Viename rusų forume atradau labai intriguojantį, įdomų ir labai išgirtą tortuką. "Saldumynų su nuotraukomis" temoje pažadėjau merginoms išverst receptą, bet susigundžiau ir pati jį išbandyti. Tortukas gavosi iš tiesų laaaaaabai skanus ir neįprastas, bet skonis kažkur lyg "girdėtas" toks smarkiai karamelinis su medaus nata Kadangi tai plikytos tešlos medutis ir jo gamyba viiiisiškai skiriasi nuo tradicinio medučio - tai nufotkinau procesą, tikiuosi tai pagelbės, jei nuspręsit jį kepti
TORTAS AMBASADORIŲ MEDUTIS
Originalus receptas
Vertimas autorės žodžiais:
Šį tortą nekartą ragavau priėmime ambasadoje. Po to pažodžiui iškamantinėjome virėją, jis vis tik pasidavė, bet prie to pasakė visvien jums nepavyks!!! Aišku tai neišgąsdino, bet kaip pasirodė, čia taip pat reikia įgūdžių. Šį tortuką kepiau tik vieną kartą (kol kas), bet vienareikšmiškai žinau, kad kepsiu dar kartą, kadangi dabar esu visiškai įsitikinusi, kad pavyks.
Tešla:
3 kiaušiniai
1,5 st. cukraus
1 v. š. medaus
2 a. š. sodos, užgesinti 34 a. š. acto arba citrinos sultimis
2 v. š. ištirpinto sviesto
2 st. miltų.
Kremas:
300 g grietinės (riebios)
3 v. š. cukraus.
trupinių + riešutų apibarstymui.
3 kiaušinius + 1,5 st. cukraus ištirpinti plakant mikseriu. Įmaišyti 1 šaukštą medaus, 2 a. š. sodos, užgesintos 34 a. š. acto arba citrinos sultimis, 2 šaukštus ištirpinto sviesto. Viską išmaišyti. Po to suberti 2 stiklines miltų. Išmaišyti ir dėti į vandens vonelę, maždaug 40-čiai minučių. Kai tešla taps elastinga ir meduolinio sausainio spalvos iškočioti lakštus (8 vnt.) ir kepti kiekvieną ~5 min. Lakštai kuo didesni tuo geriau. !!!Recepte rašoma, kad iškočioti lakštus bet tešla gaunasi nekočiojama , o tepamos konsistencijos - apie tai žemiau!!!
Kremui 300 g grietinės (riebios) + 3 šaukštus cukraus išplakti, pertepti lakštus, viršų apibarstyti trupiniais + riešutais.
Virėjas sakė, kad dažniausiai kepa iš dvigubo ingredientų kiekio, iškarto 2-iems pyragams arba vienam DIDELIAM!!! Jeigu didinamas tešlos kiekis, tai vandens vonelėje laikyti reikia atitinkamai ilgiau. Nepamiršti pamaišyti.
Štai taip kukliai užrašytas pas mane šis tortukas (aišku, iš virėjo žodžių). Dabar apie tai, kaip man sekėsi. Tešlą sumaišiau be problemų. Toliau ką padariau negerai tai perlaikiau vandens vonelėje, vis laukiau tos meduolio spalvos. Kitą kartą laikysiu tiksliai 40 min. Aš perlaikiau, tešla pradėjo labiau priminti karamelę, todėl tepti ant kepimo popieriaus buvo labai problematiška. Dar problema buvo kad, kol paplotis kepa, tešlą tenka toliau laikyti vandens vonelėje, nes kitaip ji stingsta. Man gavosi reikiamas lakštų kiekis, visi jie buvo tamsoki (aišku kodėl) ir buvo labai karamelinio skonio!!! Aš juos pertepiau ir padėjau į šaldytuvą. Štai šito taip pat, manau, nevertėjo daryti. Reikia, kad jis pastovėtų ir įsigertų, o po to jau dėti į šaldytuvą. Kitą dieną tortas buvo labai paplokščias ir lipnus, karamelinis. Aš jį supjausčiau mažais rombeliais ir patiekiau kaip pyrgėlius, visiems labai patiko, todėl kad niekas niekada nieko panašaus neragavo. Tiksliai žinau, kad kepsiu dar kartą ir tada jau tikrai viskas turėtų gautis. Beje, noriu dar pasakyti, kad originale jo tekstūra tokia neįprasta, tešla lyg būtų truputį žalia, nesu įsitikinusi, kad taip apibūdinau, bet kad ne sausa tai tikrai!!! Lakšteliai jie ir turi būti plonyčiai.
