Pagaliau prisėdau įvykdyti pažadą - įdedu išverstą ruginės duonelės receptą
Ruginė duona su kmynais Originalas
ČIASkystai tešlai:
¾ puodelio duonos miltų (117g)
¾ puodelio ruginių miltų (95g)
½ a. š. tirpių mielių
1 ½ v. š. cukraus
½ v.š. medaus
1 ½ puodelio vandens, kambario temp.Mikserio puodelyje sumaišyti visus ingredientus mediniu šaukštu.
Miltų mišiniui:
2 ¼ puodelio duonos miltų (351g)
½ plius 1/8 a.š. sausų mielių
2 v.š. kmynų
½ v.š druskos
½ v.š augalinio aliejaus
kukurūzų miltų pabarstymuiPuodelyje sumaišyti miltus, mieles ir kmynus ir šaukštu sudėti ant skystos tešlos ir palikti valandai kambario temperatūroje. Po to perkelti nakčiai į šaldytuvą.
Sekantį rytą išimti mišinį iš šaldytuvo likus valandai iki maišymo.
Mikseriu tešlos maišymo antgaliais 1. min. sumaišyti tešlą 2 greičiu, pridėti druską ir aliejų i rmaišyti 10 min. 4 greičiu. Tešla turi būti lygi ir elastinga, vos lipti prie pirštų.
Perdėti tešlą į riebalais išteptą indą ir leisti tešlai pakilti 1 ½ - 2 val. tešla turi padigubėti. Tada tešlą pasidėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir labai lengvai rankomis ištempti stačiakampį. Sulenkti tešlą į tris lygias dalis vieną dalį lenkti į vidurį, priešingą dalį uždengti ant viršaus (kaip verslo laišką). Padėti tešlą atgal į puodelį dar bent 45 min.
Suformuoti iš tešlos rutulį, uždengti jį puodelių ir leisti pakilti 1val.
Įkaitinti orkaitę iki 230 C. Duonos kepaliuko viršuje padaryti įpjovas, pabarstyti kukurūzų miltais ir kepaliuką dėti į orkaitę. Į orkaitės apačią įdėti inda su ledo kubeliais. Kepti 15 min. , tuomet sumažinti temperatūrą iki 200C ir kepti 30 40 min.
Mano komentarai:Mieles keičiau raugu - 1 puodelį raugo, atitinkamai vandens sumažinau 1/3 , o miltų sumažinau 2/3 nuo puodelio raugo masės. Skystąją tešlos dalį sumaišiusi per naktį palikau kambario temperatūroje, o paskui pridėjusi sausą miltų mišinį minkiau duonkepėje. Aliejų ir druską idėjau baiginatis minkymui. Kaip jau minėjau, tešla gavosi kiek per skysta, kitą kartą miltų sumažinsiu tik 1/3.
Galvoju šią duonelę pabandyt ir su mielėm kept. Mums ji labai patiko - mėgstam ruginę duoną
papildyta:nomke, tai gerai,kad raugą buvai pamaitinusi,nes būčiau pražiopsojusi

Pasirodo ruginį raugą reikia maitinti ne rečiau kaip kas 7-10 dienų. Ir raugas tikrai pašviesėjo - vadinasi jame buvo papildomų "dažiklių", ne tik rugių sėlenėlės. Panašu, kad jame salyklo kažkiek yra - juk salyklą ir deda duonos spalvai patamsinti ir mikštumui padidinti. Ryt bandysiu dar viena receptėlį, tai bandysiu įdėti truputį salyklo.
Beje, aš irgi skaičiau, kad kepant su raugu duoną duonkepėje, reikia trupučio mielių,nes per trumpas kildinimo ciklas, kad raugas tešlą iškeltų. O mielių kiekis irgi pasirodo gali būti mažinamas atvirkščiai proporcingai kildinimo laikui (kuo ilgiau leidžiam tešlai kilt, tuo mažiau mielių galima dėti).