QUOTE(skruzdeda @ 2008 11 04, 15:58)
sveikos. As tai cia visiska naujoke, bet norejau paklausti jusu patarimo. Man 31 savaite, pries menesi dariau kraujo tyrima tai gliukozes kiekis buvo ant virusutines ribos. O neseniai ziauriai pradejo troskinti ir itaria, kad man nesciuju diabetas.
Man cia kaip perkunas is giedro dangaus
, niekada jokiu problemu su tuo nei as nei niekas is mano gimines neturejo ir niekas negali nieko patarti. Gal as kazka neteisingai valgau? Gal galite patarti, ko man negalima valgyti?Ir kai ziauriai troskina, ar man daug gerti, ar kaip tik negerti? Pakartotinius tyrimus darys tik kita savaite, bet man labai neramu...
Sveika,
Pirmiausia, ką tau reikėtų padaryti - tai nusiraminti
Rimtai, nes nervai labai įtakoja cukraus keikį kraujyje. Suprantu, kad dabar labai nelengva, kai gauni tokią žinią - tai lyg perkūnas iš giedro dangaus
Bet leliuko labui, dabar svarbiausia nusiraminti. Dėl maisto - tai svarbu nepadauginti angliavandenių. O vandens gali gerti kiek nori
Šiaip pradžiai ant greitųjų sumečiau kelis straipsniukus, kuriuose rasi info apie pagrindinius dalykus. Jei kas neaišku - klausk. Kiek galėsim - padėsim.
Viena svarbiausių ligos kontrolės priemonių yra tinkama mityba, kurią reikia griežtai derinti su vaistais ir fiziniu krūviu.
Sergančiųjų diabetu mityba nėra ypatinga.
Kiekvienam valgyti rekomenduojamas sveikas maistas, kuriame daug skaidulų, mažai cukraus bei riebalų, nes tai, kas suvalgoma, tiesiogiai veikia kraujo gliukozę, turi įtakos cholesterolio kiekiui.
Pusę viso dienos maisto raciono turi sudaryti angliavandeniai (grūdinės kultūros, daržovės).
Duona turėtų būti rupi, gal ir su kviečių sėlenom, kad angliavandeniai iš jos lėčiau pasisavintų.
Visus gyvulinius riebalus reikėtų stengtis keisti augaliniais (gali likti tik sviestas).
Mažiausiai pusę lėkštės turėtų užimti daržovės arba šviežios salotos, ketvirtadalį - bulvės, ryžiai arba makaronai, o likusią dalį - mėsos ar žuvies patiekalas. Užsigerti geriausia vandeniu. Dar galima suvalgyti kelias riekeles duonos, o desertui - vaisių ar uogų.
Kad būtų galima suderinti insuliną su mityba, reikėtų žinoti, kokie maisto produktai didina gliukozės kiekį kraujyje. Be vandens ir mineralinių medžiagų, pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra riebalai, baltymai ir angliavandeniai.
Taigi vartojant produktų, kuriuose gausu angliavandenių, didėja gliukozės kiekis kraujyje.
Bet yra maisto produktų, kurie nors ir turi angliavandenių, gliukozės kiekio kraujyje nepadidina. Tokie produktai vadinami laisvaisiais (beveik visos daržovės, išskyrus bulves ir cukrinius kukurūzus), jų angliavandenių galima neskaičiuoti.
Yra produktų, kuriuos valgant saikingai, cukraus kiekis kraujyje nedidėja. Pavyzdžiui, nors riešutai turi daug angliavandenių, gliukozės kiekį kraujyje mažai padidina, nes dėl riebalų gausumo labai lėtai virškinami.
Ankštinių augalų vaisiai (pvz., žirneliai) ir juodosios šaknys angliavandenių turi daugiausiai iš visų daržovių, bet gliukozės kiekio beveik nedidina.
