Labas vakaras kepėjėlės
Žiūriu, visą dieną ramu, tylu - reikia pateršt truputį eterį
Gal jau ir buvo tokia duonelė, bet man tai buvo visiškas atradimas Visų pirma - paskutiniu metu labiau mėgstu kept orkaitėje (ir namie šilčiau ), o antra - be galo paprastas receptukas
Kaip visada, receptukas čia - Niujorko duona arba Duona be minkymo
Lung, labai idomi duona ir tokia poreta
o as turiu kalusima del raugo stovi jis pas mane saldytuve, bet vis vien intensyviai auga ir rugsta nesuprantu rasoma kad galima pamaitinti karta i savaite o jis nenumirs? nes rusta tai rodos tokiu pat greiciu kaip ir kambario temperaturoje vakar pamaitintas ir ikistas is saldytuva o siandien ziu jau belekiek isauges
o as turiu kalusima del raugo stovi jis pas mane saldytuve, bet vis vien intensyviai auga ir rugsta nesuprantu rasoma kad galima pamaitinti karta i savaite o jis nenumirs? nes rusta tai rodos tokiu pat greiciu kaip ir kambario temperaturoje vakar pamaitintas ir ikistas is saldytuva o siandien ziu jau belekiek isauges
Aš tai su savo raugu nieko nesupratau... Pradėjau augint jį litriniame stiklainyje. Neseniai man tiek priaugo, kad nebetilpo, tai dalį atseikėjau į 750 ml stiklainį. Ir, ką Jūs manot.. vakar pažiūriu abu stiklainius, litrinukas kuo gražiausiai laikosi, kvapas kaip reikiant, tik šiek tiek vanduo nuo miltų atsiskyręs, bet visumoj tai viskas gerai. Pažiūrėjus į 750 ml net apmiriau - pilnas stiklainis pelėsių (apie spalvų gamą, gal geriau nekalbėsiu) Abu stiklainiai stovėjo šalia vienas kito šaldytuve, abu pamaitinti tais pačiais miltais, tas pats vanduo piltas, skirtumas tik tas, kad didesnis uždengtas plastikiniu dangteliu ir jame raugas augo nuo pat pačių pradžios, o mažasis uždarytas užsukamu metaliniu dangteliu ir į stiklainį buvo patalpintas jau "užaugęs". Tai gal dangtelis jam nepatiko
Maitinti tai dabar nemaitinau gal 2-3 savaites iki vakar (pamiršau visai, kad turiu ), bet su tuo litrinuku viskas kuo puikausiai, tik, kad vanduo atsiskyręs nuo tešlos buvo, na, dvisluoksis gavosi. Bet išmaišius vėl kuo geriausias.
Maitinti tai dabar nemaitinau gal 2-3 savaites iki vakar (pamiršau visai, kad turiu ), bet su tuo litrinuku viskas kuo puikausiai, tik, kad vanduo atsiskyręs nuo tešlos buvo, na, dvisluoksis gavosi. Bet išmaišius vėl kuo geriausias.
QUOTE(Margareta @ 2009 10 12, 11:59)
o del duonkepes, tai as naudoju pilno grudo progrma, nes batonu nemegstam o kepu is rupiu miltu su selenom
labai dar geras dalykas ir naudingas yra vien tik teslos minkymo ir vien tik kepimo programos. o visokie dzemai tai kazinau..kas megsta uogienes tai gal ir patogu bet man tai dzin.
labai dar geras dalykas ir naudingas yra vien tik teslos minkymo ir vien tik kepimo programos. o visokie dzemai tai kazinau..kas megsta uogienes tai gal ir patogu bet man tai dzin.
O man labai gerai uogienės virimo programa. Aš pati uogienės beveik nevalgau, o virti net nemoku. Niekaip neišeina gera. O čia viskas labai paprasta ir greita. Taip kaip ir su duona sumeti ir viskas. Pati pasikaitina, pati pasimaišo. Vasarą viriau braškių uogienę žiemai , tai jau nebeturim. Vakar slyvienės priviriau. Svarbiausia, kad išeina superinė ir nepervirus.
Papildyta:
QUOTE(Elika @ 2009 10 14, 10:49)
Maitinti tai dabar nemaitinau gal 2-3 savaites iki vakar (pamiršau visai, kad turiu ), bet su tuo litrinuku viskas kuo puikausiai, tik, kad vanduo atsiskyręs nuo tešlos buvo, na, dvisluoksis gavosi. Bet išmaišius vėl kuo geriausias.
O gal jam maisto neužteko. Bet tada kodėl kiam viskas gerai. O gal labai sandariai užsukai ir užduso.
