Viena tema priplepėta, pradedam naują
I tema
turėdama laiko pasistengsiu iš anos temos išrankioti šalmukų "receptus" ir įkelti čia.
Pradžiai mano firminė
Kepurėlę mezgiau 37cm apimties galvytei
Pirmiausiai nusipiešiau kepurėlės "iškarpą", kad būtų lengviau orintuotis Kadangi šį kartą mezgiau be "modelio" ir negalėjau pamatuoti eigoje, tai teko "matuoti" ant iškarpos.
Pradedam nuo paprasčiausių dalykų - nusimezgam nedidelį pavyzdėlį, kad galėtume pasiskaičiuoti, kiek reikės kepurėlei akių
Kai jau paskaičiuojame, kiek bus akių, galime pradėti megzti
Mezgimas prasideda nuo šniūriukų - aš mezgu abu iš karto. Uždedu du kartus po 6 akis (turi būti du atskiri siūlų kamuoliukai) ir mezgu "žarnelę"
"Žarnelė" mezgama sekančiu būdu - pirma akis nukeliama, antra išmezgama geraja akim, trečia perkeliama ant dešinio virbalo neišmezgus (siūlas eina tos akies priekyje), ketvirta vėl išmezgama geraja akim, penkta perkeliama, šešta išmezgama blogaja akim. Apsukus viskas kartojama analogiškai.
Jei "žarnelė" nesigauna, galima raištelius megzti tiesiog ripso raštu, tik tada jie bus labiau linkę tampytis.
Raišteliai turėtų būti maždaug 30 cm ilgio.
Dabar atėjo eilė "ausims".. Iš kiekvienos akies išmezgu po dvi akis - viso gaunasi 10 akių (pirma akis visada nukeliama, paskutinė išmezgama blogaja akim)
Numezgu 6 eiles ripsu
Ir pradedu platinti - iš penktos ir šeštos akių išmezgu po dvi akis. Trys akys iš aboejų kraštų visą laiką mezgamos ripsu, akys tarpe - pasirinktu kepurėlės raštu.
Kiekvienoje gerosios pusės eilėje iš akie, esančios šalia ripsinio kraštelio išmezgu po dvi akis, tokiu būdu "ausis" pastoviai platėja.
Kai numezgu reikiamą ausytės ilgį (mano kepurėje tai buvo 4,5 cm), pridedu ant virbalo reikalingą kiekį akių nugarinei daliai
ir sujungiu abi "ausytes".
Papildyta:
Toliau mezgu dar porą cm, išorinį kraštą vis dar platindama
Dabar jau reikės 5 virbalų. Pridedu reikiama kiekį akių kepurytės priekinei daliai ir paskirstau visas akis ant keturių virbalų.
Toliau kepurytė mezgama apvaliai, kaip kojinė.
mezgam reikiamą ilgį - aš matavau pagal savo "iškarpą", kai megzdavau dukrei, matuodavau, ar jau gana
Kai kepurytę mezgu lygiuoju raštu, mėgstu siaurinti šešiose vietose kiekvienoje eilėje vis sumegzdama po dvi akis (toks siaurinimas gerai matosi dukrytės raudonoj kepurėje). Nepamirškite - kad siaurinimo linijos būtų tiesios, vienoje eilėje sumezgate akį iš karės, kitoje iš dešinės.
kadangi šitą kepurėlę mezgiau pynučių raštu, tai siaurinti "juostomis" negalėjau - tiesiog kas tris-keturias sumažindavau trečdaliu akių skaičių - sumegzdavau po dvi akis
Kai liko 10 akių, numezgiau cibuką, tada per visas akis adatos padalba pervėriau siūlo galą ir užtraukiau.
štai, kepurėlė beveik baigta...
Visą kepurytės kraštelį apnėriau vašeliu "vėžio" žingsniu..
O štai jau pabaigta ir išskalbta kepurytė
Sėkmės mezgant
Jei kils kokių klausimų - mielai padėsiu
Papildyta:
Štai toks šalmelis
aprašymas
Papildyta:
Pabandysiu papasakoti lietuviškai, o kai mezgiau, tai ir fotografavau. Visą laiką mezgama gera bloga. Pradedama nuo veido dalies. Išsimatuojate kiek yra aplink mažylio veiduką ir apsiskaičiuojate kiek reikia akių pagal savo mezginio pavyzdėlį. Pvz. yra 80 akių. Mezgama apvaliuoju mezgimu. Pradedame nuo dalies aplink veidą:
Numezgus 3-4 cm, išmezgame 2 eiles gerosiomis akimis. Tuomet apie 1/5 akių nukeliame ant didelio žiogelio, mūsų atveju būtų 80:5=16 akių (čia dalis po smakriuku). Ir toliau mezgame gera bloga, bet ne apvaliuoju mezgimu:
Taip mezgame iki kepurė yra tinkamo ilgio. Net nežinau kaip čia tiksliai paaiškinti, nes reikia įsivertinti, kad toliau bus mezgamas kepurės linkis per viršugalvį ir nugarinė dalis. Linkis mezgamas kaip kojinės kulnas, todėl kepurės ilgis dar šiek tiek pailgėja (pagilėja).
