QUOTE(Ulitka @ 2010 04 15, 09:05)
Vien iš ruginių miltų namų sąlygomis tikrai nesigaus. Aš kepu tokią
ruginę duoną su ruginiu raugu:
400gr ruginio raugo
200gr ruginių miltų
200gr kvietinių miltų(kuo prastesnės rūšies)
230ml vandens
1a.š druskos
2v.š kmynų
Viską sumaišyti ir minkyti tešlą. Galima minkyti duonkepėje, bet ši tešla labai greitai susimaišo ir rankomis. Jeigu tešla minkštoka, pridedu truputį kvietinų miltų, bet tešla turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė tešla, tuo duona gardesnė. Suminkius, paliekame uždengtą tešlą pusvalandžiui. Paprastai ruginę duoną sunkiau suformuoti į kepaliuką, tai aš visada suminkiusi, atsieit suformuoju, apibarstau miltais ir dedu į formą, palikdama šiltai 2-3val. pakilti. Toliau ta pati procedūra: įkaitinta iki 240* orkaitė su indu vandeniui apačioje. Dedame duoną į skardą, į indą įpilame karšto vandens, uždarome orkaitę ir kepame apie 10-15min. Po to sumažiname temperatūrą iki 200* ir kepame apie 1val. Pasibaigus laikui, aš visada tikrinu ar duona iškepusi, pastuksendama į duonos apačią: jei garsas skardus - viskas ok.