QUOTE(erikiuxxx @ 2011 12 07, 17:41)
Prasau
Naujametinis graikiniu riesutu morengo, sokolado putesiu (musu) tortas su girtom slyvomBiskvitui:
5 kiausiniai (atskirti tryniai nuo baltymu, ir atsaldyti)
1 puodelis kvietiniu miltu
1 puodelis cukraus
100g graikiniu rieutu
1 a.s. vanilinio cukraus
Morengui:
6 kiausiniu baltymai
450g cukraus
220g graikiniu riesutu
1 ½ v.s. kvietiniu miltu
1 a.s. vanilinio cukraus
Sokoladiniui sviestiniui putesiui (musui)
6kiausiniu tryniai
200g cukraus pudros
100g tamsaus kartaus sokolado
220g sviesto
1 a.s. vanilinio cukraus
Kita
120 g graikiniu riesutu
4 a.s. cukraus
35 dziovintos juodos slyvos
30-40 ml konjako arba romo
350 ml plakamos grietineles
1 a.s. vanilinio cukraus
8 a.s. cukraus pudros
1 griezinelis citrinos
Grietineles standiklis, bet nebutinai
Jusu nuoziura glajus ir papuosimas
Torto diametras 28 cm
Eiga: slyvas sudeti i inda, uzpilti konjaku arba romu, ismaisyti, uzdengti.
Suskaldyti 120 g graikiniu riesutu ir paskrudinti su 4 a.s. cukraus nepridegancioj keptuvej apie 10 min.
Sumalti mesmale likusius graikinius riesutus (320 g.)
Morengui: i puoda ipilti 1/3 vandens. Uzvirti vandeni, ant puodo statyti inda, kuris atsparus karsciui ir tinkamas plakimui. Indas turi isilti nuo puodo virimo. Iberti 450 g. cukraus, 1 a.s. vanilinio cukraus, ir kai indas bus karstas ideti 6 baltymus. Isplakti baltymus rankiniu mikseriu, kol jie taps stori, blizgus su standziom putom. Isplakus, nuimti inda su baltymais nuo verdancio puodo ir atvesinti apie 10 min. Po 10 min, i baltymus iberti 1,5 v.s. miltu, 220 g. maltu graikiniu riesutu ir gerai viska ismaisyti. Formuoti apvalios formos morengus ir deti juos i kepimo skarda isklota kepimo popieriumi.. Morengus kepti ant zemos temperaturos apie 1 val., kol jie taps sausi ir trapus.
Sokoladiniui sviestiniui putesiui (musui): tuo paciu budu, kaip ir su baltymais ant garu puodo isplakti 6 trynius, tirpinta sokolada, , 200 g. cukraus pudros, 1 a.s. vanilinio cukraus. Nuimti nuo verdancio puodo ir atvesinti apie 15 min.
Istirpinti 220 g. sviesto ir imaisyti i sokolado mase.
Biskvitui: 5 trynius isplakti su 1 puodeliu cukraus, 1 a.s. vaniliniu cukrumi bei 2 saukstais salto vandens. 5 baltymus isplakti iki standziu putu. I tryniu mase iberti 1 puodeli miltu, 100 g. maltu graikiniu riesutu ir viska gerai ismaisyti. Sia mase po sauksta atsargiai imaisyti i isplaktus baltymus. Kepti zemoj temperaturoj apie 30 min. Patikrinti mediniu pagaliuku ar iskepes.
Surinkimas: kai visos torto dalys iskeptos ir atvesintos (jei putesiai sukietejo, juos galima siek tiek pasildyti), isplakti grietinele su 8 a.s. cukraus pudros, 1 a.s. vanilinio cukraus ir jei reikia grietineles standikliu. Ispausti citrinos griezinelio sultis i grietinele, pries baigiant ja plakti. Biskvita padalinti i dvi dalis. Pirma biskvito dali deti i torto inda (forma) ant jo uztepti sokolado putesiu. Ant sokolado putesiu uzdeti morengus, siek tiek palauzyti juos, kad uzpildytu laisvas vietas. . Morengus deti viena ant kito, nes jie susispaus (susiplos) veliau. Ant morengu uztepti plaktos grietineles. Ant grietineles uzberti skrudintus graikinius riesutus bei mirkytas slyvas. Ant virsaus uzdeti antra biskvita. Ir uzpilti sokolado glaistu. Puosimas jusu nuoziura. Torta laikyti saldytuve bent 8 val.