Įkraunama...
Įkraunama...

Endometriozė

Simptomai

* Skausmas šlapinantis
* Kraujas šlapime
* Skausmingos mėnesinės
* Skausmingas tuštinimasis mėnesinių metu
* Nevaisingumas
* Gausios mėnesinės
* „Šokoladinės” išskyros kelias dienas prieš mėnesines ir po jų
* Nereguliarios mėnesinės
* Maudžiantis skausmas pilvo apačioje
* Skausmingi lytiniai santykiai
* Dubens skausmas

Atsiradimo priežastys

Tai nuo moteriškų lytinių hormonų priklausanti liga. Ligos priežastys nėra visiškai aiškios. Vyrauja kelios teorijos, aiškinančios jos atsiradimą.

Realiausia yra implantacinė teorija, kuri teigia, kad dėl įvairių priežasčių per mėnesines dalis atsisluoksniuojančios gimdos gleivinės ląstelių iš gimdos ertmės su krauju pro kiaušintakius patenka į pilvo ertmę ir implantuojasi kiaušidėse, kiaušintakiuose, gimdos raiščiuose, pilvaplėvėje, ant plonųjų ir storųjų žarnų.
Pagal kitą – embrioninę teoriją endometriozė atsiranda dėl įvairių pokyčių embrioniniu vystymosi laikotarpiu.
Trečioji – metaplazijos teorija teigia, kad endometriozės židiniai atsiranda tada, kai pilvaplėvė ir kiti audiniai, veikiami hormonų estrogenų, uždegimo metu susidarančių medžiagų prostaglandinų, mechaninių traumų, virsta audiniais, panašiais į gimdos gleivinę.
Didžiulę reikšmę endometriozės išsivystymui turi genetinis polinkis ir paveldimumas: jeigu artimiausios giminės (motina, seserys) serga endometrioze, tai rizika susirgti šia liga padidėja 7 kartus.
Visos moterys, sergančios endometrioze, turi imuninės sistemos defektų: sumažėja natūralių imuninių ląstelių – žudikų – aktyvumas, todėl organizmas nebeįstengia apsivalyti nuo gimdos gleivinės ląstelių, mėnesinių metu patekusių į pilvo ertmę, ir jų nesunaikina. Endometriozė traktuojama kaip autoimuninė bendra viso organizmo liga, kurios pagrindas – dideli imuninės sistemos pokyčiai.

Komplikacijos

1. Endometrioidinės kiaušidžių cistos gali plyšti, sukeldamos pavojingą gyvybei vidinį kraujavimą.
2. Endometriozė beveik visada sukelia nevaisingumą.
3. Endometriozės židiniai, kur jie bebūtų, gali suvėžėti (kai kurie šaltiniai teigia, kad NE)
4. Kitos komplikacijos priklauso nuo to, kokiuose organuose yra naujieji endometriozės židiniai:
Jeigu endometriozės židiniai yra žarnyne, virškinamajame trakte, bus pilvo skausmas, skausmingas tuštinimasis, kraujavimas iš tiesiosios žarnos, besikartojantys vidurių užkietėjimai.
Jeigu pažeisti šlapimo takai, vargina inkstų diegliai – aštrus skausmas juosmenyje, plintantis žemyn į tarpvietę, kirkšnis ir tos pusės šlaunį, šlapime atsiranda kraujo priemaiša.
5. Esant endometriozės židiniams plaučiuose ir bronchuose, periodiškai atsikosima krauju mėnesinių metu, gali būti gausesnis kraujavimas iš kvėpavimo takų.
6. Stuburo kanale ir nugaros smegenų dangaluose esantys endometriozės židiniai gali sukelti kraujavimą po voratinkliniu smegenų dangalu.
7. Kraujavimas iš šlapimo organų ir tiesiosios žarnos bei skausmingas tuštinimasis, sergant endometrioze, pasitaiko gana dažnai.
Medikamentinis/Chirurginis gydymasEndometriozės gydymas priklauso nuo ligos sunkumo, moters amžiaus ir sukeliamų simptomų. Gydymas yra kompleksinis – operacinis ir medikamentinis.
Būtina koreguoti nervų sistemos sutrikimus, vengti stresinių situacijų, psichoemocinių traumų, didelių fizinių perkrovų, reguliuoti darbo ir poilsio režimą, vartoti organizmą stiprinančius multivitaminus.