Pavojingiausi produktai, turintys daug krakmolo (iš grūdų ir bulvės), kuris visiškai virsta gliukoze ir labai didina cukraus kiekį kraujyje.
Daržovės, kurių nereikia skaičiuoti, jei per dieną suvalgoma ne daugiau kaip 200 g: moliūgai, sojos pupelės, baltagūžiai kopūstai, baltieji ridikai, citrinos be odelės. Daržovės, kurių galima valgyti neskaičiuojant kiekio: baklažanai, pomidorai, artišokai, avokadai (atsižvelgti į riebalų kiekį), kalafiorai, brokoliai, baravykai, salotos, agurkai, kaliaropės, porai, svogūnų laiškai, paprika, ridikėliai, rauginti kopūstai, šparagai, špinatai ir kt.
Diabetikai, norėdami užtikrinti visavertę mitybą, turėtų vartoti maisto papildų.
Cukraligė gydoma kompleksiškai:
sveikai maitinantis,
reguliariai mankštinantis ir suderinant fizinius krūvius,
tiksliai vartojant gydytojo paskirtų vaistų (tablečių, insulino).
Svarbiausia reikėtų atkreipti dėmesį:
koks maistas valgomas,
kiek jo suvalgoma per dieną,
kada valgoma.
Produktai, turintys daug angliavandenių:
visi augaliniai produktai,
iš gyvulinių produktų angliavandenių turi tik pienas ir kai kurie jo gaminiai.
Riebūs maisto produktai:
sviestas, margarinas, aliejus,
riebi mėsa ir riebios dešros,
riebios žuvys (pvz., ungurys),
riebūs sūriai (daugiau nei 30 proc. riebumo),
riešutai, avokado vaisiai,
kiaušinio trynys.
Baltymingi maisto produktai:
liesa mėsa, liesos dešros (riebumas mažiau nei 20 proc., filė, šaltiena, kalakutiena, vištiena),
liesos žuvys (upėtakis, menkė, krabai),
liesi sūriai (mažiau nei 30 proc. riebumo),
varškė,
kiaušinio baltymas.
Diabetas ir sveika mityba
Tinkama mityba yra viena pagrindinių cukrinio diabeto gydymo dalių. Sergant diabetu gerai kraujo gliukozės kontrolei vien medikamentų nepakanka. Labai svarbu tinkamai suderinti mitybą su vaistais.
Sergančiųjų diabetu mityba nėra ypatinga dieta. Tai kiekvienam valgyti rekomenduojamas sveikas maistas, kuriame daug skaidulų, mažai cukraus bei riebalų. Sveika mityba - angliavandenių, baltymų, riebalų santykis, kuriam esant lėtinių ligų rizika yra mažiausia. Tai, kas suvalgoma, tiesiogiai veikia kraujo gliukozę. Branginkim sveikatą - maitinkimės sveikai.
Sveikos mitybos principai:
1. Sergantis cukriniu diabetu žmogus per parą su maistu turi gauti ne daugiau energijos negu sunaudoja. Dietą turi sudaryti:
a) 50 - 60 % angliavandenių;
17 - 20 % baltymų;
c) 30 -33 % riebalų.
2. Kiekvienam žmogui dieta sudaroma individualiai: priklausomai nuo jo kūno masės, darbo intensyvumo, ligos pobūdžio, fizinio aktyvumo, vaistų, gretutinių negalavimų bei finansinių galimybių.
3. Maitintis reikia 5 - 6 kartus per parą.
Sveikos mitybos taisyklės:
1. Valgykite maistingus, įvairius, dažniau augalinės nei gyvulinės kilmės produktus.
2. Keliskart per dieną valgykite duonos, kruopų, makaronų ar bulvių (kasdien panašų angliavandenių kiekį). Tai padės palaikyti normalesnį kraujo gliukozės kiekį.
