Pagaliau išsikepiau ir sau kai ką
Išmėginau seniai nusižiūrėtą tortą, kuris rusų puslapiuose vadinasi kaip "Kijevo tortas", tegu pavadinimas toks ir lieka, kad nesusimaišytų su kitais tortais
KIJEVO TORTASOriginalus receptas
Lakštams:4 baltymai
1 st. cukraus (smulkaus, bet ne cukraus pudros)
1 st. graikiškų arba lazdyno riešutų, sukapotų ne labai smulkiai
(geriausia imti kešju arba lazdyno riešutus)2 v. š. krakmolo.
Kremui:3 tryniai
1 st. cukraus
1 st. pieno
300 g sviesto
1 v. š. kakavos.
Reikės dviejų lakštų, t. y. dviejų produktų normų.Jei kepama iš pilnos produktų normos (kiekvienas iš 4 baltymų) formą reikia imti didesnę, maždaug 2627 cm. Jei iš pusės porcijos (kiekvienas lakštas iš 2 baltymų) forma 22 cm.
1. Išplakame baltymus iki standžių putų.
2. Nedidelėmis porcijomis įberiame cukraus, toliau plakant, kol cukrus visiškai ištirps.
3. Į dubenį su išplaktais baltymais persijoti krakmolą per sietą ir ant viršaus suberti riešutus.
4. Atsargiai išmaišyti iš viršaus į apačią.
5. Masę dėti į skardą arba torto formą išklotą kepimo popieriumi (sviestu tepti nebūtina) ir išlyginti paviršių.
6. Dėti į apatinę orkaitės dalį, įkaitintą iki 170° C.
7. Po 20 min. sumažinti temperatūrą iki 150° C ir kepti dar 1 val. 40 min.
(kitam forume ta pati recepto autorė rašė: "dėti į mažiausiai karštą orkaitės dalį, įkaitintą iki 150° C. Kepti 2 val."). 8. Lakštas turi padidėti du kartus.
Kai pirmojo lakšto kepimo laikas eina į pabaigą išplakti antrą lakštą, po to pirmąjį lakštą ištraukti, padidinti temperatūrą iki 170° C (neilgam) ir dėti kepti antrąjį lakštą.
Kremas.1. Trynius, cukrų, pieną virti, kol sutirštės. Ataušinti.
2. Į minkštą sviestą po šaukštą įplakti ataušusią masę ir pabaigoje kakavą.
Autorės patarimai:*Kijevo tortas yra pakankamai kaprizingas nenusiminkite, jei iš pirmo karto gali ir nepavykti.
*Labai svarbu žinoti savo orkaitę nepatariu naudoti ventiliatorių, kadangi jis neleidžia bezė pakilti.
*Lakštus reikia kepti skardoje su mažais borteliais ar torto formoje išklotoje kepimo popieriumi, sviestu tepti nebūtina.
*Aš dedu truputį atitrauktai nuo kraštų lakštai po to išauga.
*Negalima daryti grietinėlės kremo bezė jame tirpsta.
*Pas mane visada gaunasi kieti lakštai. Iš orkaitės aš juos iš karto ištraukiu, bet kambaryje turi būti šilta nesmarkus temperatūrų skirtumas, ir ne sausa/drėgna.
*Labai svarbu, kad išplakti baltymai būtų standūs. Neskubėkite įberti naujos cukraus porcijos, kol sena kaip reikiant ne ištirpo. Kuo standesni baltymai, tuo tvirtesnė bezė.
*Krakmolą reikia įmaišyti, o ne įplakti. Net ir patys mažiausi apsisukimai keičia gatavo kepinio struktūrą ne į gerąją pusę.
*
Kremui labai svarbu pieno-kiaušinių sirupą įpilti į sviestą po 1 šaukštelį, pastoviai plakant, kol visa masė vėl taps elastinga ir tik po to įpilti sekantį šaukštelį sirupo tuomet kremas gausis purus ir blizgus. Labai svarbu nepervirti sirupo, kad tryniai nesuvirtų. Pats sirupas turi būti lygus be gumuliukų. Daugumoje kremo susisluoksniavimo atvejų kaltas būna ne sviestas, o būtent sirupas.
*Svarbiausia, kad šis tortas visada yra suvalgomas, net jei kada ir neišeina čia reikalinga praktika ir savų klaidų analizė. Aš sugadinau daug produktų, kol išmokau jį puikiai kepti. Mūsų draugai dabar nepripažįsta jokių kitų tortų tik šį.
*Dėl kešju riešutų taip ištikrųjų originalus receptas buvo su kešju, bet kai po ranka tokių nėra, tai dariau ir su graikiškais ir su lazdyno. Aš su visokiais riešutais dariau ir skonis, aišku, keičiasi, riešutai suteikia atspalvį... bet torto struktūra nesikeičia. Ji keičiasi, jei riešutai sukapojami per smulkiai.
Mano komentaras:Tortas laaaaaaaabai skanuuuus
ir suniamniotas buvo žaibiškai, bet darbo su juo nemažai
Dėjau lazdyno riešutus. Imiau L dydžio kiaušinių baltymus - 26 cm forma, manau, truputį per maža, nes lakštai iškepė labai stoooori apie 5 cm storio (nebent M dydžio kiaušus imt reikėtų
) Man per 2 val. neiškepė
Išdžiūvo maždaug per 4 val. ir aš panašiai po tų 2 val. temperatūrą sumažinau iki 100° ir dar palikau per naktį orkaitėje (aš kepiau per du vakarus po vieną lakštą) - čia turbūt man taip gavosi, kad labai storai tešlos buvo
Mano lakštai truputį per daug parudo, aš su jais patirties nelabai turiu - pasikoreguokit temperatūrą pagal savo orkaitę. Bet iš pradžių reik dėti į 170° orkaitę tuomet lakštas labai gražiai pakyla - po to jau sumažinti iki jums tinkamos
Kremui ištryniau trynius su cukrumi, po truputį vis įpildama pieno, kol visą supyliau. Viriau ant labai silpnos ugnies visą laiką INTENSYVIAI maišydama, maždaug iki virimo. Į minkštą sviestą įplakinėjau tik po arbatinį šaukštelį kremo, kiekvieną kartą gerai išplakdama. Dėjau 2 v. š. kakavos ir įlašinau kelis lašelius vanilės. Kremas gavosi laaaaabai skanus - kakavinis. Kas jaučia nostalgiją sovietiniams laikams - šis kremas tikrai iš tų tolimų gerų laikų - toookio girdėto skonio
Kažkuo primena šokoladinio sviesto skonį - jis atrodo kartu riebus ir lygtai nelabai. Derinyje su baltyminiais lakštais mmmm kaip skanu
Kremo sočiai užtenka 1-os normos.
Man vaikai kremą paliktą papuošimui išlaižė todėl teko puošti bezė kremu likusiu nuo kito torto Truputį be ryšio tie balti papuošimai, nu bet ką padarysi