Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdos kaklelio konizacija (5 tema)

Konizacija
4 Tema user posted image

user posted image
Aptikus ikivėžinius pakitimus, atliekama gimdos kaklelio konizacija (pakitusių audinių šalinimas). Kiekvienu atveju operacijos metodas ir taktika aptariama individualiai, įvertinant rizikos laipsnį, pokyčius gimdos kaklelyje. Iki operacijos atliekami klinikiniai tyrimai, gydoma makšties ir gimdos kaklelio infekcija, jei ji yra. Pooperacinis gimdos kaklelio gyjimas užtrunka 4-6 sav., todėl geriausias operacijos laikas - iškarto po mėnesinių. Atlikus operaciją, minėtu laikotarpiu negalimi lytiniai santykiai, tektų vengti sunkių fizinių darbų, kartais papildomai skiriamos makšties žvakutės. Maudytis reiktų tik po dušu, nerekomenduojama šį laikotarpį lankyti baseino ar maudytis kituose vandens telkiniuose. Operavęs gydytojas nurodys apie tai detaliau, esant būtinybei, išduos nedarbingumo lapelį. Nesant komplikacijų, po kelių valandų stebėjimo pooperacinėje palatoje, išvyksite į namus. Už šią operaciją apmoka ir teritorinė ligonių kasa.
user posted image
Priežiūra po konizacijos
Po gydymo 3-4 savaites tikėtinos kraujingos išskyros. Tuo laikotarpiu patariama:
* vartoti tik įklotus, ne tamponus
* vengti fizinės įtampos
mėnesį vengti lytinių santykių, kitą mėnesį naudotis prezervatyvu, kadangi žaizda dar neužgijusi
Dažniausiai pakitusios ląstelės yra sėkmingai pašalinamos, moterys daugiau nebeturi problemų. Mažumai po gydymo tepinėliuose randama pakitusių ląstelių, šioms moterims gydymas tęsiamas. Todėl labai svarbu reguliariai atlikti tepinėlius, kol bus gauta galutinė išgijimo išvada.
Iš esmės šis gydymas neįtakoja jūsų lytinio gyvenimo kokybės ar galimybės susilaukti vaikų.

user posted image
Naudinga informacija
Gydymas
Gimdos kaklelio intraepitelinės neoplazijos kai kurie diagnostikos bei gydymo aspektai
KONIZUOTOSIOS GIMDOS KAKLELIO DALIES OPERACINIO PJUVIO KRAŠTU HISTOLOGINIO TYRIMO SVARBA ESANT ŽYMIEMS PLOKŠCIALASTELINIAMS INTRAEPITELINIAMS PAKITIMAMS
ASCUS- Nenustatytos reikšmės (kilmės) atipinės plokščiojo epitelio ląstelės
ASC-H- Atipinės plokščiojo epitelio ląstelės, galimi žymūs intraepiteliniai plokščialąsteliniai pokyčiai
LSIL- Nežymūs plokščialąsteliniai intraepiteliniai pokyčiai
HSIL-Žymūs plokščialąsteliniai intraepiteliniai pokyčiai
Nėra intraepitelinių pokyčių ar piktybinio naviko

Ląstelėse pakitimų nerasta. Kitas tyrimas bus atliekamas po 3 metų.
Netinkamas tyrimui

Šitas tepinėlis negali būti įvertintas, reikia kartoti po 3 mėnesių.
ASC-US

ASCUS- nenustatytos reikšmės plokščiojo epitelio ląstelės.

Jei išvada yra ASCUS- nenustatytos reikšmės ląstelės, jums bus siūloma atvykti po 6 mėnesių, ištirti ar per tą laiką neišnyko pakitusios ląstelės. Jei jų nerandama, po 4-6 mėnesių vėl kartojamas tyrimas. Jei neigiamas - jums reikės tikrintis po 3 metų. Jei kuris nors iš šių tyrimų teigiamas, jus nukreips kolposkopijai su biopsija.

Mokslo tyrime ar privačioje klinikoje jums gali būti pasiūlytas ŽPV tyrimas. Jei jis neigiamas—citologinis tyrimas po 12 mėnesių, jei teigiamas- kolposkopija su biopsija.
ASC-H

ASC-H- Radus atipines plokščiojo epitelio ląsteles su galimai HSIL požymiais, moteris siunčiama kolposkopijai su tiksline biopsija
LSIL - neryškūs plokščiojo epitelio ląstelių pokyčiai

Radus LSIL – neryškius intraepitelinius pokyčius, moteris siunčiama kolposkopijai, tikslinei biopsijai.

Jei nerandama CIN arba vėžio - citologinis tyrimas kartojamas po 6 ir 12 mėnesių arba ŽPV DNR nustatymas po 12 mėnesių.