3. Daugiau valgykite skaidulingo maisto - ankštinių kultūrų, daržovių, nesaldžių vaisių (iki 300 g per dieną).
4. Išlaikykite normalų kūno svorį. Kūno masės indeksas vyrams -20 -25, moterims -18,8 - 23,5. Kasdien judėkite.
5. Mažinkite keptų ir riebių produktų (sviesto, margarino, sūrio, kiaulienos), keiskite juos augaliniais aliejais ir margarinais, kuriuose gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių.
6. Riebią mėsą ir jos produktus keiskite ankštinėmis daržovėmis, žuvimi, paukštiena ar liesa mėsa.
7. Vartokite liesą pieną ir liesus, nesūrius pieno produktus (rūgpienį, kefyrą, jogurtą, varškę, sūrį).
8. Rinkitės nesaldžius maisto produktus; mažinkite ar atsisakykite rafinuoto cukraus, limonadų, saldainių. Naudokite becukrius saldiklius (pvz ., aspartamą).
9. Bendras druskos kiekis maiste per dieną - ne daugiau kaip 5 g. Vartokite druską su jodu.
10. Atsisakykite ar mažinkite alkoholinių gėrimų, ir niekada negerkite jų alkani.
11. Virkite, troškinkite, naudokitės mikrobangėmis krosnelėmis. Gaminkite maistą be riebalų.
12. Nebūtina valgyti specialius diabetu sergantiems žmonėms parduodamus produktus. Jie brangūs ir nenaudingi.
Labai svarbu, kad būtų laikomasi ne vienos ar kelių taisyklių, bet atsižvelgiama į visas.
Tinkama mityba padeda gerinti sveikatą ir žvaliau jaustis.
Maisto energetinė vertė
Siūloma maisto energetinė vertė kilokalorijomis( kcal ) 1 kg kūno masės:
Pavyzdys: 170 cm ūgio vyras, serga II tipo CD, gydosi insulinu.
Sveria 66 kg, atlieka protinį darbą. KMI - 66/1,72 = 22,8 (normali kūno masė).
Kalorijų skaičius per parą: 66 kg x 30 kcal =1980 kcal.
Iš jų angliavandenių 990 kcal - 248 g arba 16 17 DV;
baltymų 396 kcal - 99 g; riebalų 594 kcal -66 g. Visa, tai išdalijama į 5 -6 kartus.
Mitybos planas
Rekomenduojamas mitybos planas (išdėlioti angliavandeniai):
Atminkite: vienos juodos duonos 24 - 30 g riekutėje yra 12 g (15 g) angliavandenių. Toks kiekis sąlygiškai vadinamas duonos vienetu (AV - DV). Maisto produktus galima kaitalioti, atsižvelgiant į juose esantį angliavandenių kiekį. Produktai pagal juose esančius angliavandenius skirstomi į 4 grupes. Taip pat mitybą sudaro daržovės, baltymingi produktai ir riebalai. Jų rekomenduojami kiekiai pateikiami lentelėje.
A . Krakmolingi produktai Tai sunkiai virškinami angliavandeniai, bet sergantieji diabetu jų turi naudoti). Šiuose produktuose yra 1 DV - 12 g (15 g) angliavandenių, 3 g - baltymų ir riebalų pėdsakų ( 1 DV apie 80 kcal ). Pavyzdžiui:
» Juodos duonos riekutė 0,5 cm storio -30 g - 1DV;
» Bulvė (60 g) - 1 DV;
» 1 džiūvėsėlis (20 g) - 1 DV;
» 2 šaukštai (80 g) virtų kruopų (grikių, ryžių, avižų) - 1 DV;
» 2 šaukštai (80 g) virtų makaronų - 1 DV;
» 1/3stiklinės ankštinių augalų (virtų pupelių, žirnių) - 1 DV.
Šiuos maisto produktus galima keisti, išlaikant maisto kiekio proporcijas.
