Įkraunama...
Įkraunama...

Namo aplinka,52 tema

Imesiu truputi ziemos vaizdu ax.gif

user posted image

user posted image

user posted image
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 17, 00:44)
Sveikos
imu planuoti savo fasadinę augalų juostą, reik jūsų pagalbos  ax.gif
Ji turi atlikti porą funkcijų
- užstoti nuo žmonių akių mūsų didžiulius virtuvės langus ir priekinę kiemo dalį
- pro tuos pačius langus būti graži žiemą ir vasarą.
Keblumai - juosta gana siaura, o prie tvoros augalai glaustis negali, nes iš vidinės tvoros pusės važinėja vartai.
Kažkaip sunkiai man jos vizija formuojasi. Pradžioje maniau, kad pasodinsiu miškinių kadagių eilę. Iš gal 14-kos prigijo 4, ir tie patys negražūs, kažkokie nupiepę. Be to, pamaniau, kad vien kadagiai bus nuobodu, reik primaišyt lapuočių, dar spalvotų. Bet tada - makalynė. Na, galiausiai po konsultacijos su Toratoros tėčiu naujausias planas - vien spygliuočiai, įvairių spalvų ir formų.
Na, augalų dydis ribotas, kaip sakiau į plotį ne daugiau 80cm, aukštis nuo 1-1.5 iki 2-2.5. O dar mano skonis podurnis - nekenčiu taisyklingų formų. Taigi, norisi kažkokių artimesnių gamtai (iš dalies dėl to pradžioj galvojau apie miško kadagį). Todėl jokių skyrocketų ir pan.
Dabar vaizdas galvoj toks - sodinti pramaišiui aukštesnius su kiliminiais/mažiukais. Dėl gyvybės norisi ir gėlių ar viksvinių tarpuose, bet dvejoju ar nepadarysiu mišrainės. Galbūt galėtų būti truputį miško stilius, su viržiais, kokiu čiobreliu, dar kažkuo nžn, fantazija neneša, gal ką pasiūlysit.
Dar - reikėtų palikti jau esamus augalus - tai eglūnas maždaug per vidurį, purpuriniais lapais šeivamedis pačiam kampe, šalia jo dar nėra, bet suplanuotas rododendras. Na, ir tie 4 prigiję kadagiai, bet juos galiu perkilnot.
Permečiau dabar puslapiukus su spygliuočiais kokie yra pasiūloj, bet sunku rinktis, norisi gyvo žodžio. Tiesa, dar vienas apribojimas - finansai, kurie dabar labai kandžiojasi. Noriu apseiti su kuo mažiau išlaidų.
Na, kaip atrodo, ar visai jau mission impossible, ar pamanoma dar?  doh.gif
Čia pabraižiau, nelabai ryškiai, bet gal matysis. Sklypo riba raudonai.

Is mano puses tokie pastebejai:

Dar labai metaisi ir saudai placiai, mastydama apie galimus variantus, tai arba tiesiog pasitikek kazkieno patarimais ir jais vadovaukis, o jei taip neiseina - dar stipriai pakontempliuok.
Vakarop ikelsiu nuotrauka uzaugusiu 'miskiniu' kadagiu, kad butu lengviau isivaizduoti. Nes kolkas tai man skaicius 14 atrodo bauginantis:) kaip ir isivaizdavimas, kad uzauges jis nera geometrines formos smile.gif

Kiliminiai, maziukai, viksvos ir geles schmoll.gif Reikia koncepcijos pradziai:)

Tokiame mazame plote patartina labai gerai vizija isdirbti ir apsiskaiciuoti, kad susodinus didele augalu ivairove ir vaizdelis butu geras. Todel siulyciau nedaryti nei didelio auksciu mikso, nei dideles ivairoves. Ir jei mastai apie tai, kad augalai turi DENGTI langus nuo praeiviu, tai na po kiek laiko tai atsitiks su letai auganciais spygliuociais?

Ir dar. Vadovauciausi taisykle - arba tai fonas viduje esanties augalams (augalams kurie auga pries laisvos formos gyvatvore), arba atvirksciai - viduje augantys augalai neturi sudaryti margumyno.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 01 17, 15:19)
1 Dar labai metaisi ir saudai placiai, mastydama apie galimus variantus, tai arba tiesiog pasitikek kazkieno patarimais ir jais vadovaukis, o jei taip neiseina - dar stipriai pakontempliuok.
2 Vakarop ikelsiu nuotrauka uzaugusiu 'miskiniu' kadagiu, kad butu lengviau isivaizduoti. Nes kolkas tai man skaicius 14 atrodo bauginantis:) kaip ir isivaizdavimas, kad uzauges jis nera geometrines formos smile.gif
3 Kiliminiai, maziukai, viksvos ir geles  schmoll.gif  Reikia koncepcijos pradziai:)
4 Tokiame mazame plote patartina labai gerai vizija isdirbti ir apsiskaiciuoti, kad susodinus didele augalu ivairove ir vaizdelis butu geras. Todel siulyciau nedaryti nei didelio auksciu mikso, nei dideles ivairoves. Ir jei mastai apie tai, kad augalai turi DENGTI langus nuo praeiviu, tai na po kiek laiko tai atsitiks su letai auganciais spygliuociais?
5 Ir dar. Vadovauciausi taisykle - arba tai fonas viduje esanties augalams (augalams kurie auga pries laisvos formos gyvatvore), arba atvirksciai - viduje augantys augalai neturi sudaryti margumyno.