Citologinio tyrimo kartojimas po 6 mėnesių. Po 6 mėnesių tikrinama, ar pakitusios ląstelės išnyko, ar dar labiau pakito. Jei pakitimų nėra - skiriamas citologinis tyrimas po 6 ir 12 mėn. Arba ŽPV DNR nustatymas po 12 mėn. Jei abu neigiami - kontrolė po 3 metų. Jei teigiami - kartojama kolposkopija.
HSIL- ryškūs plokščiojo epitelio ląstelių pokyčiai

Radus ryškių intraepitelinių pokyčių, siunčiama kolposkopijai, atliekama tikslinė biopsija. Rasti ryškūs epitelio pokyčiai nereiškia, kad sergate vėžiu. Šis pakitimas rečiau savaime išnyksta ir dažniausiai jį reikia gydyti.

Todėl visos moterys, kurioms rasti HSIL pakitimai, siunčiamos kolposkopijai, išsamesniam kaklelio ištyrimui. Apžiūrint kolposkopu rastos pakitusios kaklelio vietos yra paimamos ištyrimui (biopsija).

user posted image
user posted image

Rūpinkimės savimi, visoms sveikatos ir kuo mažiau streso
user posted image
Atsakyti
ramzyte ir aš tikiu kad greitai prabėgs tas laikas ax.gif o cervicitas [lot. cervix (kilm. cervicis) — kaklas],
gimdos kaklelio uždegimas.
Atsakyti
Registruojuosi naujuose namučiuose ir aš.
Pasiskaičiau egleegle2003 žinutes ir pagalvojau, kad būtų gerai, jei moterys, kurios visiškai pagijo po konizacijos parašytų bent žodelį į mūsų temą. Vis nuotaiką praskaidrintų. Pagal statistiką tai 80 proc. pagyja. Tai nėra mažai, todėl reikia tikėtis, kad mes į tuos procentus pateksim 4u.gif
Užsiregistravau pas ginę pirmam tyrimui po konizacijos. Eina sau...mėnesį laiko laukti eilės blink.gif
Atsakyti
Labas rytas 4u.gif
galvojau, sioj temutej visos merginos jau naujos, bet, ziuriu, tos pacios bigsmile.gif gal prisimenat mane?
Rastika, ramzyte, jums jau dare pakartotina OCT? viskas gerai?
man geguze 18 dare konizacija, ir dar nedariau pakartotino tyrimo doh.gif atostogos, o dabar sergu, 2 antibu kursus isgeriau, prasidejo ziauri maksties disbakterioze, taip griauze, galvojau, isprotesiu, aciu D, tepinelis neparode jokios infekcijos, bet sioks toks uzdegimas yra, tai dabar gydausi. Vien zo, ziauriai nesiseka verysad.gif tai tik spalio pabaigoj darysiu OCT unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(Tokata @ 2010 09 23, 07:44)
Eina sau...mėnesį laiko laukti eilės  blink.gif

ir man lygiai tas pats doh.gif matyt visi po vasaros sveikata susirūpino unsure.gif
QUOTE(neilia @ 2010 09 23, 08:49)
Rastika, ramzyte, jums jau dare pakartotina OCT? viskas gerai?

aš praėjus 3mėn po konizacijos,nusprendžiau darytis tą skystoj terpėj,pati nuvažiavau nusipirkti tyrimo,nes taip pigiau,paskambinau savo ginei,o ji pareiškė,kad čia savivaliavimas ir,kad nepaims man to tyrimo doh.gif tai radau privačiai gydytoją ir va tik prieš porą dienų pasidariau.Nuo konizacijos praėjo 5mėn,tikiuosi šią savaitę sulaukti atsakymo cool.gif ....dar nustebino ginės pasakymas,kad jei nėra ŽPV tipų rasta,tai ir CIN kaklelyje negali būti g.gif tik jau nesinorėjo imti diskutuoti su ja smile.gif
Atsakyti
sveikutės mirksiukas.gif aš šiandien buvau pas savo gydytoją, paėmė jau antrąjį tyrimą po konizacijos (pirmas buvo visiškai geras, tai labai norėčiau, kad ir antras toks būtų), dar padarė man ir echoskopija (labai kruopšti mano ginekologė), tai būtų viskas ok, jei ne padidėjusi kiaušidė viena, šeip sakė jei nebūtų man kitų bėdų, niekas labai nekreiptų į tai dėmesio, o dabar reikia stebėt kuo idėmiau, todėl po trijų mėn, kai eisiu vėl dėl tyrimo, pakartos ir echoskopiją. Na o dabar lieka išlaukti savaitėlę atsakymo.

