Įkraunama...
Įkraunama...

Ar jūsų 5-ečiai jau skaito?

Mano penkemete skaityt nemoka, ir darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt...

O kaip jūsiškiai?
Atsakyti
QUOTE(vivjana @ 2006 09 21, 22:18)
darzely is 22-ieju penkiameciu nei vienas nemoka skaityt

Iš 22-iejų penkiamečių nė vienas nemoka skaityti? g.gif Nustebinai. Tikrai g.gif . Įdomu ar yra kokia nors statistika tuo reikalu? Manyčiau, kad iš tų 22-iejų bent jau 10 vaikų galėtų ( turėtų) mokėti skaityti. Taip manau todėl, kad mano pačios visi trys vaikai skaitė ( ne vartė) knygas (didelės, didžiosios raidės) būdami keturių-penkerių metų . Ir pažįstamų, kaimynų vaikai tokiame amžiuje skaito unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 09:41)
Iš 22-iejų penkiamečių nė vienas nemoka skaityti? g.gif  Nustebinai. Tikrai g.gif . Įdomu ar yra kokia nors statistika tuo reikalu? Manyčiau, kad iš tų 22-iejų bent jau 10 vaikų galėtų ( turėtų) mokėti skaityti. Taip manau todėl, kad mano pačios visi trys vaikai skaitė ( ne vartė) knygas (didelės, didžiosios raidės) būdami keturių-penkerių metų . Ir pažįstamų, kaimynų vaikai tokiame amžiuje skaito unsure.gif

Na ką aš galiu pasakyti...... Mano sūnus kai buvo penkerių raides pažinojo, bet skaityti schmoll.gif Ne jis neskaitė, na gal ten kokį žodį mama , ar tėtė mokėjo,dar kai kuriuos paprastus, jis beja mokėjo sudėti ir savo vardą DEIVIDAS.... Bet manau tai jis išmokęs buvo mintinai, kokias raideles kaip dėlioti. Galiu pasakyti, kad jo grupėje iš 10, 5-6 metų vaikų skaityti prasmingai ir suvokti gerai, ką skaito mokėjo tik vienas vaikas. Kiti pažinojo raides, dėliojo žodžius....... Tiesiog mokėsi skaityti...... Bet jei užsiimti su vaiku tai ir neturintis dviejų metų vaikas gali išmokti pažinti raides...... Mūsų vienos forumietės dukrytė, jai dar nėra dviejų žino raides.... Tarkim žino, kad mama prasideda raide m ir žino kaip ji atrodo, vadinas padirbėjus dar truputuką ji greit žinos ir visą žodį "mama" Ir tikrai išskirs jį iš konteksto.... Tai ji vadinas kaip ir moka skaityti?........ Tai kuo tada 1,5 metukų skiriasi nuo 5? Tik iškiriamų iš konteksto žodžių kiekiu........
Atsakyti
QUOTE(Vėtružė @ 2006 09 22, 11:01)
........ Tai kuo tada 1,5 metukų skiriasi nuo 5? Tik iškiriamų iš konteksto žodžių kiekiu........

Mano galva, metinuko ir penkerių metų vaiko intelektas skiriasi jau kardinaliai blink.gif . Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau g.gif ), kad didžioji dalis penkiamečių moka skaityti ( ne spėlioti, ar automatiškai sujungti raideles), pvz. perskaityti ir suvokti pasaką blink.gif . Tiesiog, dauguma man pažįstamų penkiamečių tai sugeba. Pavyzdys: vaikai atsiveda draugus ( 5-7 metų) ir visi žaidžia žaidimą "Augalai, gyvūnai, vardai, miestai"...na pamenat? Juk ten reikia ir skaityti ir rašyti g.gif , bet visi sėkmingai žaidžia g.gif ( mažieji rašo kelias pirmąsias raideles, dičkiai ir rašytinėm raidėm pakeverzoja, paskui sutikrina vienas kito unsure.gif ). Vadinasi geba ir perskaityti ir parašyti penkiametis? g.gif
Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 11:13)
  Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau g.gif ), kad didžioji dalis penkiamečių moka skaityti ( ne spėlioti, ar automatiškai sujungti raideles),

Siandien susipazinom su mergyte, kuri vyresne tik pusmeciu - jos samoningumas, bendravimas ir protelio lygis jau aiskiai skiriasi nuo mano vaiko! Tai ka kalbet apie 5-eti???

