Pankreatitas - tai kasos uždegimas.
Kasa virškinimo ir endokrininės sistemos liauka, esanti viršutinėje pilvo ertmėje, tarp skrandžio ir užpakalinės pilvo sienos. Yra minkštos konsistencijos pilkšvai rausvos spalvos, susidedanti iš galvos, kūno ir uodegos. Kasos ilgis 12-22 cm, plotis 3-9 cm, storis 2-3 cm, svoris 50-75 g. Ji per parą pagamina apie 1,4-4 l virškinimo sulčių, kurias savo latakais išskiria į dvylikapirštę žarną. Virškinimo sultyse gausu riebalus, baltymus ir angliavandenius skaidančių fermentų.
Kasa yra ir vidaus sekrecijos liauka, gaminanti hormonus insuliną ir gliukagoną, kurie reguliuoja gliukozės kiekį kraujyje.
Simptomai:
Pagrindinis simptomas - skausmas. Jis atsiranda staiga ir gali trukti nuo kelių valandų iki kelių dienų. Skausmas kyla duobutėje po krūtinkauliu (epigastryje) ir gali plisti į juosmenį. Kai kuriems ligoniams skauda visą pilvą. Skausmas labai stiprus ir nepraeina nuo nuskausminamųjų vaistų. Kartais palengvėja sėdint pasilenkus į priekį ar gulint susirietus.
Smarkus skausmas viršutinėje kairiojoje ar viduriniojoje pilvo dalyje.Skausmas gali būti juosiantis, plintantis į nugarą,priepuolinis arba nuolatinis;
Staigus svorio mažėjimas;
Pykinimas, šleikštulys, kartumas burnoje, vėmimas;
Pilvo pūtimas;
Dujų susilaikymas;
Viduriavimas;
Miego sutrikimas;
Cukrinio diabeto požymiai;
Paūmėjus lėtiniam pankreatitui gali atsirasti gelta.
Sunkiais atvejais gali ištikti šokas, sąmonės sutrikimas su kliedesiais ir haliucinacijom. Kartais požymiai primena miokardo infarktą.
Jei liga prasidėjo nuo tulžies akmenligės, gali pasireikšti gelta.
Ligos klasifikacija ir eiga:
Ūminis pankreatitas pagal savo požymius ir eigą klasifikuojamas (Atlanta, 1992):
* Lengvas ūminis pankreatitas. Pasireiškia pilvo skausmu ir fermentų pokyčiais kraujyje.
* Sunkus ūminis pankreatitas. Be kasos pažeidimo, sukelia komplikacijų: kasos nekrozę, pseudocistą, pūlinį.
* Ūminės kasos skysčių sankaupos ar riebalinio audinio nekrozė. Aplink kasą ir kasoje susidaro kasos skysčių sankaupos.
* Kasos nekrozė. Gali būti vietinis židinys ar nekrozės apimta visa kasa.
* Ūminė kasos pseudocista. Tai kasos skysčio sankaupa, apribota jungiamojo audinio kapsule. Kasos pseudocista gali atsirasti ir po traumos.
* Kasos abscesas. Jungiamojo audinio kapsule apribota pūlių sankaupa kasoje. Tai gali būti infekcijos apimtas kasos nekrozės židinys.
Diagnostika:
Diagnostika remiasi klinikiniais požymiais, padidėjusiu kasos fermentų aktyvumu kraujyje ir šlapime (nustatoma specialiu biocheminiu kraujo tyrimu).
Apžiūrint ligonį galima gelta, jis tankiai kvėpuoja. Pagreitėjęs širdies susitraukimų dažnis, nukritęs kraujospūdis. Kartais matomas juosmens patinimas.
Bendras kraujo tyrimas - visada su pakitimais.
Taip pat atliekama apžvalginė pilvo rentgenografija (kitų ūmių patologijų atmetimui), ultragarsinis tyrimas, kompiuterinė tomografija.
Gydymas:
Ligonis skubiai guldomas į ligoninę, o gydymo taktika pasirenkama atsižvelgiant į ligos eigą ir sunkumą.
Pirmiausia užtikrinamos gyvybinės funkcijos, vandens ir elektrolitų balansas. Išsiurbiamas skrandžio turinys.