Ufff.. nu va, kuo daugiau galvoju, tuo daugiau tų malkų miške..
1 - Jau kiek bandžiau, man neišeina aklai vadovautis kažkieno patarimais, vis tiek ilgainiui gaunasi nekas. Šita dalis, tarp kitko, ir yra padaryta vadovaujantis patarimais, be savos vizijos. Vadinas, kontempliuosiu. Galbūt dar jūsų kokių minčių sulauksiu, gal ką pasiskaityti užrodysit (visus savus šaltinius jau išnaršiau doh.gif )
2 - Taigi, kad ir nusivyliau tais kadagiais, kai pamačiau suaugusius. Man jie labai patinka miške, dar labai gražus auga pas tėvus jau virš metro dydžio, toks tankus bet tuo pačiu „nesunkus“, plevena vėjui papūtus. Forma jo visiškai negriežta. Palauksiu dar tavo nuotraukų smile.gif Visgi, dabar argumentai „prieš“ jau gerokai nusvėrė į savo pusę. Todėl ir ieškau alternatyvų kadagiam.
3 - sutinku.
4- Dėl to lėto augimo kažkaip ir suabejojau spygliuočiais. Bet o ką tada? Lapuočiai nupliks žiemą, na tas nieko baisaus, jei bent pora trejetas augaliukų liks žaliuoti, bet tada - maišalynė spygliuočių su lapuočiais. Be to, eglūnas, kuris jau yra, ir rododendras palnuojamas labiau tiktų su spygliuočiais. Ar nėra spygliuočių, kurie ir augtų greit, ir neaukšti būtų? Nu ir siauri dar doh.gif užsakymas nieko sau..
5 - čia penas pamąstymams. Nes dabar jau susijaukė ir viskas, ką planavau viduje. Bet labiau galvočiau, kad visgi gyvatvorė turi būti labiau fonas, negu dominuojanti. Tuo pačiu norisi, kad tas fonas nebūtų baisiai nuobodus. Na, tas aktualu ypač žiemą, kai pirmas planas visai nunyksta - akis krypsta į gyvatvorę.
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 17, 19:27)
Todėl ir ieškau alternatyvų kadagiam.

O gal kukmedis? Auga pakankamai greit (jei vieta patinka), formu didele ivairove - ir apvalesni ir glaustesni. Ir kaip fonas tinka 4u.gif . Ar visgi per daug taisyklingi?
http://www.botanikos..._serialNumber=3
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2010 01 17, 13:32)

Po tavo fotkiu pro savo langa nebenoriu ziureti, nes tokiu grozybiu nematau (slabneju del kalviu darbo vartu ir taip toliau) lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(sobieska @ 2010 01 17, 15:32)

kaip gražu.... wub.gif wub.gif

a negaila to dieduko lotuliukas.gif su lazda, per žiemą taip ir šąla lauke?? g.gif
Mes ir tokį turim, tik mūsų spalvotas biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(MAMICY @ 2010 01 17, 14:06)
o tai kas atsitiks, jei nepatiks ir nepanaudosi? na nebent po cielą arą ruošiesi visko užsėti, tada jo... gaila darbo...