Atsakyti
QUOTE(sena karvė @ 2006 09 22, 11:13)
metinuko ir penkerių metų vaiko intelektas skiriasi jau kardinaliai blink.gif . Penkerių metų vaikas, žinoma, neprivalo mokėti skaityti, bet ( maniau g.gif ), kad didžioji dalis penkiamečių moka skaityti ( ne spėlioti, ar automatiškai sujungti raideles),

intelektas tikrai, kad skiriasi, bet kad didžioji dalis penkiamečių rimtai skaito, netikiu. Tuo labiau pats perskaito pasaką. Dukrai penki, bet tikrai neskaito pasakų. Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 14:00)
Manau tėveliai kartais perlenkia lazdą, ir vaikus moko per anksti, ne visada tai į gera išeina. Viskam savas laikas.

O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? smile.gif Būtent taip mūsų dukra dviejų metukų mokėjo abėcėles lietuvių ir anglų kalbomis: tiesiog klausinėjo raidžių ir vieną dieną suvokėm, kad ji visas jas atpažįsta. Ir va dabar keturmetė ji jau jungia raides į skiemenis, skiemenis - į žodžius, žodžius - į sakinius. Lėtai, sunkiai, bet labai noriai. smile.gif Aišku, tai dar gal ir ne skaitymas, bet, manau, būdama penkerių ji puikiai perskaitys paprastas pasakaites.
Atsakyti
QUOTE(Ode @ 2006 09 25, 23:31)
O jei ne tėveliai moko, o vaikas klausinėja, prašo ir pats išmoksta? smile.gif Būtent taip mūsų dukra dviejų metukų mokėjo abėcėles lietuvių ir anglų kalbomis: tiesiog klausinėjo raidžių ir vieną dieną suvokėm, kad ji visas jas atpažįsta. Ir va dabar keturmetė ji jau jungia raides į skiemenis, skiemenis - į žodžius, žodžius - į sakinius. Lėtai, sunkiai, bet labai noriai. smile.gif Aišku, tai dar gal ir ne skaitymas, bet, manau, būdama penkerių ji puikiai perskaitys paprastas pasakaites.

Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito smile.gif o ką veiks šešerių ? galės jau skaityti laikraščius , žurnalus. (juokauju).
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 14:45)
Norėčiau pamatyti ir išgirsti, kaip penkiametis pipiras pasakas skaito smile.gif o ką veiks šešerių ? galės jau skaityti laikraščius , žurnalus. (juokauju).

Tai jei mano curka kitais metais skaitys, tai įrašysiu ir atsiųsiu įrašą. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:45)

tikek-netikek, bet as 5 metuku jau skaiciau, o 6 ejau i 1 klase. Ir pasakas skaiciau, ir eilerascius mintinai pyskindavau, ir jei koks vaikas darzely per rytmeti sirgdavo, tai dar ir jo repertuara ismokdavau rolleyes.gif Man taip mama pasakojo. Bet neturiu pagrindo ja netiketi.
Visi vaikuciai labai skirtingi: vienas judresnis, kitas imlesnis ir t.t.
Kazkaip turiu itarima, kad mano vaikas irgi bus i mane nusidaves, nes nera labai fiziskai aktyvus, o vat smalsauti ar kazka idemiai stebeti labai megsta ax.gif

Ode, linkiu kad tavo vaikutis kitais metais jau tikrai tikrai skaitytu!!! 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Ode @ 2006 09 25, 22:31)

Tai va, tai tik įrodo, kad ir 2 metų vaiko veikloje galima įžiūrėt lavėjimo procesą........

QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 22:45)

Šešerių galės žingsniuoti į mokyklą.... Beja, ankstesniameviename savo poste rašiau, kad Vyresnis vaikas kai lankė darželį, tik vienas vaikas penkiametis mokėjo skaityti, tai tas vaikas ir rašyt jau bandė. O tame darželyje pavasary didesniems vaikams buvo atliekami testai psichologiniai ir loginiai( na žodžiu kažkokie ten) ir pagal juos spręsdavo ar vaikasau pasiruošęs eiti į mokyklą...... Tai tas penkiametis, pagal testus, galėjo drąsiai žingsniuot į pirmą klasę......
Atsakyti
QUOTE(Pūkelis @ 2006 09 25, 23:45)

Ir aš būdama penkrių jau skaičiau. Pirmoj klasėj buvo keista žiūrėt ir į nemokančius skaityt unsure.gif Vaikai būna skirtingi. Maniškiai nė vienas penkerių neskaitė, o ir raidžių beveik nepažino.
Galiu pasakyti dar daugiau - savo akimis mačiau 2,5 metų vaiką, kuris skaitė blink.gif
Atsakyti