Įkraunama...
Įkraunama...

Duonos kepimas

QUOTE(nesvarbu1 @ 2005 03 16, 20:53)
Sveiki,
Tik va ko negaliu rasti internete, tai duonos recepto... Ta proga nusprendžiau prisiregistruoti ir paklausti, labiausia mėgstu tai juodą keptą ant ajerų... Įsivaizduoju, kad juodą duoną kepą iš ruginių miltų? Bet va kaip? Gal žinote kas nors?

Bet ruginiu miltu gauti gali?
Ruginei duonai iskepti reikia miltu, vandens, druskos ir RAUGO.To galima ir pasigaminti, bet labai daug peckiojimosi, ir ne visada pasiseka.
Taigi: 1 kg miltu, puse litro vandens, 10g druskos + raugo.
Siltam vandeny isleistas raugas labai gerai sumaisomas su trecdaliu miltu, apibarstoma miltais, uzdengiama ir paliekama siltoj vietoj rugti- per nakti (12 val).Tada suberiami likusieji miltai, druska, labai gerai isminkoma , pavirsius su vandeniu isglostomas, uzdengiama ir paliekama kilti.Suformuojamas kepalas, kiek pakildomas.Iskepus pavirsius suvilgomas saltu vandeniu, uzdengiama drobule ir paliekama atausti.
Si recepta man po ilgu zirzimu atsiunte is Lietuvos moteris, kuri pati kepa.Man kartais gaunasi, kartais ne.Manau, kad raugas kaltas.As ji perku Reformhaus paruosta skysta.
Kiek man isaiskino, ruginiai miltai sunku minkyti, su masina nesigauna, reikia minkyt rankom, kimba, tysta, todel dedama kvietiniu miltu, kurie kildomi su mielem, o ruginiai nuo mieliu nekyla.Minkyti reikia ilgai, bet kai labai nori, dantis sukandi...As tai kepu su kvietiniais miltais (20%) pamaisyta ir zadu eksperimentuoti grynai rugines issikepti.Automate kepta duona buna dregnesne.Man orkaiteje kepant gaudavosi labai stora kieta pluta.Dedavau ir indeli su vandeniu i orkaite, kaip man patare, nepadejo.
Pabandyk, gal Tau geriau gausis.As uzklausiau apie Bociu duona, bet jokio atsako, kaip matai...
Atsakyti
Sveikutes 4u.gif .Kiek esu bandzius , tai juodos duonos namuose nepavyksta issikept , o raugo nusipirkt tikrai nerasiu .Jau metai laiko kaip kepu namuose su kepimo aparatu duona .Panasi i Palangos thumbup.gif .Bandysiu receptuka parasyt.
Kaip norma naudoju indeli , kuris buvo pridetas prie kepimo aparato -
1 indelis = 250 ml

*mamytės* duonelė

Plikinys :

1 indelis kvietiniu miltu
2 saukstai kmynu
1 saukstas linu semenu(jeigu norite)
300 ml verdancio vandens


Miltus , kmynus , semenis supilame i gilu dubeni ir uzplikome verdanciu vandeniu.Labai gerai ismaisome , kad neliktu gumuliuku - sunku , bet reikia mirksiukas.gif .Laukiam apie puse valandos , kol atsala plikinys,Jis gali buti siltas , bet nekarstas .

Maisymas ir kepimas :

1 indelis ruginiu miltu ( galima ruginius per puse maisyti su nesijotais)
3 - 4 indeliai kvietiniu miltu
1 indelis silto vandens
1 saukstas druskos
2 saukstai cukraus
2 saukstai sausu mieliu
2 saukstai saulegrazu

Atvesusi plikini dedame i kepimo aparata , ipilame vandeni , ruginius miltus .Ijungiame maisymo programa (pas mane nr. 8) , besimaisant pilame saulegrazas , 1 indeli kvietiniu miltu , druska , cukru , sausas mieles.Poto pilame dar du indelius kvietiniu miltu .Kai gerai issimaiso - ziurim kokia tesla- jei skystoka , limpanti dar ipilame miltu is paskutinio 6 indelio ( gaunasi viso 6 indeliai miltu : plikinyje 1 + ruginiai miltai 1 + 3-4 kvietiniu miltu).Kai baigiasi maisymas , paslapiname ranka ir apglostome teslos virsu , kad graziai kiltu.Kai tesla iskyla iki kepimo formos virsaus , nustatome kepimo programa - kepame 2 valandas(pas mane nr. 12).

Kai duona iskepa , isimame is formos , dedame ant kokiu nors groteliu , apipurskaime vandeniu ir uzdengiame ranksluosteliu.Skanaus 4u.gif

Gal aiskiai parasiau blush2.gif , jei kyla klausimu - klauskit mirksiukas.gif .

