Įkraunama...
Įkraunama...

Skydliaukės hipofunkcija (tiroiditas)

Ketvirtoji, žiemiška tema 4u.gif

user posted image

I-oji tema čia
II-oji tema čia
III-oji tema
čia

Apie ligą
Skydliaukės hipofunkcija (hipotireozė) – tai klinikinis sindromas, atsirandantis dėl sumažėjusios skydliaukės hormonų gamybos. Mažėjant skydliaukės veiklai, lėtėja medžiagų apykaita. Skydliaukės funkcijai išnykus, atsiranda miksedema (didelio laipsnio hipotireozė).

Ligos priežastys
Hipotireozė būna įgimta ir įgyta. Įgimtos hipotireozės priežastys: įgimtas skydliaukės hormonų gamybos defektas, jodo kaupimo defektas, embriono raidos defektas.
Įgyta hipotireozės gali atsirasti sergant lėtiniu skydliaukės audinio uždegimu, po skydliaukės operacijos, po strumos gydymo radioaktyviu jodu ir pan.

Simptomai
Žemas arterinis kraujo spaudimas
Bendras silpnumas
Nuovargis
Šiurkšti, sausa oda
Vidurių užkietėjimas
Šalčio netoleravimas
Užkimęs balsas
Sausi, lūžinėjantys plaukai
Kūno masės didėjimas
Retas pulsas

Ligos eiga
Sergančius įgyta hipotireoze sulėtėja medžiagų apykaita, ligonį sekina bendras silpnumas, nuovargis, mieguistumas, lėtumas, iniciatyvos stoka. Dažnai tokiems žmonėms klaidingai diagnozuojama depresija. Užkietėja viduriai, retėja pulsas, krenta arterinis kraujo spaudimas, didėja kūno masė. Oda tampa sausa ir šiurkšti, plaukai – silpni, lūžinėjantys, balsas užkimsta ir atgrumba.
Ligos eiga lėtinė. Gydymas pakaitine hormonų terapija reikalingas visą gyvenimą. Dėl neryškių simptomų, lengvo laipsnio hipotireozė dažnai nediagnozuojama.

Komplikacijos
Retai pasitaikanti miksedeminė koma. Ji dažniausiai ištinka pagyvenusius ir senyvus žmones, dažniau žiemą. Koma pasireiškia, jei sergant sunkia hipotireoze, ilgai nevartojami ar nereguliariai vartojami tireoidiniai (skydliaukės) hormonai. Komą gali išprovokuoti infekcija, fizinė trauma, operacija, peršalimas ir kita, nulemia ryškus tireoidinių hormonų trūkumas. Ligonio būklė blogėja, didėja mieguistumas, vėliau išnyksta sąmonė. Ryškėja labai retas pulsas, žemas kraujo spaudimas, žema kūno temperatūra, kvepavimo nepakankamumas. Mirštamumas didelis.

Tyrimai
Hipotireozei būdinga sumažėjęs skydliaukės hormonų (T3 ir T4) kiekis, padidėjęs tireotropino – TTH (hipofizės hormonas skatinantis skydliaukės veiklą) kiekis. Kraujyje taip pat randamas aukštas cholesterolio rodiklis. Autoimuninio tiroidito atveju randami dideli antikūnų prieš skydliaukę titrai. Prie papildomų tyrimų galime priskirti skydliaukės echoskopiją, skenogramą (tyrimą radioaktyviu jodu), punkcinę biopsiją.

Gydymas
Pagrindinis gydymo būdas – koncervatyvus – pakaitinė hormonų terapija skydliaukės hormonais. Dažniausiai naudojamas vaistas levotiroksinas. Pradinė dozė priklauso nuo hipotireozės sunkumo laipsnio, ligonio amžiaus, kitų ligų. Iš pradžių pradedama gydyti mažesnėmis dozėmis, kurios palaipsniui didinamos, kol gaunamas pakankamas efektas (normalūs hormonų rodikliai, gera savijauta).

Patarimai
Ligoniai turi nuolatos naudoti levotiroksiną. Nenutraukti gydymo savijautai pagerėjus.Reguliariai lankykitės pas gydytoją ir atlikite kontrolinius hormonų tyrimus.
Dieta turėtų būti visavertė angliavandenių, baltymų, vitaminų, mikroelementų atžvilgiu, ribojama druska, riebalai.

