Įkraunama...
Įkraunama...

Kepam pačios skanią duonelę

Jei norit gauti gerą duoną, reikia įdėti meilės ir kantrybės. Kepkime duoną su meile, tuomet ji bus skani it medus

user posted image
Senoji tema 1
Senoji tema 2
Senoji tema 3
Senoji tema 4
Senoji tema 5
Senoji tema 6
Senoji tema 7
Senoji tema 8
Senoji tema 9
Senoji tema 10
Senoji tema 11
Senoji tema 12
Senoji tema 13
Senoji tema 14
Senoji tema 15
Senoji tema 16
Senoji tema 17
Senoji tema 18

Salyklą, grūdų mišinį galima pirkt čia, tik reikia susikooperuot, nes prekiauja maišais

Ingredientus duonos kepimui perkam čia

Skaičiai ir raidės ant miltų pakelio šalia pavadinimo reiškia jų kokybę ir vertę sveikatai. Tiksliau sakant, tai reiškia, kiek kartų prieš malimą miltai buvo valomi ir/ar lupami. Skaičiai, nurodyti ant pakuotės, pavyzdžiui, 550 ar 1 600, rodo, koks miltuose likęs pelenų kiekis. Kuo skaičius mažesnis, tuo miltai bus baltesni.
Gardiems kepiniams reikėtų miltų, kurių pakuotė pažymėta skaičiumi 405, nes tai – patys balčiausi miltai. Raidės A, B, C, D, E, F, G rodo glitimo kiekį. Glitimas – baltymų kompleksas, kuris leidžia tešlai gerai kilti.
Plikytai ar mielinei tešlai reikia, kad glitimo indeksas būtų kuo didesnis – tuomet tešla geriau kyla. Tokiu atveju ieškokite miltų, kurie pažymėti raide, esančia arčiau abėcėlės pradžios – A arba B. Kepant kepinius iš trapios tešlos arba biskvitinės tinka ir mažesnio glitimo miltai, pažymėti C ar D raidėmis.

Dažniausiai kepant duoną duonkepėje su sausomis mielėmis, mieles reikia dėti pačias paskutines ir neleisti joms susiliesti su skystais ingredientai anksčiau, nei pradeda maišyti. Tuo tarpu šlapias mieles maišom su nedideliu kiekiu cukraus, šiltu vandeniu ar pienu (kaip recepte aprašyta) ir dedam vienus iš pirmųjų ingredientų kartu su kitais skysčiais.

7g sausų mielių atitinka 20g paprastų (šlapių) mielių maišant rankomis
7g sausų mielių atitinka 10g paprastų (šlapių) mielių maišant duonkepei


Nereikia maišyt sausą raugą su naminių, nes skirtumas tarp naminio raugo ir sauso yra didžiulis, naminis raugas- tai natūraliai subrandintas, gyvas produktas, su natūralia rūgštele ir laukinėmis mielėmis, o sausas raugas tai TIK ruginiai miltai, citrinų rūgštis ir askorbo rūgštis. Su sausu raugu būtinai reikalingos mielės, su natūralių-ne.

Duonos receptai
Saldžiuos duonos ir batonų receptai
Matavimo vienetai
Raugo receptai

Kelėta patarimų:
1. Geriausia pilt nechloruota vandenį
2. Esminė klaida, kad raugas išmetamas nors realiai jis būna geras, blogas raugas tai supelijęs raugas.
3. Nuo pelėsio dedama plėvelė ant raugo ir jokių razinų!
4. Jei raugas beviltiškai nekyla yra pagalba: medus (gliukozė, fruktozė), jogurtas, rūgpienis (tik ne pramoninės mielės).
5. Iš knygos "Laiko patikrintos idėjos ir patarimai" (ačiū regnai):
Prieš dedant tešlą į orkaitę, apibarstykite ją miltais arba aptepkite glajumi.
Glajaus rūšis lems kokia bus iškeptos duonos plutelė.
Norėdami, kad plutelė būtų traški aptepkite tešlą pienu.
Jei patinka minkšta plutelė, tešlą aptepkite skysta grietinėle.
O išėmę iš orkaitės padėkite ant grotelių, uždenkite švariu rankšluosčiu ir leiskite atvėsti.
Jei norite patikrinti ar duona iškepusi, išverskite kepaliuką iš skardos ant švarios pašluostės pabarbenkite pirštais į jo apačią. Jeigu skambesys aiškus vadinasi duona iškepusi.

Iš pradžių gal ir atrodys, kad nieko jums nesigauna, bet neskubėkit ir viskas pasiseks. Sėkmės mirksiukas.gif
Atsakyti
Brangios Kepejeles wub.gif , sveikinu visas visas su sv. Agotos arba Duonos diena 4u.gif 4u.gif 4u.gif Linkiu visoms daug kurybiniu ideju duonutes kepime, sveikatos, istvermes mokantis ir mokant kitas mirksiukas.gif Tegul visu namuciuose vis dazniau pakvimpa namuose kepamos duoneles kvapas thumbup.gif O gal atsirado tokiu, kurios su savo keptu duonos kepaliuku buvo ji pasventint baznycioj, o paskui po riekele kiekvienoj namu kertelej padalino, kad siuos apsaugotu nuo negandu? biggrin.gif
Atsakyti
wub.gif koks gražus palinkėjimas
Sveikinu visas ir geros , skanios ir skalsios jums visiems duonelės 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(*Persikute* @ 2011 02 05, 13:45)
LAbukas mergikes jungiuosi jusu buri, kepu duonyte ne pirma kart bet ne su duonkepe ja sakiau mesiu pro balkona,

atiduokit man, nemeskit biggrin.gif

Labas rytas rolleyes.gif

Atsakyti
QUOTE(sssagis @ 2011 02 06, 09:04)
atiduokit man, nemeskit  biggrin.gif

Labas rytas rolleyes.gif

Ka ji tokia seniena. Ji is pirmu duonkepiu, vokiska bet nepatinka man jos maisymas buna palieka ir miltu kieki tarp duonos. na zodziu nedraugiska jin su manim
Atsakyti
persikraustom i nauja temuke kalbet apie skania ir sveika namine duonele 4u.gif
Atsakyti
Bulvinė duona

user posted image

200 ml pieno
2 kiaušinių tryniai
60 gr. sviesto
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
šaukštelis cukraus
2 arbatiniai šaukšteliai sausų mielių
150 gr. virtų bulvių
500 gr. miltų
dž. rozmarino