Ir ismokykit mane kepti juoda rugine duona.Amalia
, parasyk raugo receptuka wub.gif .O tai as kai prirauginau , tai gavosi duona ir degtine kartu doh.gif .Perrugo biggrin.gif .
Atsakyti
QUOTE(*mamyte* @ 2005 03 17, 21:29)
Sveikutes  4u.gif .Kiek esu bandzius , tai juodos duonos namuose nepavyksta issikept , o raugo nusipirkt tikrai nerasiu 

Taigi kad ismokyti galima to, ka pats gerai moki.As dar tebeesu eksperimentavimo stadijoje.Mane reikalas priverte duona namuose keptis, nes as cukraus naudoti negaliu cry.gif , o mandrociai duonai nudazyti pila karamelizuota cukru, tegu juos bala sad.gif
As beveik viska surasiau, ka man is Lietuvos atsiunte, tiktai rauga isleidau, nes man irgi snapsas gavosi - kaip man paaiskino, nepakankamai svariai dirbau, netinkamos bakterijos atsitupe...Taigi - raugui puse kilo ruginiu miltu, 50g mieliu, litras silto vandens, galima imaisyti puse stiklines rugusio pieno (geros kokybes!).Uz kiek pirkau, uz tiek parduodu, man nesiseke.Kiek as suprantu, Tu gyveni Lietuvoje, ten tikrai kur nors kas nors juoda duona kepa - paprasyk teslos likuti bandeles didumo - tai ir bus raugas , gali ir apdziuti, ta pluta ismesi, imaisysi naujai ir turesi.As kapituliavau, perku rauga mokanciu zmoniu pagaminta.
Tu pasiziurek internete apie raugo gaminima, as buvau radusi, kad vos ne savaites reikia geram raugui, negali buti nei per silta, nei per salta...
Zodziu, sekmes.Kai gerai ismoksiu, parasysiu.As pati tikejausi pagalbos...


Atsakyti
QUOTE(Amalia @ 2005 03 18, 10:35)
Taigi kad ismokyti galima to, ka pats gerai moki.As dar tebeesu eksperimentavimo stadijoje.Mane reikalas priverte duona namuose keptis, nes as cukraus naudoti negaliu cry.gif , o mandrociai duonai nudazyti pila karamelizuota cukru, tegu juos bala sad.gif
As beveik viska surasiau, ka man is Lietuvos atsiunte, tiktai rauga isleidau, nes man irgi snapsas gavosi - kaip man paaiskino, nepakankamai svariai dirbau, netinkamos bakterijos atsitupe...Taigi - raugui  puse kilo ruginiu miltu, 50g mieliu, litras silto vandens, galima imaisyti puse stiklines rugusio pieno (geros kokybes!).Uz kiek pirkau, uz tiek parduodu, man nesiseke.Kiek as suprantu, Tu gyveni Lietuvoje, ten tikrai kur nors kas nors juoda duona kepa - paprasyk teslos likuti bandeles didumo - tai ir bus raugas , gali ir apdziuti, ta pluta ismesi, imaisysi naujai ir turesi.As kapituliavau, perku rauga mokanciu zmoniu pagaminta.
Tu pasiziurek internete apie raugo gaminima, as buvau radusi, kad vos ne savaites reikia geram raugui, negali buti nei per silta, nei per salta...
Zodziu, sekmes.Kai gerai ismoksiu, parasysiu.As pati tikejausi pagalbos...

Deja , gyvenu toli nuo Lietuvos verysad.gif .Atsibodo "porolonone" duona , todel ir kepu namuose.O retkarciais noretusi juodos ax.gif .
Internete , buvau radusi recepta , rauginau pastovioje temperaroje - perrugo sad.gif .Daugiau tingiu eksperimentuot tongue.gif .Visiems labai patinka ta duona , kurios recepta parasiau , tai ir nebeieskau naujoviu. rolleyes.gif
Atsakyti

turiu toki klausimeli, man reikia namines duonos, kitaip tariant mociutes kaime keptos duonos blush2.gif Gal zinot kur nusipirkti ar kaip skaniai issikepti? tongue.gif
Atsakyti
Sveikute,mano mama kepa labai skania namine duona ax.gif Nezinau kur tu gyveni,bet jei kaune,tai mano puske visada parsiveza tos duonos.Na,o jei pati nori skania issikept,tai pirmiausia reikia spec.peciaus,kuris pas mus sumurytas is plytu.Taip orkaitej neiskepa skaniai ir duona tik sudziusta.O kiek as maciau,tai tas duonos darymo procesas trunka 2dienas,bet skonis nepakartojamas as,kai tik gristu i LT,tai kepala didziausia tempiuos is mamos,nes ji sveikiausi,nededa jokiu ten E 45 ir t.t. mirksiukas.gif
Atsakyti
Sveikute, galiu atsirest ir kaune smile.gif Nes man reikia sitos duonos lauktuviu. Tai ar butu imanoma jos nusipirkti pas tavo mama? ax.gif
Atsakyti
Mielos kepejeles. Gyvenu ne Lietuvoje. Cia duona nera labai skani. Labiausiai pasiilgstu lietuviskos. Gal kuri bandet kepti duona orkaiteje? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(radastele @ 2006 01 13, 21:56)
Mielos kepejeles. Gyvenu ne Lietuvoje. Cia duona nera labai skani. Labiausiai pasiilgstu lietuviskos. Gal kuri bandet kepti duona orkaiteje? 4u.gif