Ligonis kurį laiką negali nieko valgyti. Maitinti pradedama po trijų, ar daugiau dienų.
Parenkamas efektyvus nuskausminimas.
Jei liga sunki - antibiotikų profilaktika. Siekiant išvengti tromboembolinių komplikacijų, skiriami antikoaguliantai (slopinantys kraujo krešėjimą).
Esant neaiškiai diagnozei, vis blogėjant paciento būklei, patekus infekcijai į nekrozės vietą atliekama operacija.
Prognozė:
Nekomplikuoto ūminio pankreatito prognozė pakankamai gera. Atsiradus komplikacijom, baigtis gali būti įvairi. Mirštamumas nuo nekrozinio pankreatito yra apie 30 proc. Beje, pankreatitas gali kartotis.
SVEIKOS ATVYKUSIOS Į TREČIĄJĄ KASININKIŲ TEMELĘ
PIRMOJI TEMA -->ČIA<--
ANTROJI TEMA -->ČIA<--
Zinot man jau baime valdyskam maistui...Siandien visa diena univere tai nebeiskentus nusipirkau kavos ir prie jos obuoliu pyrago gabaleli. Ir ka manot, blogai buvo per paskaitas. Nuo savo namie kepto to nebuna...
QUOTE(Vamora @ 2009 12 08, 20:15)
Zinot man jau baime valdyskam maistui...Siandien visa diena univere tai nebeiskentus nusipirkau kavos ir prie jos obuoliu pyrago gabaleli. Ir ka manot, blogai buvo per paskaitas. Nuo savo namie kepto to nebuna...
Na, jučiu ten į tą pyragą deda margarino kokio, vietoj kokybiško sviesto, jei ne vietoj keptas, tai ir tų skonio stipriklių , ir kitokio brudo bus prikrauta, tai nelabai stebiuosi, kad galėjo negera būti Kavytė turbūt irgi savo "darbą" daro. Nors man nuo jos jau seniai nieko-kiek begerčiau. Tik skrandžiui nekas būna
QUOTE(Jammin1 @ 2009 12 08, 21:23)
Na, jučiu ten į tą pyragą deda margarino kokio, vietoj kokybiško sviesto, jei ne vietoj keptas, tai ir tų skonio stipriklių , ir kitokio brudo bus prikrauta, tai nelabai stebiuosi, kad galėjo negera būti Kavytė turbūt irgi savo "darbą" daro. Nors man nuo jos jau seniai nieko-kiek begerčiau. Tik skrandžiui nekas būna
Bet be kavos negaliu gyvent,mazas spaudima da priedo. Tai arba kava arba zalia arbata. O pyragas kas zino kaip keptas,graziai atrode... O man kaqi ilgiau nepavalgau,na koki pusdieni skrandi ima labai skaudet ir negera daros...
QUOTE(Vamora @ 2009 12 09, 01:41)
Bet be kavos negaliu gyvent,mazas spaudima da priedo. Tai arba kava arba zalia arbata. O pyragas kas zino kaip keptas,graziai atrode... O man kaqi ilgiau nepavalgau,na koki pusdieni skrandi ima labai skaudet ir negera daros...
Man su kava irgi tas pats Be jos-negaliu gyventi, o beto arbatos nemėgstu beveik jokios
Vamora, matyt tau irgi su skrandeliu bėdutės? Reikia stengtis turėt ką įsimest į skrandį, tuo atveju kai nėra galimybių užbėgti namo pavalgyti
QUOTE(Jammin1 @ 2009 12 09, 13:02)
Man su kava irgi tas pats Be jos-negaliu gyventi, o beto arbatos nemėgstu beveik jokios
Vamora, matyt tau irgi su skrandeliu bėdutės? Reikia stengtis turėt ką įsimest į skrandį, tuo atveju kai nėra galimybių užbėgti namo pavalgyti
Turiu as su juo bedu visa gyvenima, sumazejes rugstingumas, erozija
QUOTE(Vamora @ 2009 12 09, 17:30)
Turiu as su juo bedu visa gyvenima, sumazejes rugstingumas, erozija
Labas mergyckos . Aciu Jammin uz naujus namus gera ir smagu cia pas jus . Kaip jus besilaikort ? As ryt krauja duoti vaziuoju tyrimam vel adatos .