QUOTE(Ledum @ 2009 10 14, 10:53)
O gal jam maisto neužteko. Bet tada kodėl kiam viskas gerai. O gal labai sandariai užsukai ir užduso.
Tai va, kad dabar net nežinau kas negerai bet spėju, kad dėl to sandaraus dangtelio
Bet iš kitos pusės ir gerai išmesti tai kažkaip buvo gaila, nors tiek daug kaip ir nereikėjo. Užtai dabar vėl turiu tiek kiek reikia
QUOTE(Ledum @ 2009 10 14, 09:53)
O man labai gerai uogienės virimo programa. Aš pati uogienės beveik nevalgau, o virti net nemoku. Niekaip neišeina gera. O čia viskas labai paprasta ir greita. Taip kaip ir su duona sumeti ir viskas. Pati pasikaitina, pati pasimaišo. Vasarą viriau braškių uogienę žiemai , tai jau nebeturim. Vakar slyvienės priviriau. Svarbiausia, kad išeina superinė ir nepervirus.
Papildyta:
O gal jam maisto neužteko. Bet tada kodėl kiam viskas gerai. O gal labai sandariai užsukai ir užduso.
Papildyta:
O gal jam maisto neužteko. Bet tada kodėl kiam viskas gerai. O gal labai sandariai užsukai ir užduso.
gal galit ideti uogienes receptuka, kiek ko reikia deti? kaip tik slyvu issivirciau aciu
dar turiu klausimuka gal kas atsakys: visada naudojau kvietinius miltus, viskas gerai gaudavosi. bet pabandziau kepti rugine ir nesigavo virsus apskrudo, bet viduje kose, po to dar geram pusvalandziu i orkaite kisau, bet ir ten neiskepe. kame problema? gal rupus ruginiai miltai netinka? ar maisyti juos su kitais? ir siaip kiek paskaiciau kad mazdaug kai jau duonkepe minko tesla reikia ziureti kad nebutu per kieta (dapilti vandens) ir per skysta (miltu dadeti) tai kokia ta teslos konsistencija turetu gautis? kazkaip su kvietiniais miltais tokiu problemu nebuvo, dabar kai reikia kepti rugine (kvietines nebegalim del maziuko alergijos), tai kazkokios nesamones.
aciu atsakiusioms
QUOTE(baltanosis @ 2009 10 14, 11:10)
dar turiu klausimuka gal kas atsakys: visada naudojau kvietinius miltus, viskas gerai gaudavosi. bet pabandziau kepti rugine ir nesigavo
Sveika ruginės duonelės taip paprastai duonkepėje neiškepsi. Ruginė duona reikalauja daugiau darbo, nei kvietinė. Mielės ruginių miltų nekelia (bent jau kiek aš bandžius, tai nei karto neiškėlė). Reikalingas raugas. Aš pati kepiau ruginę duonelę, bet ne duonkepėje, o orkaitėje. Perskaičius čia nemažai mergaičių patirties, kaupiuosi išbandyti ir duonkepėje. Rauginimo ir kildinimo procesas ne ką tesiskiria..
Jei nori grynai ruginės, tai reikia raugo, šilto vandens ir ruginių miltų. Kai kepiau tai naudojau tokį receptą ir kepimo procesą:
1 kg ruginių miltų,
05 l vandens
raugo (dėjau iš akies)
druskos pagal skonį.
300 gr miltų sumaišau su šiltu vandeniu ir raugu. Padedu šiltai rūgti per naktį. Ryte suberiu likusius miltus, druską ir gerai išminkau. Padedu šiltai kelioms valandoms (dažniausiai pastovėdavo apie 3-4 val.), tada drėgnomis rankomis suformuoju kepaliuką, dedu į kepimo skardą pabarstytą kvietiniais miltais ir kepu 1 val 10 min.
Mergaitės rašė, kad tešlą laiko per naktį duonkepėje ir tada naudoja tik kepimo funkciją. Aš nebandžiau, tad kažką komentuoti nelabai galiu
Elika, gal tas naujas stiklainis nebuvo gerai ispluatas, ar perliejai verdanciu vandeniu? arba nat dangtelio kokis parazitas buvo ir uzsikrete...
del uogienes, tai as ir viriau slyviene, bet deja kol kas pati negaliu tokiu dalyku valyti del nesciuju diabeto, o dukrai uzdejau ant blynu tai isbrokavo, netiko jai mat atidavaiu savo mamai
baltanosis, kokia programa kepei? as kepu rugine rupiu miltu duona man ji puiki gaunasi, bet kepu pilno grudo (nesijotu miltu dar vadina) programa.
kepiau ir su mielem ir su raugu, tiesa as imaisau truputi , na gal koki trecdali kivietiniu miltu.