Visoms linkiu stiprybės ir gerų rezultatų.
Atsakyti
QUOTE(ramzyte @ 2010 09 23, 10:40)
...dar nustebino ginės pasakymas,kad jei nėra ŽPV tipų rasta,tai ir CIN kaklelyje negali būti  g.gif  tik jau nesinorėjo imti diskutuoti su ja  smile.gif

kiek pamenu, tu dareisi ZPV santariskese? jie ten nemokamai dare tik 2 pagrindinioms rusims, kas gali zinoti, gal tu kitu turi g.gif ar buvai dar privaciai labiau issityrus? as gi pati ten dariausi, klausiau, ko butent neturiu, bet jau pamirsau tuos 2 stebuklingus skaiciukus doh.gif
Atsakyti
QUOTE(Tokata @ 2010 09 23, 07:44)
Registruojuosi naujuose namučiuose ir aš.
Pasiskaičiau egleegle2003 žinutes ir pagalvojau, kad būtų gerai, jei moterys, kurios visiškai pagijo po konizacijos parašytų bent žodelį į mūsų temą. Vis nuotaiką praskaidrintų.

As vis skaitau sia tema, ir labai liudina tai, kad vis pamatau neteisingos informacijos, kad pavyzdziui CIN3 yra 0 stadijos vezys, as jau rasiau cia, bet moderatore kazkodel istryne.....Netiesa tai, o jei tai raso merginos, gal tiesiog nuoroda idet, kur tai skaite ir t.t.t Tos ligos nemalonios visos, kai paskaitai visko - pasidaro baisu manau ne vienai...
Man paciai operuotas CIN3 prie 5 metus, esu jau tai minejus...kol kas viskas gerai...tikrinuos kas 6 menesius....
Del ZPV - merginos, o ka keicia turit jus ar ne? Diskusiju daug...bet juk jei zinosit taip pat nieko nepakeisit, cia gal labiau mados reikalas zinot ar kaip? Neturiu as jokio ZPV, bet CIn3 turejau....manau reikia tikrintis ir tiketis geru rezultatu....
Atsakyti

Aš irgi buvau užsidegus žūt būt pasidaryt tą tyrimą ŽPV,gal ir gerai, kad tada neišėjo.Nes dabar su kiekviena diena vis labiau abejoju-pinigai nemaži(jei daraisi pilną 198 lt) o pakeist gi nieko negali, kad ir žinosi , kad turi virusą.Juk ir taip po konizacijos dažnai eisim citologinio darytis, tai ir pakitimų neturėtume pražiūrėti. Va tik taip sau esu sugalvojus, kad jei man sekančią savaitę pasakys , kad tyrimas geras, tai kai eisiu darytis sekančio, prašysiu , kad darytų į skystą terpę,sako jis išsamiau ląsteles ištiria. Taip bus man ramiau, kad gal prieš tai buvo kažkas pražiopsota.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo egleegle3002: 23 rugsėjo 2010 - 10:33
QUOTE(kastaneda @ 2010 09 23, 11:19)
Del ZPV - merginos, o ka keicia turit jus ar ne? Diskusiju daug...bet juk jei zinosit taip pat nieko nepakeisit, cia gal labiau mados reikalas zinot ar kaip? Neturiu as jokio ZPV, bet CIn3 turejau....manau reikia tikrintis ir tiketis geru rezultatu....

O as tai isvis nesuprantu tu gydytoju,kiek ju tiek ir nuomoniu.Man viena gydytoja sake,kad gali tureti ta virusa,bet jei jis yra uzmiges,tai tyrimas jo ir neparodys,kazin taip gali but? g.gif Bet jei taip butu,tai manau nebut prasmes to tyrimo darytis....
Atsakyti
QUOTE(Audrike @ 2010 09 23, 11:30)
Bet jei taip butu,tai manau nebut prasmes to tyrimo darytis....

Bet jei ir butu, kas tada???? Vaistu, gydymo nera....Kam bereikalingai nervinti save?
Atsakyti
Cia kazkuri minejote apie tyrima skystoje terpeje,jau as kazkada rasius,kad dariausi pries gerus metus,ir man atejo be jokiu pakitimu atsakymas,o pries tai buvau darius biopsija ir rezultatas buvo CIN1-CIN2,o jau po triju men be pakitimu,tai apsidziaugiau,ir ka vel po triju men pasidariau paprasta PAP ir ka atejo vel tas pats atsakymas LSIL,ir ka dare kolkoskopija,ir vel patvirtino,kad pakitimai yra,o as jau buvau apsidziaugus,kad gal pradingo.Taiva,nusivyliau tuo nauju tyrimu 4u.gif
Papildyta:
QUOTE(kastaneda @ 2010 09 23, 12:33)
Bet jei ir butu, kas tada???? Vaistu, gydymo nera....Kam bereikalingai nervinti save?

Tai jei randa virusa reikia tikrintis po 6men,o jei jo neranda tai po 1metu,bent jau man taip aiskino,tai suprantu del to ir ta tyrima reikia atlikt.
Atsakyti