duoneliu grozis
mano ka tik iskepe bociu su raugu,vakar velai vakare uzminke duonkepe per nakti prie radiatoriaus pastaciau tai is ryto taip graziai pakile buvo Praves ragausiu.Tiesa,nataliuncik,o ta bociu duonele jokio cukraus nereikia? vakar jau nebepaklausiau,tesla dariau bet idejau sauksta medaus
QUOTE(o-pa-pa @ 2010 03 02, 10:36)
duoneliu grozis
mano ka tik iskepe bociu su raugu,vakar velai vakare uzminke duonkepe per nakti prie radiatoriaus pastaciau tai is ryto taip graziai pakile buvo Praves ragausiu.Tiesa,nataliuncik,o ta bociu duonele jokio cukraus nereikia? vakar jau nebepaklausiau,tesla dariau bet idejau sauksta medaus
mano ka tik iskepe bociu su raugu,vakar velai vakare uzminke duonkepe per nakti prie radiatoriaus pastaciau tai is ryto taip graziai pakile buvo Praves ragausiu.Tiesa,nataliuncik,o ta bociu duonele jokio cukraus nereikia? vakar jau nebepaklausiau,tesla dariau bet idejau sauksta medaus
Medus nepakenks (man alergija medui, tai nenaudoju), o šiaip, vakar pabandžiau dar įdėt šaukštą rudo cukraus su molasą, gavosi savotiško skonio Bočių
va ...va...va....kokia mano duona
Dregnoka,su rugstele,skani.Tik kitakart pasaldinsiu siek tiek,man truksta saldumo
Pjoviau tai dar silta
Dregnoka,su rugstele,skani.Tik kitakart pasaldinsiu siek tiek,man truksta saldumo
Pjoviau tai dar silta
Kaip skanu butu dabar su sviestuku
QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 01, 16:06)
Bočių duona su mielėm
2v.š. salyklo
2v.š. kmynų
100g rupių ruginiu miltu
545g vandens
350g ruginių miltu
250g kvietinių miltų
2a.š. sauso raugo
1.5a.š mielių
2v.š. salyklo
2v.š. kmynų
100g rupių ruginiu miltu
545g vandens
350g ruginių miltu
250g kvietinių miltų
2a.š. sauso raugo
1.5a.š mielių
Nataliuncik, kepu šitą duonelę, bet pasigedau cukraus, nereikia, a ne? Tada beveik dietinė duona gaunasi: nei cukraus, nei riebalų
QUOTE(*barbora* @ 2010 03 01, 19:51)
o kiek mazdaug stiklinemis (ml) yra 300g raugo? Neturiu svarstykliu, kol kas bandziau viska stikline atsimatuot ar saukstais, bet su raugu jau sunkiau
naminio raugo 1v.š = 25gr
QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 01, 23:29)
Ir as noreciau kibirelio atsarginio, tai jei sugalvosit kuri, koperuojames ir uzsisakom, gausis gal pigiau nei po 1 pirkinetis
Paskaitau vis paskaitau, ir pagalvojau, tai kiek jus duoneles suvalgot?
As jau pastebejau, kad kepu per daug, mes trise, tai nepajegiam kepalo svalgyt per kelias dienas, pradejau dalinti jau
musikos namines suvalgom daugiau nei valgydavom parduotuvines bet jei iskepu kepaliuka rugine apie 1kg tai dorojam 3 dienas ne maziau o kartais ir ilgiau..balta duona kepu visad tik 500g ir stengiamies suvalgyti per pora dienu nes buna paskui neskani...
o valgytoju tai 2 dideles burnos ir 1 maza
o valgytoju tai 2 dideles burnos ir 1 maza
Labas visoms
Su tuo raugu, tai aš rimtai buvau užsiėmusi
Kiek kepiau duonų (su kvietiniu raugu) nė viena šeimynai nepatiko. Iškart iškeliaudavo visi kepalai balandžiams laukan . Ir iškildavo, ir būdavo purūs, ir tešla neperlaikyta, bet šeimyna per rūgštu ir per rūgštu (nors tikrai nebuvo taip rūgštu kaip pirmąkart, kai jau pati išsigandau paragavus ) , ir tas raugo duonos kvapas nepatikdavo
Taigi nutariau dvi savaites kasdien maitinti kvietinį ir ruginius raugus, net nedėjau į šaldytuvą ir kartais maitindavau net dukart per dieną, kad gaučiau tokį rezultatą kokį noriu. Ir voila Raugai superiniai..jokio rūgšties spec. kvapo, ne per rūgštūs...kvepia duona, gira..skaniai skaniai Tad nutariau, kad tiesiog per greit, su per 'šviežiu' raugu kepdavau. Nededu į šaldytuvą, kasdien primaitinu (dalį, deja išmetu - tą perviršį ) ir kepu dabar su vėjeliu
Vakar iškepiau su ruginiu raugu 100 proc. ruginę duonytę (ir duonkepei visai nereikėjo padėti), kurią šeimyną įveikė net nemirktelėjusi ir dar vos pravėsusią..dingo ne tik duona, bet ir pienas...kaip ir pilvų nesuskaudo
Va mūsų visiškai ruginė (kvietinių miltų nedėjau, vien tik rupūs ruginiai) duonelė. Minkštutė, drėgnutė, kvapni , kitąkart galėsiu didesnį kepalėlį kepti.
