tai va prisižadėjau, įdedu trumpą vertimuką "stebuklingos sodos tešlos" (Chudo testo), kurią Mrs. R ištraukė mums čia prieš kelias savaitėles.
kyla tikrai visai kaip mielinė
500 ml kefyro arba rūgpienio
1 valg. š. cukraus
200 gr aliejaus
miltų - man išėjo apie 750-800 gr, bet dėti tiek, kad tešla būtų jau kočiojama bet minkštutėlė
Suminkius tešlą išdėti ant darbastalio pabarstyto miltais, iškočioti, ne per plonai, aš kažkur gal 1 cm storio palikau. na, tokį blyną, kad paskui visus dar keturis galus galėtum nesunkiai užlenkti.
Paviršių vos vos apibarstyti soda.
Sulankstyti kaip voką (visus keturis kampus į centrą) ir vėl iškočioti kaip ir iš pat pradžių.
tuomet vėl lygiai taip pat apibarstyti soda, sulankstyti,
trečią kartą iškočioti ir vėl apibarsčius soda vėl sulankstyti ir įdėti į indą, uždengti servėtėle ir palikti pakilt.
Sodos reikia ~2 kavos šaukštelius, man manau išėjo kažkur ~6-7gr (kaip supratau tie kavos šaukšteliai lyg turėtų būti mažesni, nei arbatiniai
tai nepadauginau, iškilo puikiai)
Įdaras - man labai patiko, kol gaminau, bučiau suvalgiusi taip nekeptą, bet kai iškepė tai toks eilinis
vertėtų pabandyti ir kitus, nes manau tinka bet koks dedamas ir į mielinius pyragus.
500 gr birios varškės
3 valg. š. labane (ožkos pieno varškė, aš keičiau tepama varške);
180 ml riebesnio (3%) kefyro
2 porai (rašoma didelių, nežinau kas turima omeny, bet aš ėmiau standartinius vidutinius , man rodos jei dar daugiau, jau varškės nebesimatytų
)
2 šakelės šviežio supjaustyto baziliko
6 smulkiai pjaustytos džiovintos slyvos
kokių tik dar norite žalumynų ir kiek tik norite
Knorr sojos kubelis (ėmiau paprastą vištienos, nes kaip ir tos sojos pas mus neparduoda...)
visus įdaro komponentus gerai išmaišyti.
sutepti kepimo skardą aliejumi (standartinės orkaitės skarda gal kiek didoka, bet gal galima bandyt, išeitų plonesnis, pas mane mažesnės talpos el orkaitė, bet jos skarda buvo pats tas, išėjo gražus pyragas), didesnę tešlos dalį gerai iškočioti ir sudėti ant skardos taip, kad krašteliai šiek tiek išlystų iš jos iš visų pusių. lengvai subadyti šakute. tuomet išdėlioti įdarą ir iškočiojus likusią tešlos dalį jį uždengti. tuomet kraštus užlekti ir prispausti, kad"užsandarintum" įdarą. vėl atsargiai pabadyti šakute sujungimo vietas ir per visą paviršių. viršų sutepti kiaušinio ir šaukšto pieno plakiniu, gražiau geltoniau apskruda.
aš čia gal ne visai tiksliai surašiau, šiek tiek pridėjau ir nuo savęs, kaip pati dariau, nes prisimenu kaip mano močiutė Rusijoj kepdavo mielinius pyragus, jų procesas labai buvo panašus kaip ir čia aprašytasis, matyt "rusiškas" būdas
jei kas bijo, kad soda čia negesinama - tai galiu užtikrinti, kad tikrai pakankamai užsigesina pačioje tešloje bekildama, nes pakankamai daug dedam rūgpienio/kefyro į ją.