QUOTE(Jammin1 @ 2009 12 07, 15:54)
Laba diena,
Na, naktinis prakaitavimas vargina. Kofeino turbūt nelabai galima būti vartoti tiek, kad tonusą pakeltų, nes mama serga hipertonija, geria vaistus nuo aukšto spaudimo.
Reikės pabandyti kurį iš augalinių preparatų/arbatėlių nuspirkti.
O gal per trumpai tą b1 vartojo?
Na, naktinis prakaitavimas vargina. Kofeino turbūt nelabai galima būti vartoti tiek, kad tonusą pakeltų, nes mama serga hipertonija, geria vaistus nuo aukšto spaudimo.
Reikės pabandyti kurį iš augalinių preparatų/arbatėlių nuspirkti.
O gal per trumpai tą b1 vartojo?
Per 1-2 mėnesius turėjo pasimatyti - yra poveikis, ar ne.
Labas,
Kaip sveikateles jusu?
Kaip sveikateles jusu?
Labutis mergytės
Šiandien jaučiuosi keistai. Visą dieną beveik alpstu... Darbe kartais net žmonių nepastebėdavau per beprotišką galvos svaigimą ir aptemimą sąmonės. Bendradarbės iškart pastebėjo, kad perbalus nežmoniškai esu, tai buvau išėjus į gryną orą prasieti trumpam. Grįžus dar kiek pasėdėjau, nes nepamenu kada taip keistai jaučiausi. Dabar kątik namo grįžau, iškart į lovą griuvau. Nors guliu po dviem storom kaldrom-vistiek šalta. Taip ir nežinau kas čia man darosi
Kaip tu, Vamora?
Kaip kitų sveikatėlės?
Šiandien jaučiuosi keistai. Visą dieną beveik alpstu... Darbe kartais net žmonių nepastebėdavau per beprotišką galvos svaigimą ir aptemimą sąmonės. Bendradarbės iškart pastebėjo, kad perbalus nežmoniškai esu, tai buvau išėjus į gryną orą prasieti trumpam. Grįžus dar kiek pasėdėjau, nes nepamenu kada taip keistai jaučiausi. Dabar kątik namo grįžau, iškart į lovą griuvau. Nors guliu po dviem storom kaldrom-vistiek šalta. Taip ir nežinau kas čia man darosi
Kaip tu, Vamora?
Kaip kitų sveikatėlės?
QUOTE(Jammin1 @ 2009 12 10, 21:25)
Labutis mergytės
Kaip tu, Vamora?
Kaip kitų sveikatėlės?
Kaip tu, Vamora?
Kaip kitų sveikatėlės?
Klausyk nejuokauk tu cia...Net siurpas perejokai perskaicaiu.
O as nieko kol kas, tik kai uzvalgau biski skauda vis...Tai bijau, is tiesu bijau valgyt. Su baime ziuriu ir galvoju ka valgyt...Tuoj bus fobija maistui turbut
Jammin, sirdele, laikykis. Parasyk mums kaip tavo sveiketele,kaip jauties
QUOTE(Vamora @ 2009 12 11, 00:23)
Klausyk nejuokauk tu cia...Net siurpas perejokai perskaicaiu.
O as nieko kol kas, tik kai uzvalgau biski skauda vis...Tai bijau, is tiesu bijau valgyt. Su baime ziuriu ir galvoju ka valgyt...Tuoj bus fobija maistui turbut
Ačiū už rūpestį, Vamora
Pirmadienį žygiuoju pas gydytoją, reiks papasakoti. Tik gaila, kad manoji šeimistė į nieką nekreipia dėmesio, net jei ir svarbų dalyką sakau...
Na, dabar dar irgi kaip ateivis jaučiuosi, galva svaigsta žiauriai. Tiesą pasakius vos suprantu ką rašau.. Nežinau kas čia per velniava dedasi Gal pailsėsiu ir rytoj žvalesnė būsiu, labai tikiuosi
Vamora, valgyti tai nebijok Man irgi ankščiau kiekvienas valgymas būdavo su baime, bet laikas išmoko atsirinkti O tu jau irgi nemažą patirtį tame turi
Svarbiausia tų pagundų kaipnors atsikratyti