Su tuo raugu, tai aš rimtai buvau užsiėmusi
Kiek kepiau duonų (su kvietiniu raugu) nė viena šeimynai nepatiko. Iškart iškeliaudavo visi kepalai balandžiams laukan . Ir iškildavo, ir būdavo purūs, ir tešla neperlaikyta, bet šeimyna per rūgštu ir per rūgštu (nors tikrai nebuvo taip rūgštu kaip pirmąkart, kai jau pati išsigandau paragavus ) , ir tas raugo duonos kvapas nepatikdavo
Taigi nutariau dvi savaites kasdien maitinti kvietinį ir ruginius raugus, net nedėjau į šaldytuvą ir kartais maitindavau net dukart per dieną, kad gaučiau tokį rezultatą kokį noriu. Ir voila Raugai superiniai..jokio rūgšties spec. kvapo, ne per rūgštūs...kvepia duona, gira..skaniai skaniai Tad nutariau, kad tiesiog per greit, su per 'šviežiu' raugu kepdavau. Nededu į šaldytuvą, kasdien primaitinu (dalį, deja išmetu - tą perviršį ) ir kepu dabar su vėjeliu
Vakar iškepiau su ruginiu raugu 100 proc. ruginę duonytę (ir duonkepei visai nereikėjo padėti), kurią šeimyną įveikė net nemirktelėjusi ir dar vos pravėsusią..dingo ne tik duona, bet ir pienas...kaip ir pilvų nesuskaudo
Va mūsų visiškai ruginė (kvietinių miltų nedėjau, vien tik rupūs ruginiai) duonelė. Minkštutė, drėgnutė, kvapni , kitąkart galėsiu didesnį kepalėlį kepti.
QUOTE(Lung @ 2010 03 02, 12:01)
Nataliuncik, kepu šitą duonelę, bet pasigedau cukraus, nereikia, a ne? Tada beveik dietinė duona gaunasi: nei cukraus, nei riebalų
Aš nedėjau, nes į Bočių šiaip reikia medų (bet ne cukrų) dėt, bet kai mes negalim, tai ir nededu
QUOTE(jolanka @ 2010 03 02, 12:55)
Paskaitau vis paskaitau, ir pagalvojau, tai kiek jus duoneles suvalgot?
As jau pastebejau, kad kepu per daug, mes trise, tai nepajegiam kepalo svalgyt per kelias dienas, pradejau dalinti jau
Na ne paligint su pirktine, per diena išeina 1-2kepaliukai duonos ir 1 batono ar pyrago kokio, bet ir valgytoju užtenka
QUOTE(Rasma @ 2010 03 02, 14:06)
Labai įdomiai tu čia sugalvojai, tai ir rūgštelės visai nėra?
O duonos grožis
QUOTE(nataliuncik @ 2010 03 02, 14:31)
Labai įdomiai tu čia sugalvojai, tai ir rūgštelės visai nėra?
Rūgštelės beveik jokios, tik tiek kad raugas iškelia duoną
Ir raugo kvapas ne rūgštus, o grynai kaip giros su medumi, toks net su saldumu..ir duona taip kvepia..daugiau salyklu ir medumi
Mano šeimyna, o ir aš nemėgstam rūgščių duonų , tad eksperimentavau ir radau išeitį...
Visiškai ruginės plikytos duonos receptas:
Raugas:
70 g. ruginio raugo (100 proc.)
70 ml vandens
110 g rupių ruginių miltų.
Viską sumaišius, laikyti šiltai, kambario t-roje 4 val. Turi pakilti dvigubai.
Plikinys:
60 g. rupių ruginių miltų
2 v. š. salyklo
kmynų
230 ml. verdančio vandens
Miltus užpilti verdančiu vandeniu ir gerai išmaišyti, sudėti salyklą ir kmynus. Palikti 2 val. 60 laipsnių t-roje (aš - pakaitintoje orkaitėje laikiau). Išėmus prieš duonelės kepimą, leisti atvėsti iki kūno t-ros.
Duonai:
raugas
plikinys
300 g rupių ruginių miltų
120 ml vandens
1 a.š. druskos
1-2 v.š. tamsaus cukraus (ar medaus)
Viską sumaišyti. Tešla bus lipni ir nesudarys kieto kamuolėlio, bus minkštesnė.
Kepant orkaitėje: tešlą sudėti į aliejumi išteptą indą, pridengti ir leisti pakilti 2 val.
Po to šlapiomis rankomis suformuoti kepalėlį, dėti skardon, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir palikti 1 val., kad pakiltų.
Prieš kepimą sudrėkinti duonos paviršių, pabarstyti kmynais ir kepti pirmas 5 min. 250 °С , po to susilpninti kaitinim1 iki 200 °С ir kepti dar 55 min.
Aš kepiau duonkepėje, pati susidarius programą: 20 min. minko, 1 val kildina, 15 s. minko, 1 val. kildina, 15 s. minko, 1 val, kildina, 1 val. kepa. Viso programos trukmė - 4.20 min., vid. apskrudimas.
Originalus receptas rusų kalba čia
Aš pridėjau 1.5 v.š. tamsaus cukraus ir su plikiniu nesiterliojau kaip parašyta
ta gi anagi....... mano duona atrodo lyg butu aukstym kojom padeta taigi ji visai ne aukstyn kojom,kibirelio dugnas tai pas mane graziai apvalejantis,o virsus kepant siek tiek pakrito,todel taip ir atrodo