QUOTE(J@lanta @ 2010 01 15, 15:57)
gal galėtum trumpai apie "ilgąjį būdą"
"Kenwood" duonkepėje tai ruošiu pagal 'artisan dough' programą (kur apie 6 val. trunka), bet šįsyk duonkepėje tik minkiau ir kildinau.
Pati pradžia duonos kepimo išvakarėse (aš ruošiu vakare ir kepu duonelę kitą dieną priešpiet, bet jei norėtųsi kepti vakare, tai tešlą reiktų bent jau iš ryto pasiruošti):
Sumaišau 1/8 a. š. sausų mielių su 2 v.š. šilto vandens (nekaršto!) ir palaukiu apie 5 min., kol ištirps, tolygiai išsimaišys. Į dubenį supilu tas ištirpusias mieles, pridedu 80 ml kambario temperatūros vandens ir 150 g miltų (čia naudojau" Šiaulių", I r.). Maišau 5 min. Tada viską uždengiu maistine plėvele, pastatau šiltai ir laikau per naktį (bet galima iki paros pralaikyti..mažiausiai 12 val.).
Po 12 val.: sumaišau 1/2 a. š. mielių su 2 v.š. šilto pieno, palaukiu apie 5 min., kol mielės ištirps. Supilu mieles į dubenį, dedu 'raugą' (ta tešlos dalis kuri buvo laikyta 12 val), 160 ml. kambario t-ros vadens, 1 v.š. aliejaus ir 300 g miltų. Ir viską minkau duonkepėje, arba mažiausiu greičiu mikseriu su antgaliais tešlai ruošti plaku 15 min. (su mikseriu atsargiai: tešla elastinga, lipni ir jei mikseris silpno galingumo gali pradėti kaisti motoras..pas mane Braun 500 W, tai daugiau 10 min. neužkaitęs ir nepasmirdęs neištempdavo, tad toliau intensyviai minkydavau rankomis). Po to pridedu 1.5 a.š. druskos ir dar minkau 5 min. Iškratau tešlą iš dubenio, dubenį ištepu aliejumi, dedu atgal tešlą, apvynioju maistine plėvele ir palieku 1.5 val. šiltai (tešla turi pakilti mažiausiai dvigubai..ir bus kaip pirmoje foto - labai lipni, elastinga, korėta oro burbulais).
Galima iškart padalinti į dvi dalis, padėti ant miltais pabarstyto stalo, švelniai timptelėti kiekvieną gabaliuką į stačiakampį ir pridengus drėgnu rankšluosčiu truputį pakildinti, tada tešlos oro tarpai bus dar didesni ir kepti.
Bet aš tešlą krumpliais paspaudau iki stačiakampio, pabarstau miltais, o tada lenkiu nuo viršaus link vidurio ir nuo apačios link vidurio. Vėl krumpliais paspaudau, tada lenkiu iš kairės link vidurio, ir iš dešinės link vidurio. Gaunasi tokios 'bandutės'. Tada dar sykį krumpliais paspaudau, patempiu į pailgesnę formą, dedu į skardą (kurioje patiesiu kepimo popierių) ir uždengiu drėgnu šiltu rankšluosčiu. Palieku šiltai (šiandien tepalaikiau 15 min.), bet šiaip reiktų 45 min -1.5 val.
Kepu apie 15 min., 230 laipsnių t-roje, orkaitės viduje padedu indą su verdančiu vandeniu (orkaitė kaista iš viršaus-apačios ir ventiliuojama).
Mano šeimynai tokia duona skaniausia. T.y. ne super skylėta, tik traškia plutele ir kiek akyta. Todėl aš ruošiu kiek tvirtesnę tešlą
QUOTE(Mrs. R @ 2010 01 15, 19:12)
Sioms formelems siuo metu Ermitaze akcija - 5.99Lt, iprasta kaina 9.99Lt
uf.... gal viska susakiau
Iki šiol neplanavau pirkti, bet kuo toliau, tuo labiau gundausi
QUOTE(nataliuncik @ 2010 01 15, 20:06)
Bet visgi Ciabatta labai jau panaši į paprastą duoną, skylių kažkaip nesimato
Aš anksčiau dariau Ciabatta tikra, VISAI be mielių, tai ten reikia beveik para daryt, bet skylės tai
Taip, panaši
Skonis nenukentėjęs, o tokia 'neišlaikyta' iki maxi skylių, kaip Maasdam sūris - spec. pagal mano skonį
Vis vien tada turėjot kaip pagrindą duonai raugą imti, t.y. rauginti dalį duonos, nes kitaip neįsivaizduoju kas ją išpurentų