Kaip darome kepurės nugarinę dalį. Turimas akis padaliname iš 3. Mūsų atveju 80-16 (ant žiogelio)= 64. 64:3=21,33333... Tai daugiau akių paliekame viduriniei daliai, tuomet akys pasiskirsto taip: 21 - 22 - 21. Išmezgame pirmą virbalą su 21 akimi, tuomet antrą su 22, tik paskutiniąją 22 akį sumezgame su pirmąją trečiojo virbalo akimi. Tuomet mezgame antrąjį (vidurinįjį) virbalą (atgal - trečiojo virbalo išmegzti nereikia). Taip pat paskutiniąją jo akį sumezgame su pirmojo virbalo pirmąją akimi (čia grįžtant pirmoji). Ir taip mezgame, kol sumezgame visas akis iš kraštinių virbalų su viduriniojo virbalo kraštinėmis akimis. (nežinau ar aišku aš mezgiau ant vieni virbalo).
Akių sumezgimas atrodo taip kaip nuotraukoje. Toliau, kad tęstume darbą, reikia surinkti akis. Tai maždaug atrodo taip: turime virbalą su 22 akimis tuomet surenkame akis iš vieno krašto, išmezgame akis nuo žiogelio ir surenkame akis iš kito krašto. Atrodo taip:
Surinkę akis gauname jų mažiau, nei buvo uždėta. Taip ir turi būti. Mūsų atveju vietoj 80 akių išeitų apie 68. Vėl grįžtame prie apvaliojo mezgimo. Rusiškame tekste siūlo megzti su puse numerio plonesniais virbalais. Aš mezgiau tais pačiais. Mezgame gera - bloga 5-6 cm. Mažiems vaikams pakanka 3-4 cm.
Toliau liko pelerina. Aš ją mezgu reglanu tokio ilgio, kokio reikia.
Papildyta:
aprašymas
Papildyta:
Va taip atrodo nesusiūta
Štai jums kepurytės aprašymas
Kepurytės dydis: 1/3 - 6/9 - 12/18 mėnesių (2 - 3/4 metai)
Siūlų sąnaudos: 100-100-100 (150-150) g plona merino vilna
Megzta 2,5 numerio virbalais
Mezgimo aprašymas:
Apmesti 33-38-42 (46-50) akis. Mezgama ripso raštu. Pradedama megzti dešinėje mezginio pusėje didinant, o kairėje mažinant akių skaičių:
1-ma eilė (geroji mezginio pusė): 2 geros akys, 1 užmetimas, megzti gerom, kol ant virbalo liks 4 akys, 2 akis sumegzti kartu, 2 geros.
2-a eilė (blogoji pusė): megzti viską gerom akim, užmetimo akį išmegzti sukryžiuojant, kad nebūtų skylutės.
Kartokite šias dvi eilutes kol mezginys bus 5.5-6-6.5 (7-8) cm ilgio.
Dabar pradėkite mažinti dešinėje, o didinti kairėje mezginio pusėje:
Geroji pusė: 2 geros, 2 sumegztos kartu, megzti, kol liks 2 akys, užmetimas, 2 geros
Blogoji pusė: megzti viską gerom akim, užmetimo akį išmegzti sukryžiuojant, kad nebūtų skylutės.
Kartokite šias dvi eilutes, kol mezginys bus 11-12-13 (14-16) cm ilgio.
Toliau pridėkite po 1 akį mezginio dešinėje pusėje kiekvienoje 4 eilėje, o mažinkite po 1 akį kairėje pusėje, kas antrą eilutę, kol mezginys bus 15.5-16.5-17.5 (18-19) cm ilgio.
Toliau taip: Mažinti dešinėje pusėje kiekvienoje 4 eilutėje ir didinkite kairėje pusėje ant kas antrą eilutę, kol mezginys bus 21-21-22 (22-22) cm.
Dabar mažinkite po 1 akį kairėje pusėje, kas antrą eilutę ir didinkite po 1 akį dešinėje pusėje kas antrą eilutę, kol mezginys bus 25.5-27-28.5 (29-30) cm.