aišku, kad gaila....sėsiu, ravėsiu, ravėsiu...laistysiu, o gal nepatiks schmoll.gif ir dar gink Dieve paskui koks kilogramas nukris nuo to ravėjimo lotuliukas.gif lotuliukas.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 17, 19:27)
Ufff.. nu va, kuo daugiau galvoju, tuo daugiau tų malkų miške..
1 - Jau kiek bandžiau, man neišeina aklai vadovautis kažkieno patarimais, vis tiek ilgainiui gaunasi nekas. Šita dalis, tarp kitko, ir yra padaryta vadovaujantis patarimais, be savos vizijos. Vadinas, kontempliuosiu. Galbūt dar jūsų kokių minčių sulauksiu, gal ką pasiskaityti užrodysit (visus savus šaltinius jau išnaršiau  doh.gif )
2 - Taigi, kad ir nusivyliau tais kadagiais, kai pamačiau suaugusius. Man jie labai patinka miške, dar labai gražus auga pas tėvus jau virš metro dydžio, toks tankus bet tuo pačiu „nesunkus“, plevena vėjui papūtus. Forma jo visiškai negriežta. Palauksiu dar tavo nuotraukų smile.gif Visgi, dabar argumentai „prieš“ jau gerokai nusvėrė į savo pusę. Todėl ir ieškau alternatyvų kadagiam.
3 - sutinku.
4- Dėl to lėto augimo kažkaip ir suabejojau spygliuočiais. Bet o ką tada? Lapuočiai nupliks žiemą, na tas nieko baisaus, jei bent pora trejetas augaliukų liks žaliuoti, bet tada - maišalynė spygliuočių su lapuočiais. Be to, eglūnas, kuris jau yra, ir rododendras palnuojamas labiau tiktų su spygliuočiais. Ar nėra spygliuočių, kurie ir augtų greit, ir neaukšti būtų? Nu ir siauri dar  doh.gif  užsakymas nieko sau..
5 - čia penas pamąstymams. Nes dabar jau susijaukė ir viskas, ką planavau viduje. Bet labiau galvočiau, kad visgi gyvatvorė turi būti labiau fonas, negu dominuojanti. Tuo pačiu norisi, kad tas fonas nebūtų baisiai nuobodus. Na, tas aktualu ypač žiemą, kai pirmas planas visai nunyksta - akis krypsta į gyvatvorę.

Minetieji kadagiai. Na jie plevena, bet forma tai geometrine. Ypac tai isryskeja, kai jie salia lapuociu.

user posted image

2. Spygliuociu, kurie ir augtu greit, ir siauri, neauksti butu ir daug nekainuotu. Na.. galbut imanoma rasti...bet.smile.gif as tokio varianto nezinau.
Eglunas Kauno botanikos sode auga. 2m i auksti, 2m i ploti..Gal sakyciau ne visai tokio siauro patvorio augalas? Jei jau sie du (rododendras ir eglunas) stipriai skirtingi augalai isiterps i gyvatvore vienalyte- na nesiziures greiciausiai. Galvociau, kad siuo atveju butu gerokai paprasciau galvoti apie siu augalu iskelima kitur. Tuomet siulyciau skroblu karpoma gyvatvore. Susivije sakeles ziema +dalinai su lapais, (subtilu, mano akim nenuobodu), funkcija slepimo atliks, fonas tinkamas. Ji geometrine del karpymo, bet kartu ir 'minksta' del to, kad lapuotis.

Papildyta:
QUOTE(bitule @ 2010 01 17, 20:52)
O gal kukmedis? Auga pakankamai greit (jei vieta patinka), formu didele ivairove - ir apvalesni ir glaustesni. Ir kaip fonas tinka  4u.gif . Ar visgi per daug taisyklingi?
http://www.botanikos..._serialNumber=3

Kukmedis - grazus neabejotinai. Dar jis pasizymi letu augimu, Vilniaus zonoje labai tiketinas apsalimas (nebent labai tvorom/namu sienomis apsupta vieta butu), taip pat reikalauja pakankamai derlingos, dregnos dirvos. Vazos formos kukmedziai nera l. taisyklingi, bet jie platus. Koloniskos formos - labai taisyklingi. Saules per daug jiems irgi negerai. Labiau uksmingesniu vietu augalas.
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 01 17, 20:03)
2. Spygliuociu, kurie ir augtu greit, ir siauri, neauksti butu ir daug nekainuotu. Na.. galbut imanoma rasti...bet.smile.gif as tokio varianto nezinau.
Eglunas Kauno botanikos sode auga. 2m i auksti, 2m i ploti..Gal sakyciau ne visai tokio siauro patvorio augalas? Jei jau sie du (rododendras ir eglunas) stipriai skirtingi augalai isiterps i gyvatvore vienalyte- na nesiziures greiciausiai. Galvociau, kad siuo atveju butu gerokai paprasciau galvoti apie siu augalu iskelima kitur. Tuomet siulyciau skroblu karpoma gyvatvore. Susivije sakeles ziema +dalinai su lapais, (subtilu, mano akim nenuobodu), funkcija slepimo atliks, fonas tinkamas. Ji geometrine del karpymo, bet kartu ir 'minksta' del to, kad lapuotis.

Papildyta:
Kukmedis - grazus neabejotinai. Dar jis pasizymi letu augimu, Vilniaus zonoje labai tiketinas apsalimas (nebent labai tvorom/namu sienomis apsupta vieta butu), taip pat reikalauja pakankamai derlingos, dregnos dirvos. Vazos formos kukmedziai nera l. taisyklingi, bet jie platus. Koloniskos formos - labai taisyklingi. Saules per daug jiems irgi negerai. Labiau uksmingesniu vietu augalas.