* jei nustatyta I endometriozės stadija, pacientės amžius ties menopauzės riba, nėra ryškių ligos simptomų, ligonė gali būti tik stebima;
*jeigu yra I endometriozės stadija jaunai moteriai arba II-IV endometriozės stadija bet kokio amžiaus moteriai, gydymas yra būtinas. Dažniausiai užtenka laparoskopinio operacinio gydymo būdo, tačiau labai išplitusios endometriozės atveju gali būti atliekama laparotomija ir radikali operacija – kiaušidžių, kiaušintakių ir visos gimdos pašalinimas.
* esant I-II ligos stadijai, jei moteris jauna ir ateityje nori turėti vaikų, tuomet atliekamas operacinis endometriozės židinių pašalinimas, o po to skiriami mažų estrogenų dozių monofaziniai geriamieji kontraceptikai 6-12 mėn. iš eilės. *Šie vaistai taip pat gali būti skiriami ir esant labiau pažengusiai ligai po pravesto 6 mėn. gydymo GnRH agonistais, norint išvengti ligos progresavimo.
*Skiriant progestinus (gestagenus), ligos gydymo efektas didesnis, bet pašaliniai reiškiniai taip pat stipresni. Jaunai moteriai sukeliama dirbtinė menopauzė. Gydoma 3-6 mėn. Papildomai pašaliniams reiškiniams sumažinti skiriamos normalios kasdieninės natūralių estrogenų dozės.
*Antiprogestinai padidina vyriško lytinio hormono testosterono kiekį kraujyje, iki minimumo sumažina estrogenų kiekį kraujyje, nutraukia ciklinius gonadotropinių hormonų kitimus, sukelia endometriozės židinių degeneraciją ir išnykimą.
*GnRH agonistai yra efektyviausi: jiems veikiant pradeda mažiau gamintis gonadotropinų, kiaušidės gamina mažiau lytinių hormonų ir vystosi dirbtinės menopauzės būklė. Šie vaistai purškiami į nosį arba leidžiami injekcijomis į šalia bambos esantį riebalinį paodį. Gydoma ilgiau negu 6 mėn.
*Gydant endometriozę, būtinai skiriami enzimai; jie sumažina sąaugų kiekį ir apsaugo nuo naujų endometriozės židinių atsiradimo.

Stadijos:

I stadija – pilvaplėvėje randami 1-3 cm paviršiniai židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos;
II stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3 cm ploto gilūs židiniai, dešinėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai ir voratinklinės sąaugos, kairėje kiaušidėje mažesni nei 1cm paviršiniai židiniai;
III stadija – pilvaplėvėje didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, aplink dešiniąją kiaušidę ir dešinįjį kiaušintakį voratinklinės sąaugos, kairiojoje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai, ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį taip pat ryškios sąaugos, dalinai užakusi užgimdinė įduba;
IV stadija – pilvaplėvėje matomi didesni nei 3cm ploto paviršiniai ir gilūs židiniai, dešinėje ir kairėje kiaušidėje 1-3 cm gilūs židiniai ir ryškios sąaugos, aplink kairįjį kiaušintakį ryškios sąaugos, pilnai užakusi užgimdinė įduba.

NAUJOKĖMS PRIMENAM, KAD ENDOMETRIOZĖ DIAGNOZUOJAMA TIK LAPAROSKOPIJOS BŪDU, JOKIU KITU BŪDU JI NERANDAMA

Mes turime ENDO skyrelio paštuką, kur galite siųsti savo nuotraukytes susipažinimui į mūsų albumėlį: endometrioze@gmail.com.

Visoms kuo greičiau linkiu sulaukti tokios dovanėlės wub.gif :

