QUOTE(madwifi @ 2011 09 09, 16:35)
na vietos yra, galima butu projektuot ilga fasada orientuota i pietus, tik va su tais siltais paketais biski neramu - 50% energijos perniek
gal yra kokiu sprendimu su sliauziojanciom stiklinem pertvarom - ziema jas uzstumei ir suformavai kaip koki silnami, o vasar nustumei i sona kad nekaitint fasado.
Pasyviame name langų kiekis ribojamas, todėl kad jame reikalaujama pastoviai palaikyti vienodą temperatūrą. Langų kiekio didinimas numatytas saulės namo koncepcijoje, kurioje tikimasi kaip galima daugiau sugaudyti saulės energijos. Tokiuose namuose visi langai orientuojami į pietų pusę, stiklų paketai rekomenduojami dviejų stiklų, kad kaip galima daugiau praleistų šilumos į vidų, bet mano nuomone tokia namų koncepcija turi labai rimtą trūkumą. Juose būtų tikrai per karšta saulėtom dienomis ir jei papildomai nešildoma tikrai per šalta, kai saulės nėra.
Pasyviuose namuose, PN reikalavimus atitinkantiems langams nukreiptiems į pietų pusę priimta laikyti, kad per juos patiriami nuostoliai kompensuojami pritekėjimais, bet tas nuostolių kompensavimas vyksta ne pastoviai, bet tik saulėtomis dienomis, kada per langus priteka ženkliai daugiau saulės energijos nei pro juos išspinduliuojama šilumos, apmažinant šildymo poreikį, o saulės nesant per juos patiriama, kaip ir per visas kitas atitvaras skaičiuojant atitvarų šiluminę varžą. Ta prasme pritekėjimai saulėtomis dienomis kompensuoja nuostolius kai saulės nėra.
Kaip jau minėjau, mano nuomone saulės namo koncepcija kai patalpos šildomos saulės per didelį įstiklinimo kiekį pietų pusėje yra neteisinga iš principo dėl didelio temperatūrų svyravimo.
Pristačius langų daugiau nei rekomenduojama PN koncepcijoje, tai yra daugiau nei ~20% grindų ploto, bus labiau priartėta prie saulės koncepcijos namo su saulės namo koncepcijos trūkumu. Per juos šilumos saulėtomis dienomis gali pritekėti daugiau nei reikia, užkiltų namo vidaus temperatūra, esant didesniems temperatūrų skirtumams tarp lauko ir vidaus oro padidėtų šilumos nuostoliai, o saulės nesant per langus, kaip paprastas atitvaras patiriami nuostoliai tikrai nebūtų kompensuojami sutaupyta šiluma saulėtomis dienomis. Iš esmės, mano nuomone apie langų šilumos pritekėjimą lygų šilumos nuostoliams galima kalbėti tik tuomet, kai per į pietų pusę nukreiptus langus priteka šilumos ne daugiau, nei jos reikia patalpoms šildyti.
Bet nepasinaudoti saulės energija yra neteisinga, tik tam reikėtų naudoti ženkliai inertiškesnėmis priemonėmis. Tinkamiausia tam skirta įranga mano nuomone yra saulės kolektorius. Jis su akumuliacine talpa būtų ženkliai labiau inertiškas ir naudojamas PN jis tikrai būtų efektyvesnis nei saulės name, nes saulės namo koncepcijos namas su vienos kameros stiklo paketu absoliučiai neišsaugos šilumos nesant saulės. Tai tikrai netinkama Lietuvos žiemoms koncepcija.