B. Vaisiai. Tai lengvai įsisavinami angliavandeniai. Jų 1 DV yra 12 g angliavandenių, baltymų ir riebalų nėra; apie 60 kcal. pavyzdžiui:
» 1 (150 g) obuolys- 1 DV;
» ½ (70 g) banano- 1 DV;
» ½ stiklinės sulčių- 1 DV;
» 1 (150 g) kriaušė- 1 DV;
» 2 šaukštai (25 g) džiovintų vaisių- 1 DV;
» 1 stiklinė (180 g) uogų- 1 DV.
C. Pienas ir jo produktai. Tai lengvai įsisavinami angliavandeniai. 1 DV yra 12g angliavandenių, 7 g baltymų, 3 g (6 g) riebalų; apie 130 kcal. Pavyzdžiui:
» 1 stiklinė pieno (2,5 %) - 1 DV;
» 1 stiklinė kefyro (2,5 %) - 1 DV;
» 1 indelis (125 ml) jogurto - 1 DV.
D. Cukrus ir jo pakaitalai (1 DV - 12 g angliavandenių apie 60 kcal).
Kalorijingi saldikliai:
» Cukrus, dekstrozė, grūdų sirupas, galaktozė, gliukozė, fruktozė, klevo sirupas, ksilitas, laktozė, maltozė, medus, rudasis cukrus, sorbitas.
Sergantiesiems diabetu tinka šie saldikliai: fruktozė ,sorbitas ir ksilitas.
Jei liga gerai kontoliuojama, šie saldikliai nedaug padidina kraujo gliukozę. Medus - turi mineralinių medžiagų, gydomųjų savybių, bet 3 jo šaukšteliai - 1 DV (12 g angliavandenių).
Nekaloringi saldikliai:
» Aspartamas, ciklamatas, sacharinas - sintetiniai saldikliai nerekomenduojami vaikams ir nėščiosioms moterims.
Daržovės:
Jose yra 5 g angliavandenių, 2 g baltymų, riebalų - nėra; apie 25 kcal.
Pavyzdžiui: salotos, agurkai, pomidorai, ridikėliai, kopūstai, porai, svogūnai. Žalių, šviežių jų galima valgyti tiek kiek nori; šios daržovės nedidina kraujyje gliukozės.
» 1/3 stiklinės virtų daržovių - 1 DV.
Baltymingi produktai:
Angliavandenių - nėra, baltymų -7 g, riebalų -7g (apie 90 kcal). Pagal kaloringumą lygiaverčiai produktai yra, pavyzdžiui:
» 30 g dešros;
» 50 g žuvies;
» 50 g varškės;
» 25 g sūrio;
» 1 kiaušinis.
Riebūs produktai:
Angliavandenių nėra, baltymų nėra, riebalų -5 g (apie 45 kcal). pavyzdžiui:
» 1 šaukštelis margarino, sviesto, majonezo,aliejaus;
» 1 šaukštas grietinės;
» 5 g lašinių.
Tinkama mityba padeda:
1 . Geriau kontroliuoti kraujo gliukozę;
2 . Pagerinti organizmo gebėjimą naudoti insuliną;
3 . Reguliuoti kūno svorį kalorijų kontrole;
4 . Gerinti sveikatą ir savijautą.
Atmintinę parengė LDA gyd. endokrinologė Eglė Rudinskienė
QUOTE(egle_83 @ 2008 11 04, 15:59)
as naudojau levemira. leisdavausi jo 15vv. Dabar baze su novorapidu 16vv su trupuciu.
Nors yra teigiama kad su insulino pompa sunaudojama maziau insulino, bet bent kol kas tai as leidziuosi zveriskus kiekius insulino. Dienos suma gaunasi 44-50vv, kai su penais iseidavo 15+mazdaug iki 24vv.
Be to, labai erzina mane tas drenas... niezti adateles vieta (su visomis 3 adatu rusimis).
Hm, nu tai sužlugo mano teorija
I'm out of my mind, but feel free to leave a message