Aš su dar garuojančiom naujienom
Duonkepės neturiu, tai teko makaluoti mediniu šaukštu ir minkyti rankomis
Vakar vakare apie 19 val. pradėjau duonelės gamybą. Bandžiau kepti plikytą duonelę pagal močiutės nupasakojimą, tik jau bandžiau įvesti šiek tiek tikslumo
Taigi, aš baiginėjau miltus, tad ir naudojau tik tiek, kiek dar turėjau. Pagal miltų kiekį derinau ir visa kita su šiokiu tokiu patobulinimu
Plikyta ruginė duona
820 gr ruginių miltų,
apie 0,550 l verdančio vandens,
2 nubraukti valgomi šaukštai raugo (naudoju savo gamintą, ne sausą),
1 nubrauktas valgomas šaukštas druskos,
0,5 v.š. salyklo,
truputis aliejaus.
Persijojau miltus, subėriau į dubenį, įdėjau raugą ir salyklą. Ant šių ingridientų užpyliau 0,5 l verdančio vandens ir mediniu šaukštu bandžiau maišyti, nes į verdantį vandenį rankų kišti nedrįsau. Masė man pasirodė labai jau biri, todėl dar šiek tiek šliūkštelėjau verdančio vandens, bet tik šiek tiek. Šaukštu maišyti pasidarė per sunku, todėl ėmiausi tešlą minkyti rankomis. Minkyti stengiausi kuo ilgiau, todėl dariau tai, iki pavargo rankos. Dubenį sandariai uždariau ir apklojusi šiltai palikau per naktį. Ryte pabudau apie 8 val ir ėmiausi duonelės. Minkiau tešlą ilgokai. Po nakties ji tapo šiek tiek skystesnė ir minkant jautėsi, kad tešla vos vos burbuliuoja, tiksliau, tarp pirštų "sproginėja burbuliukai". Baigusi vėl apklojau ir laikiau šiltai. Apie 11 val procedūrą pakartojau ir vėl šiltai padėjau. iki 16 val buvau užsėmusi, todėl tešla iki to laiko stovėjo šiltai, atidariusi radau gražiai pakilusią, vėl išminkiau ir padėjau šiltai. Apie 18 val procedūrą pakartojau, tik jau įdėjau druską, išminkiau ir padėjau šiltai. Apie 20 val šlapiomis rankomis suformavau kepaliuką, tiesa, tai sekėsi ne taip jau lengvai, nes tešla buvo ne tokia jau tvirta, slydo tarp pirštų, todėl įdėjau skardą ir kepaliuką suformavau jau skardoje. Galiausiai nuglosčiau aliejuotomis rankomis ( čia jau gavau patarimą iš vienos kulinarės, kad pluta būtų kiek minkštesnė). Kepiau 200-210 laipsnių temperatūroje valandą.
Rezultatas gavosi štai toks:
komentaras būtų toks, kad duonelė gavosi labai skani, puri ("šlapiai" puri
) ir minkštutė. Tačiau, kai kitą kartą kepsiu, dėsiu kur kas mažiau raugo (tik koki 0,5 v.š. arba 1 nubrauktą), nes duonelė gavosi rūgštoka. Man jau kiek per rūgšti. Arba bandysiu visai be raugo. Laiką, kada minkiau tešlą, parašiau šiaip, gal kam tai pravers. Kitą kartą kepdama, bandysiu daugiau kartų minkyti, vien tam, kad palyginti, kuo skirsis purumas