Įkraunama...
Įkraunama...

Kieto kuro katilai IV

Senosios temos adresas http://www.supermama...?...2925&st=588
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 07, 13:24)

Būtų malonu, kad atsakytumėte į mano pateiktą paskutinį klausimą paskutinėje temoje. Lauksiu.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 07, 18:10)
Būtų malonu, kad atsakytumėte į mano pateiktą paskutinį klausimą paskutinėje temoje. Lauksiu.

Tai as Jusu ir klausiu, koki plota planuojate sildyti?
Butu gerai jeigu zinotumete namo silumos poreiki - jeigu Jums projektuotojas ji paskaiciavo (jeigu projektuojates pats, paminekite bent jau +- apsildimo is lauko puses sluoksni ir medziagas, bei jei yra kokiu niuansu, geriau vietoj m2 sildomo ploto patikslinkite m3 turi sildomo ploto).
Jeigu norite kad padeciau - padekite ir Jus man.
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 07, 18:10)

Malkos. Katilas - duju generacinis, ~50kw su min 2m3 akumuliacine. Visa kita - pono valia.
Atsakyti
QUOTE(Carbon @ 2010 12 07, 22:15)
Malkos. Katilas - duju generacinis, ~50kw su min 2m3 akumuliacine. Visa kita - pono valia.

Vakar buvau susitikes su pazystamu kuris, gyde zmogeli nuo tokio sprendimo kaip Grand pasiule (ta prasme jau pas ji stovejo tas variantas).
50kW viadrusas, boileris 1m3 (kam?????) o linksmiausia dalis kad namo plotas 80m2....
Man tai cia totalus maudymas. Tas pats kas 200m2 namui statyti 100kW koki pramonini katila
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 08, 10:26)
Vakar buvau susitikes su pazystamu kuris, gyde zmogeli nuo tokio sprendimo kaip Grand pasiule (ta prasme jau pas ji stovejo tas variantas).
50kW viadrusas, boileris 1m3 (kam?????) o linksmiausia dalis kad namo plotas 80m2....
Man tai cia totalus maudymas. Tas pats kas 200m2 namui statyti 100kW koki pramonini katila

ou jė, su šia skaičių kombinacija tai tikrai ekstremalu. Sakyčiau jei katilas 50kW, plotas 80m2, tai akumuliacinė turėtų būti kokios 2.5 m3. Pora įkrovų, akumuliacinė pilna, rudenį kūrentų kas savaitę, per šalčius dažniau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(vytas911 @ 2010 12 08, 10:37)
ou jė, su šia skaičių kombinacija tai tikrai ekstremalu. Sakyčiau jei katilas 50kW, plotas 80m2, tai akumuliacinė turėtų būti kokios 2.5 m3. Pora įkrovų, akumuliacinė pilna, rudenį kūrentų kas savaitę, per šalčius dažniau smile.gif

Tai cia nieko - uzmuse buitiniam vandeniui 1000l talpa, nu kam tokia talpa????
Vanduo ten daznai nesikeis - tai ir bakteriju ar kvapo gali greitai atsirasti.
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 07, 21:24)
Tai as Jusu ir klausiu, koki plota planuojate sildyti?
Butu gerai jeigu zinotumete namo silumos poreiki - jeigu Jums projektuotojas ji paskaiciavo (jeigu projektuojates pats, paminekite bent jau +- apsildimo is lauko puses sluoksni ir medziagas, bei jei yra kokiu niuansu, geriau vietoj m2 sildomo ploto patikslinkite m3 turi sildomo ploto).
Jeigu norite kad padeciau - padekite ir Jus man.

Kol kas visus skaičiavimus esu daręs šiam namui, nors dar nesu 100 proc. nusprendęs, kad jį būtent ir statysiu:

http://www.haus.lt/k...jektai/kastytis

Šildomas plotas - 135 kv. Darbo kambario nebus, t.y. bus užmūryta ta siena, o toje vietoje bus katilinė ir sandėliukas. Namas suprojektuotas statyti iš 20 cm Rokų keramikos, bet man šitie blokai nepatinka. Kol kas turiu tokių minčių:
siena - Arko M18 ir 25 cm neoporo (varža išeina apie R-8);
grindyse manau dėti apie 30-40 cm putplasčio;
stoge - apie 40-50 cm vatos.
Beje, namo aukštis - 7,95 m. Todėl manau, kad aukštis tarp perdangų yra standartinis apie 2,8 m, todėl nesunkiai galima ir kubatūrą paskaičiuoti.

Langų plotas - 44 kv. (nors architektas rašė, kad visų išorinių angų (be garažo, manau) plotas yra 46,14 kv. Aš atmečiau lauko duris - apie 2 kv.).

Dėl langų dar irgi nesu nusprendęs, bet galvoju plastikinius (Megrame arba Plaza langai). Jų U vertė apie 0,8.

