Manau, trūksta bendro pobūdžio temos įvairiais konditeriniais klausimais. Dažnai prireikia skubaus patarimo čia ir dabar ir nežinai, kur geriau eiti, ypač jei tas klausimas nesusijęs su kokiu nors konkrečiu receptu, autoriumi ar tema... kas žino, galėtų iškart atsakyti. Šis skyrelis galėtų būti kaip ir 'greitoji pagalba'.
Paprastai receptuose miltų rūšys nenurodomos, tačiau jos labai svarbios! Šitą lentelę perspausdinau nuo Malsenos miltų pakelio.
manau temele tikrai reikalinga
Kai kas apie biskvitus .....
Miltai naudojami tik aukščiausios rūšies turintys 28-34 % glitimo.....jei jo per mažai , biskvitas trupa , jeigu per daug - tysta , kad taip nenutiktų kiekis miltų keičiamas krakmolu .
Cukrus naudojamas smulkus .
Kiaušiniai turi būti labai švieži .
Ruošiant tešlą , vienam kiaušiniui imama nuo 20-40 g. cukraus ir 20-30 g. miltų , priklausomai nuo kiaušinio dydžio . Jeigu visko dėsite daugiau , kepinys bus kietas .
O čia keletas receptukų :
1
( paprastas )
8 kiayšiniai
185 g cukraus
150 g miltų
35 g krakmolo
vanilė arba citrinos cedra .
2
(su kakava )
8 kiaušiniai
185 g cukraus
150 g miltų
10 g krakmolo
30 g kakavos .
3
(šokoladinis )
8 kiaušiniai
160 g cukraus
80 g šokolado
80 g pakepintų kapotų riešutų
1/2 stiklinės ( 250) maltų džiovintų džiūvėsėlių , juodod duonos
2 did. šaukštai grietinės
1 arb. šaukštelis meduolių prieskonių mišinio .
4
(su aguonomis )
8 kiaušiniai
200 g cukraus
50 g aguonų
200 g miltų
1 did. šaukštas citrinos sulčių ir tarkuota žievelė .
5
( su sviestu )
8 kiaušiniai
185 g cukraus
30 g sviesto
150 g miltų
35 g krakmolo
romo esencijos .
6
(su grietine)
8 kiaušiniai
200g cukraus
2 did . šaukštai grietinės
150 g miltų
35 g krakmolo
vanilinis cukrus .
Biskvitas kepa 200-220C temperatūroje.
10-15 minučių orkaitės durelės nedarinėjamos , nesitrankoma .
Biskvitas ipiltas 3-4 cm. cluoksniu kepa 40-55 min.......ipiltas 7 mm. ar 1 cm. sluoksniu , kepa 10-15 min.
Jei išimtas biskvitas sukrito , jis neiškepias .
Miltai naudojami tik aukščiausios rūšies turintys 28-34 % glitimo.....jei jo per mažai , biskvitas trupa , jeigu per daug - tysta , kad taip nenutiktų kiekis miltų keičiamas krakmolu .
Cukrus naudojamas smulkus .
Kiaušiniai turi būti labai švieži .
Ruošiant tešlą , vienam kiaušiniui imama nuo 20-40 g. cukraus ir 20-30 g. miltų , priklausomai nuo kiaušinio dydžio . Jeigu visko dėsite daugiau , kepinys bus kietas .
O čia keletas receptukų :
1
( paprastas )
8 kiayšiniai
185 g cukraus
150 g miltų
35 g krakmolo
vanilė arba citrinos cedra .
2
(su kakava )
8 kiaušiniai
185 g cukraus
150 g miltų
10 g krakmolo
30 g kakavos .
3
(šokoladinis )
8 kiaušiniai
160 g cukraus
80 g šokolado
80 g pakepintų kapotų riešutų
1/2 stiklinės ( 250) maltų džiovintų džiūvėsėlių , juodod duonos
2 did. šaukštai grietinės
1 arb. šaukštelis meduolių prieskonių mišinio .
4
(su aguonomis )
8 kiaušiniai
200 g cukraus
50 g aguonų
200 g miltų
1 did. šaukštas citrinos sulčių ir tarkuota žievelė .
5
( su sviestu )
8 kiaušiniai
185 g cukraus
30 g sviesto
150 g miltų
35 g krakmolo
romo esencijos .
6
(su grietine)
8 kiaušiniai
200g cukraus
2 did . šaukštai grietinės
150 g miltų
35 g krakmolo
vanilinis cukrus .
Biskvitas kepa 200-220C temperatūroje.
