AGUONŲ VYNIOTINIS (Poppy Seed Roll)
Originalus receptas

Tešla:
20 g šviežių mielių (2 1/4 a. š. sausų)
1/4 st. šilto vandens
1 a. š. + 3 v. š. cukraus (arba 1/4 st. medaus)
1 st. šilto pieno
1 + 1 kiaušiniai, kambario temperatūros
3 1/4 3 1/2 st. miltų (priklausomai nuo miltų ir oro drėgnumo)
1 a. š. druskos
50 g sviesto, kambario temperatūros.
Įdaras:
1 st. (150 g) aguonų
3/4 st. pieno
1/4 st. medaus
žievelės 1 citrinos
1/2 st. razinų
50 g sviesto
50 g maltų nuvalytų migdolų.
Glazūra:
4 v. š. cukraus pudros
12 a. š. citrinos sulčių
1 lašas migdolų esencijos (nebūtinai, bet skanu).
Tešla.
Ištirpinti mieles šiltame vandenyje, įberti 1 a. š. cukraus, uždengti plėvele, ir palikti 10 min. kambario temperatūroje.
Sumaišyti pieną su lengvai išplaktu kiaušiniu.
Persijoti miltus su druska ir likusiu cukrumi (jeigu nodoti medų, tai sumaišyti jį su šiltu pienu).
Jeigu tešlą užmaišysime rankomis, tai pakilusias mieles sumaišyti su pienu, ir, palaipsniui beriant miltus, užminkyti tešlą.
Toks pat eiliškumas bus ir užmaišant mikseriu. Minkyti tešlą nemažiau 10 min., pabaigoje sudedant sviestą. Tešla turi būti elastinga, bet nekieta, tik lengvai limpanti prie rankų (minkant rankas reikia lengvai pabarstyti miltais). Dėti tešlą į aliejumi pateptą indą, uždengti plėvele arba virtuviniu rankšluosčiu, ir palikti, kad pakiltų 11,5 val. šiltoje vietoje, kol jos apimtis padidės beveik tris kartus.
Užmaišant tešlą duonkepėje, supilti ant dugno pieno mišinį, ant viršaus suberti miltų mišinį ir tik po to mieles, sviestą sudedant maždaug minkymo viduryje.
Įdaras.
Kol tešla kyla, pats laikas pagaminti įdarą. Tam reikia aguonas užpilti pienu, sudėti medų, citrinos žieveles, ir virti masę ant silpnos ugnies 15 min., periodiškai pamaišant. Suberti razinas ir virti dar 5 min. Sudėti sviestą, maltus migdolus, ir virti, kol visas skystis išgaruos ir masė taps tiršta (dar maždaug 710 min.). Išvirtą įdarą ataušinti iki kambario temperatūros.
Kepimas.
Pakilusią tešlą apspaudyti ir iškočioti į 1 cm storio stačiakampį. Tolygiai sudėti įdarą, paliekant 23 cm nuo kraštų. Suvynioti tešlą į vyniotinį, perkelti į skardą, uždengti rankšluosčiu ir palikti 3040 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų.
Iš šio tešlos ir įdaro kiekio gaunasi vienas didelis arba du vidutinio dydžio vyniotiniai. Taip pat galima padalinti tešlą į 4 dalis, iškočioti kiekvieną į apskritimą, sudėti įdarą, supjaustyti segmentais ir susukti mažais rageliais su aguonomis.
Įkaitinti orkaitę iki 190º C (375 F).
Aptepti pakilusį vyniotinį kiaušiniu ir kepti 3040 min. arba kol vyniotinis gerai parus.
Glazūra.
Persijoti cukraus pudrą. Po keletą lašų įlašinti citrinos sultis, nuolat mašyti, kol cukraus pudra pavirs į blizgančią baltą tirštą glazūrą. Įlašinti migdolų esenciją ir užtepti glazūrą ant truputį praaušusio vyniotinio paviršiaus.
Šaltinis: kuking.net