Klasikinis Cheesecake'o receptas pagal Dorrie Greenspan
Varškės pyragas arba Tall and Creamy Cheesecake
adaptuota pagal Dorie Greenspan Tall and Creamy Cheesecake
Pagrindui
450 g sausainių (pvz. "Selga")
3 v. š. cukraus
8 v. š. nesūdyto, ištirpdyto sviesto
žiupsnelis druskos
Varškės masei
1 kg kreminės varškės, kambarios temperatūros
320 ml cukraus
1/2 a. š. druskos
2 a. š. vanilės ekstrakto
4 dideli kiaušiniai , kambario temperatūros
250 ml grietinėlės
Truputėlį keičiau ingredientų kiekį, nes manoji forma pasirodė didesnė. Jei Jūsų kepimo forma, kaip ir mano, yra Ø 26 cm, galite vadovautis mano proporcijomis, o jei mažesnė (pvz. Ø 22 cm), teks žiūrėti originalų receptą.
Kepimo formos dugną ir kraštus ištepti sviestu, o formos dugną bei kraštus iš išorės apvynioti dviguba aliuminio folija (jei folija plonesnė galite nepagailėti ir 4 sluoksnių).
Sausainius, skirtus pagrindui, susmulkinti blenderiu, kol turėsite vientisą trupinių masę. Dubenyje sumaišyti trupinius, 3 v. š. cukraus, žiupsnį druskos, užpilti ištirpintu sviestu ir maišyti tol, kol sviestas tolygiai įsigers į visus trupinius. Paruoštą masę supilti į sviestu pateptą krpimo formą ir rankomis suformuoti pagrindą, kad kepimo formos dugnas ir kraštai būtų vienodai lygiai padengti trupinių mase (toks žaidimas kiek primena vaikystėje statytas smelio pilis). Trumpam padėti formą į šaldytuvą, tačiau tik tol, kol orkaitė įkais iki 180°C. Orkaitei įkaitus, pagrindą kepti 10 min, ištraukti ir leisti kambario temperatūroje atvėsti, kol tuo metu pasiruošite varškės masę.
Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 160°C.
Pasiruošti didesnę skardą į kurią laisvai tilptų kepimo forma (į didesnę skardą pilsim vandenį), užvirti puodą vandens.
Dubenyje rankiniu plakikliu (mikseriu) gerai išplakti kreminę varškę (puikiausiai tinka "Mūsų švelnioji varškė", brangesnis atitikmuo "Philadephia", na o aš naudojau paprastą riebią varškę, kur ir buvo didžioji mano klaida, tačiau pyrago skonis tikrai nenukentėjo), tol, kol varškės konsistencija bus tikrai labiau panaši į kremą, nei į varškę (apie 4 min). Įmaišyti vanilės ekstraktą ir po vieną įmaišyti kiaušinius, po kiekvieno labai gerai išmaišant iki vientisos masės. Sumažinti plakiklio greitį ir įmaišyti grietinėlę.
Kepimo formą įdėti į jau iš anksčiau pasiruoštą kepimo skardelę, ir ant sausainių pagrindo užpilti varškės masę. Į skardelę su kepimo forma ir paruoštu pyragu, pilti tiek verdančio vandens, kad apsemtų kepimo formą iki pusės arba šiek tiek daugiau ir pašauti į orkaitę. Kepti 1 val. 30 min 160°C temperatūroje. Orkatę išjungti, praverti dureles ir leisti pyragui pailsėti orkaitėje dar 1 val.
Po valandos, atsargiai išimti pyragą iš orkaitės ir nuimti aliuminio foliją (atsargiai, gali būti likę vandens, todėl nenusiplikykite), leisti pyragui atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėti į šaldytuvą mažiausiai 4 val, o geriausia jį ten palaikyti pernakt.
Pyragą pjaustyti ilgu, plonu ir šiltu peiliu (pamirkytu karštokame vandenyje ir nusausintu rankšluoščiu).
Prapjauto pyrago nuotraukos čia.
QUOTE(Kašariūkštė @ 2009 04 16, 18:04)
Labai dekuj, superinis receptas, o jau kaip skaniai valgem snd Aciu
Prašom prašom, kad bent tiek padėjau
pagrindui
400 gr sausainiu selga
200 gr tirpinto sviesto
sausinius sumalti ir sumaisyti su tirpintu sviestu. Iskloti trotines formos dugna ir siek tiek krastelius Pakepti apie 10 min
surio masei
900 gr varskes
500 gr natural jogurto
200 gr cukraus
1 kiausinis
pakelis vanilinio pudingo miltuku
pakelis vanilinio cukraus
visus produktus sutrinti blenderiu iki vientisos kremines konsistencijos. Mase sukresti ant pakepusio pagrindo, isprausti saldytas braskes ( gal skaniau butu su avietemis ar vysniomis
250 gr saldytu braskiu ( tokiu turejau)
iseiga 4800 kcal , svoris 2.200 kg , 100 gr 218 kcal
Man rodos, kad is visu Lietuvoje turimu suriu, surio pyragui tinka philadelphia ir riccota suriai. Jie nera varskiniai, bet originalus surio pyrago receptas su varske nieko bendro ir neturi.
