Įkeliu savo meduolinio namuko receptą.Gal dar kas susigundysit ir spėsit jį išsikepti. Naudojau aukščiausios rūšies kvietinius miltus(tik ne extra. Jie tinka pyragams, bet ne meduoliams ar sausainiams)
Viskas daroma labai paprastai:
Meduolinei tešlai reikės:
1 kg kvietinių miltų
450g medaus
250g cukraus
100g sviesto
2 kiaušinių
6 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnelis druskos
prieskonių meduolinei tešlai(cinamonas,gvazdikėliai,bet galima ir be to apseiti)
Glajui:
3 kiaušinio baltymai
1 valg.šaukštas citrinos sulčių
350g cukraus pudros
ir įvairiausių saldainukų puošimui
Tešla. Į storasienį puodą sudėti medų ,cukrų ir sviestą ir nuolat maišant kaitinti,kol pasidarys vientisa masė (labai skani , aš jos nemažai nuragauju ). Šią masę atvėsinti. Suberti prieskonius,su kepimo milteliais sumaišytus miltus, sudėti kiaušinius ,išplaktus su druska. Užminkyti tešlą. Gaunasi kietoka,labai limpanti prie rankų . Bet miltų nebedėti daugiau,nes meduolis gausis labai kietas ir neskanus . Galima kepti ir tuoj pat,bet aš laikau tešlą per naktį,ji gaunasi labiau korėta ir man atrodo,skanesnė.
Reikia pasiruošti namuko sienų ir stogo brėžinukus, nes svarbu,kad sienos būtų lygios ir vienodos. Iš tešlos kočioti apie0,5 cm storio lakštą per visą skardą, viršų subadyti ir pašauti į apie 200 laipsnių karščio orkaitę. Kai gražiai apgels (apie 15-20 min.), ištraukti, dėlioti brėžinukus ant iškeptos tešlos ir išpjauti . Viską reikia daryti greitai,kol tešla karšta,nes jai atvėsus, tai padaryti jau bus sunku.Nepamirškite,kad reikia išpjauti langus ir duris Išpjautas detales padėkite ant lygaus paviršiaus ir leiskite gerai atvėsti( kad nesideformuotų)Namukui,greičiausiai prireiks iškepti 2-3 lakštų(priklausys,nuo to kokio dydžio jį darysite ) taip pat reikės pagrindo,ant kurio jūsų namukas stovės. Eglutės ,tvorelės - tai jau jūsų fantazijai.
Kai jau turėsite viską,ko reikia namui, reikės išsivirti karamelę - tiesiog išlyditi cukrų. Geriausiai tai daryti storasieniame puode. Kai cukrus išsilydo (jokiu būdu nesudeginkit), pradėkite jungti namuko detales. Aš pradedu nuo bet kurios sienos -tepu karamele jos apačią ir lipinu prie pagrindo. Ir taip iki galo,kol bus uždengtas stogas. Dirbti reikia labai greitai ir saugoti savo rankutes,kad neužsitėkštumėt verdančio cukraus
Kai namukas jau tvirtai stovės, plakite baltymus su cukraus pudra ir citrinos sultimis,kol gausis vienalytė masė. tepti ja namuko sienas ir stogą ir puošti saldainukais Tept Na,kaip ir visos gudrybės
Sėkmės