Profilaktika
Miksedemos profilaktika – tai kova su bakterinėmis ir virusinėmis ligomis, lėtinių infekcijų gydymas, savalaikė hipotireozės diagnostika.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Dagilis: 15 gruodžio 2008 - 19:43
Noriu padekoti Jums visoms , kad esate , kad bendraujame , dalinames informacija , nezinau tikriausiai prazuciau be jusu 4u.gif
Kai susirgau buvau tikrai sukresta ir galvojau , kad esu viena kaip pirstas ir niekas manes nesupranta....... Jus man labai padejote suprasti , kad tai ne pasaulio pabaiga ax.gif
Siunciu visoms po apkabinima 4u.gif drinks_cheers.gif
Atsakyti
Skaičiau , kad kiti gimsta su hipo ... jau mžiem kudikiams duodama nuo 25 iki 75 mg tiroksino.... Liūdna....
O magni tai aš geriu pastoviai , siaubas gal aš jo net perodozavau jau biggrin.gif o gal zinot kokia kalcio norma ?
Atsakyti
QUOTE(lucero @ 2008 12 15, 20:39)
Skaičiau , kad kiti gimsta su hipo ... jau mžiem kudikiams duodama nuo 25 iki 75 mg tiroksino.... Liūdna....
O magni tai aš geriu pastoviai , siaubas gal aš jo net perodozavau jau biggrin.gif o gal zinot kokia kalcio norma ?

manau, kiekvienus vitaminus pirkdama, anotacijoj, rasi parasyta kaip vartoti mirksiukas.gif
o perdozuoti gali tik tada, jei pati daugiau geri nei skirta smile.gif
Atsakyti
http://www.medicinav...?...94&subj=str
Atsakyti
Na ka, parsinesiau siandien tyrimus... kazko man jie nepatinka cray.gif
Gal kas suprantate, ka tas reiskia?

TG (tireoglobulinas) norma iki 55, o pas mane net 99.7
Anti-TG (anti tireoglobulinas) norma 40, o pas mane 20
Dar yra kazkokios anti-mikrosomos, kuriu norma 35, o pas mane 10...

Kaip suprantu, tai TG pas mane padidejes ir tai rodo hiperfunkcija, o Anti-TG 20, tai panasu i hipofunkcija... g.gif

Vieno zo, visai pasimeciau...
O pas daktare tik vasario pradzioje cray.gif
Atsakyti
Manau , kad tik hiperfunkcija , juk negalejo dabar staiga pasidaryt hipo.... tada tau svoris didetu kaip ir , nesuprantu ... Laikykis , nepergyvenk tiek , nes tada tikrai skydliauke isseks .... Nu tie daktarai isvis , nervin jau mane , nesuprantu kaip gali uztekt tikrint kas puse metu tik .... palieka zmogu nezinioje ir daryk ka nori sad.gif
Papildyta:
Tireoglobulino (TG) matavimas taikomas diferencijuoto skydliaukės vėžio (papiliarinė-folikulinė karcinoma) ir kitų skydliaukės ligų diagnostikoje. Po pilno chirurginio skydliaukės pašalinimo tireoglobulino koncentracija serume turėtų nukristi iki reikšmių, artimų nuliui. Jeigu tireoglobulino kiekis po operacijos nesumažėja, tuomet galima įtarti esant nepilną naviko pašalinimą arba metastazes. Tireoglobulino koncentracija turi būti sekama nustatant pakaitinį tiroksino preparatų gydymą pooperaciniame skydliaukės vėžio periode. Pooperaciniame periode sekant ligonį rekomenduojama tireoglobulino tyrimą atlikti kas mėnesį, vėliau – kas trys mėnesiai. Jeigu, praėjus kuriam laikui po chirurginio naviko pašalinimo, TG koncentracija padidėja virš 5 ng/ml – pirmiausia reikėtų patikrinti ar nėra skydliaukės vietoje lokalių recidyvo židinių. Tačiau TG padidėjimas net ir nesant radioaktyvaus jodo kaupimo, yra pavojingas ligos progresavimo požymis. TG padidėjimas gali būti ir metastazinio išplitimo požymis. TG rodiklio jautrumas ankstyvai recidyvų ir metastazių diagnostikai – 90 % (tačiau apie 80% metastazavusių navikų randama aukštos TG reikšmės – paprastai aukštesnės, nei 200 ng/ml). Tireoglobulino koncentracija gali padidėti ir kitų skydliaukės ligų metu. Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad TG padidėjimas charakteringas ne visiems skydliaukės vėžiams, o tik diferencijuotiems – papiliarinei-folikulinei karcinomai.
TG rodiklis nepakeičiamas sekant skydliaukės vėžio pooperacinį gydymą ir jo eigą. Tačiau šis rodiklis negali būti naudojamas pirminei skydliaukės vėžio diagnostikai. Labai sumažėjusios (kartais iki 0 ng/ml) reikšmės gali būti įgimtos atireozės atvejais. Tireoglobulinas yra skydliaukės folikulinių epitelinių ląstelių sekrecijos produktas (didelio molekulinio svorio glikoproteinas). Šį baltymą organizmas naudoja T4 ir T3 hormonų deponavimui. Tireoglobulinas – vienas geriausių testų įrodant thyrotoxicosis factitia (būklė, kuomet tyčia arba netyčia naudojami tiroksino preparatai, pvz. psichiatrinės patologijos metu, simuliuojant skydliaukės ligą, dirbtinai siekiant sukelti tachikardiją ir t.t.). Tikrosios hipertireozės metu tireoglobulino koncentracija būna normoje arba padidėjusi. Thyrotoxicosis factitia metu tireoglobulino koncentracija sumažėja. Kiti laboratoriniai testai thyrotoxicosis factitia atveju yra identiški hipertireozei (TSH sumažėjimas ir FT4 bei FT3 padidėjimas). Tireoglobulino nustatymo negalima naudoti sekant anaplastinės ar meduliarinės karcinomos eigą. Tačiau TG nustatymas yra naudingas norint paremti poūmio tiroidito diagnozę ar sekti gūžio gydymo dinamiką. Jeigu naujagimių kraujyje nerandama tireoglobulino, tuomet irgi galima įtarti skydliaukės sklaidos trūkumus.
Atsakyti
QUOTE(Dagilis @ 2008 12 15, 23:04)
Na ka, parsinesiau siandien tyrimus... kazko man jie nepatinka cray.gif
Gal kas suprantate, ka tas reiskia?