10-15 minučių orkaitės durelės nedarinėjamos , nesitrankoma .
Biskvitas ipiltas 3-4 cm. cluoksniu kepa 40-55 min.......ipiltas 7 mm. ar 1 cm. sluoksniu , kepa 10-15 min.
Jei išimtas biskvitas sukrito , jis neiškepias .
Labai dažnai prireikia apskaičiuoti, kiek produktų daugiau/mažiau imti savo turimai kepimo formai. Sakykim, recepte viskas duota 22 cm diametrui, o mums reikia 26 cm. Aišku, paprasčiausia vadovaujantis praktine nuojauta pridėti/atimti kelis kiaušinius ir atitinkamai proporcingai kitų produktų. O gal kas užsimanys tiksliai apskaičiuot? Mokyklinės formulės, kuriomis kartais pasinaudoju:
1. Recepte produktai duoti apvaliai 24 cm. diametro formai. Reikia sužinot, kiek visko reiks 26 cm.
y(tai, ką reikia gauti-kiek to produkto reiks 26 cm)=x(recepte duotas produkto kiekis 24 cm)*26²/24²
2. Recepte duoti produktai kvadratinei 20*20 cm formai. Mums reikia 40*40 cm.
y(tai, ką reikia gauti-kiek to produkto reiks 40 cm)=x(recepte duotas produkto kiekis 20 cm)*40²/20²
3. Stačiakampė 20*30 cm. Reikia 40*60 cm.
y(tai, ką reikia gauti-kiek to produkto reiks 40*60 cm)=x(recepte duotas produkto kiekis 20*30 cm)*(40*60)/(20*30)
1. Recepte produktai duoti apvaliai 24 cm. diametro formai. Reikia sužinot, kiek visko reiks 26 cm.
y(tai, ką reikia gauti-kiek to produkto reiks 26 cm)=x(recepte duotas produkto kiekis 24 cm)*26²/24²
2. Recepte duoti produktai kvadratinei 20*20 cm formai. Mums reikia 40*40 cm.
y(tai, ką reikia gauti-kiek to produkto reiks 40 cm)=x(recepte duotas produkto kiekis 20 cm)*40²/20²
3. Stačiakampė 20*30 cm. Reikia 40*60 cm.
y(tai, ką reikia gauti-kiek to produkto reiks 40*60 cm)=x(recepte duotas produkto kiekis 20*30 cm)*(40*60)/(20*30)
Panaši informacija yra ir Techniniuose receptų dalykuose, jei forume iš Saldumynų pasikeltume hierarchiškai laipteliu aukščiau. Lentelėje įrašiau tik konditerijai aktualius produktus.
Informacijos šaltinis B.Rutkauskienė, Mūsų valgiai, 1971 m. leidimas
Informacijos šaltinis B.Rutkauskienė, Mūsų valgiai, 1971 m. leidimas
Wild - labai aktuali tema visoms mums.
Gal kuri galetumet greit pasakyti kokiai formai skirtas juodojo misko Inockos receptas?Kiausiniai didoki, galvoju gal 28 cm?
QUOTE(wild @ 2009 03 01, 13:58)
Galetu, bet deja, deja tikrai manau netaps tokiu .Va, kada paklausiau apie juodaji miska, bet atsakymo taip ir nesulaukiau, nors buvo kepusiu ji ir apsilankiusiu siandien, o buciau paklaususi temoje, receptai su nuotraukomis,itariu,
buciau sulaukusi pagalbos yra senos pamegtos temos ir nieko cia nepakeisi, nors laikytis tvarkos butu ne taip jau sunku, bet matyt koks skirtumas, kur vaziuoja autobusas, jei as noriu tik pasivazineti, tai ten ir lipu
QUOTE(Srove @ 2009 03 04, 10:51)
Gal kuri galetumet greit pasakyti kokiai formai skirtas juodojo misko Inockos receptas?Kiausiniai didoki, galvoju gal 28 cm?
Pas mane 25 cm. Man tortas gaunas kaip tik tokio dydzio kaip reikia
QUOTE(Srove @ 2009 03 04, 18:51)
Galetu, bet deja, deja tikrai manau netaps tokiu .
yra senos pamegtos temos ir nieko cia nepakeisi
yra senos pamegtos temos ir nieko cia nepakeisi
...taip, aš irgi jau taip manau. Bet stengtis vis tiek reikia. Kad neliktų tik pavadinimas ir tuščia erdvė, pamaniau, įkelsiu universalios informacijos, tokios, kuri man pačiai pirmiausia reikalinga ir kuri, kaip pastebėjau, aktuali visose temose.