Žadėtas vertimas Darnicko duona pagal Annos
receptą.
Išeiga - 1 duona ~750 gr svorio
Raugui:
* 150 gr. rūpių ruginių miltų
* 150 gr. vandens
* 2 v.š. starterio (to raugo kuris miega šaldytuve)
Tešlai:
* 300 gr. raugo
* 200 gr. 2-os rūšies miltų (vokietijoje tipas 1050), aš dėjau rūpių kvietinių
* 130 gr. ruginių miltų (Vokietijoje tipas 1150)
* 10. gr. druskos
* 1 v.š. minkštų taukų arba aliejaus
* 1 v.š. melasos arba tamsaus salyklo
* 230 gr. vandens
Iš vakaro pamaitinti starterį vieną kartą ir palikti 16 valandų rūgti.
Sekančią dieną sumaišyti visus ingredientus ir užmaišyti labai minkštą tešlą, geriausia minkymui naudoti kombainą arba mikserį su kabliais, nes tešla labai minkšta ir lipni. Tešlą uždengti ir palikti 30 min fermentuotis.
Formą kepimui patepti sviestu, perkelti į ją tešlą, drėgnom rankom sulygint paviršių. Uždengti ir palikti 2-4 valandom kilt, kilimo laikas priklauso nuo raugo stiprumo, tešla turi paaugti 2 kartus.
Įkaitinti orkaitę iki 250°C.
Pakilusią tešlą dėt į orkaitę, kepti su garais 10 min. Vėliau išleist garus, sumažinti temperatūrą iki 200°C ir kepti duoną dar apie 40min. Tam kad pluta blizgėtų kepimo metu duoną patept vandeniu, geriausia po 20 ir 30 minučių.
Iškepusią duoną išimti iš formos, galima dar kartą patept vandeniu ir ataušint ant grotelių.
QUOTE(zaika @ 2011 04 18, 10:21)
Dar norejau paklaust apie miltus, kokie dazniausiai naudojami duonai kepti? Suprantu, kad yra visokiausiu receptu, kolkas mane domina paprasciausia duona, juoda, balta. Geriau daugiau deti
rupiu ruginiu/kvietiniu ar tinka ir paprasti ruginiai/kvietiniai? Nes pvz. recepte buna parasyta, kad deti tiek ir tiek gramu ruginiu ar kvietiniu miltu, bet kokie jie turi buti - rupus ar ne? Ar tiesiog kai reikia rupiu, pilno grudo, tai taip ir buna parasyta? Gal ir kvaili klausimai, bet man naujokei labai daug ju kyla.
jei neparašyta kitaip, aš naudoju rūpius kvietinius ir ruginius.
QUOTE(Realybe @ 2011 04 18, 21:29)
sakykit ar galima kept juoda duona paprastai,be salyklo?
Nes as neturiu,o noriu pabandyt iskept tamsia duona
galima, tik duona nebus tamsi.