Šiandien ryte per NTV televiziją rodė, kaip namie išsikepti duoną. Pasirodė, kad labai paprasta, bet nežinau, nežianu... g.gif
Tai va:
1. 1kg aukščiausios rūšies miltų ( ruginių ar kvietinių taip ir nesupratau, ar praklausiau).
2. Prasijojama per sietą, kad daugiau deguonies miltai ,,pagautų".
3. Tada beriama 14 g mielių ( sausų, smulkių)
4. Išmaišoma.
5. beriama 7 g. druskos.
6. išmaišoma.
7. pilama 750 g. vandens ( aiškino, kad iš krano blink.gif ).
8. Viskas mediniu šaukštu išmaišoma.
9. ant lentos beriama miltų ir visa tešla išimama iš indo ir švelniai išminkoma su miltais, esančiai ant lentos.
10. Suformuota tešla dedama į indą , apteptą aliejumi ( kad lengviau būtų išimti vėliau)
11. Apdengiama audiniu ir dedama aukščiau į kokią spintelę, kur nebūtų jokių skersvėjų.
12. Laikoma, kiek supratau apie 4-5 val. ( irgi tiksliai nesupratau).
13. Išimama, vel švelniai paminkoma ir viršus apiberiamas miltais.
14 Vel dedama į spintelę 4-5 vl.
15. Praėjus tam laikui, dedama į orkaitę- 210 laipsnių 5-kiom minutėm, poto 25 min. 220 laipsnių temp. kepama. Viso kepama 30 min. ( nu gal vel praklausiau kazka, negi tiek mažai g.gif ).

Tai va, viskas atseit labai paprasta, bet ta kulinarė sakė, kad jai iš pirmo karto nesigavo gerai- tik iš kokio 15 -to. tai nežinau, ar verta eksperimentuoti bigsmile.gif

Man pasirode keista, kad nereikia jokio raugo... blink.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo smila: 14 sausio 2006 - 16:42
Internete radau rugines duonos recepta. Pati nebandziau kepti. Jei kas pabandysit. Parasykit ar skani gavosi.

Rugine duona- skanumynas

*8 uncijos kefyro (buttermilk); *1-2 uncijos vandens; *1 ir ¼ arbat.š. druskos; *1 didelis kiaušinis; *1 valg.š. daržovių aliejaus; *2 valg.š. “molasses (jau esu rašiusi, jog naudoju Grandma’s Molasses, nebrangiai pardavinėjimą mažuose stikliniuose induose, tai- klevų sirupas); *2 puodeliai (1 puodelis papr.yra 8 uncijų) duonos miltų (bread flour), bet tinka ir miltai “ all purposes” duonai kepti niekada nepirkite paruoštų su kėlimo milteliais “self- rising flour”; *1 ir ½ puodelio ruginių miltų (rye flour); *1ir ¼ arbat.š. kepimo sodos (baking soda); *2 arbat.š. sausų aktyvuotų mielių (active dry east).

Visi produktai turi būti kambario temperatūros (70-80’F / 21-27’C). Mielinei tešlai leiskite pakilti, tada formuokite kepaliuką, leiskite vėl pakilti, pertepkite kiaušionio tryniu arba tirpdytu sciestu arba aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite 350’F temperatūroje. Naudojantiems duonos kepimo aparatus (Breadmakers) tereiks viską sumesti į kepimui skirtą indą, įstatyti jį į aparatą, nustatyti “Basic” arba “Whole Wheat” programą; rekomenduojama vidutiniškai apskrudinanti programa (medium). Tuomet paspauskite Start/ Stop ir pradėkite kepti (aparats pradės). Po kelių valandų displėjuje išvydę 0:00, nuspauskite Start/Stop ir išimkite iškepusią duoną iš formos.


Gal kuri zinote, kas yra tie duonos miltai?
Atsakyti
Taigi dar radau du receptukus. rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif
Lengva Ruginė (Light Rye) duona

*10-12 uncijų vandens; *1 ir ½ arbat.š. druskos; *1 ir ½ valg.š. daržovių aliejaus; *2 valg. š. Rudo cukraus (brown sugar); *3 puodeliai duonos miltų (bread flour, tinka “all purpose”, netinka “self- rising flour”); *1 puodelis ruginių miltų (rye flour); *2 arbat. š. Aktyvuotų sausų mielių.

