Kviečiu toliau diskutuoti apie daržo, šiltnamio mulčiavimą...
Sena tema čia
diasajos patarimai:
mulčiuojant reikia atsiminti pagrindinius kriterijus:
*mulčiuoti reikia pastoviai.
*po mulčiu visada turi būti drėgna ir prieiti oras.
*mulčią dedame tam, kad daugėtų gerųjų dirvos gyventojų ir jie turėtų ką "valgyti".
*neturi likti tarpų su juoda žeme.
*jeigu neturite pakankamai mulčio, mulčiuokite tik dalį savo daržo. Čia netinkamas variantas-visur, bet po truputį. Geriau mažesnė dalis, bet protingai ir sistemingai.
*tik ką nupjautą žolę kloti su saiku, kad nekaistų ir nenudegintų augalų.
*kai žolė padžiūsta-galima vėl kloti antrą sluoksnį.
Pasikartosiu: serga juodasis serbentas. Jo lapai ne tik užpulti amarų, bet ir kaip suprantu erkute voratinkline pasigavęs - kai kurie lapai susisukę ir voratinkliu apsidėjęs. Kas pagelbėtų, ar tiktų žaliasis muilas? Ačiū
QUOTE(Karvė Supermodelis @ 2011 06 09, 06:33)
*Ir kaip ilgai reikia mulciuoti? Pvz braskes, jos baige duoti derliu ir nebemulciuojam?
**Kaip su agurkai?
***Ar patinka tai moliugams?
*mulčiuoti reikia pastoviai. nesvarbu ar prieš derlių, ar po derliaus. Pvz. dabar nemulčiuoju bulvių ir braškių, nes suaugo ir "įeiti" sudėtinga. Kai braškės atiduos derlių ir jas sutvarkysiu, vėl mulčiuosiu kelis kartus, kol turėsiu žolės.
**agurkus mulčiuoju pradžioje kelis kartus. Kol dar mažiukai, mulčiuoju tik šonuose, prie pačių daigelių ne, kai paauga jau ir prie daigelių. Kai agurkai išsikeroja, mulčiuoti jau neįmanoma, nes bus nulaužtos šakelės.
***LABAI. Variantas tas pats kaip ir su agurkais.
Pagarba mulčiuotojoms Temą radau prieš porą mėnesių ir su didžiausiu įkvėpimu pradėjau projektą "Gyvas daržas" prisirinkau daugybe informacijos už kurią visoms nuoširdžiausios padėkos kai kurios pasijuokdamos prisipažino jog jų kaimynai nesupranta, kai kurie netgi pirštus slapčia pasukioja. Su maniškiais kitaip, jie daug neklausinėję daro tą patį, net neabejoju, kad daugelio isitikinimu tai daroma tam, kad pvz.:uogos neišsiteptu Labai pasidžiaugiau LR radusi straipsnį su diasajos daržu, tik nesutinku su ja kad neverta mulčiuot viso daržo jei neturi pakankamai žaliavos užmulčiuot kaip reikiant. Pastebėjau jog plonas sluoksnelis gal ir nemaitina dirvos taip kaip reikia, bet jis pristabdo dirvos eroziją, ir prislopina stipesnio lietaus lašus, ten kur jauni daigeliai buvo- nenuplakė taip žiauriai. Tad pati esu "apipudravusi " žolyte visą daržą, o kapitaliai lepinu tik mylimukus. Žinoma braškėms pasisekė labiausiai. Gaila tik, kad daržas pas mamą ir negaliu kasdien nuėjusi vertint rezultatą, stebėt kas vyksta prieš lietų ir po jo, bet manau kai prasidės derliaus laikas bus daug malonių pojučių degustuojant
QUOTE(gekoniuke @ 2011 06 09, 14:11)
Pagarba mulčiuotojoms Temą radau prieš porą mėnesių ir su didžiausiu įkvėpimu pradėjau projektą "Gyvas daržas" prisirinkau daugybe informacijos už kurią visoms nuoširdžiausios padėkos kai kurios pasijuokdamos prisipažino jog jų kaimynai nesupranta, kai kurie netgi pirštus slapčia pasukioja. Su maniškiais kitaip, jie daug neklausinėję daro tą patį, net neabejoju, kad daugelio isitikinimu tai daroma tam, kad pvz.:uogos neišsiteptu