Tokiu atveju iškyla rekuperatoriaus butinybė, bet jis man nepatinka ne tik dėl įrengimo kainos, bet ir dėl to, kad reikia keisti filtrus (apie 100 Lt metams), per mėnesį prisuka iki 70 Lt elektros, kad ir koks tylus būtų vis tiek triukšmauja, kartais genda, užsikemša ortakiai (turiu omenyje po kelių metų ten nori nenori prisikaups bakterijų ir kitokių bacilų, o specializiuotų angų valymu niekas Lietuvoje neužsiima, be to ir dar įrengimo metu nenumato angų valymo vietų. Beje, ABB bendrovė sakė, kad jų antrinė įmonė prieš krizę kažkokios firmos ortakius valė. Tai už dienos darbą paėmė 7000 Lt).

Todėl kalbant apie vedinimą mane daug labaiu žavi Aereco sistema (tiesa, išleidžia šilumą, bet nereikia jokių filtrų, iš esmės nėra kam gesti, o elektros suvartojimas per mėnesį maks, 15 Lt). Žinoma, kaip patarė vienas žmogus iš ABB - padaryk normalią venitiliacinę šachtą, į ją pajunk patalpų ortakius, o visą vėdinimą atlik rankiniu būdu - atidarymas langus.

Kita vertus, kadangi dar tik mastau ir renku informaciją apie namo bendrus galimus šilumos nuostolius (tame tarpe laukiu ir ES direktyvos dėl mažai energijos naudojančių namų perkelimo į mūsų nacionalius teisės aktus, t.y. iš esmė dėl PN reikalavimų įteisinimo), dar nesu galutinai nusprendęs dėl visų variantų.
Papildyta:
QUOTE(vytas911 @ 2010 12 08, 10:37)

Beje, vakar ta firma, kur 50 kW katilas ir 2 tonos bačka, sakė, akd vieno užkrovimo metu sudegus kurui talpoje esantis vanduo sušildomas nuo 75 iki 80 laipsnių. Beje, pati bačka yra apklijuojama 10 cm šiltinimo medžiaga (R apie 2,5 ), todėl manau, kad atvėsimas ne toks ir greitas bus. Kita vertus, daug labai priklauso, į kur tą vandenį varysim. Jei į eilinius radiatorius, tai ir greitai atvės tas vanduo ir radiatoriai nebeišspinduliuos norimos šilumos. O jei visą tą dalyką varysim į grindis, šiltas vanduo išliks daug ilgiau ir daug ilgiau šildis patalpas. Vidutinis sutaupymas su grindinu šildymu bus apie 12-15 proc. Tiesa, grindys baisiai inertiškas dalykas. Išvažiavai kur ilgiau ir lauk kelias valandas grįžęs, kol prikais. Taip belaukiant žiemą galima ir 0,5 l atpigusių svaigalų suvartoti.
Atsakyti
Trumpai:
Kadangi dar nezinote ar desite vienus blokelius ar kitus, ar bus rekuperatorius ar bus kita alternatyva.
Skaiciuokim kad 1kW=14m2
Taigi 135/14=9,65 kW maximumas kurio Jums gali reiketi (cia kol namas nepastatytas ir su termovizorium neapeita ir neparodyta kur vatos pagaileta, kur langai blogai uzdengti, kur siluma iseina).

Iranga (nenubauskit uz reklama):
Eko Pelet 10kW katilas su 300l bunkeriu - 12.800Lt - savaitei, o gal ir ilgiau
Saules kolektoriai su 220l bunkeriu ir 22 kolbom (na ir kiti jo priedai, vamzdziai, valdiklis ir t.t.) - 7.400Lt
=
20.200Lt irangos kaina
kiseneje turekite 5-7klt, priklausomai nuo medziagu kokybes irangai apjungti ir meistro darbui.

Katilinei reikes - 5-6m2, ir joje stoves katilas+boileris - daugiau nieko

Pasiuliau brangiausia katila - nes jei sakot kad katilas Jums neidomu, tai siam ir Jus nebusite idomus.

Taigi va - paprastas paskaiciavimas, uz iranga garantuoti galiu, uz pajungima - ne (nezinom niekas tikslaus medziagu kiekio).
Atsakyti
QUOTE(Paliukas @ 2010 12 08, 11:01)
Trumpai:
Kadangi dar nezinote ar desite vienus blokelius ar kitus, ar bus rekuperatorius ar bus kita alternatyva.
Skaiciuokim kad 1kW=14m2
Taigi 135/14=9,65 kW maximumas kurio Jums gali reiketi (cia kol namas nepastatytas ir su termovizorium neapeita ir neparodyta kur vatos pagaileta, kur langai blogai uzdengti, kur siluma iseina).

Taigi va - paprastas paskaiciavimas, uz iranga garantuoti galiu, uz pajungima - ne (nezinom niekas tikslaus medziagu kiekio).

Na, čia jau rimtesnis atsakymas. Man tik vienas dalykas neaiškus: vasarą saulės kolektoriai ruošia vandenį. O kas ruošia vandenį žiemos metu, t.y. ar šis granulinis katilas šildo ir buičiai naudoja šiltą vandenį. Jei taip, tai kokį jo kiekį, per kiek laiko, iki kokios temperatūs ir t.t.