Šiltame piene ištirpinti mieles, sudėti cukrų, druską ir č šaukštus miltų, išmaišyti ir pastatyti, kad mieles suputotu, apie 20 min.
Sutrinti bulves, įmaišyti iįplaktus kiaušinio trynius, rozmariną, lydytą sviestą, suberti persijotis miltus, ir sudėti mielių mišinį. Viską gerai išminkyti ir pastatyti šiltai maždaug 2 val.
Kai tešla padvigubės, vėl lengvai perminkyti ir dėti į riebalais pateptą kepimo formą.
Palikti šiltai dar apie 45 min.
Kepti įkaitintoje 180 C. orkaiteje apie 40 min.
Skanaus!!

user posted image
Atsakyti
QUOTE(Ulė @ 2011 02 06, 13:24)
Bulvinė duona

oho kaip sakniai atrodo bigsmile.gif o skonis koks? Ar jauciasi bulves?
Atsakyti
sveikos, mergaitės,
kokias skardas duonos kepimui naudojate? Klausiu, nes iki šiol kepdavau tefloninėje kekso formos, bet ji išsidėvėjo, tad duoną žiauriai pritraukia. Bandžiau stiklinėje - irgi sunku iškrapštyti (kalbu apie ruginę). Noriu dabar pirkti naują, bet nežinau, kokia tinkamiausia. Patarkite iš savo praktikos ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JusRuMa: 06 vasario 2011 - 15:12
Sveikos,
Pradejau studijuoti duonos kepima. Och, nelengvas darbelis.. Ir kaip mano mama sako: "iskepti skania duona, tai menas" ax.gif
Nors dar man cia viskas "tamsus miskas", bet noras jau yra mirksiukas.gif Siandien nusiziurejau Mulinex duonkepe. Taciau matau kad daug merginu renkasi kepima orkaiteje? Ar didelis skirtumas, ar labai skiriasi skonis (nekalbu apie darba)?
Atsakyti
sveikos,
perskaiciusi tris paskutines duonos kepejeliu temas ir as po truputi praejau duonele kepti namuose smile.gif
aciu visoms profems uz issamius receptus ir paaiskinimus mums pradedancioms 4u.gif
balta duona (na kaip batonas/formianke) kepu duonkepeje - jau dukart bandziau, o rugine (na tokia sveikuoliska su sulegrazom, linu semenim, dribsniais, kvieciu selenom) su raugu orkaiteje irgi dar tik dukart kepiau. na pati pradzia dar man.
kol kas pfiu pfiu pfiu viskas gerai sekasi, nieko neteko ismesti smile.gif

uzsukau cia padekoti ir taip pat keliu klausimuku pasitikslinti:
- kur jus laikote duonyte iskepta kad nesudziutu? ar maiselyje ar kokiam hermetiskam indelyje? pas mus nera daug duonos valgytoju, apie kepaliuka juodos duonos ir tiek pat baltos suvalgom per savaite, taigi norisi iskepta islaikyti minksta ir nesudziuvusia.
kazkaip tu maiseliu traskinti uzrisineti nelabai norisi, gal sakau koki gera kokybiska dideli hermetiska inda plastikini nusipirkti ir jame laikyti? pasidalinkit, kur jus laikot duonele?

QUOTE(JusRuMa @ 2011 02 06, 17:10)
sveikos, mergaitės,
kokias skardas duonos kepimui naudojate? Klausiu, nes iki šiol kepdavau tefloninėje kekso formos, bet ji išsidėvėjo, tad duoną žiauriai pritraukia. Bandžiau stiklinėje - irgi sunku iškrapštyti (kalbu apie ruginę). Noriu dabar pirkti naują, bet nežinau, kokia tinkamiausia. Patarkite iš savo praktikos ax.gif


vat ir sis klausimas man aktualus. kol kas rugine kepiau metalinej skardoj, bet irgi prilimpa gerokai ir pati skarda jau sena issikraipiusi. galvoji kazka naujo pirkti butent ruginei duonai kepti. kiek skaiciau temeliu, tai geriausia su dangciu?

aciukas 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(JusRuMa @ 2011 02 06, 15:10)
sveikos, mergaitės,
kokias skardas duonos kepimui naudojate? Klausiu, nes iki šiol kepdavau tefloninėje kekso formos, bet ji išsidėvėjo, tad duoną žiauriai pritraukia. Bandžiau stiklinėje - irgi sunku iškrapštyti (kalbu apie ruginę). Noriu dabar pirkti naują, bet nežinau, kokia tinkamiausia. Patarkite iš savo praktikos ax.gif

As silikonines formas naudoju. Jos, manyciau, keksam skirtos. g.gif Staciakampio formos tokios. Yra IKI ir Maximoje Akropolio. Apie 20lt kainuoja Maximoj (raudona), o IKI 24lt (ruda).
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo viskas_bus_gerai_:): 06 vasario 2011 - 15:39