jei su raugu darau tai uzmaisau 3 sauktus raugo(pas mane ruginis grynas), puslitri vandens ir apie 300g miltu duonkepeje, tada palieku apie 8val pastoveti. po to sudedu dar kokius 370g miltu, druskos, medaus ar dar ten ko nori ir uztatau pilno grudo programa. ji pas mane 3.45val. ir ziuriu kaip minko, nes tesla buna tokia lipni labai tai dar su mediniu saukstu padedu duonkepei ja pamaisyti. as tingiu milkyti rankomis ir iskepa paskui puikiausiai
del uogienes, tai as ir viriau slyviene, bet deja kol kas pati negaliu tokiu dalyku valyti del nesciuju diabeto, o dukrai uzdejau ant blynu tai isbrokavo, netiko jai mat atidavaiu savo mamai
baltanosis, kokia programa kepei? as kepu rugine rupiu miltu duona man ji puiki gaunasi, bet kepu pilno grudo (nesijotu miltu dar vadina) programa.
kepiau ir su mielem ir su raugu, tiesa as imaisau truputi , na gal koki trecdali kivietiniu miltu.
jei su raugu darau tai uzmaisau 3 sauktus raugo(pas mane ruginis grynas), puslitri vandens ir apie 300g miltu duonkepeje, tada palieku apie 8val pastoveti. po to sudedu dar kokius 370g miltu, druskos, medaus ar dar ten ko nori ir uztatau pilno grudo programa. ji pas mane 3.45val. ir ziuriu kaip minko, nes tesla buna tokia lipni labai tai dar su mediniu saukstu padedu duonkepei ja pamaisyti. as tingiu milkyti rankomis ir iskepa paskui puikiausiai
QUOTE(baltanosis @ 2009 10 14, 11:10)
gal galit ideti uogienes receptuka, kiek ko reikia deti? kaip tik slyvu issivirciau aciu
aciu atsakiusioms
aciu atsakiusioms
Aš dariau pagal šitą receptą
nežinau, ar jau buvo paminėta štai tokia slyvų uogienė
3 kilogramai slyvų,
1 kilogramas cukraus,
6 vienetai gvazdikėlių.
Slyvas pusiau, išimkite kauliukus ir slyvų puselių užberkite cukrų. Laikykite, kol išsiskirs Tada užvirinkite ir palikite 12 Po to slyvas vėl virkite 20 min. Sudėkite į stiklainius ir uždarykite.
liux praeitą žiemą prasitariau ją - kaip slyvų džemas
Tik į 1,5 kg duonos indelį dėjau 1 kg cukraus ir beveik iki pilno pridėjau slyvų be kauliukų. Cukrų supyliau pirmiausia, nes jei paskui pili , tai lipa per kraštus.
QUOTE(Margareta @ 2009 10 14, 11:32)
del uogienes, tai as ir viriau slyviene, bet deja kol kas pati negaliu tokiu dalyku valyti del nesciuju diabeto, o dukrai uzdejau ant blynu tai isbrokavo, netiko jai mat atidavaiu savo mamai
O mano prieš duonkepę visi brokydavo uogienes. Dabar jau ir slyvienės vienas indelis jau baigiasi. O galvojau į pyragus turėsiu.
Uzsimaisiau uzvakar rugini rauga... Iki snd pietu jis nieko nekilo... Dabar- daugiau nei dvigubai pakiles. Reiks veliau pamaitint. Ale kad ten neeraliai tirstas jis bus jei idesiu 3/4 puodelio miltu.... O jus rauga irgi ismetat visada 5ta diena? Ar galima augint 4 raugus vienu metu???
QUOTE(nataliuncik @ 2009 10 12, 19:54)
Nerute , duonkepės neimk brangios, nusivilsi, atkreipk dėmėsi tik į kepalo didį(geriausia iki 1.5kg), atidėjimo programa, tešlos minkymas, dar būna džemo programa(jei norėsi kept džemą-skanus gaunasi, bet ne žiemai), dar yra papildomas indas baletams, bet kaina iškarto pakyla ženkliai, o naudosi karts nuo karto, o visa kita standartiškai visose
aciu labai tai va ir blaskaus - is vienos puses atrodo jei jau pirkt tai gera (tipo nesam tokie bagoti kad pirkt pigiai ) o is kitos puses permoketi uz varda/dizaina ar programas kuriomis nesinaudosiu velgi nesamone..... Tavo isvardinti pliusai svarbus man irgi labai bet va niekaip nesusigaudau kiek tu programu reik, jei yra 12 kaina viena o visos kurios po 15 programu turi vos ne dvigubai kaina skiriasi