Beje, kuomet sakėte, kad vieno bunkerio granulių pakanka maždaug savaitę. Norėčiau sužinoti, kokia bunkerio talpa. Tuomet norėčiau sužinoti, kiek visam šildymo sezonui tonų ar palečių granulių reikėtų, kad galėčiau tiksliai paskaičiuoti sandėliavimo plotą. Ordnug ist ordnug, kaip sako vokiečiai.

Beje, man įdomu tai:
"Taip, 2 tonas vandens galima užkaitinti iki 75-80 laipsnių su viena pakūra. Dvejose tonose telpa 116 kW energijos. Šiame katile sudeginus 1 pakurą sausų beržinių malkų gausime 142 kW energijos. Sudeginti reikia 0,1 erdm malkų. Tai reiškia, kad į pakurą, kurios tūris 0,125m3, reikia prikrauti 0,1 erdm malkų. Šis energijos kiekis patenka į akumuliacinę talpą ir į namą. Į pakurą telpa 45-50 kg briketų." Čia tos įmonės paaiškinimas dėl katilo veikimo ir kitų niuansų. Ar čia yra tiesos?
Atsakyti
QUOTE(Grand @ 2010 12 08, 11:14)
Na, čia jau rimtesnis atsakymas. Man tik vienas dalykas neaiškus: vasarą saulės kolektoriai ruošia vandenį. O kas ruošia vandenį žiemos metu, t.y. ar šis granulinis katilas šildo ir buičiai naudoja šiltą vandenį. Jei taip, tai kokį jo kiekį, per kiek laiko, iki kokios temperatūs ir t.t.

Beje, kuomet sakėte, kad vieno bunkerio granulių pakanka maždaug savaitę. Norėčiau sužinoti, kokia bunkerio talpa. Tuomet norėčiau sužinoti, kiek visam šildymo sezonui tonų ar palečių granulių reikėtų, kad galėčiau tiksliai paskaičiuoti sandėliavimo plotą. Ordnug ist ordnug, kaip sako vokiečiai.

Beje, man įdomu tai:
"Taip, 2 tonas vandens galima užkaitinti iki 75-80 laipsnių su viena pakūra. Dvejose tonose telpa 116 kW energijos. Šiame katile sudeginus 1 pakurą sausų beržinių malkų gausime 142 kW energijos. Sudeginti reikia 0,1 erdm malkų. Tai reiškia, kad į pakurą, kurios tūris 0,125m3, reikia prikrauti 0,1 erdm malkų. Šis energijos kiekis patenka į akumuliacinę talpą ir į namą.  Į pakurą telpa 45-50 kg briketų." Čia tos įmonės paaiškinimas dėl katilo veikimo ir kitų niuansų. Ar čia yra tiesos?

Reikia skaiciuoti patiems - to as dabar nedarysiu (cia apie malkas). Buvo gincu kiek kcal isskiria degdamas 1kg malku, tas kcal nesunku paversti i kWh ir zinosite.
Jei nenorite skaiciuoti, kelias temas atgal atsiverskite kur as su Vytas911 pasigincijome.

Bunkeris kaip rasiau 300l
Ziema - jei neuztenka kolektoriaus (o jo aisku kad neuzteks) katilas pasildys ta 220l boileri (viduje du gyvatukai/konturai - 1. saules kolektoriui, 2. boileriui).
Sildo iki 60C - po teisybei tiek ir uztenka.
As Jums nepaskaiciuosiu kiek granuliu sunaudos - nesu ekstrasensas ar sinoptikas, todel nezinau kokios bus ziemos, kokias temperaturas laikysite namuose, kiek "ismes" silumos Jusu namas. Cia galiu tik speti kad jeigu sezonui turesite iki 4t granuliu turetu uztekti.
10kW ir 300l bunkeris - siuo atveju savaitei turi uztekti, JEIGU nepataupysit namo isores apsildymui ir neturesite namo "kiauro kaip retis".
Atsakyti
Atmos 22 DC kokio dydžio termoakumuliacinės pakanka? (50 grindinio + 3 skardiniai radiatoriai)? Ar įmanoma iš bėdos iškelt talpas į lauką (drūčiai papildomai apšiltinus iš lauko?). Nes į mano 6 m2 katilinę daugiau nei viena 750 litrų nebetilps (80x80 cm dydžio Atramos)

Energijos kiekius iš malkų/briketų bandžiau skaičiuotis, negarantuoju, kad teisingas rezultatas.
===============
Briketų drėgnumas (pasak pardavėjų) : ~5%, 4,5 kWh/kg
šviežių malkų drėgnumas (pasak mano katilo instrukcijos):
55-60% (1,5 kWh/kg) (1 m3 šviežio beržo - 878 kg)
20%-25% drėgnumo (po metų malkinėje) - 4kWh/kg (1 m3 tokio beržo - 650 kg)

10 kubų šlapio beržo sudeginus gaunasi - 13170 kWh. Sauso (20%) - 26000 kWh.
Lyginant su sausu beržu - 5,7 tonos briketų, su šlapiu - 2,9 tonos briketų.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo aistuzka: 08 gruodžio 2010 - 11:44