****
Mano komentaras:
Įdedu kelias nuorodas, kas norės paskaityt rusaičių komentarų apie šį tortą ir pažiūrėti fotkių: komentaras, daug torto nuotraukų, diskusija apie šį tortą, komentaras su keliom proceso nuotraukom (nuotraukos), komentaras (nuotrauka), komentaras.
Pirmiausia dėl tešlos - recepte rašoma, kad tešlą iškočioti bet tešla su tiek miltų gaunasi tepama. Perskaičiau daug komentarų pas rusaites tai jos tešlą formoje išlygina tiesiog su šlapia ranka. Nesugalvokit dėt daugiau miltų, nes gausis visai kitoks tortas!!! Tortą kepiau iš dvigubos normos tešlą maišiau atskirai per du kartus (nes neįsivaizdavau kas turi gautis, pakaitinus tas 40 min.). Kepiau 24 cm formoje man gavosi 14 lakštelių (pirmą kartą per storai suformavau pirmuosius lakštelius gavosi tik 6, antru kartu gavosi 8 Dvigubai porcijai geriau tiktų 26 cm forma, nes man gavosi gan aukštokas tortas
Taip atrodo užmaišyta tešla iš vienos normos
Tešla kaista vandens vonelėje, čia ji truputį jau pašilusi, bet dar pati kaitinimo pradžia
Taip atrodo tešla po 40 minučių kaitinimo man labai priminė saldainio Karvutė spalvą
Pasiruošiam formą šiuo atveju 24 cm, išklota kepimo popieriumi ir patepta sviestu. Kiekvienam lakšteliui klojau po naują popieriaus gabalą.
Pats problematiškiausias dalykas šiame torte - tai lakštų formavimas. Aš pradžioje kiek tepėsi, tepiau su šaukštu, o paskui išlyginau tešlą su šlapia ranka, vis karts nuo karto pamirkant ranką į vandenį, ji tuomet slysta per paviršių ir tešlą galima pastumti kur reikia tikrai nesudėtinga, kaip gali pasirodyt Stenkitės tepti tešlą kuo ploniau!!! netgi peršviečiamai plonai gali būt, nes tešla labai iškyla, net ir ploniausioj vietoj Puodą su tešla laikome neišėmę iš vandens vonelės, kad kuo ilgiau neatauštų tuo lengviau tepsis blynai
rodau blyną, kuris išlygintas blogai t.y. per storai nedarykit taip
Taip atrodo iškepęs lakštelis, patikrinus mediniu pagaliuku jis būna sausas. Kepiau 200º C temperatūroj 5-6 min., jei storėlesnis lakštelis kepa 7-8 min. Kepdami blynai labai stipriai pučiasi o po to nusėda.
čia lakštelio storis iš arčiau
Papildyta:
Kremui grietinę su cukrum išplakti iki standumo! Iš viso sunaudojau 900 g grietinės (gal per storai tepiau ), pertepti lakštelius ir apibarstyt trupiniais sumaišytais su riešutais (paskrudinau lazdyno riešutų ir susmulkinau).
gavosi štai kas
Turiu pasakyti, kad tortas man skaniausias buvo pastovėjęs parą šaldytuve - tuomet dar jautėsi lengvas lakštelių guminiškumas, bet tai netrukdo viskas liuks kai lakšteliai plonyčiai (bet buvo pas mane vienas storas blynas (fotkėj apatinis pats) tai jis ir liko toks nepersigėręs kremo ir kietokas. Po dviejų parų tortas persigėrė visiškai ir tapo viiiiisiškai minkštas, bet kartu ir kažkoks lipnus - tai man nelabai patiko, bet čia skonio reikalas. Visiems ragavusiems tortukas laaaaabai patiko, išskyrus MB jam nepatiko visiškai, vėlgi skonio reikalas.
Skanaus!