TG (tireoglobulinas) norma iki 55, o pas mane net 99.7
Anti-TG (anti tireoglobulinas) norma 40, o pas mane 20
Dar yra kazkokios anti-mikrosomos, kuriu norma 35, o pas mane 10...

Kaip suprantu, tai TG pas mane padidejes ir tai rodo hiperfunkcija, o Anti-TG 20, tai panasu i hipofunkcija...  g.gif

Vieno zo, visai pasimeciau...
O pas daktare tik vasario pradzioje cray.gif

o kodel tau butent tokius tyrimus dare? blink.gif
man nekart nera tokiu dare g.gif
Atsakyti
Tai man ir nera tokiu dare , jauciu tokius daro tik su hiperfunkcija
Atsakyti
QUOTE(JUSTji @ 2008 12 16, 00:35)
o kodel tau butent tokius tyrimus dare? blink.gif
man nekart nera tokiu dare g.gif

Nezinau tiksliai g.gif - viskas surista su skydliaukes mazgais. Israse man gerti tiroksina, kad tie mazgai mazetu (padeda tik 30 procentu zmoniu, bet nutariau verciau pabandyti, nei is kart juos operuoti), kaip paskui paaiskejo, to tiroksino norma man buvo per didele (100 mg) ir sukele hipertireoze, tai kai nuejau su TSH, FT3, FT4 tyrimais, kurie ir rode ta hipertireoze, liepe dar ir tuos pasidaryti...
Va kaip unsure.gif
Atsakyti
Siaubas tau skyre 100mg vien del mazgu ?!
Atsakyti
QUOTE(lucero @ 2008 12 16, 00:41)
Tai  man ir nera tokiu dare , jauciu tokius daro tik su hiperfunkcija

Matyt taip ir yra.
Reiks bandyti prisiskambinti daktarei ir klausti, ka tie skaiciai reiskia.

Beje, kai pradedi gerti mazesne tiroksino norma, kada jis suveikia? T.y. kada vel galima darytis tyrimus, kad paziureti, kaip nauja norma suveike?
Nes tiems tyrimams krauja daviau mazdaug dvi savaites po dozes sumazinimo, tai gal dabar jau siek tiek jie ir pasikeite g.gif, nes siandien jau turbut menuo, kaip mazesne doze geriu...
Papildyta:
Lucero, aha, vien del mazgu, nes visi tyrimai hormonu buvo visa laika idealus, o va nuo to tiroksino ir prasidejo nesamones.
Atsakyti