Zinokit-mano kainymai is manes ir juokesi-o praeita savaite atbega viena tokia senute ir klausia,kaip cia geriau siltnami mulciuoti,ar nupjauta,ar jau isdziuvusia zole Tai uzkreciama
QUOTE(smala @ 2011 06 09, 15:17)
Tai uzkreciama
Kaipgi nebus užkrečiama - žuvis ieško kur giliau, žmogus, kur geriau
(teorijos apie tradicinės žemdirbystės žalą, nereikalingos paprastam eiliniam kaimo žmogui ir dažniausiai sukelia atmetimo reakciją, o vat geras pavyzdys - veiksmingiausias )
QUOTE(gekoniuke @ 2011 06 09, 14:11)
tik nesutinku su ja kad neverta mulčiuot viso daržo jei neturi pakankamai žaliavos užmulčiuot kaip reikiant. Pastebėjau jog plonas sluoksnelis gal ir nemaitina dirvos taip kaip reikia, bet jis pristabdo dirvos eroziją, ir prislopina stipesnio lietaus lašus, ten kur jauni daigeliai buvo- nenuplakė taip žiauriai.
visiškai sutinku su paryškintais žodžiais, o bet tačiau ... tai čia mūsų akivaizdžiai ir greitai matomos priežastys, bet jeigu nebus pastoviai mulčiuojama-žus gerosios bakterijos, o joms atsinaujinti vėl prireiks laiko.
Puikiai suprantu, kad kyla labai didelė pagunda užmulčiuoti visą daržą, man jis labai kvepia bet aš laikausi principo-geriau mažesnis plotas, bet pastoviai.
kaip džiaugiuosiu užmulčiuotomis braškėmis eini, nusiskini braškę, o ji švarut švarutėlė, net nereikia plauti
QUOTE(diasaja @ 2011 06 09, 17:56)
visiškai sutinku su paryškintais žodžiais, o bet tačiau ... tai čia mūsų akivaizdžiai ir greitai matomos priežastys, bet jeigu nebus pastoviai mulčiuojama-žus gerosios bakterijos, o joms atsinaujinti vėl prireiks laiko.
Puikiai suprantu, kad kyla labai didelė pagunda užmulčiuoti visą daržą, man jis labai kvepia bet aš laikausi principo-geriau mažesnis plotas, bet pastoviai.
kaip džiaugiuosiu užmulčiuotomis braškėmis eini, nusiskini braškę, o ji švarut švarutėlė, net nereikia plauti
O aš dedu plonai ,net pasėjus,kad pluta nesusidarytų.Viskas išdygsta puikiai,net ir pro šiek tiek storesnį sluoksnį.O dygimo eigoje,sunyksta išnyksta mulčas,tada vėl pridedi.
O kalbant ne apie mulčą,pas mus žiauri sausra...Kad ir apmulčiuota,bet daugelis augalų dieną apvysta.Sodyba jauna,medžiai irgi....
QUOTE(diasaja @ 2011 06 09, 17:56)
tarkim kai nieko neišmanai apie augalų ir gerųjų bakterijų draugystę, tada ir akivaizdžiai bei greitai matomi rezultatai tampa l. vertingais
O db.sakykit, aš braškes taip ūkiškai užkroviau pernykščiu šienu (kultūrinė pašarinė žolė, netrešta), klodama nesistengiau per daug iškedenti,liko taip gero sprindžio storio patalai, negi nepakaks iki kitų metų?
p.s. jau braškes valgot?
QUOTE(gekoniuke @ 2011 06 09, 18:53)
*viskas priklauso nuo to kaip greitai suvalgys mulčią mikroorganizmai. Manau, kad rudenį tikrai dar reikės papildyti.
**taip, šiandien sūnus virš 50 rado