RiMami, labai aciu uz vertima O tortas atrodo dieviskai
tai jau tikrai, kad atrodo dieviškai toks jau apetitnas, vadinasi man tešla gavosi kuo puikiausiai, tik dadėjusi 2 st. miltų ir kočiodama tešlą gavau kitą variantą, bet reikės būtinai pabandyti ir šitą
wau koks pjuvis ,butinai reiks ir man si torta pabandyt
QUOTE(Olesta @ 2009 10 23, 21:02)
susuk į maišelį ir dar į maišelį, gali dėt į šaldytuvą dabar kai jau liko ir nežinai kada bepanaudosi, gali ir kambario tempoj laikyti...
paspaminsiu, klausėt aną savaitę ar tai savaitės pradžioj, kaip Rafaelas pjaustomas į 4 dalis:
paspaminsiu, klausėt aną savaitę ar tai savaitės pradžioj, kaip Rafaelas pjaustomas į 4 dalis:
Nu kur tokio grazaus biskvito kepimo paslaptis, man niekada graziia taip neiskepa, visada iskepa su dideliu pilvu tokiu, na su guzu per viduti . kazkada jau kazkurio rase, kad kai supila tesla i skardele kelis kart trinktelna i stala kad tesla issilygintu ir tada lygiai iskyla, nu bet niekada nesigavo man , tai kur ta paslaptis?
trankyti galima tik juodo mi9ško biskvitą, šitas irgi iškepa su šiokiu tokiu pakilimu, išėmusi iš orkaitės imu tokio skersmens kitos tortinės dugniuką ir lengvai paspaudžiu ranka, kol susilygina tiek, kiek man reikia, taigi jis nėra kaip snikerinis, kad nepaslėgsi... Rafaelo pasiduoda spaudimui
Ačiū mergaitės Dar noriu išskirti vienos rusaitės komentarą gal bus įdomu nemokančioms rusiškai trumpai parašysiu, kad jų ambasadoje (kitoje nei recepto autorė aprašė) vaišina taip pat tokiu tortu tik jis yra 30 cm skersmens ir nedaugiau kaip 34 cm aukščio. Jį labai gražiai supjausto tokiais lygutėliais rombeliais centre daromas apskritimas, kuriame tortukas supjaustytas į trikampiukus, o nuo to apskritimo link kraštų - rombeliais. Tortukas atrodo kaip gėlė, nes tie rombeliai aplinkui "išleidžia" lyg žiedlapius
mamkaa, mano nuomone, jei biskvitas iškepa su kupra - tai kažkas negerai su receptais arba temperatūra Siūlau išmėgint Mišelės biskvitą - gausis lygutėlis jokių slėgimų neprireiks iškeptą aš apverčiu "aukštyn kojom" ant grotelių arba jei nori kakavinio - tai kepk šitą - čia mano favoritai
mamkaa, mano nuomone, jei biskvitas iškepa su kupra - tai kažkas negerai su receptais arba temperatūra Siūlau išmėgint Mišelės biskvitą - gausis lygutėlis jokių slėgimų neprireiks iškeptą aš apverčiu "aukštyn kojom" ant grotelių arba jei nori kakavinio - tai kepk šitą - čia mano favoritai
Laba diena
Asseni, o kiek reikia sokolado Otelui, ar reikia tik istirpinti sokolada??
Asseni, o kiek reikia sokolado Otelui, ar reikia tik istirpinti sokolada??
Sveikos,mamytes reikia siokios tokios pagalbos Savaitgali mociutes gimtadienis,nesugalvoju kaip torta puosti,kazkada maciau cia su siulais ir mezginiais,bet neberandu gal galetumet mestelti kokiu minciu??? Aciukas didelis
QUOTE(saveke @ 2009 10 28, 17:46)
Sveikos,mamytes reikia siokios tokios pagalbos Savaitgali mociutes gimtadienis,nesugalvoju kaip torta puosti,kazkada maciau cia su siulais ir mezginiais,bet neberandu gal galetumet mestelti kokiu minciu??? Aciukas didelis
viršutinėj papuošimų temoje, kur vien koncentratas apie puošimą tik nerašyk ten komentarų ir klausimų
RiMami,nu tortas atrodo kaip didziausias skanestas,mielai dabar sukirsciau gabaleli
QUOTE(Oksanik @ 2009 10 28, 15:29)
Laba diena
Asseni, o kiek reikia sokolado Otelui, ar reikia tik istirpinti sokolada??
Asseni, o kiek reikia sokolado Otelui, ar reikia tik istirpinti sokolada??
tai kad ten pagal recepta nera sokolado .