user posted image

user posted image
Atsakyti
Ačiū už naujus namučius 4u.gif
Atsakyti
Oi Dormeja, kokį grožį tu čia sukūrei.Ačiū tikrai jaukūs nauji namučiai. Nagi pradedam su gerom mintim ir pozityviu mastymu thumbup.gif
Atsakyti
Glamour, dėl tavo paskutinio senosios temutės posto unsure.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Ir dar kartą, kad visoms šie namučiai būtų vaisingi mirksiukas.gif 4u.gif
Atsakyti
Dormeja , kodėl unsure.gif dėl mano posto ? Ačiū už palaikymą friends.gif
Man labai liūdna šįkart labai, bet... žinau, kiek kitos mergaitės kryžiaus kelių pereina, nedrįstu net prisileisti to lūdesio. Ryt diena bus šviesesnė ir laukia naujo kelio pradžia mirksiukas.gif Įtariu, kad MB dar labiau liūdi, nes šįkart jis labai tikėjo teigiamu rezultatu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Glamour: 09 sausio 2012 - 16:06
Labas merginos smile.gif
vos jus radau..... nesilankiau čia kelis mėnesius o jūs jau tiek temų priplepėjot smile.gif
Labai džiaugiuosi ir sveikinas tas kurios pagaliau pamatė II nėštumo teste smile.gif žinau kad paskutiniu metu jū tikrai nemažai yra smile.gif tikiuosi kad aš ir visos laukiančios taip pat greitu laik pamatysim tuos II smile.gif
o aš ateinu čia informacija pasidalinti... Man pačiai daktarai siūlo daryti gimdos nuotrauką, bet aš kažkaip nenoriu jos daryti ir panaršius po internetą radau tokią mano nenorą patvirtinančią metodiką ( ją rengė Lietuvos daktarai,darbo grupės vadovas - Klimas) .

Ištrauka
2.3.5.1.5. Histerosalpingografija rekomenduojama toms moterims, kuriu anamnezėje nėra peritonealiniu saaugu rizikos faktoriu: DUL, ektopinio nėštumo, endometriozės, dubens organu ir pan. operaciju.

Dabar esu visai pasimetus, nes tas pats daktaras man primygtinai siūlo darytis gimdos nuotrauką. Gal jūs turite patirties tuo klausimu ?

ir dar imetu kelias ištraukas iš tos metodikos tik įdomumo dėliai

2.3.7. Moteru nevaisingumas, susijes su endometrioze
2.3.7.1. Bendros rekomendacijos:
2.3.7.1.1. Norint vadovautis šia Metodika, turėtu buti vartojama Amerikos Vaisingumo Asociacijos endometriozės klasifikacija (GPP)
2.3.7.1.2. Medikamentinis minimalaus ir lengvo laipsnio endometriozės gydymas nepadidina pastojimo tikimybės, todėl neturėtu buti rekomenduojamas
2.3.7.1.3. Jeigu laparoskopijos metu aptinkama minimalaus bei lengvo laipsnio endometriozė, tai jos židiniu abliacija ir laparoskopinė adheziolizė padidina pastojimo galimybe
2.3.7.1.4. Laparoskopinis kiaušidžiu endometriomu pašalinimas padidina nėštumo tikimybe
2.3.7.1.5. Chirurginis vidutinio bei sunkaus laipsnio endometriozės gydymas padidina nėštumo galimybe
2.3.7.1.6. Pooperacinis medikamentinis vidutinio bei sunkaus laipsnio endometriozės gydymas nepadidina pastojimo galimybės, todėl nerekomenduojamas
2.3.7.1.7. Minimalaus bei lengvo laipsnio endometriozes gydymas su IUI, kai kartu stimuliuojama ovuliacija, padidina nėštumo galimybe
2.3.7.1.8. Minimalaus bei lengvo laipsnio endometriozės gydymo IUI efektyvumas, kai ovuliacija nestimuliuojama, nėra pakankamai gerai ištirtas
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ikea: 09 sausio 2012 - 16:14
o as su liudna zinia. esu ligonineje, zirniuko nebeturiu...
Atsakyti
QUOTE(*ziurkyte* @ 2012 01 09, 16:12)

angel_sadangel.gif labai tave užjaučiu..... laikykis 4u.gif
Atsakyti
Ziurkyte console.gif Nieko nesakysiu, tik nuotolini stipru apkabinima siunciu..
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo fenk-ju: 09 sausio 2012 - 16:20
Ziurkyte, verysad.gif verysad.gif verysad.gif blink.gif nu nu ....nesikeikiant.... neturiu žodžių .....
Atsakyti
QUOTE(*ziurkyte* @ 2012 01 09, 16:12)

verysad.gif verysad.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(Glamour @ 2012 01 09, 16:05)
Dormeja , kodėl  unsure.gif dėl mano posto ? Ačiū už palaikymą friends.gif

Man visada liūdna, kai kitas liūdi 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*ziurkyte* @ 2012 01 09, 17:12)

O varge, siaubingai uzjauciu verysad.gif verysad.gif verysad.gif verysad.gif Laikykis mergyt console.gif
Atsakyti