Kepti kaip nurodyta anksčiau, tik duonos kepimo aparate (Breadmaker) nustatyti “Basic”.


Ypatinga ruginė (Buttermilk Rye) duona

9-11 uncijų vandens; *1 ir ½ arbat.š. druskos; *1 ir ½ avlg.š. daržovių aliejaus; *2 valg.š. medaus (honey); *1 arbat.š. baltojo acto (white vinegar- ž. “vinegar” prancūzų kalboje reiškia sausą vyną. White vinegar- vandens spalvos skystis, kvepia kaip rūgštus vynas); *2 puodeliai duonos miltų (bread flour, kaip jau rašiau, tinka “ all purposes” ir netinka “self- rising flour”); *2 puodeliai neapdorotų grūdų miltų (whole wheat flour); *1 puodelis ruginių miltų (rye flou); *2 valg.š. kefyro miltelių (powdered buttermilk), aš visuomet naudoju paprastą kefyrą, dedu 4 valg.š.; *1 valg.š. sunkios tešlos pakėlimui naudojamo “vital gluten”- rasite visose maisto parduotuvėse; *1 ir ½ arbat.š. kmynų sėklų (caraway seed); *2 arbat.š. aktyvuotų sausų mielių (active dry yeast).

Kepti kaip nurodyta aukščiau; pasirinkti “Whole wheat setting”

Šitą- ypatingą ruginę duoną- tiesiog pamilsite. Ji tarsi kepta mūsų močiučių kaime…Su kmynais…Valgykite pasigardžiuodami. Dar geriau, jei prieš riekdami šviežios duonos gabalą, padėkosite už ją dangui, kaip ir už visas jūsų stalui, jums bei jūsų vaikams siunčiamas gėrybės. Tai toks pat senas, kaip duonos kepimo paprotys, siekiantis žilus pagonybės laikus…

Prieš imantis kepimo, jums reikės kai ko nusipirkti. *Baltų miltų (tinka unbleached); *neapdorotų grūdų miltų (Whole Wheat Flour); *Mielių (ieškokite Fleishmann’s yeast, instant, active dry); *Matuoklių: 8 uncijų plastmasinio kaušelio, 1 valg.š. (1Tblsp), 1 arbat.š. (1 tbsp) metalinių tam tikrų šaukštelių.

Dabar atidarykite viršų ir išimkite iš aparato (Breadmaker) metalinį indą, sudėkite į jį žemiau išvardytus produktus (jei minkyti ruošiatės rankomis, tai į dubenį). Šiandien kepsime
Atsakyti
QUOTE(Amalia @ 2005 03 17, 16:39)
Bet ruginiu miltu gauti gali?
Ruginei duonai iskepti reikia miltu, vandens, druskos ir RAUGO.To galima ir pasigaminti, bet labai daug peckiojimosi, ir ne visada pasiseka.
Taigi: 1 kg miltu, puse litro vandens, 10g druskos + raugo.
Siltam vandeny isleistas raugas  labai gerai sumaisomas su trecdaliu miltu, apibarstoma miltais, uzdengiama ir paliekama siltoj vietoj rugti- per nakti (12 val).Tada suberiami likusieji miltai, druska, labai gerai isminkoma , pavirsius su vandeniu isglostomas, uzdengiama ir paliekama kilti.Suformuojamas kepalas, kiek pakildomas.Iskepus pavirsius suvilgomas saltu vandeniu, uzdengiama drobule ir paliekama atausti.
Si recepta man po ilgu zirzimu atsiunte is Lietuvos moteris, kuri pati kepa.Man kartais gaunasi, kartais ne.Manau, kad raugas kaltas.As ji perku Reformhaus paruosta skysta.
Kiek man isaiskino, ruginiai miltai sunku minkyti, su masina nesigauna, reikia minkyt rankom, kimba, tysta, todel dedama kvietiniu miltu, kurie kildomi su mielem, o ruginiai nuo mieliu nekyla.Minkyti reikia ilgai, bet kai labai nori, dantis sukandi...As tai kepu su kvietiniais miltais (20%) pamaisyta ir zadu eksperimentuoti grynai rugines issikepti.Automate kepta duona buna dregnesne.Man orkaiteje kepant gaudavosi labai stora kieta pluta.Dedavau ir indeli su vandeniu i orkaite, kaip man patare, nepadejo.
Pabandyk, gal Tau geriau gausis.As uzklausiau apie Bociu duona, bet jokio atsako, kaip matai...


Labas Amalia! Stai kur mes susitikom. O kaip vadinasi raugas vokiskai?
Atsakyti