Na taip, jei įsiterps į vienalytę, negerai bus. O jei nedaryti vienalytės? Gerai, gal tada man atsisakyti gyvatvorės, o daryti tipo krūmų ir krūmelių apvadą. Tada jau nebe kaip foną, o kaip pagrindinį reginį. Viduje esančius augalus netgi galėčiau pastumdyti, kai kuriuos išvis iškelti.
Tada galiu išplėsti tą plotą ir sodinti kiek platesnius krūmelius. Keletą aukštesnių, kaip eglūnas (nu negaliu aš jo judint). Tai nebus visiškai dengianti nuo praeivių akių siena, bet šiek tiek primažins matomumą, nukreips žvilgsnį. Iš principo man tiktų. Tuo labiau, kad tada ta laisva forma būtų įmanoma (visgi genima gyvatvorė ne man). Ką manot?
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 17, 23:08)
Na taip, jei įsiterps į vienalytę, negerai bus. O jei nedaryti vienalytės? Gerai, gal tada man atsisakyti gyvatvorės, o daryti tipo krūmų ir krūmelių apvadą. Tada jau nebe kaip foną, o kaip pagrindinį reginį. Viduje esančius augalus netgi galėčiau pastumdyti, kai kuriuos išvis iškelti.
Tada galiu išplėsti tą plotą ir sodinti kiek platesnius krūmelius. Keletą aukštesnių, kaip eglūnas (nu negaliu aš jo judint). Tai nebus visiškai dengianti nuo praeivių akių siena, bet šiek tiek primažins matomumą, nukreips žvilgsnį. Iš principo man tiktų. Tuo labiau, kad tada ta laisva forma būtų įmanoma (visgi genima gyvatvorė ne man). Ką manot?

Taip, jei atsisakai siauros juostos, tada galima. Tik augalu ar augalu kompoziciju pasikartojimus vistiek reiketu daryt (kad isvengt misraines).
Atsakyti
QUOTE(smth1 @ 2010 01 17, 22:18)
Taip, jei atsisakai siauros juostos, tada galima. Tik augalu ar augalu kompoziciju pasikartojimus vistiek reiketu daryt (kad isvengt misraines).

Gal žinai kokių nuorodų, kur galėčiau pasiskaityti apie komponavimą? Bo dabar mano žinios apsiriboja tuo, kad geriau nelyginis augalų sk. grupėje, na ir kad atsikartojimas turi būt blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(zmogs @ 2010 01 17, 00:44)

kadangi dar nesi apsisprendusi ko norėtum, paieškojau vaizdinių iliustracijų Tavo minėtiems variantams. Kai jau žinosi, visgi ką daryti (skonio reikalas), tada jau galėsime ateiti į pagalbą su konkretesniais pasiūlymais mirksiukas.gif Beje, koks dirvožemis pas Tave?

"naujausias planas - vien spygliuočiai, įvairių spalvų ir formų" - kišenei skausmingiausias ir daug kantrybės reikalaujantis dėl lėto augimo
user posted image user posted image user posted image
"daryti tipo krūmų ir krūmelių apvadą. Tada jau nebe kaip foną, o kaip pagrindinį reginį"
user posted image user posted image
"miško stilius, su viržiais, kokiu čiobreliu, dar kažkuo" - nežinau, ar tai tinkamas variantas siaurai juostai, kuri turėtų pridengti, gal geriau tai žiūrėtųsi normaliam plote
user posted image
"gyvybės norisi ir gėlių ar viksvinių tarpuose"
user posted image
"reikėtų palikti jau esamus augalus - tai eglūnas <...> suplanuotas rododendras" - eglūno ir rododendro derinys, spygliuočių fonas žydintiems rododenrams:
user posted image user posted image

dar keletas pastebėjimų:
- norint daryti laisvu stiliumi, pakraštį reikia platinti (kaip jau pati pastebėjai);
- miško kadagiai užauga ilgainiui labai aukšti - mano manymu per aukštas augalas tokiam mažam ploteliui;
- o kodėl nepridengus virtuvės langų peršviečiamomis užuolaidomis, kurios pristabdytų smalsią akį, o pakraštyje sodint nedidelius augalus - tokie pusiau atviri nedideli reprezentaciniai ploteliai turi nenuginčijamo žavesio:
user posted image
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo leliumai: 18 sausio 2010 - 06:57
QUOTE(zmogs @ 2010 01 18, 01:01)
Gal žinai kokių nuorodų, kur galėčiau pasiskaityti apie komponavimą?

reiktų knygų apie sodo planavimą, augalų komponavimą ieškoti (rusų, anglų ir kt. kalbomis - lietuviškai išsamiai vargu ką ar rasi).
Atsakyti