Tada mažinkite po 1 akį dešinėje pusėje kas antrą eilutę ir didinkite kairėje pusėje kas antrą eilutę, kol mezginio ilgis bus 31-33-35 (36-38) cm. Uždarykite akis.
Susiūkite "dantukus" kepurytės viršuje, tada susiųkite vidurinę siūlę. Numegzkite ir prisiūkite 16-18-20 (22-24) cm ilgio raištelius.
Sėkmės
pataisykit jeigu as blogai galvoju bet jeigu pirmiausia numegzti kepuryte, o paskui ausytes primegzti, ar jau butu ne koks vaizdas
QUOTE(ingauk @ 2011 10 10, 13:15)
Manau, galvojate gerai - tokiu atveju patariama surinkti akis ir pamegzti ausyčių ir nugarinę dalį, o po to nukėlus nugarinės dalies akis, megzti tik ausytes
QUOTE(eling @ 2011 10 10, 14:32)
QUOTE(ingauk @ 2011 10 10, 13:15)
Manau, galvojate gerai - tokiu atveju patariama surinkti akis ir pamegzti ausyčių ir nugarinę dalį, o po to nukėlus nugarinės dalies akis, megzti tik ausytes
siek tiek nesupratau kaip tu nugarine dali o po to ir priekine
QUOTE(ingauk @ 2011 10 10, 15:14)
Apie priekinę dalį nieko nerašiau
QUOTE(kristynka* @ 2011 10 10, 11:32)
Gal kuri mezgeja pasidalintu patirtimi kaip narplioti sias kepurytes.
Mane labiausiai domina schemos rombu kurios ant priekio ir ausyciu vydurine kasa ,jaigu gerai suprantu ten is krastu tik isvirkscios akys
Labas, mamytės, perskaičiau beveik visą I temą Du sezonus mezgiau pagal Misty pamokėlę, viskas pavyko ir puikiai tiko, bet šiemet nusprendžiau megzti kepurę be raištelių, kad mažoji savarankiškai galėtų užsidėti. Noriu tokios http://www.garnstudi...k...=28&lang=en, bet nelabai suprantu, kaip numegzti. Kaip suprantu pradėti nuo dalies apie veiduką, o toliau... Kaip padaryti tuos bumbulus, nes jei megsiu kaip kojinę, tai nesigaus
Padėkit, kas galit (aprašymo nesuprantu ) Ačiū
Padėkit, kas galit (aprašymo nesuprantu ) Ačiū
Sveikos, jau norėjau eit kurt temukę, bet žiūriu, kad atsirado. Ačiū Lacei už temukę ir už pamokėles
Atnešu ir aš savo vargšę, tris kartus ardytą, parodyti Deja, ardysiu dar kartelį, nes, pasirodo, megzti keliomis spalvomis, nėra taip jau paprasta Tai darbas, reikalaujantis šimto metų praktikos, o aš, naivuolė, maniau, kas čia yra
Atnešu ir aš savo vargšę, tris kartus ardytą, parodyti Deja, ardysiu dar kartelį, nes, pasirodo, megzti keliomis spalvomis, nėra taip jau paprasta Tai darbas, reikalaujantis šimto metų praktikos, o aš, naivuolė, maniau, kas čia yra
QUOTE(...little mary... @ 2011 10 11, 15:22)
Sveikos, jau norėjau eit kurt temukę, bet žiūriu, kad atsirado. Ačiū Lacei už temukę ir už pamokėles
WoW kokia faina labai labai LAAAABAI faina ..as jau tikrai neardyciau.
QUOTE(...little mary... @ 2011 10 11, 15:22)
Ir man labai graži! Briedžiukai, snaigutės Neardykit šitos, jau geriau kitą numegzkit, jei noras yra dar kartą pakartoti
O aš tai tik gražiai nuplagijavau su visom pynutėm
Sveikos, mezgejeles. Gal busiu ne i tema, bet labai reik pagalbos. niekur nerandu kaip numegzti, stai toki dalykeli
maciau mezgat kartu su kepurytem, o gal pasakytumet kaip megzt vien tik toki reikala?
issivaizduou, kad reik megzt ant dvieju virbalu arba ant dvieju su vielute nuo virsaus, po to platint, o kaip platint ir kas kiek nelabai ismanau gal kuri pagelbetumet?
maciau mezgat kartu su kepurytem, o gal pasakytumet kaip megzt vien tik toki reikala?
issivaizduou, kad reik megzt ant dvieju virbalu arba ant dvieju su vielute nuo virsaus, po to platint, o kaip platint ir kas kiek nelabai ismanau gal kuri pagelbetumet?