jis gavosi per plonas, reikėjo mažint kepimo laiką, nes perkepėt
Jie tam ir yra, stalui ir rankoms naudoju aliejų
Per plonai nebūna kaip jau sakiau bėda kitur- pagal tokį kiekį sviesto per mažai tešlos, ji jums permirko kiaurai....
O man kitas klausimas kilo, peržiūrėjau kitus čia keliamus receptus, o ten kg miltų siūloma 400g sviesto, bet tai dvigubai mažiau nei pagal cipciuką, kažin, kaip gaunasi? gal kas bandėt?
Aš savaitgalį irgi pirmą kartą kepiau šimtalapiuką (taip sakau, nes mažinau porcijas per pus, kaip pirmam kartui buvo baisu), bet pranoko mano lūkesčius. Net neturiu nuotraukos, nes jo jau nebėra. Dariau visiškai pesimistiškai nusiteikusi ir vos ne bet kaip, net nustebau, kad man tamposi ta tešla, nes jau tikėjausi visiško fiasko, bet kaip pirmam kartui pavyko neblogai, sluoksnelių ne šimtas, bet potencialo buvo. Tešlą minkiau pasitepdama rankas aliejumi. Tik vat patarimas pirmąjį lapą ant sviestuoto stalo dėti man pasirodė žiaurus, nes atlupti buvo tikrai sunku. Būtinai kepsiu kitą kartą jau iš normalios normos. Tik mane domina, kokio dydžio lakštai jums išeina? Nes pavyzdžiui, kai dabar kepiau man nelabai aišku buvo kiek labai juos ten tampyti. Mano kaip šiek tiek mažesnio lapai buvo beveik standartinės orkaitės skardos dydžio. O kokie jums gaunasi? Bent jau maždaug?
QUOTE(Belle_fleur @ 2012 01 16, 12:46)
Tik mane domina, kokio dydžio lakštai jums išeina? Nes pavyzdžiui, kai dabar kepiau man nelabai aišku buvo kiek labai juos ten tampyti. Mano kaip šiek tiek mažesnio lapai buvo beveik standartinės orkaitės skardos dydžio. O kokie jums gaunasi? Bent jau maždaug?
Saunu,kad pavyko:)
Man gavosi daugiau nei puse valgomojo stalo,bet as nesudejau visu miltu,kaip minejau,reikes kita syki taisyti sita reikala:)
As stala tepiau aliejumi,man lengvai visiskai vyniojosi,rankas tepiau sviestu,nes kazkas cia rase,kad aliejus lyg ir kenkia tampymui teslos,tai nerizikavau
Kas nors, darydamas šimtalapį, padarykit pirmo lapelio foto Ar ten stalas persišviečia ar ne
MAno tai ir toks svilėsisi gavos
MAno tai ir toks svilėsisi gavos
čia sukloti jau du lapai, bet stalas vis dar šviečia...
va tokio plonumo mano lapai...
va tokio plonumo mano lapai...
QUOTE(*Karamelia* @ 2012 01 16, 13:55)
Saunu,kad pavyko:)
Man gavosi daugiau nei puse valgomojo stalo,bet as nesudejau visu miltu,kaip minejau,reikes kita syki taisyti sita reikala:)
As stala tepiau aliejumi,man lengvai visiskai vyniojosi,rankas tepiau sviestu,nes kazkas cia rase,kad aliejus lyg ir kenkia tampymui teslos,tai nerizikavau
Man gavosi daugiau nei puse valgomojo stalo,bet as nesudejau visu miltu,kaip minejau,reikes kita syki taisyti sita reikala:)
As stala tepiau aliejumi,man lengvai visiskai vyniojosi,rankas tepiau sviestu,nes kazkas cia rase,kad aliejus lyg ir kenkia tampymui teslos,tai nerizikavau
Aš alyvuogių aliejų naudojau, na kaip ir viskas gerai, tikrai tampėsi gerai. Bet reiks pabandyti su sviestu gal kitą kartą. Man gavosi tokie permatomi. O kaip jūs kraštelius išploninat? Pakočiojat? Nes man truputėlį per stori gavosi. Šiaip man tešla tokia faina, jau iš karto paėmus į rankas tas bandutes jos ten taip tįsta
Papildyta:
QUOTE(~♥KaipTaiKaip♥~ @ 2012 01 16, 16:53)
Kas nors, darydamas šimtalapį, padarykit pirmo lapelio foto Ar ten stalas persišviečia ar ne
MAno tai ir toks svilėsisi gavos
MAno tai ir toks svilėsisi gavos
Aš pastebėčiau, kad kepti pusantros valandos yra per daug. Aišku priklauso nuo orkaitės, todėl manau reikia ne aklai vadovautis rekomendacijomis, o žiūrėti, kas vyksta orkaitėje