Bandziau naudoti svelniaja varske, maisyta su mascarpone ir gavau labai skanu varskes pyraga
Bandziau naudoti svelniaja varske, maisyta su mascarpone ir gavau labai skanu varskes pyraga
QUOTE(~perastra~ @ 2009 07 13, 10:13)
Man rodos, kad is visu Lietuvoje turimu suriu, surio pyragui tinka philadelphia ir riccota suriai. Jie nera varskiniai, bet originalus surio pyrago receptas su varske nieko bendro ir neturi.
Bandziau naudoti svelniaja varske, maisyta su mascarpone ir gavau labai skanu varskes pyraga
Bandziau naudoti svelniaja varske, maisyta su mascarpone ir gavau labai skanu varskes pyraga
Aš kepiau su campanella, ten lietuviškas, bet užrašyta, kad cream cheese ir maišiau dar su riccota... man tai gavosi skanus cheese cake'kas
QUOTE(Luella @ 2009 07 13, 23:23)
Aš kepiau su campanella, ten lietuviškas, bet užrašyta, kad cream cheese ir maišiau dar su riccota... man tai gavosi skanus cheese cake'kas
Nemaciau tokio, kur pirkai?
Pabandziau lietuviska ricotta, tai man lb nepatiko
Sveikos virtuves seimininkes, kepiau cheesecake pagal uups recepta bet kai praveriau orkaite kai iskepekad praaustu jis man sutrukinejo, pasidaliko i kelias dalis pats..gal kam nutike buvo taip? Net nezinau ka padariau ne taip
QUOTE(Prrreciouss @ 2009 09 14, 15:38)
Sveikos virtuves seimininkes, kepiau cheesecake pagal uups recepta bet kai praveriau orkaite kai iskepekad praaustu jis man sutrukinejo, pasidaliko i kelias dalis pats..gal kam nutike buvo taip? Net nezinau ka padariau ne taip
man buvo šiek tiek sutrūkinėję... nieko gi čia baisaus... skonis nuo to tikrai nenukentėjo... žinau, kad vandens vonelėje kepant mažesnė tikimybė, kad sutrūkinės, bet pati taip kepti nebandžiau...
gali but, kad perkepei...gali but, kad labai greit atveso...
vistiek bus labai skanus
vistiek bus labai skanus
QUOTE(Prrreciouss @ 2009 09 14, 15:38)
Sveikos virtuves seimininkes, kepiau cheesecake pagal uups recepta bet kai praveriau orkaite kai iskepekad praaustu jis man sutrukinejo, pasidaliko i kelias dalis pats..gal kam nutike buvo taip? Net nezinau ka padariau ne taip
surio tortas sutrukineja ausimo metu jam traukiantis, tad kad taip nenutiktu ka tik iskepus su astriu plonu peiliu apipjaunu krastus ("atlipdau" torta nuo formos) arba torto formos krastus istepu riebalais pries supilant sausainius ir surio mase.
jei krastus padarai sausaininius, kaip kad alexxandros receptuke, manau, is viso nieko nereiktu tuo klausimu daryti, nes bet kokiu atveju sausaininis krastas neleidzia tortui prilipti prie formos
galiausiai palieku tortuka orkaiteje austi, t.y. isjungiu orkaite, apipjaunu krastus ir atgal, uzdarau ir uzmirstu apie ji kelias valandas (5-6) ir tik tada padedu tortuka i saldytuva, jis "bresta, austa is leto ir ne taip greitai traukiasi
Na, as irgi bandau issikepti amerikietiska cheesecake. Uz pagrinda emiau uups recepta, tik pasiskaicius daugiau sio pyrago receptu kai ka pakeiciau. Naudojau Selga sausainius, Mascarpone suri ir vietoj grietines grietinele. MB sake, kad skanus, na o man nei is tolo neprilygo tiems, kuriuos ragavau budama JAV Gavosi per saldus, o ir surio mases kietesnes noretusi. Na, nieko, bandysiu toliau, nes kiek pamenu tikraji cheesecake, tai tikrai 8-tas pasaulio stebuklas